Aluevaltuusto, kokous 6.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen poikkeuslupahakemus koskien Raahen ympärivuorokautista perusterveydenhuollon päivystystä

KHVADno-2022-442

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ritva Kanervo, johtajaylilääkäri, Ritva.Kanervo@kainuu.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveysministeriö voi myöntää hyvinvointialueelle luvan ympärivuorikautisen perusterveydenhuollon tai akuuttilääketieteen päivystyksen järjestämiseen, jos palvelujen saavutettavuus ja päivystyspisteiden väliset etäisyydet sitä edellyttävät eikä väestön tarvitsemia palveluja voida riittävästi turvata ensihoitopalvelujen avulla.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen alueella on neljä ympärivuorokautista päivystyspistettä. Yhteispäivystykset ovat Oulun seudun yhteispäivystys Oulun yliopistollisessa sairaalassa ja Oulaskankaan sairaalan yhteispäivystys Oulaisissa. Sosiaali- ja terveysministeriön myöntämien poikkeuslupien alaiset ympärivuorokautiset perusterveydenhuollon päivystysyksiköt ovat Kuusamossa ja Raahessa. Kuusamossa lupa on voimassa 31.12.2024 asti ja Raahessa 31.12.2023 asti.

Palvelujen saatavuuden näkökulmasta ympärivuorokautisen päivystyksen lisäksi on huomioitava ympärivuorokautista lääketieteellistä tukea vaativien sairaalatasoisten vuodeosastojen toiminta. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen sairaalaverkosto on muodostettu ympärivuorokautisten päivystyspisteiden yhteyteen. Sairaalatasoisia vuodeosastoja on Oulun yliopistollisessa sairaalassa, Oulaskankaan sairaalassa, Raahen sairaalassa sekä Kuusamon sote-keskuksessa. Raahen sairaalassa on kolme yleislääketieteen vuodeosastoa. Raahen sairaalan vuodeosastojen toiminta turvautuu yöaikaan ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystyksen lääkäreihin.

Palveluiden saatavuuden ja ympärivuorokautista lääketieteellistä tukea vaativien sairaalatasoisten vuodeosastojen toiminnan turvaamiseksi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue hakee terveydenhuoltolain 50 § 5 momentin ja päivystysasetuksen 6 § mukaista lupaa ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystyksen järjestämiseen Raahessa ajanjaksolle 1.1.2024-31.12.2024.

Sosiaali- ja terveysministeriölle toimitettavan poikkeuslupahakemuksen osana tulee toimittaa kirjalliset puollot muiden Pohjoisen yhteistyöalueeseen kuuluvien hyvinvointialueiden aluevaltuustoilta. Poikkeuslupahakemus tulee toimittaa muiden hyvinvointialueiden valtuustojen käsittelyyn.

Asian aiempi käsittelyhistoria aluevaltuustoissa: Kainuun hyvinvointialue 102 § / 2022, Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue 77 § / 2022 ja Lapin hyvinvointialue 96 § / 2022.

Ehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, vs. hyvinvointialuejohtaja, timo.halonen@kainuu.fi

Aluehallitus päättää:

- merkitä tiedoksi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelta tulleen poikkeuslupahakemuksen koskien Raahen ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystystä ajanjaksolle 1.1.2024 - 31.12.2024, ja 

- esittää aluevaltuustolle Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen poikkeuslupahakemuksen puoltamista

Päätös

Hyvinvointialuejohtajan sijaisen muutettu päätösehdotus:

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen poikkeuslupahakemuksen puoltamista.

Aluehallitus:

Hyväksyi.

 

Valmistelija

  • Ritva Kanervo, johtajaylilääkäri, Ritva.Kanervo@kainuu.fi

Ehdotus

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen poikkeuslupahakemuksen puoltamista.

Päätös

Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti päätösehdotuksen.


Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.

Valitusaika

Aluevalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Hyvinvointialueen jäsenen ja yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Aluevalitus tehdään hallinto-oikeudelle.

Postiosoite:
Pohjois-Suomen hallinto-oikeus
PL 189
90101 Oulu

Käyntiosoite:
Torikatu 34–40, 90100 Oulu       

Sähköpostiosoite: pohjois-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42841
Puhelinnumero: 029 56 42800

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

3) vaatimusten perustelut;

4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

1) valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

2) selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Kirjaamo
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)

Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00