Aluehallitus, kokous 10.6.2024

§ 143 Päihdeasiakkaiden päiväkeskustoiminta

KHVADno-2023-6640

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anna-Liisa Kainulainen, toimialuejohtaja sosiaali- ja perhepalvelut, anna-liisa.kainulainen@kainuu.fi
Tiina Kiiltomäki, palvelualuepäällikkö, tiina.kiiltomaki@kainuu.fi

Perustelut

Sosiaalihuoltolakiin on mielenterveys- ja päihdelainsäädännön uudistuksen yhteydessä lisätty 1.7.2023 lukien hyvinvointialueille järjestämisvelvollisuus päihteitä ongelmallisesti käyttäville henkilöille päihdetyön palveluna järjestettävästä päiväkeskuspalvelusta, jonka tulee sisältää arjen välttämättömien toimintojen tukea ja sosiaaliohjausta. Palvelua tulee järjestää myös päihtyneille ja siinä tulee olla oikeus asioida nimettömästi. Palvelu on asiakkaalle maksuton ja palvelulla pyritään päihteiden käytöstä aiheutuvien sosiaalisten ja terveydellisten haittojen vähentämiseen sekä edistämään asiakkaan toimintakykyä ja turvallisuutta sekä ohjautumista tarkoituksenmukaisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Palvelu kohdennetaan kaikkein vaikeimmassa asemassa oleville henkilöille, joita ovat esimerkiksi päihteitä ongelmallisesti käyttävät, asunnottomat tai huonoissa oloissa asuvat, taikka päihdekierteessä olevat henkilöt, joiden perustarpeiden turvaaminen on muutoin vaikeutunut tai vaarantunut.

Hallintosäännön 10§:n mukaan aluehallitus vastaa järjestämisvastuun toteutumisesta hyvinvointialueella.

Kainuun hyvinvointialueella on toimialueiden yhteistyönä käynnistetty työryhmä elokuussa 2023 arvioimaan tarkoituksenmukaista tapaa järjestää päiväkeskuspalvelua. Hellä-hankkeesta on osallistuttu myös työskentelyyn ja toteutettu toimija- ja asiakaskysely syyskuussa 2023, jonka tuloksia on hyödynnetty arvioitaessa palvelun järjestämistä. Työryhmä on tutustunut useisiin eri hyvinvointialueiden tai muiden toimijoiden malleihin tai suunnitelmiin tuottaa palvelua (Pirkanmaan, Varsinais-Suomen, Lapin, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueet sekä järjestötoimijat Sininauha ry, Sirkkulanpuisto ry).

Kainuun hyvinvointialue on tukenut taloudellisesti Kajaanin päiväkeskus ry:tä, jolla palveluna on enemmän päihdekuntoutujia tukeva toimintamalli, jossa edellytetään asiakkaan tulevan päihteettömänä palvelun piiriin. Tehdyssä asiakas- ja toimijakyselyssä todettiin, että aktiivisesti päihteitä käyttävien ja päihteistä eroon kuntoutuvien päiväkeskuspalvelua ei tule yhdistää, koska se vaarantaa jo päihteistä eroon kuntoutuvien palvelupolun.

Päihteidenkäyttäjien päiväkeskuspalvelun tulee mahdollistaa päiväaikainen suoja tiloissa, jossa asiakkaalla on mahdollisuus ruokailla, peseytyä ja levätä. Tällainen tila voi olla erillinen tila vain tätä palvelua varten taikka vaihtoehtoisesti tila jonkin muun palvelun yhteydessä. Palvelussa tulee olla saatavilla sosiaalihuollon laillistetun ammattihenkilön antamaa sosiaaliohjausta. Pelkkä päiväkeskuksessa asiointi tai ohjauksen ja neuvonnan vastaanottaminen ei aloita sosiaalihuollon asiakkuutta ja palvelutarpeen arviointia, jos asiakas ei ole siihen halukas. Päihdetyön palveluna toteuttavan päiväkeskuksen käytöstä ja siihen liittyvästä sosiaaliohjauksesta ei tehdä sosiaalihuoltolain 45 §:n mukaista hallintopäätöstä.

Kainuun hyvinvointialueen sosiaali- ja perhepalvelujen toimialueen asumisen ja sosiaalisen kuntoutuksen palvelualue on talousarviosuunnittelussa vuodelle 2024 varautunut päihteidenkäyttäjien päiväkeskuspalvelun käynnistämiseen pienimuotoisesti omana palvelutuotantona asiaa arvioineen työryhmän työskentelyn pohjalta. Rahoitusta palvelun käynnistämiseen on saatu myös kehittämis- ja vakiinnuttamisvaroista. Palvelua tullaan toteuttamaan huomioiden toimialueiden yhteistyö sekä yhteistyö järjestöjen, seurakunnan ja kaupungin kanssa. Palvelu tulee käynnistymään Kajaanissa. Palvelun käyttöä ja palvelun tarvetta tullaan arvioimaan koko hyvinvointialueen laajuisesti.

Valmistelevassa työryhmätyöskentelyssä on todettu päiväkeskuksen keskeisen sijainnin olevan oleellisin asia palvelun tavoitettavuuden kannalta. Tilakartoituksessa arvioidaan hyvinvointialueen käytössä olevien tilojen sopivuus palvelun tuottamiseen ennen uuden tilan vuokraamista. Tilakysymyksessä tulee huomioida muu asuin- ja toimintaympäristö.

Toinen palvelun kannalta merkittävä asia on palvelun luonteeseen sopivan henkilöstön rekrytointi (2 htv). Tammikuussa 2024 päiväkeskustoiminnan käynnistäminen aloitetaan toimintaan sopivan tilan kartoituksella sekä käynnistetään päiväkeskuskoordinaattorin rekrytointi.

Ehdotus

Esittelijä

Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus merkitsee tiedoksi päihdeasiakkaiden päiväkeskustoiminnan valmistelua ja aloittamista koskevan selvityksen sekä päättää käynnistää päiväkeskustoiminnan päihdeasiakkaille.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

  • Anna-Liisa Kainulainen, toimialuejohtaja sosiaali- ja perhepalvelut, anna-liisa.kainulainen@kainuu.fi
  • Tiina Kiiltomäki, palvelualuepäällikkö, tiina.kiiltomaki@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus on 15.1.2024 § 8 päättänyt päihteitä käyttäville henkilöille suunnatun päiväkeskuspalvelun käynnistämisestä. Palvelua tulee järjestää myös päihtyneille ja siinä tulee olla oikeus asioida nimettömästi. Palvelu on asiakkaalle maksuton ja palvelulla pyritään päihteiden käytöstä aiheutuvien sosiaalisten ja terveydellisten haittojen vähentämiseen sekä edistämään asiakkaan toimintakykyä ja turvallisuutta sekä ohjautumista tarkoituksenmukaisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Palvelu kohdennetaan kaikkein vaikeimmassa asemassa oleville henkilöille, joita ovat esimerkiksi päihteitä ongelmallisesti käyttävät, asunnottomat tai huonoissa oloissa asuvat, taikka päihdekierteessä olevat henkilöt, joiden perustarpeiden turvaaminen on muutoin vaikeutunut tai vaarantunut. Asiaa on hyvinvointialueella valmistellut monitoimijainen työryhmä, joka on tutustunut eri hyvinvointialueiden tilanteisiin päiväkeskuspalvelun tuottamisessa. Tätä kautta valmisteleva työryhmä on saanut arvokasta kokemustietoa juuri tälle asiakaskunnalle suunnattavan palvelun erityisyydestä asiakkaiden heikosta asemasta johtuen.


Valmistelussa on korostunut palvelun tuottamisen kannalta merkitykselliseksi tarkoituksenmukainen sijainti sekä tehtävään sopiva henkilökunta. Sijainnin tulee olla keskeinen ja helposti saavutettavissa, mutta on huomioitava, että palvelu voi tuoda lieveilmiöitä ympäristöön eikä ole siten sopiva esimerkiksi koulun tai tukiasumisen läheisyyteen. Henkilöstöllä tulee olla valmiuksia tunnistaa asiakaskunnan erityisyys ja rohkeutta kohdata heikossa asemassa oleva asiakas haasteineen.


Sosiaali- ja perhepalvelut eivät ole päässeet aloittamaan päiväkeskuspalvelun tuottamista. Toiminnalle ei ole löytynyt sopivaa tilaa toiminnan luonne ja henkilöstön työturvallisuus huomioiden. Sopivaa tilaa on etsitty laajasti julkisilta ja yksityisiltä toimijoilta. Toiminnalle esitetyt tilat ovat olleet huonokuntoisia ja edellyttäneet mittavia korjaustoimia tai ovat olleet palvelutuotantoon epäsopivia työturvallisuuden näkökulmasta. Kartoituksessa on myös noussut esiin ilmiö, jossa päihteidenkäyttäjille tarkoitettua palvelua ei haluta ympäristöön tai sen koetaan heikentävän ympäristön muiden toimijoiden toimintaedellytyksiä. Myöskään tehtävään sopivaa päiväkeskuskoordinaattoria ei ole saatu rekrytoitua. Kainuussa on merkittävä pula sosiaalihuollon ammattihenkilöistä.
Asumisen ja sosiaalisen kuntoutuksen palvelualueella on talousarviossa varausta päiväkeskuspalvelun järjestämiseen sekä vkk-rahoituksesta on saatu toiminnan vakiinnuttamiseen määrärahavarausta.


Tältä pohjalta Kainuun hyvinvointialueen sosiaali- ja perhepalveluiden toimialue esittää aluehallitukselle päiväkeskuspalvelun hankintaa ostopalveluna/ päiväkeskuspalvelun kilpailutuksen käynnistämistä. Palvelukuvauksessa huomioidaan palvelulle asetettavat vaatimukset sekä muut edellytykset. Toiminnassa on myös tässä vaihtoehdossa tarkoitus lähteä liikkeelle palvelutarvetta kartoittavasti keskittyen Kajaaniin. Päihde- ja mielenterveyslainsäädännön uudistusta edeltäneessä hallituksen esityksessä (HE 197/2022) on todettu päiväkeskuspalvelun olevan erityisesti isommissa kaupungeissa tarvittava palvelumuoto kohderyhmän ollessa pieni ja marginaalinen. Tästä näkökulmasta työryhmä on arvioinut, että tarkoituksenmukaisinta on käynnistää päiväkeskuspalvelun tuottaminen Kajaanista ja arvioida siltä pohjalta tarvetta myös muissa kunnissa.


Kilpailutuksen kustannuksia on vaikea ennustaa ja on mahdollista, että ne ylittävät palvelun tuottamiseen tällä hetkellä varatut määrärahat.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus:

1. merkitsee tiedoksi päiväkeskustoiminnan valmistelun tilanteen,

2. päättää tutkia vielä tarkemmin palvelun tuottamisen vaihtoehtoiset tavat ja mahdollisuudet ostopalveluijen avulla

3. valtuuttaa viranhaltijat käynnistämään päiväkeskustoiminnan osalta tarkemman vaihtoehtosuunnittelun ja  markkinavuoropuhelun. 

Päätös

Hyväksyi.

Pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.