Aluehallitus, kokous 25.3.2024

§ 73 Potilasasiavastaavan selvitys vuodelta 2023

KHVADno-2024-1429

Valmistelija

  • Sanna Huotari, potilasasiavastaava, sanna.ma.huotari@kainuu.fi

Perustelut

Laki potilaan asemasta ja oikeuksista (785/1993) määrittää potilasasiamiestoiminnan, jonka mukaan terveydenhuollon toimintayksikölle on nimettävä potilasasiamies. Potilasasiamiehellä tulee olla organisaatiossa puolueeton ja riippumaton asema ja tehtävänä on neuvoa potilaita potilaslain soveltamiseen liittyvissä asioissa, avustaa muistutuksen tekemisessä, tiedottaa potilaan oikeuksista sekä toimia muutoinkin potilaan oikeuksien edistämiseksi ja toteuttamiseksi. Tarvittaessa potilasasiamies voi olla potilaan luvalla yhteydessä eri toimijoihin asioiden selvittämiseksi ja osallistua tapaamisiin.

Potilasasiamiehen tehtävänä ei ole toimia valvovana viranomaisena. Vuosittaisessa selvityksessä on kuitenkin mahdollista tuoda esille epäkohtia, jotka ovat heikentäneet potilaan asemaa tai joissa potilaan oikeudet eivät ole täysin toteutuneet.

Potilasasiamiestoiminta Kainuun hyvinvointialueella on sisältänyt kaikki hyvinvointialueen toimialueeseen kuuluvat terveydenhuollon yksiköt ml. erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon (Kajaanissa, Sotkamossa, Kuhmossa, Ristijärvellä, Paltamossa Suomussalmella ja Hyrynsalmella), lukuun ottamatta Puolangan perusterveydenhuoltoa. Lisäksi Kainuun hyvinvointialue on myynyt vähäisessä määrin potilasasiamiespalvelua yksityisille terveydenhuollon palveluja tuottaville toimintayksiköille. Potilasasiamiespalveluun kuului vuonna 2023 osa-aikainen potilasasiamies (60 %) kolmena työpäivänä viikosta sekä osa-aikainen potilasasiamiehen sihteeri (40 %) kahtena työpäivänä viikosta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus merkitsee tiedoksi potilasasiavastaavan selvityksen vuodelta 2023.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.