Aluevaltuusto, kokous 6.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 54 Alueellinen hyvinvointikertomus 2022 ja hyvinvointisuunnitelma 2023-2025

KHVADno-2023-974

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Saara Pikkarainen, terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, saara.pikkarainen@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialueen hallintosäännön 14 § kohdan 2 mukaan Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta valmistelee alueellisen hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman valtuustokausittain aluehallitukselle hyväksyttäväksi sekä raportoi vuosittain aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle.  

Hyvinvointikertomus on lakisääteinen asiakirja, joka kuvaa väestön hyvinvoinnin ja terveyden tilaa alueella. Kainuun hyvinvointialueen hyvinvointikertomukseen vv. 2020–2022 (osa I) on koottu käytettävissä olevia kansallisia indikaattoritietoja kohderyhmittäin: lapset, nuoret, työikäiset ja ikäihmiset. Tietoa hyödynnetään valtuustokauden vv. 2023–2025 hyvinvointisuunnitelmassa (osa II), jossa asetetaan kohdennetut tavoitteet, toimenpiteet, vastuutahot ja arviointimittarit sekä sovitaan seurannasta.

Kainuulaiset ovat pääosin tyytyväisiä asuinalueensa olosuhteisiin. Työllisyysaste on suhteellisen vahva, erityisesti 18–44-vuotiaiden ryhmässä. Naisten osalta työllisten osuus on miesten ryhmää korkeampi. Iso joukko kainuulaisista lapsista, nuorista, työikäisistä ja ikäihmisistä voi hyvin, edistää toiminnallaan terveyttä ja hyvinvointia, harrastaa ja osallistuu asuinalueensa toimintaan. Kainuulaiset hyödyntävät monipuolisesti luontoa ja kulttuuria sekä järjestöjen toimintaa hyvinvoinnin ja terveyden lähteenä.

Kainuun asema on suhteellisen heikko muihin maakuntiin verrattuna useilla hyvinvoinnin ja pahoinvoinnin muuttujilla. Väestö Kainuussa on huomattavan iäkästä muihin hyvinvointialueisiin verrattuna, mikä heijastuu väestön terveydentilaan. Väestön terveydentilan ja iäkkään ikärakenteen takia myös palvelutarve on alueella keskimääräistä suurempi ja tämän seurauksena myös sote-menot ovat asukasta kohden laskettuna huomattavan korostuneet. Sekä miesten että naisten odotettu elinikä on maakunnassa suhteellisen matala ja ikävakioitunakin useimmat sairastavuusindeksit ovat koko maan keskiarvoa heikompia. Muihin maakuntiin verrattuna työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien 20–24-vuotiaiden nuorten osuus on merkittävästi korostunut Kainuussa. Terveydentilan haasteita ovat muita alueita suurempi alkoholi- ja tapaturmakuolleisuus. Erityisesti itsemurhakuolleisuus, eläkeikään jaksamattomien osuus ja eläkkeellä olevien työikäisten osuus on joko kaikista maakunnista suurinta tai toiseksi suurinta.

Hyvinvointisuunnitelman vv. 2023–2025 tavoitteissa ja toimenpiteissä voimavaroja ja ennaltaehkäiseviä toimia tulee suunnata erityisesti 1) elintapaohjaukseen (terveellinen ravitsemus, riittävä liikunta ja uni), 2) työ- ja toimintakyvyn edistämiseen, 3) mielenterveyden edistämiseen ja ehkäisevään päihdetyöhön, 4) osallisuuden vahvistumiseen ja yksinäisyyden torjumiseen, 5) lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyyn ja 6) arjen turvallisuuden edistämiseen. Vaikuttava hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen edellyttää alueellista yhteistyötä ja hyte- työn resursseja niin kunnissa kuin hyvinvointialueella ja järjestöissä.

Ehdotus

Esittelijä

Saara Pikkarainen, terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, saara.pikkarainen@kainuu.fi

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta:

1. käsittelee Laajan hyvinvointikertomuksen 2020-2022 osa I ja

2. pyytää asiakirjasta lausunnot Kainuun kunnilta ja Kainuun liitolta 6.4.2023 mennessä. Lausunnot tulee lähettää kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi.

Päätös

Hyväksyi.

Merkittiin tauko klo 10:36-10:45.

Aki Räisänen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen klo 10:36.

Valmistelija

Saara Pikkarainen, terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, saara.pikkarainen@kainuu.fi

Perustelut

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta valmistelee alueellisen hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman valtuustokausittain aluehallitukselle ja aluevaltuustolle hyväksyttäväksi sekä raportoi vuosittain aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle (Hallintosääntö 14§).

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta on käsitellyt 14.3.2023 §11 Laajan hyvinvointikertomuksen 2020–2022 (osa I) ja pyytänyt siitä lausunnot 19.4.2023 mennessä Kainuun kunnilta ja Kainuun liitolta.

Alueellinen hyvinvointikertomus kokoaa yhteen alueen vahvuudet ja huolenaiheet, kuvaa alueellisia ja väestöryhmittäisiä eroja hyvinvoinnissa ja terveydessä. Indikaattoritiedon perustella voimavaroja ja vaikuttavia ennaltaehkäiseviä toimia tulee kohdentaa: 1) elintapaohjaukseen (terveellinen ravitsemus, riittävä liikunta ja uni, 2) työ- ja toimintakyvyn edistämiseen, 3) mielenterveyden edistämiseen ja ehkäisevään päihdetyöhön, 4) osallisuuden vahvistumiseen ja yksinäisyyden torjumiseen, 5) lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyyn ja 6) arjen turvallisuuden edistämiseen.  

Lausunnot ovat antaneet Hyrynsalmen, Paltamon, Ristijärven, Sotkamon ja Suomussalmen kunnat sekä Kajaanin ja Kuhmon kaupungit (liitteenä). Lausunnoissa korostetaan sitä, että vaikuttava hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen edellyttää alueellista yhteistyötä ja hyte-resursseja niin kunnissa kuin hyvinvointialueella. Kunnat korostavat alueellisen hyvinvointityön koordinaatiota, jotta kunnissa ja hyvinvointialueella tehty työ saadaan sovitettua yhteen sekä sisällöllisesti että aikataulullisesti. Hyvinvoinnin edistämisestä tulisi muodostaa hyvinvointialueen ja kuntien yhteinen viitekehys. Kuntien lausunnot huomioidaan valmisteltaessa Kainuun alueellista hyvinvointisuunnitelmaa vuosille 2023–2025 (osa II).

Alueellinen hyvinvointisuunnitelma toimii hyvinvointialueen hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen strategisena asiakirjana, joka kuvaa hyvinvointialueen tavoitteita, suunniteltuja toimia ja alueellista yhteistyötä kuntien ja muiden toimijoiden kanssa.

Kainuun hyvinvointialueen strategian 2022–2025 keskeinen lähtökohta on kaikkien kainuulaisten omatoimisen ja ennakoiva terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä vaikuttavan ennaltaehkäisevän työn kehittäminen. Järjestämissuunnitelmassa 2023–2025 korostuu yhteistyö kuntien kanssa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä, mikä osaltaan vähentää tarvetta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. Näitä strategisia linjauksia tukee Kainuun hyvinvointialueen organisaation läpileikkaava Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ydinprosessi.

Ehdotus

Esittelijä

Saara Pikkarainen, terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, saara.pikkarainen@kainuu.fi

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta päättää

1. merkitä tiedoksi kuntien lausunnot ja

2. että hyvinvointi- ja yhdyspinta lautakunta valmistelee Kainuun alueellisen hyvinvointisuunnitelman vuosille 2023–2025 (osa II) ja siihen liittyvän terveyden ja hyvinvoinnin ydinprosessin yhteistyössä hyvinvointialueen, kuntien ja järjestötoimijoiden kanssa.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

Saara Pikkarainen, terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, saara.pikkarainen@kainuu.fi

Perustelut

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta on kokouksessaan 14.3 2023 §11 käsitellyt laajan hyvinvointikertomuksen v. 2022 (Osa I) ja pyytänyt siitä kuntien ja Kainuun liiton lausunnot 6.4.2023 mennessä. Lausunnot ovat antaneet: Hyrynsalmi, Kajaani, Kuhmo, Paltamo, Ristijärvi, Sotkamo ja Suomussalmi. Hyvinvointisuunnitelmassa vv. 2023–2025 (Osa II) on hyödynnetty hyvinvointikertomuksen sisältämää indikaattoritietoa, kuntien lausuntoja ja valmisteltu yhteistyössä hyvinvointialueen, kuntien ja järjestöjen toimijoiden kanssa.

Hyvinvointia ja terveyttä edistävillä toimenpiteillä vaikutetaan yksilöön, yhteisöihin ja ihmisten elinympäristöön ja joiden avulla pyritään ehkäisemään ongelmia ja sairauksia sekä ylläpitämään ja edistämään hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä velvoittaa hyvinvointialueen edistävän asukkaidensa hyvinvointia ja terveyttä. Hyvinvointialueella on ensisijainen vastuu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä siltä osin kuin tämä tehtävä kytkeytyy hyvinvointialueen muihin lakisääteisiin tehtäviin (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 7§, Finlex).

Alueellisen hyvinvointisuunnitelman vv. 2023–2025 tavoitteina on: 1. Tuemme asukkaiden terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta, 2. Sovimme kuntien kanssa yhdyspinnoilla tehtävästä hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistyöstä, 3. Tehostamme sairauksien ennaltaehkäisyä ja tunnistamme hyvinvoinnin vajeita ja 4. Kehitämme järjestöyhteistyötä kuntien kanssa ja uudistamme järjestöjen tukemisen sisältöjä. Toimenpiteiltä kohdennetaan asukkaiden arjen tukeen, edistävään ja ehkäisevään työhön sekä järjestöjen toimintaedellytyksiin.

Ehdotus

Esittelijä

Saara Pikkarainen, terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, saara.pikkarainen@kainuu.fi

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta käy keskustelun Alueellisesta hyvinvointikertomuksesta ja -suunnitelmasta vv. 2023–2025 ja lähettää aluehallituksen ja aluevaltuuston hyväksyttäväksi.

Päätös

Hyväksyi.

_________

Perhekeskuskoordinaattori Helena Saari osallistui kokoukseen tämän pykälän käsittelyn ajaksi.

Valmistelija

Saara Pikkarainen, terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, saara.pikkarainen@kainuu.fi

Perustelut

Hyvinvointikertomus on lakisääteinen asiakirja, joka kuvaa väestön hyvinvoinnin ja terveyden tilaa alueella. Kainuun alueelliseen hyvinvointikertomukseen on koottu alueen ja kuntien vahvuuksia ja huolenaiheita sekä alueellisia väestöryhmittäisiä tietoa hyvinvointi- ja terveyseroista. Hyvinvointikertomuksessa (osa I) kuvataan kainuulaisten hyvinvoinnin ja terveyden tilaa, jota tietoa hyödynnetään valtuustokauden 2023–2025 hyvinvointisuunnitelmassa (osa II). Alueellisessa hyvinvointisuunnitelmassa asetetaan kohdennetut tavoitteet, toimenpiteet, vastuutahot sekä arviointimittarit ja seuranta. Vaikuttava hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden (Hytetu) edistäminen edellyttää alueellista yhteistyötä ja resursseja niin järjestöissä, kunnissa kuin hyvinvointialueella. Kainuun hyvinvointialueen hyvinvointikertomus 2022 ja -suunnitelma 2023–2025 on valmisteltu hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnassa, josta se lähetetään aluehallituksen ja -valtuuston hyväksyttäväksi. Valmistelua on tehty yhdessä alueen kuntien ja järjestöjen kanssa.

Ehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, vs. hyvinvointialuejohtaja, timo.halonen@kainuu.fi

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta esittää, että aluehallitus:

1. merkitsee alueellisen hyvinvointikertomuksen 2022 ja -suunnitelman 2023–2025 tiedoksi, ja

2. saattaa alueellisen hyvinvointikertomuksen 2022 ja -suunnitelman 2023–2025 aluevaltuuston hyväksyttäväksi

Päätös

Hyvinvointialuejohtajan sijaisen muutettu päätösehdotus:

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle hyvinvointikertomuksen 2022 ja hyvinvointisuunnitelman 2023-2025 hyväksymistä.

Aluehallitus:

Hyväksyi.

Valmistelija

  • Saara Pikkarainen, terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, saara.pikkarainen@kainuu.fi

Ehdotus

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle hyvinvointikertomuksen 2022 ja hyvinvointisuunnitelman 2023-2025 hyväksymistä.

Päätös

Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti päätösehdotuksen.

Merkittiin tauko klo 12.00-12.45.

Tämän pykälän aikana kokouksesta poistuivat  Aimo Korhonen klo 13.06, Tiina Kyllönen klo 13.16 ja Helena Saari klo 13.18.

Tämän pykälän aikana kokoukseen saapui Ella Kiljunen klo 13.16.


Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.

Valitusaika

Aluevalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Hyvinvointialueen jäsenen ja yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Aluevalitus tehdään hallinto-oikeudelle.

Postiosoite:
Pohjois-Suomen hallinto-oikeus
PL 189
90101 Oulu

Käyntiosoite:
Torikatu 34–40, 90100 Oulu       

Sähköpostiosoite: pohjois-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42841
Puhelinnumero: 029 56 42800

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

3) vaatimusten perustelut;

4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

1) valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

2) selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Kirjaamo
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)

Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00