Aluehallitus, kokous 25.3.2024

§ 74 Sosiaaliasiavastaavan selvitykset vuodelta 2023

KHVADno-2024-520

Valmistelija

  • Tiina Komulainen, sosiaaliasiamies, tiina.komulainen@kainuu.fi
  • Timo Halonen, toimialuejohtaja hallinto- ja tukipalvelut, timo.halonen@kainuu.fi

Perustelut

Sosiaaliasiamiestyö toimintavuosi 2023

Kainuussa sosiaaliasiamiestoiminnan toiminta-alueena vuonna 2023 olivat Kajaani, Sotkamo, Kuhmo, Paltamo, Ristijärvi, Hyrynsalmi sekä Suomussalmi. Vuoden 2024 alusta myös Puolanka kuuluu toiminta-alueeseen.

Toimintavuonna asiakasyhteydenottoja oli yhteensä 425, joista yksittäisten asiakkaiden osuus oli 304. Määrä on enemmän kuin edellisvuonna, jolloin yhteydenottoja oli yhteensä 283. Asiakasyhteydenottojen kasvulle toimintavuonna ei löydy mitään selittävää tekijää.

Sosiaalihuollon muistutusten määrä on pysynyt maltillisena vuosittain ja muistutuksia tehtiin yhteensä 18, joista sosiaali- ja perhepalveluiden osuus oli 14 ja ikäihmisten palvelut 4. Vastaavasti vuonna 2022 muistutuksia tehtiin 14 ja vuonna 2020 18. Oikaisuvaatimuksia tehtiin yhteensä 21. Vastaava luku edellisvuonna oli 20.

Yhteydenottojen syyt ovat vuosittain hyvin samankaltaisia ja liittyivät myös vuonna 2023 mm. kielteisiin päätöksiin ja siihen liittyvään muutoksenhakuun. Muut yhteydenotot koskivat viranomaisten menettely- ja toimintatapoja, tiedonsaantioikeutta, palvelutakuun toteutumista sekä yhteistyötä asiakkaan ja viranomaisten välillä. Yhteydenoton syynä saattoi olla myös muu tyytymättömyys palvelujärjestelmään, jossa asiakkaalla ei ollut vaatimuksia asian hoidon suhteen. Usein kysyttyä oli myös palvelujen ja etuuksien hakeminen ja palvelutarpeen arviointi sekä muiden viranomaisten järjestämät palvelut.

Toimintavuonna käytiin myös keskustelua potilas- ja sosiaaliasiamiehiä koskevasta lakiuudistuksesta ja vuoden 2024 alussa tuli voimaan laki potilas- ja sosiaalivastaavien toiminnasta. Lakimuutoksen myötä käyttöön otettiin sukupuolineutraalit nimikkeet potilas- ja sosiaaliasiavastaava ja sosiaaliasiamiehen toimintaa ja tehtäväkuvaa koskeva lainsäädäntö eriytettiin asiakaslaista. (Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista 812/2000.) Muutoin asiakaslain asiakkaan asemaa ja oikeuksia koskeva lainsäädäntö on säilynyt ennallaan.

Uudessa laissa säädetään asiavastaavien riippumattomuudesta ja puolueettomuudesta ja asiavastaavien palveluja on oltava saatavilla asiakkaiden palvelutarpeen mukaisesti. Toiminnalle on myös nimettävä vastuuhenkilö, jos asiavastaavien tehtäviä hoitaa useampi kuin yksi henkilö.

Hyvinvointialueen on tiedotettava asiavastaavien toiminnasta asukkailleen, julkaistava asiavastaavien sekä vastuuhenkilöiden nimet ja yhteystiedot netissä sekä muilla saavutettavilla tavoilla. Asiavastaava ei edelleenkään tee päätöksiä vaan tehtävä on neuvoa antava. Tehtävät vastaavat kuitenkin pitkälti nykyisiä tehtäviä.

Laissa säädetään myös asiavastaavien kelpoisuudesta, annettavien palvelujen kielestä, henkilötietojen käsittelystä, tietojen dokumentoinnista sekä tietojensaantioikeudesta. Asiakkaiden tiedot tulee rekisteröidä niissä tapauksissa, jos kyse on muusta kuin yleisestä neuvonnasta sekä dokumentoitava neuvonta, toimenpiteet sekä palveluun liittyvät muut välttämättömät tiedot. Sosiaali- ja terveysalan lupa ja valvontavirasto pitää potilas- ja sosiaaliasiavastaavien valtakunnallista rekisteriä.

 

Merikratos Oy / Maija-Kaisa Sointula on tehnyt Puolankaa koskevan sosiaaliasiavastaavan selvityksen vuodelta 2023.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus merkitsee tiedoksi sosiaaliasiavastaavan selvityksen vuodelta 2023 ja Puolankaa koskevan sosiaaliasiavastaavan selvityksen vuodelta 2023.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.