Aluehallitus, kokous 10.6.2024

§ 156 Valtuustoaloite 27.2.2023: Ikäihmisten neuvola Kainuuseen

KHVADno-2023-1211

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Vasemmiston valtuustoryhmä 27.2.2023

Ikäihmisten neuvola Kainuuseen

Vasemmiston valtuustoryhmä esittää, että Ikäihmisten ennaltaehkäisevä sosiaali- ja terveydenhuolto on jatkossa entistä vahvempi osa palvelujärjestelmää Kainuun ikääntyvän väestön turvana ja hyvinvointialueen kustannuksia ehkäisevänä. Konkreettisena asiana esitämme ikäihmisten neuvolaa, jossa tehdään systemaattista työtä sekä ennalta ehkäisevänä että kuntouttavana toimintana. Mukana tässä työssä olisivat erilaiset verkostot ja järjestöt. 

Ikäihmisten neuvolassa tehdään esim. tarkastuksia yli 65-vuotiaille mm. mitataan verenpaineita, tehdään näkö- ja kuulotutkimuksia. Siellä myös autetaan erilaisten anomusten ja papereiden täytössä ja ohjataan oikea-aikaisesti oikeaan palveluun. 

Neuvolalla on hyvä maine suomalaisessa terveydenhuollossa. Siihen on totuttu syystäkin luottamaan lasten ensimmäisten elinvuosien aikana. Tehdään ikäihmisten neuvoloista vahva turvaverkko myös Kainuun kasvavalle väestöosalle tukemaan heidän vanhuuttaan. Näin luodaan ja vahvistetaan turvallisuuden tunnetta ihmisten elämän eri vaiheissa. 

Ehdotus

Valtuustoaloite lähetetään hallintosäännön § 125 mukaisesti aluehallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan ehdotuksen. 

Valmistelija

Mari Kinnunen, toimialuejohtaja terveyden- ja sairaanhoidon palvelut, mari.kinnunen@kainuu.fi
Kaisa-Mari Käyhkö, toimialuejohtaja ikäihmisten palvelut, kaisa-mari.kayhko@kainuu.fi

Perustelut

Vasemmiston aluevaltuustoryhmä on tehnyt aluevaltuuston 27.2.2023 kokouksessa (§ 14) aloitteen ​​​​​"Ikäihmisten neuvola Kainuuseen".  

Aloitteen sisältö:

"Vasemmiston valtuustoryhmä esittää, että ikäihmisten ennaltaehkäisevä sosiaali- ja terveydenhuolto on jatkossa entistä vahvempi osa palvelujärjestelmää Kainuun ikääntyvän väestön turvana ja hyvinvointialueen kustannuksia ehkäisevänä. konkreettisena asiana esitämme ikäihmisten neuvolaa, jossa tehdään systemaattista työtä  sekä ennalta ehkäisevänä että kuntouttavana toimintana. Mukana tässä työssä olisivat erilaiset verkostot ja järjestöt.

Ikäihmisten neuvolassa tehdään esim tarkastuksia yli 65-vuotilaille mm mitataan verenpaineita, tehdään näkö- ja kuulotutkimuksia. Siellä myös autetaan erilaisten anomusten ja papereiden täytössä ja ohjataan oikea-aikaisestii oikeaan palveluun. 

Neuvolalla on hyvä maine suomalaisessa terveydenhuollossa. Siihen on totuttu syystäkin luottamaan lasten ensimmäisten elinvuosien aikana. Tehdään ikäihmisten neuvoloista vahva turvaverkko myös  Kainuun kasvavalle väestöosalle tukemaan heidän vanhuuttaan. Näin luodaan ja vahvistetaan turvallisuuden tunnetta ihmisten elämän eri vaiheissa."

Vastaus aloitteeseen:

Vasemmiston aluevaltuustoryhmä nostaa aloitteessaan esille Kainuun näkökulmasta hyvin merkittävän väestöryhmän ennalta ehkäisevät palvelut sekä niiden kehittämisen. Työelämästä eläkkeelle siirryttäessä terveyspalvelujen saatavuuden heikkenemisen riski kasvaa henkilön jäädessä työterveyshuollon ulkopuolelle. Samaan aikaan monien eläkkeelle siirtyvien henkilöiden sairastavuus lisääntyy, mikä yhdessä terveydenhuollon henkilöstöresurssien niukkuudesta johtuvien mahdollisten terveyspalvelujen saatavuushaasteiden kanssa voi lisätä terveysongelmia tai niiden riskiä entisestään. Vasemmiston aluevaltuustoryhmän aloite ikäihmisten neuvolasta ja sen kautta ikäihmisten ennalta ehkäisevien palvelujen kehittämisestä on näin ollen perusteltu ja tärkeä. Kainuun hyvinvointialue kiittää hyvästä aloitteesta ja toteaa, että ikäihmisten neuvolan toteuttamisvaihtoehtojen pohdintaa on mahdollista tehdä.

Ikäihmisten neuvolatoimintaa on jo käynnissä muutamilla hyvinvointialueilla. Esimerkiksi Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymässä on ollut vuodesta 2004 lähtien toiminnassa STM:n tukemasta hankkeesta alkunsa saanut aikuisneuvola, jonka tavoitteena on tarjota palvelua myös työttömille ja kotiäideille, jotka ovat olleet ilman työterveyshuoltoa.

Alustavan näkemyksemme mukaan mahdollisessa ikäihmisten neuvolatoiminnassa ko. palvelut tulee kohdentaa suurimman sairastumisriskin omaaville ikäihmisille, kuten esidiabeetikoille, joilla on lievästi kohonnut verensokeri. Ikäihmisten neuvolapalveluja, esimerkiksi esidiabeetikkojen ravitsemusneuvontaa, voidaan ajatella toteutettavan kohdennetulle asiakasryhmälle esimerkiksi ryhmäneuvolan muodossa. Ryhmämuotoisella ikäihmisten neuvolatoiminnalla on myös mahdollista osaltaan lievittää ikäihmisten kokemaa yksinäisyyttä, joka on merkittävä ongelma kainuulaisten ikäihmisten keskuudessa: 75-vuotta täyttäneistä kainuulaisista 15,9 % tuntee itsensä yksinäiseksi (Sotekuva, THL 2022). Ryhmämuotoisen ikäihmisten neuvolatoiminnan mahdollinen järjestäminen edellyttää erilaisten järjestöjen ja verkostojen aktiivista mukana oloa ja panosta muun muassa neuvolatoiminnan sisällön, kuten erilaisten tietoiskujen ja terveysneuvontaan liittyvien tilaisuuksien, toteuttamiseen.

Kainuun hyvinvointialue suhtautuu lähtökohtaisesti myönteisesti ikäihmisten neuvolatoimintaan. Ikäihmisten neuvolatoiminnan toteuttamismahdollisuuksien jatkopohdintaa tullaan tekemään sisäisesti Kainuun hyvinvointialueella loppuvuoden 2023 aikana. Mahdollisen ryhmämuotoisen ikäihmisten neuvolatoiminnan laajentamismahdollisuuksia aikuisneuvolan suuntaan Raahen esimerkin tavoin, esimerkiksi työttömien ennalta ehkäiseviin terveyspalveluihin liittyen, tullaan myös pohtimaan. Eri ryhmien tarpeet eivät kuitenkaan välttämättä ole samanlaisia.

Ehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, vt. hyvinvointialuejohtaja, timo.halonen@kainuu.fi

Aluehallitus päättää antaa aluevaltuustolle aloitteeseen annetun vastauksen tiedoksi ja esittää, että aluevaltuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Hyvinvointialuejohtajan sijaisen muutettu päätösehdotus:

Aluehallitus päättää antaa aluevaltuustolle aloitteeseen annetun vastauksen tiedoksi ja esittää, että aluevaltuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi. Aluehallitus tarkastelee 1.6.2024 mennessä kuinka asiassa on edetty.

Aluehallitus:

Hyväksyi.

Valmistelija

Mari Kinnunen, toimialuejohtaja terveyden- ja sairaanhoidon palvelut, mari.kinnunen@kainuu.fi
Kaisa-Mari Käyhkö, toimialuejohtaja ikäihmisten palvelut, kaisa-mari.kayhko@kainuu.fi

Ehdotus

Aluehallitus antaa aluevaltuustolle aloitteeseen annetun vastauksen tiedoksi ja esittää, että aluevaltuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi. Aluehallitus tarkastelee 1.6.2024 mennessä kuinka asiassa on edetty.

Päätös

Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti päätösehdotuksen.

Tämän pykälän aikana kokoukseen saapui Katja Kemppainen klo 13.22.

Valmistelija

Mari Kinnunen, toimialuejohtaja terveyden- ja sairaanhoidon palvelut, mari.kinnunen@kainuu.fi

Perustelut

Vasemmiston aluevaltuustoryhmä on tehnyt aluevaltuuston 27.2.2023 kokouksessa (§ 14) aloitteen ​​​​​"Ikäihmisten neuvola Kainuuseen". Aloite on käsitelty aluehallituksen 2.10.2023 sekä aluevaltuuston 6.11.2023 kokouksissa. Aluehallitus tarkastelee 1.6.2024 mennessä kuinka asiassa on edetty.

Aloitteeseen antamassa vastauksessaan Kainuun hyvinvointialue totesi suhtautuvansa lähtökohtaisesti myönteisesti ikäihmisten neuvolatoimintaan ja tekevänsä ikäihmisten neuvolatoiminnan toteuttamismahdollisuuksien jatkopohdintaa sisäisesti Kainuun hyvinvointialueella loppuvuoden 2023 aikana. Lisäksi Kainuun hyvinvointialue nosti vastauksessaan esille, että mahdollisessa ikäihmisten neuvolatoiminnassa ko. palvelut tulee kohdentaa suurimman sairastumisriskin (esimerkiksi esidiabeetikot) omaaville ikäihmisille ja esimerkiksi ryhmäneuvolan muodossa ja tämä edellyttää erilaisten järjestöjen ja verkostojen aktiivista mukana oloa ja panosta muun muassa neuvolatoiminnan sisällön, kuten erilaisten tietoiskujen ja terveysneuvontaan liittyvien tilaisuuksien, toteuttamiseen. Kainuun hyvinvointialue totesi vastauksessaan myös pohtivansa mahdollisen ryhmämuotoisen ikäihmisten neuvolatoiminnan laajentamismahdollisuuksia aikuisneuvolan suuntaan Raahen esimerkin tavoin, esimerkiksi työttömien ennalta ehkäiseviin terveyspalveluihin liittyen.

Kainuun hyvinvointialueen näkemyksen mukaan mahdollisen aikuisneuvolan toimintaa olisi perustelua kohdentaa erityisesti diabeteksen ennalta ehkäisyyn, sillä diabetes liitännäissairauksineen aiheuttaa noin 10-15 prosenttia terveydenhuollon kokonaismenoista (STM 2021). THL:n diabetesrekisterin (2022) tietojen mukaan Kainuussa on 5 581 tyypin 2 diabetesta sairastavaa ja 583 tyypin 1 diabetesta sairastavaa henkilöä, mikä on yhteensä noin 9 % kainuulaisesta väestöstä (Kainuun väkiluku oli 31.12.2022 70 521 henkilöä, Tilastokeskus 12/2022). Diabetekseen sairastumisen ennaltaehkäisy ja tehokas hoito ovat erittäin tärkeitä myös taloudellisesta näkökulmasta sairaudesta ihmisille aiheutuvan inhimillisen kärsimyksen vähentämisen lisäksi. Mahdollisen aikuisneuvolatoiminnan painottaminen diabeteksen ennaltaehkäisyyn on myös perustelua sillä, että diabetes koskettaa laajasti hyvinkin erilaisia väestö- ja ikäryhmiä: esimerkiksi yli 65-vuotiaita, työttömiä henkilöitä ja kotiäitejä. Aikuisneuvolan toiminnalla olisi mahdollista tavoittaa näitä muutoin erilaisia tarpeita omaavia eri väestöryhmiin kuuluvia henkilöitä, mutta joilla yhdistävänä tekijänä on kohonnut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tällaista edellä kuvattua aikuisneuvolatoiminnan kokeilua pilottina esimerkiksi yhdessä Kainuun kunnassa on mahdollista selvittää.

Kainuun hyvinvointialueen hallintosäännön 14 §:n mukaan hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta valmistelee ja kehittää osallisuuteen sekä hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämiseen liittyviä asioita ja yhteistyötä kuntien, järjestöjen, elinkeinoelämän sekä muiden toimijoiden kanssa. Näin ollen hyvinvointi- ja yhdyspintalautaa pyydetään keskustelemaan yllä esitetystä alustavasta aikuisneuvolan toiminta-ajatuksesta sekä antamaan mahdollista ohjeistusta ja ideoita asian jatkovalmisteluun. Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakuntaa pyydetään erityisesti keskustelemaan siitä, miten kolmas sektori voisi tukea mahdollisessa aikuisneuvolatoiminnassa diabeteksen ennaltaehkäisyä ja siihen liittyvään terveyden edistämistyötä. Nämä toimet ovat erittäin tärkeitä pyrittäessä estämään kainuulaisten sairastuminen diabetekseen.

Ehdotus

Esittelijä

Marita Pikkarainen, kehittämisjohtaja, marita.pikkarainen@kainuu.fi

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta käy lähetekeskustelun yllä esitetystä alustavasta aikuisneuvolan toiminta-ajatuksesta sekä antaa mahdollista ohjeistusta ja ideoita asian jatkovalmisteluun. Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakuntaa pyydetään erityisesti keskustelemaan siitä, miten kolmas sektori voisi tukea mahdollisessa aikuisneuvolatoiminnassa diabeteksen ennaltaehkäisyä ja siihen liittyvään terveyden edistämistyötä.
 

Päätös

Keskustelun jälkeen esittelijä täydensi päätösehdotustaan seuraavilla lisäyksillä:
Lautakunta pitää tärkeänä aikuisneuvolan toteuttamista. Ryhmätoimintaa ja yhteistyötä eri tahojen kanssa pidettiin toteuttamiskelpoisina toimina. Diabeteksen ennaltaehkäisy ja yksinäisyyden helpottaminen ovat lautakunnan mielestä keskeisinä aikuisneuvolan toiminnan kohteita.
Lisäksi keskusteltiin Puolangalla toimivasta ikäihmisten neuvolatoiminnasta.

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta:
Hyväksyi.

Valmistelija

  • Mari Kinnunen, toimialuejohtaja terveyden- ja sairaanhoidon palvelut, mari.kinnunen@kainuu.fi
  • Kaisa-Mari Käyhkö, toimialuejohtaja ikäihmisten palvelut, kaisa-mari.kayhko@kainuu.fi
  • Helena Saari, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, helena.saari@kainuu.fi

Perustelut

Vasemmiston aluevaltuustoryhmä on tehnyt aluevaltuuston 27.2.2023 kokouksessa (§ 14) aloitteen ​​​​​"Ikäihmisten neuvola Kainuuseen".  Kainuun hyvinvointialueen vastaus aloitteeseen on käsitelty aluehallituksen 2.10.2023 sekä aluevaltuuston 6.11.2023 kokouksissa. Aloitteeseen antamassa vastauksessaan Kainuun hyvinvointialue totesi suhtautuvansa lähtökohtaisesti myönteisesti ikäihmisten neuvolatoimintaan ja tekevänsä ikäihmisten neuvolatoiminnan toteuttamismahdollisuuksien jatkopohdintaa sisäisesti Kainuun hyvinvointialueella loppuvuoden 2023 aikana. Lisäksi Kainuun hyvinvointialue nosti vastauksessaan esille, että mahdollisessa ikäihmisten neuvolatoiminnassa kyseiset palvelut tulee kohdentaa suurimman sairastumisriskin (esimerkiksi esidiabeetikot) omaaville ikäihmisille ryhmäneuvolan muodossa. Tämä edellyttää erilaisten järjestöjen ja verkostojen aktiivista mukana oloa ja panosta muun muassa neuvolatoiminnan sisällön, kuten erilaisten tietoiskujen ja terveysneuvontaan liittyvien tilaisuuksien, toteuttamiseen. Kainuun hyvinvointialue totesi vastauksessaan myös pohtivansa mahdollisen kolmannen sektorin tukeman ryhmämuotoisen ikäihmisten neuvolatoiminnan käsitteellistämistä aikuisneuvolan suuntaan, sillä esidiabetesta esiintyy myös muissa ikäryhmissä. 

Aluehallitus päätti 2.10.2023 kokouksessaan antaa aluevaltuustolle aloitteeseen annetun vastauksen tiedoksi ja esittää, että aluevaltuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi. Aluehallitus myös totesi, että se tarkastelee 1.6.2024 mennessä kuinka asiassa on edetty. Aluevaltuusto hyväksyi päätösehdotuksen yksimielisesti 6.11.2023 kokouksessaan. 

Aluevaltuuston 6.11.2023 jälkeen asiaa käsiteltiin hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnan kokouksessa 21.11.2023. Asian esittelytekstissä todettiin, että Kainuun hyvinvointialueen näkemyksen mukaan mahdollisen aikuisneuvolan toimintaa olisi perustelua kohdentaa erityisesti diabeteksen ennalta ehkäisyyn, sillä diabetes liitännäissairauksineen aiheuttaa noin 10−15 prosenttia terveydenhuollon kokonaismenoista (STM 2021). Diabetes koskettaa laajasti hyvinkin erilaisia väestö- ja ikäryhmiä: esimerkiksi yli 65-vuotiaita, työttömiä henkilöitä ja kotiäitejä. Aikuisneuvolan toiminnalla olisi mahdollista tavoittaa näitä muutoin erilaisia tarpeita omaavia eri väestöryhmiin kuuluvia henkilöitä, joilla yhdistävänä tekijänä on kohonnut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Päätösehdotuksessa hyvinvointi- ja yhdyspintalautakuntaa ehdotettiin käymään lähetekeskustelu esittelytekstissä esitetystä alustavasta aikuisneuvolan toiminta-ajatuksesta sekä antamaan mahdollista ohjeistusta ja ideoita asian jatkovalmisteluun. Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakuntaa pyydettiin erityisesti keskustelemaan siitä, miten kolmas sektori voisi tukea mahdollisessa aikuisneuvolatoiminnassa diabeteksen ennaltaehkäisyä ja siihen liittyvään terveyden edistämistyötä. Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta totesi päätöksessään lautakunnan pitävän tärkeänä aikuisneuvolan toteuttamista. Ryhmätoimintaa ja yhteistyötä eri tahojen kanssa pidettiin toteuttamiskelpoisina toimina. Diabeteksen ennaltaehkäisy ja yksinäisyyden helpottaminen olivat lautakunnan mielestä keskeisinä aikuisneuvolan toiminnan kohteita.

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnan käsittelyn jälkeen hyvinvointialueen valtuuston hyväksymän strategian ja järjestämissuunnitelmalle asetettujen tavoitteiden mukaan hyvinvointialueella on työstetty alkuvuoden aikana kehittämisohjelmia, joista yksi osa-alue koskee ennaltaehkäisevää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Hyvinvointialueen rahoitukseen tehtyjen leikkausten vuoksi toimialueet pystyvät osallistumaan terveysneuvontaan nykyisen talousarvion puitteissa osallistumalla kuntien tai kolmannen sektorin järjestämiin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tilaisuuksiin. Tällaiset tilaisuudet voivat olla esimerkiksi tyypin 2 diabetekseen liittyviä, joihin voidaan liittää yksilöllisiä mittauksia, esimerkiksi verenpaineen mittaamista. Sanallisesti voidaan todeta kyseisen toiminnan olevan luoteeltaan enemmän neuvontaa kuin neuvola-toimintaa, koska toteutustapa on ryhmämuotoinen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää antaa aluevaltuustolle aloitteeseen annetun vastauksen tiedoksi ja esittää, että aluevaltuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta kokouksessa.

Päätös

Hyvinvointialuejohtajan muutettu päätösehdotus:

Aluehallitus merkitsee asian tiedoksi.

Aluehallitus:

Hyväksyi.

Pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.