Aluehallitus, kokous 4.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 175 Sijoitustoiminnan perusteet

KHVADno-2023-3625

Valmistelija

  • Eija Immonen, talousjohtaja, eija.h.immonen@kainuu.fi

Perustelut

Rahoitus- ja sijoitustoiminnan periaatteet määrittelevät peruslähtökohdat hyvinvointialueen rahoitustoiminnan, sijoitustoiminnan, antolainaustoiminnan ja takaustoiminnan järjestämiselle. Hyvinvointialuelain 22 §:n 6) kohdan mukaan aluevaltuusto päättää varallisuuden hoidon sekä rahoitus- ja sijoitustoiminnan perusteista. Vastaavasti Kainuun hyvinvointialueen hallintosääntöön 67 §:ään Rahatoimen hoitaminen on kirjattu, että aluevaltuusto päättää hyvinvointialueen kokonaisvarallisuuden hoidon sekä rahoitus- ja sijoitustoiminnan perusteista.

Rahoitus- ja sijoitustoiminnan periaatteiden tavoitteena on varmistaa:

- rahoitus- ja sijoitustoiminnan toteutuminen yhdenmukaisella tavalla henkilöriippumattomasti sekä hyvän hallinnon toimintaperiaatteiden mukaisesti,

- palvelutoiminnan ja investointien edellyttämä rahoitus ja riittävän maksuvalmiuden ylläpito myös ennakoimattomien tilanteiden varalta,

- rahoituskustannusten ja rahoitusriskien minimointi analyyttisella rahoitussuunnittelulla ja tehokkaalla kilpailuttamisella,

- sijoitustoiminnan sekä antolainaus- ja takaustoiminnan tehokkuus ja riskienhallinta.

Rahoitus- ja sijoitustoiminnan periaatteet koskevat soveltuvin osin koko hyvinvointialuekonsernia. Siten hyvinvointialueen tytäryhteisöissä tulee pyrkiä noudattamaan samoja periaatteita, joita hyvinvointialueella (emoyhteisö) noudatetaan. Periaatteiden soveltamisalasta poikkeavat hyvinvointialuekonserniin kuuluvat hyvinvointiyhtymät sekä sellaiset yhteisöt, joissa hyvinvointialueen omistus on vähäinen (alle 50%). Hyvinvointiyhtymien rahoitus- ja sijoitustoiminnan periaatteista päätetään erikseen hyvinvointiyhtymissä. Hyvinvointialueen konserniohjeessa voidaan antaa tarkempia määräyksiä konserniyhteisöjä koskevista rahoitus- ja sijoitustoiminnan periaatteista.

Sijoitustoiminta

Sijoitustoiminta käsittää hyvinvointialueen kassavarojen sijoittamista. Lisäksi hyvinvointialueella voi olla toimeksiantona sijoitettavia lahjoitusvaroja. Sijoitustoiminnan tulee perustua taloudelliseen tuottoon ja vähimmäisvaatimuksena on pääoman menettämisen matala riskitaso. Sijoitustoiminta on suunniteltava turvaten hyvinvointialueen maksuvalmius ja huomioiden sijoitustoimintaan liittyvien riskien kartoittaminen ja niiltä suojautuminen. Hyvinvointialue käyttää tarvittaessa ulkopuolisia sijoitusneuvonnan ja varallisuuden hoidon palveluita toimintojen optimoimiseksi ja riittävän asiantuntemuksen varmistamiseksi esimerkiksi riskienhallinnan näkökulmasta. Hyvinvointialue voi luovuttaa varainhoidon osittain tai kokonaan yhdelle tai useammalle varainhoitajalle konsultoivina tai täyden valtakirjan palveluna.

Kassavarojen lyhytaikainen sijoittaminen

Mikäli korkotilanteen kannalta on tarkoituksenmukaista ja velkakirjojen ehtojen mukaisesti mahdollista, voidaan mahdollisia ylijäämäkassavarantoja pyrkiä sijoittamaan lyhytaikaisesti tai vähentämään varoilla vierasta pääomaa. Sijoitettaessa kassaylijäämiä tulee noudattaa yleistä varovaisuutta sekä vastuullisuuden ja maksuvalmiuden turvaamisen kannalta olennaisia periaatteita. Siten kassaylijäämävaroja sijoitetaan vain lyhytaikaisiin sijoitusinstrumentteihin, joiden hinta- ja luottoriskit on kokonaisuutta tarkastellen arvioitu vähäisiksi. Sijoitusinstrumenttien valinnassa suositaan suoria ja kustannustehokkaita sijoitusratkaisuja ja sijoitukset tehdään pääsääntöisesti euromääräisinä korkosijoituksina.

Toimeksiantona sijoitettavat lahjoitusvarat

Hyvinvointialueen toimeksiantoina saadut lahjoitusvarat voivat olla kiinteää omaisuutta, arvopapereita, osuuksia, rahaa, pankkisaamisia tai muuta irtainta omaisuutta. Lahjakirjojen tai testamenttien määräykset ohjaavat lahjoitusvarojen käyttöä. Mikäli käyttöä määritteleviä ehtoja ei ole, hyvinvointialue hoitaa varoja noudattaen huolellisuutta parhaaksi arvioidulla tarkoituksenmukaisella tavalla.

Sijoitustoimintaa ohjaavat periaatteet

Pitkäaikaiset sijoitukset kohdennetaan likvideihin ja vähäriskisiin rahastosijoituksiin tai strukturoituihin pääomaturvattuihin joukkovelkakirjalainoihin. Sijoituksia voidaan tehdä myös osakkeisiin, jotka ovat realisoitavissa eli muutettavissa hyvinvointialueen käytettäviksi rahavaroiksi nopealla aikataululla. Suorien osakesijoitusten paino sijoitussalkussa saa olla enintään 20 prosenttia ja osakesijoitusten painoarvo enintään 40 prosenttia silloin, kun sijoitussalkun arvo on yli 1,0 milj. euroa. Hyvinvointialue pyrkii hallitsemaan markkinariskejä eri tavoin. Valuuttariskiä hallitaan tekemällä sijoitukset vain euromääräisiin sijoitusinstrumentteihin. Korkoriskiä pyritään hallitsemaan hajauttamalla sijoituksia ajallisesti sekä korkoperiodin mukaan. Hintariskiä pyritään hallitsemaan välttämällä suurien kertasijoitusten tekemistä. Pääoman menettämiseen liittyviä riskejä pyritään hallitsemaan hajauttamalla sijoitukset eri kohteisiin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy sijoitustoiminnan perusteet esittelytekstin mukaisesti.

Päätös

Hyvinvointialuejohtajan muutettu päätösehdotus:

1. Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy sijoitustoiminnan perusteet esittelytekstin mukaisesti.

2. Aluehallitus päättää valtuuttaa hyvinvointialuejohtajan avaamaan riskittömiä tilejä, joista saadaan korkotuottoa.

Aluehallitus:

Hyväksyi.

 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Aluehallitus
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • se, millaista oikaisua vaaditaan
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta (ks. yhteystiedot yllä).