Aluehallitus, kokous 25.3.2024

§ 70 Kuhmon arviointi- ja kuntoutusyksikön ennakkovaikutusten arviointi

KHVADno-2024-1568

Valmistelija

  • Kaisa-Mari Käyhkö, toimialuejohtaja ikäihmisten palvelut, kaisa-mari.kayhko@kainuu.fi
  • Metti Järvikallio, palvelualuepäällikkö, metti.jarvikallio@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialueen on päättänyt järjestämissuunnitelmassa, että palvelurakennetta kevennetään ja terveyskeskussairaaloiden akuuttisairaanhoito keskitetään Kainuun keskussairaalaan. Palvelurakenteen keventäminen on aloitettu asteittain Kuhmon alueen terveyskeskussairaalasta, jossa arviointi- ja kuntoutusyksikkö on aloittanut toimintansa 1.1.2024. Yksikön toiminta on jakautunut toiminnan alkuvaiheessa puoliksi terveyskeskussairaalan ja puoliksi lyhytaikaisten hoivapaikkojen kesken. Siirtymävaiheen jälkeen toiminta jatkuu sosiaalihuoltolain alaisena ympärivuorokautisena yksikkönä.

Arviointi- ja kuntoutusyksikkö sijaitsee nyt entisen terveyskeskusrakennuksen tiloissa Kuhmon terveyskeskuksen rakennuksessa. Kuhmon terveyskeskusrakennus on elinkaarensa loppuvaiheessa, sen sisäilmaongelmat ovat olleet tiedossa vuosia. Kuhmoon sijoittuvaa uutta sosiaali- ja terveyskeskusta (sote-keskus) on suunniteltu siten, että sosiaali- ja terveyspalvelujen vastaanottotoiminnot sijoittuvat sote-keskukseen. Palvelurakenteen keventämisen myötä sote-keskukseen ei rakenneta enää laitoshoidon yksikköä, vaan lyhytaikaista hoitoa- ja hoivaa tarjotaan sosiaalihuoltolain mukaisessa lyhytaikaisen asumisen yksiköissä. Lisäksi Hyvinvointialue neuvottelee Kuhmon kaupungin kanssa sote-keskuksen kampukselle rakennettavasta kerrostalosta, jossa voidaan järjestää myös sosiaalihuoltolain mukaista yhteisöllistä asumista, joka vähentää ympärivuorokautisen asumisen tarvetta.

Arviointi- ja kuntoutusyksikön sijoittumisesta sote-keskuksen läheisyyteen suunnitellun kerrostalon yhteyteen tai Hoitokoti Honkalinnaan on tehty ennakkovaikutusten arviointi yhdessä Kuhmon arviointi- ja kuntoutusyksikön henkilöstön, henkilöstön edustajien ja työsuojelun kanssa 11.3.2024.  Ennakkovaikutusten arviointi on tuotu tiedoksi 20.3.2024 pidetyssä yhteistyötoimikunnan kokouksessa.

Esitetyissä vaihtoehdoissa yksikön nykyinen paikkamäärä (20 paikkaa) pienenee, tällä on merkityistä yksikön henkilöstömäärään, joten muutos edellyttää yhteistoimintalain mukaisten neuvottelujen aloittamista henkilöstön uudelleen sijoittamiseksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää hyväksyä ennakkovaikutusten arvioinnin ja jatkaa arviointi- ja kuntoutusyksikön toteuttamista Honkalinnan yhteyteen.

Aluehallitus päättää käynnistää yhteistoimintaneuvottelut arviointi- ja kuntoutusyksikön ja Hoitokoti Honkalinnan henkilöstön kanssa.

Päätös

Hyväksyi.

Heikki Huotari poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi klo 13.54-14.06. Puheenjohtajana toimi Heli Moilanen.

Esteellisyys

  • Heikki Huotari (yhteisöjäävi)

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.