Aluehallitus, kokous 25.3.2024

§ 69 Hallinnollinen ohje tilastoinnin ja laskutuksen tueksi

KHVADno-2024-1467

Valmistelija

  • Riina Romppainen, erikoissuunnittelija, riina.romppainen@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialueella on toimialue- ja palvelualuekohtaisia eroja tilastointi- ja kirjaamiskäytännöissä. Kirjaaminen on jokaisen terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävä. Terveydenhuollon ammattihenkilön kirjatessa ja tilastoidessa tiedot rakenteisesti oikein ja kattavasti, pää- ja sivudiagnoosit, toimenpidetiedot ja potilaan taustatiedot siirtyvät hoitoilmoitustietoina Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselle. Hoitoilmoitustiedot vaikuttavat suurelta osin hyvinvointialueiden valtiolta saamaan tarvevakioituun rahoitukseen. Käyntien ja kontaktien yhteydessä tilastoiduilla tiedoilla on merkitys asiakas- ja kuntalaskutukseen, joten on erittäin tärkeää saada yhtenäiset ja selkeät ohjeet käyttäjille, että myös asiakaslaskutus toteutuisi tasavertaisesti.

Tilastointeja ja kirjaamista ohjaavia ohjeita tarkastellessa on havaittu tarve päivittää myös LifeCaren käyntityypit tilastoinnin ja laskutuksen perustana erikoissairaanhoidossa ja kehitysvammahuollossa -hallinnollinen ohje. Hallinnollinen ohje on tueksi tilastoinnin ja laskutuksen ohjautumiseen sekä sen tavoitteena on yhtenäistää kontaktien ja käyntien kirjaaminen Kainuun hyvinvointialueella kaikilla erikoisaloilla sekä kehitysvammahuollon yksiköissä. Ohje perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hoitoilmoitus-ohjeistukseen.

Hallinnollisen ohjeen päivityksen myötä tulevat muutokset:

- Kainuun hyvinvointialueen hallintosäännön 63 §:n mukaan aluehallitus päättää maksujen perusteista ja euromääristä. Kansallisesti sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksut tarkastellaan joka toinen vuosi. Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus on hyväksynyt Kainuun hyvinvointialueen asiakasmaksuja koskevan hinnaston 1.3.2024 alkaen (12.2.2024 §42).

Hallinnollisen ohjeen päivityksen jälkeen saadaan käyttöön myös aluehallituksen 12.6.2023 (12.6.2023 §155) hyväksymä asiakasmaksuhinnaston 2.2.1 poliklinikoiden hoitajien itsenäisellä vastaanotolla käyntimaksu 23,00€.

- Lisäkäynnit tarkentuvat – pääkäynnin (usein lääkärin käynti) yhteydessä oleva hoidollinen käynti ennen tai jälkeen pääkäynnin on tilastoituva kontakti
- Etäasioinnit tarkentuvat – hoidolliset puhelut ovat käynnin korvaavana etäpalveluna verrattavissa perinteiseen vastaanottokäyntiin, josta peritään poliklinikkamaksu
- Etäkontaktien tarkennus ei reaaliaikaisessa etäasioinnissa  - omasote-viesteihin vastaaminen ja hoidolliset kirjeet muuttuvat tilastoituvaksi
- Puhelinkontaktit hoidollisissa puheluissa muuttuvat tilastoituvaksi

Ohjeen päivityksen jälkeen siis tilastoituvat kontaktitiedot lisääntyvät ja vaikutusta voi olla asiakasmaksutuottoihin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää hyväksyä esitetyn mukaisen, liitteenä olevan hallinnollisen ohjeen muutokset Kainuun hyvinvointialueella.

Lisäksi aluehallitus antaa oikeuden tehdä liitteeseen teknisluontoisia korjauksia ja muutoksia tarvittaessa.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.