Perustelut
Kainuun hyvinvointialueen Keskustan aluevaltuustoryhmä on tehnyt aluevaltuuston 30.11.2023 kokouksessa (§ 66) valtuustoaloitteen Omalääkäri 2.0. malliin siirtymisestä Kainuussa.
Valtuustoaloitteen sisältö:
"Keskustan ryhmä esittää, että Kainuussa siirryttäisiin Omalääkäri 2.0 -malliin, jota esitetään ratkaisuksi perusterveydenhuollon kriisiin. Aloitetta tukee STM:n selvitys omalääkärimallista.
Aiemmat omalääkärimallit ovat kaatuneet muun muassa huonoon henkilöstöresursointiin sekä liian suuriin vastuuväestöihin. Potilaan ja lääkärin luottamuksen syntyminen ei synny sillä, että omalääkärimalli vain nimetään, vaan se vaatii ihmisiä töihin kohtaamaan asiakkaat. Perusterveydenhuollon resurssia on siis vahvistettava.
Potilaan ja lääkärin välisen hoitosuhteen jatkuminen, omahoitajat sekä moniammatillisten tiimien muut jäsenet ovat keskeisiä onnistumisen kannalta selvityksessä kuvatussa mallissa. Hoitosuhteen jatkuminen samojen ammattilaisten kanssa parantaa hoitotuloksia, kun potilaan vaivat ja ongelmat ovat hoitaville tahoille ennalta tuttuja ja uusiin ongelmiin päästään puuttumaan nopeasti. Tuttu hoitosuhde potilaan ja lääkärin välillä vähentää myös merkittävästi päivystyskäyntejä sekä sairaalahoitojaksoja. Pitkällä tähtäimellä omalääkärimallin kautta yleinen sairastavuus ja kuolleisuus vähenee merkittävästi ja kokonaiskustannukset terveydenhuollossa laskevat."
Kainuun hyvinvointialueen vastaus valtuustoaloitteeseen:
Kainuun hyvinvointialue kiittää keskustan valtuustoryhmää ajankohtaisesta aloitteesta.
Omalääkäri 2.0 -malli eli niin sanottu hoidon jatkuvuusmalli on yleistyvä malli maamme perusterveydenhuollon järjestämisessä. Mallin keskeisenä elementtinä on potilaan ja lääkärin välisen hoitosuhteen jatkuvuuden huomioiminen. Samalla potilaan hoidon tukena on omahoitaja ja tarvittaessa moniammatillisen tiimin muita jäseniä.
Aloitteessa todetaan, että perusterveydenhuollon resursseja on vahvistettava. Vaikka keskustelussa oleva hoitotakuun uudelleen pidentäminen haastaa kokonaisuutta, on perusterveydenhuollon resurssien vahvistaminen edelleen niin kansallinen kuin hyvinvointialueenkin strateginen painotus. Haastavassa rahoitustilanteessakin Kainuun hyvinvointialue pyrkii vahvistamaan perusterveydenhuoltoa kustannusneutraalisti vähentämällä kalliita ostopalveluita ja lisäämällä omaa henkilöstä.
Jo Kainuun hyvinvointialueen terveyden- ja sairaanhoidon toimialueen talousarviotavoitteissa vuodelle 2024 yhdeksi vaikuttavuusmittariksi on kirjattu hoidon jatkuvuuden pysyvyys palveluverkkoon kohdistuvista uudistumispaineista huolimatta. Toimialueella perusterveydenhuollon hoidon jatkuvuutta on seurattu COCi- (Continuity of Care) indeksillä. Indeksin arvot ovat olleet viime vuosina matalahkoja Kajaanissa, kun taas esimerkiksi pienessä 1−2 lääkärin kunnassa hoidon jatkuvuuden indeksi on voinut ollut huomattavasti korkeampi eli parempi.
Koska Kajaanin hoidon jatkuvuuden tilanne on pienempiä kuntia haastavampi, Kainuun hyvinvointialue päätti lähteä rakentamaan hoidon jatkuvuusmallia Kajaanin yleislääketieteen poliklinikalle. Kainuun hyvinvointialue haki Suomen kestävän kasvun hankerahoitusta Recovery and Resilience Plan, pilari 4 (RRP4) omalääkärimalli 2.0 käyttöön ottamiseksi ja digitaalisten ratkaisujen järjestämiseksi mallin toimintaa tukemaan. Kainuun hyvinvointialueelle myönnettiin kyseistä rahoitusta vuosille 2024−2025 noin 0,99 miljoonaa euroa. Hankkeen edistämiseksi hankerahoituksella jo palkattu kehittäjälääkäri ja hankekoordinaattori. Kehittäjähoitajan valintaprosessi saatetaan loppuun kesäkuun aikana.
Hankkeen käynnistyessä toimintaa lähdetään rakentamaan Tulevaisuuden sotekeskus -hankkeen aikana hyväksi havaittujen toimintamallien päälle siten, että muun muassa omahoitajuus ja moniammatillisen yhteistyön käytänteet on jatkossakin huomioitu. Keskiössä on, että potilas pääsee kiireettömissä asioissa mahdollisimman usein samalle lääkärille ja samalle hoitajalle. Toimintamalli ei sinänsä ratkaise perusterveydenhuollon haasteita, vaan Omalääkäri 2.0 -mallin mukainen toiminta vaatii perusterveydenhuollossa lääkäreiden ja hoitajien pysyvyyttä ja riittävyyttä, jotta yksittäisen omalääkäri-omahoitaja -työparin vastuuväestö ei kasva liian suureksi. Hyvä muutosjohtaminen on myös oleellista.
Ehdotus
Esittelijä
-
Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi
Aluehallitus päättää antaa aluevaltuustolle aloitteeseen annetun vastauksen tiedoksi ja esittää, että aluevaltuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.
Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta kokouksessa.
Päätös
Hyväksyi.
Pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa.