Aluehallitus, kokous 25.3.2024

§ 68 Oikaisuvaatimus viranhaltijapäätökseen, lapsiperheiden sosiaalityön sosiaalityöntekijä 7002147

KHVADno-2024-303

Valmistelija

  • Anna-Liisa Kainulainen, toimialuejohtaja sosiaali- ja perhepalvelut, anna-liisa.kainulainen@kainuu.fi
  • Tarja Juppi, palvelualuepäällikkö, tarja.juppi@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialueen sosiaalityö- ja sosiaaliohjaus palvelualueen palvelualuepäällikön tekemästä henkilöstöpäätöksestä 1.2.2024 § 10 on tehty oikaisuvaatimus 13.2.2024. Oikaisupyyntöä koskeva virkavalinta koskee Lapsiperheiden sosiaalityön sosiaalityöntekijän virkaa Sotkamon toimipisteessä (vakanssi 7002147).

Muutoksenhakija pyytää 13.2.2024 saapuneella kirjeellä oikaisua viranhaltijan tekemään henkilöstöpäätökseen ja vaatii päätöksen purkamista, koska virantäytössä on menetelty virheellisesti. Oikaisuvaatimuksen mukaan muutoksenhakija on kelpoisena hakijanajätetty virantäytössä haastattelematta ja lisäksi virka on täytetty määräajaksi "ehdollisesti kelpoisella " hakijalla. Lisäksi sosiaalityöntekijän virka, joka oli avattu julkiseen hakuun, on jätetty täyttämättä.  Muutoksenhakijan mukaan hänet on kelpoisuusehdot täyttävänä hakija sivuutettu jo haastatteluvaiheessa ”ehdollisesti kelpoisella” hakijalla. ”Ehdollista kelpoisuutta” ei ole kuitenkaan oikaisuvaatimuksen mukaan hakuprosessissa määritelty. Oikaisuvaatimuksen mukaan hakijan tehtävään soveltuvuutta ei voida arvioida ilman haastattelua pelkän ennakkokäsityksen perusteella. Lisäksi muutoksenhakija katsoo, että ”sopivien hakijoiden puute” ei ole asiallinen peruste viran täyttämättä jättämiselle. Lisäksi muutoksenhakija katsoo, että edellyttämällä tehtävään valittavalta henkilöltä tehtävään soveltuvuutta, on syyllistytty syrjivään menettelyyn. Syynä syrjivään menettelyyn on muutoksenhakijan käsityksen mukaan muutoksenhakijan lievä vajaakuntoisuus, ikä sekä koulutus.

Kainuun hyvinvointialueen sosiaalityöntekijän virka on ollut julkisesti haettavana. Hakuilmoitus julkaistiin hyvinvointialueen internet-sivuilla ja Kuntarekry-verkkopalvelussa. Sosiaalityöntekijän kelpoisuusvaatimuksena on sosiaalihuollon ammattihenkilölain (817/2015, 3§ 7§ ja 32§) mukainen pätevyys (ylempi korkeakoulututkinto, johon sisältyy tai jonka lisäksi on suoritettu pääaineopinnot tai pääainetta vastaavat yliopistolliset opinnot sosiaalityössä).

Varsinaisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi hakuilmoituksessa mainittiin seikkoja, jotka katsotaan eduksi hakijalle. Mainittuja seikkoja pidetään tärkeänä viran hoidossa ja jotka vaikuttavat valintapäätökseen ja katsotaan eduksi. Kyseisessä tehtävässä tarvitaan hyviä vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, joustavuutta, asiakaslähtöistä työotetta, varhaista puuttumista ja moniammatillista osaamista. Lapsiperheiden sosiaalityön sosiaalityöntekijän pääasiallinen tehtävä on turvata lapsen oikeus turvalliseen kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen sekä erityiseen suojeluun. Sosiaalityöntekijä antaa asiakkaille ja yhteistyökumppaneille neuvontaa, ohjausta ja tukea palvelujen käytössä sekä yhteistyötä eri tukimuotojen yhteensovittamisessa. Sosiaalityöntekijän tehtävät kohdistuvat pääasiassa lastensuojelun avohuollon ja sijaishuollon asiakkaisiin, ja joiltakin osin työhön sisältyy myös sosiaalihuoltolain mukaisia palvelutarpeen arviointeja. Työtä tehdään yhdessä työparin ja moniammatillisen verkoston kanssa. Tehtävän hoitamisen kannalta eduksi on katsottu kokemus lastensuojelutyöstä, tiimissä ja työyhteisössä työskentelyn taidot sekä ennaltaehkäisevää työote. Koska työ edellyttää liikkumista, ajokortti ja oman auton käyttömahdollisuus ovat olleet välttämättömiä edellytyksiä tehtävän hoitamiselle.

Sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain mukaan mikäli virkaan ei saada sosiaalityöntekijän kelpoisuuden omaavia hakijoita, voidaan virkaan ottaa vuoden määräajaksi sosiaalityöntekijän ammattiin opiskeleva henkilö, joka on suorittanut hyväksytysti sosiaalityön perus- ja aineopinnot ja käytännön harjoittelun (laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä 817/2015, 12 §). Tästä on ollut maininta myös hakuilmoituksessa. 

Perustuslain mukaiset yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Hyvinvointialue päättää viran-/tehtävänhakuilmoituksen sisällöstä. Viranomaisella on lähtökohtaisesti laaja harkintavalta valita virkaan kenet tahansa kelpoisuusvaatimukset täyttävistä hakijoista. Kenelläkään ei ole ehdotonta oikeutta tulla valituksi kunnan virkaan pelkästään siksi, että hänellä on korkeampi koulutus tai pitempi työkokemus kuin muilla hakijoilla (mm. KHO:19.9.1997/2296, KHO:2005:44). Hakijoiden henkilökohtaisten ominaisuuksien arvioinnin perusteella on lain mukaan mahdollista päätyä valitsemaan kelpoisuusvaatimukset täyttävistä hakijoista muukin kuin korkeimmin koulutettu taikka kokenein. Virkavalinnan suorittava viranhaltija voi ottaa päätöstä tehdessään huomioon myös tiedot hakijoiden aikaisemmasta toiminnasta ja sen puitteissa osoittaman ansioituneisuuden (tai sen puutteen). Virkavalinnan kannalta usein ratkaisevia ovat hakijan henkilökohtaiset ominaisuudet, joista saadaan tietoa esimerkiksi haastatteluilla. Usein tällaiset tiedot ovat luonteeltaan salassa pidettäviä julkisuuslain perusteella (621/1999, 24 §, 29 §, 32 §).

Kyseiseen virkaan saapui kolme hakemusta, joista haastatteluun on kutsuttu yksi hakija.

Kyseiseen virkaan palveluyksikköpäällikkö johtava sosiaalityöntekijä haastatteli hakijan, jolla on ammattihenkilölain (817/2015) 12 §:n mukaiset riittävät opinnot sosiaalityöstä.

Palvelualuepäällikkö on tehnyt asiassa 1.2.2024 päätöksen, jonka mukaisesti Sotkamon lapsiperheiden sosiaalityön sosiaalityöntekijän virka on jätetty vakinaisesti täyttämättä, vähäisten kelpoisten ja soveltuvien hakijoiden puutteen vuoksi. Virka on täytetty vuoden määräaikaisesti ja virkaan valittiin vuoden määräajaksi ajalle 20.2.2024 - 19.2.2025 hakija, joka on YTM-sosiaalityönopiskelija.

Valinta on perustunut hakemusten ja haastattelun perusteella tehtyyn kokonaisarviointiin siitä, kuka kelpoisuusvaatimukset täyttäneistä hakijoista on ansioitunein (taidot, kyvyt ja koeteltu kansalaiskunto). Päätöksessä on painotettu viran hoitamisen kannalta merkityksellisiä ja tärkeitä lisävalmiuksia sekä henkilökohtaisia ominaisuuksia toimia lastensuojelun avohuollon sosiaalityöntekijänä. Valitulla on ammattihenkilölain (817/2015) 12 §:n mukaiset riittävät opinnot sosiaalityöstä, jotta voi toimia sosiaalityöntekijän ammatissa tilapäisesti enintään vuoden ajan. Haastattelun perusteella valittu täyttää viran menestyksellisen hoitamisen edellytykset. Valittu omaa työkokemusta, joka tukee osaltaan virkatehtävien hoitoa. Haastattelun perusteella valitulla on viran hoitamisen kannalta vaadittavat henkilökohtaiset ominaisuudet sekä tiimi- ja työyhteisötaidot. Hän on osoittanut haastattelussa omaavansa erittäin hyvät vuorovaikutustaidot sekä asiakaslähtöisen ja ennaltaehkäisevän työotteen. Hänellä on myös hakuilmoituksessa vaadittu ajokortti ja tarvittaessa oman auton käyttömahdollisuus.

Valinta on tehty perustuslain mukaisten yleisten nimitysperusteiden mukaisesti ja päätöksessä on painotettu hakijan soveltuvuutta eli tehtävän hoitamisen kannalta merkityksellisiä henkilökohtaisia ominaisuuksia. Ratkaisua ei ole tehty muutoksenhakijan esittämillä syrjivillä tai muilla epäasiallisilla perusteilla, eikä sellaisilla ole ollut vaikutusta hakuprosessin vaiheisiin. Edellä sekä salassa pidettävässä oheismateriaalissa hakijoiden kelpoisuudesta ja tehtävään soveltuvuudesta esitetty huomioon ottaen päätöksessä ei ole laillisuusvirheitä, eikä asiassa ei ole perusteita päätöksen muuttamiseen.

Oheismateriaali: 

- Hakuilmoitus
​​​- Luettelo hakijoista
- Päätös viran täyttämisestä
- Oikaisuvaatimus
- Perustelut virkavalintaa koskien (salassa pidettävä julkisuuslaki 24.1 § 29 kohta)

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus hylkää oikaisuvaatimuksen. Palvelualuepäällikön viranhaltijapäätös § 10 1.2.2024 asiassa jää voimaan.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta aluevalituksella vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen.

Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta aluevalituksella myös:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • hyvinvointialueen jäsen
  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Valitusaika

Aluevalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.


Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Aluevalitus tehdään hallinto-oikeudelle.

Postiosoite:
Pohjois-Suomen hallinto-oikeus
PL 189
90101 Oulu

Käyntiosoite: Torikatu 34–40, 90100 Oulu

Sähköpostiosoite: pohjois-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42841
Puhelinnumero: 029 56 42800

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

3) vaatimusten perustelut;

4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valitukseen on liitettävä:

1) valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

2) selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Kirjaamo
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00