Aluehallitus, kokous 4.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 183 Kainuun hyvinvointialueen nuorisovaltuuston aloite lasten ja nuorten fyysisen toimintakyvyn parantamiseksi

KHVADno-2023-561

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anna-Liisa Kainulainen, toimialuejohtaja sosiaali- ja perhepalvelut, anna-liisa.kainulainen@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialueen nuorisovaltuusto on tehnyt aloitteen lasten  ja nuorten fyysisen toimintakyvyn parantamiseksi. Nuorisovaltuustolla on herännyt huoli vuoden 2022 Move! mittausten tuloksista. Move! mittaus tehdään Suomessa jokaiselle viides- ja kahdeksasluokkalaiselle oppilaalle vuosittain. Erityistä huolta herättävät Kainuun hyvinvointialueella asuvat viidesluokkalaiset pojat, joista mittaustulosten  mukaan 52,2%:n fyysinen toimintakyky on mahdollisesti terveyttä ja hyvinvointia kuluttavalla tai haittaavalla tsaolla. Fyysinen toimintakyky on huolestuttavan matalalla tasolla 43,2 prosentilla kaikista kainuulaisista mittaukseen osallistuneista nuorista.

Nuorisovaltuusto vaatii hyvinvointialueen ja kuntien sekä muiden tahojen välistä yhteistyötä asian parantamiseksi ja toivoo, että  ongelmaa aletaan ratkomaan. Näitä tahoja voisivat olla esimerkiksi sivistyslautakunnat, Kajaanin ammattikorkeakoulu, Kainuun Liikunta ry ja Kainuun alueella toimivat urheilu ja liikuntaseurat.

Liitteenä: Kainuun hyvinvointialueen nuorisovaltuuson aloite lasten ja nuorten fyysisen toimintakyvyn parantamiseksi

Aloitteessa esitetään seuraavia toimenpiteitä lasten ja nuorten fyysisen kunnon parantamiseksi:

  1. Ruutuaikasuositusten konkreettinen ja selkeä esilletuonti
  2. Koulussa käytettävien älylaitteiden rajoittaminen ala-asteella
  3. Koululiikunnan lajitarjonnan monipuolistaminen
  4. Koululiikunnan suorityskeskeisyyden vähentäminen
  5. Kouluarjen aktiivisuuden ylläpito
  6. Vapaa-ajan harrastuneisuus ja aktiivisuuden ylläpito
  7. Liikuntatottumuksiin puuttuminen


Kainuussa toimii maakunnallinen perhekeskuksen  johtoryhmä, johtoryhmässä on jäseniä Kainuun kunnista ja Kainuun hyvinvointialueelta. Maakunnallisen johtoryhmän tehtävänä on mm. yhteensovittaa ja koordinoida verkoston toimijoiden palveluita ja toimintaa. Johtoryhmä voi työskentelyssään asettaa kehittämiseen omia työryhmiä tai verkostoja sisällölliseen kehittämiseen ja asioiden valmisteluun.

Ehdotus

Esittelijä

Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus päättää lähettää Nuorisovaltuuston aloitteen valmisteltavaksi kesäkuun 2023 loppuun mennessä Kainuun maakunnalliselle perhekeskusjohtoryhmälle. 

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

  • Anna-Liisa Kainulainen, toimialuejohtaja sosiaali- ja perhepalvelut, anna-liisa.kainulainen@kainuu.fi
  • Helena Saari, Perhekeskuskoordinaattori, helena.saari@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialueen nuorisovaltuusto on tehnyt aloitteen lasten ja nuorten fyysisen toimintakyvyn parantamiseksi. Aloite käsiteltiin aluehallituksessa 13.3.2023, 81 § ja lähetettiin valmisteltavaksi Kainuun maakunnalliselle perhekeskusjohtoryhmälle. Aluehallituksen päätöksen mukaisesti aloite on ollut Kainuun perhekeskuksen johtoryhmän käsittelyssä 5.5.2023.

Kainuun perhekeskuksen johtoryhmän kokouksen johtopäätöksenä todettiin, että aloitteessa esitetyissä toimenpiteissä voidaan hyödyntää olemassa olevaa toimintapintaa. On olemassa jo vaikuttavia keinoja varhaiskasvatuksessa ja kouluissa, joita hyödynnetään toimintakyvyn aktivoimiseksi. Esimerkkejä on siitä, että toimintamalleja kehittämällä on mahdollista saada aikaan uudenlaisia käytäntöjä. Opettajien täydennyskoulutuksella mm. tunnetaitojen käsittelyyn on saatu hyviä tuloksia. Liikunnan aktivoimiseksi tarvitaan yhteiset rakenteet ja toimivat keskusteluyhteydet. Tarvitaan myös kuntien kesken yhteisiä käytänteitä, joissa on kehitettävää. Aloite on ollut käsittelyssä myös kuntien päätöksentekoelimissä ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmissä. Aloitteesta on otettu kuntien lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmiin kehittämiskohteita.

Aloitteessa Nuorisovaltuusto vaatii hyvinvointialueen ja kuntien sekä muiden tahojen välistä yhteistyötä asian parantamiseksi ja toivoo, että ongelmaa aletaan ratkomaan. Yhteistyön edistämiseksi on järjestetty eri toimijoiden kesken tapaamisia. Kainuun ammattikorkeakoulu järjesti yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa kaksi tapaamista, jonne oli kutsuttu laajasti liikunnan parissa toimivia tahoja Kainuun alueelta, järjestöistä ja eri yhdistyksistä. Lisäksi kutsuttuina oli kuntien sivistystoimen, hyvinvointialueen ja terveyden ja hyvinvoinnin edistämistyössä (Hytetu -työssä) toimivia. Tapaamisten johtopäätöksenä todettiin, että yhteinen teema (lasten ja nuorten terveys) keskusteluttaa laajasti. Kainuussa on paljon erilaista ja hyvää toimintaa jo jalkeilla. Tavoite näyttää olevan toimintasisältöjen laadun kehittämisessä, jotta liikunnan harrastaminen näkyisi myös terveysmuuttujissa ja liikunnan vasteissa.

Aloitetaan maakunnallisen liikkumisohjelman laatiminen. Ohjelmassa on mm. tarkoitus ohjata maakunnallista päätöksentekoa sekä luoda edellytykset terveyden edistämiselle mm. parempien olosuhteiden, palvelutarjonnan, osaamisen ja yhteistyön avulla. Ohjelman tarkoitus on myös tuoda eri toimijat yhteen, joilla on mahdollisuus olla parantamassa lasten ja nuorten terveyttä liikunnan avulla. Liikkumisohjelman valmistelusta vastaa Kainuun Liikunta. Kainuun Liikunta kokoaa yhteen toimijoita, joiden avulla ohjelman valmistelu alkaa. Kainuun Liikunta tiedottaa ja koollekutsuu alueen toimijoita tarpeen mukaan liikkumisohjalman laatimiseen.

Kainuun liiton koulutusasiainneuvottelukunnassa nuorisovaltuuston aloite oli käsittelyssä 12.5.2023. Kokouksessa todettiin, että asia on tärkeä ja kehittämistyötä tehdään yhdessä kuntien, Kajaanin ammattikorkeakoulun, hyvinvointialueen ja järjestöjen sekä yhdistysten kanssa. Nuorisovaltuuston aloite oli käsiteltävänä Kajaanin kaupungin kutsumassa tapaamisessa 7.6.2023. Tapaamiseen kutsuttuja oli laajasti Kainuun eri kunnista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää hyväksyä nuorisovaltuuston aloitteeseen annetun selvityksen, lähettää selvityksen tiedoksi nuorisovaltuustolle ja toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.