Aluevaltuusto, kokous 19.6.2023

§ 35 Ensihoidon palvelutasopäätös

KHVADno-2023-200

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sami Mäenpää, toimialuejohtaja akuuttihoidon ja pelastuksen palvelut, sami.maenpaa@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialueen ensihoidon nykyinen voimassa oleva palvelutasopäätös ei vastaa ensihoidon toimintaa vuodenvaihteessa tapahtuneen ensihoitajien viikkotuntimäärän muutoksen jälkeen. Uudeksi palvelutasopäätökseksi on valmisteltu liitteen mukainen luonnos. Keskeisimmät muutokset aikaisempaan ovat yksikkömäärän poistaminen palvelutasopäätöksestä ja keskittyminen kvartaaleittain seurattaviin tavoittamisviiveisiin sekä ulkoisen palveluntuottajan toiminnan mahdollistaminen Kainuussa oman toiminnan rinnalla. Palvelutasopäätös-luonnoksessa on kuvattu yksityiskohdat, jotka Terveydenhuoltolain 39§ edellyttää.

Ehdotus

Esittelijä

Anssi Parviainen, pelastusjohtaja, anssi.parviainen@kaipe.fi

Turvallisuusjaosto käsittelee ensihoidon palvelutasopäätösesityksen ja siirtää jatkokäsittelyyn aluehallitukseen.

Päätös

Minna Leinonen esitti, että ensihoidon palvelutasopäätöksestä sivulta 1 poistetaan seuraavat lauseet: "Ensihoitopalveluun kuuluu kiinteästi taktisen ensihoidon toiminta poliisin ja rajavartioston kanssa tehtyjen sopimusten mukaisesti. Toiminnasta voidaan sopia myös puolustusvoimien kanssa.” Ehdotusta kannatti Pasi Kilpeläinen.

Raili Myllylä esitti, että ensihoidon palvelutasopäätös siirretään uudelleen valmisteltavaksi ja selvitetään kustannusvaikutukset ja toimintatilastot. Ehdotusta kannatti Minna Karjalainen.

Puheenjohtaja totesi,​ että oli tehty turvallisuusjaoston pohjaehdotuksesta poikkeavat ehdotukset,​ joten niistä on äänestettävä. Turvallisuusjaosto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan esityksestä äänestystavaksi nimenhuutoäänestyksen. Turvallisuusjaosto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan esityksestä äänestysesityksen: ne, jotka kannattavat Minna Leinosen ehdotusta äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat Raili Myllylän ehdotusta äänestävät EI.

Äänestyksen tulokset:

JAA: Pasi Kilpeläinen, Minna Leinonen, Markku Oikarinen ja Hannu Korhonen

EI: Minna Karjalainen, Raili Myllylä ja Teemu Heikkinen

Puheenjohtaja totesi suoritetussa äänestyksessä Minna Leinosen ehdotuksen saaneen 4 JAA-ääntä ja Raili Myllylän ehdotuksen saaneen 3 EI-ääntä.

Puheenjohtaja totesi Minna Leinosen ehdotuksen tulleen äänestyksen tulokseksi.

 

Puheenjohtaja totesi, että on vielä äänestettävä turvallisuusjaoston pohjaesityksestä ja Minna Leinosen muutosesityksestä. Turvallisuusjaosto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan esityksestä äänestystavaksi nimenhuutoäänestyksen. Turvallisuusjaosto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan esityksestä äänestysesityksen: ne, jotka kannattavat turvallisuusjaoston pohjaehdotusta äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat Minna Leinosen muutosehdotusta äänestävät EI.

Äänestyksen tulokset:

JAA: Minna Karjalainen ja Teemu Heikkinen

EI: Pasi Kilpeläinen, Minna Leinonen, Markku Oikarinen ja Hannu Korhonen

TYHJÄ: Raili Myllylä

Puheenjohtaja totesi suoritetussa äänestyksessä turvallisuusjaoston pohjaehdotuksen saaneen 2 JAA-ääntä ja Minna Leinosen muutosehdotuksen saaneen 4 EI-ääntä ja 1 TYHJÄ-ääni.

Puheenjohtaja totesi Minna Leinosen ehdotuksen tulleen turvallisuusjaoston päätökseksi.

Minna Karjalainen jätti eriävän mielipiteen: "Koska käsiteltävään asiaan ei ole tuotu kokouksen aikana uutta, perusteltua tietoa ja kustannusvaikutuslaskelmaa sekä toimintatilastoa, en näe aihetta muuttaa päätösesitystä."

Turvallisuusjaosto lähettää ensihoidon palvelutasopäätöksen aluehallituksen käsiteltäväksi.

Valmistelija

Sami Mäenpää, toimialuejohtaja akuuttihoidon ja pelastuksen palvelut, sami.maenpaa@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialueen ensihoidon nykyinen voimassa oleva palvelutasopäätös ei vastaa ensihoidon toimintaa vuodenvaihteessa tapahtuneen ensihoitajien viikkotuntimäärän muutoksen jälkeen. Uudeksi palvelutasopäätökseksi on valmisteltu liitteen mukainen luonnos. Keskeisimmät muutokset aikaisempaan ovat yksikkömäärän poistaminen palvelutasopäätöksestä ja keskittyminen kvartaaleittain seurattaviin tavoittamisviiveisiin sekä ulkoisen palveluntuottajan toiminnan mahdollistaminen Kainuussa oman toiminnan rinnalla. Palvelutasopäätös-​ luonnoksessa on kuvattu yksityiskohdat,​ jotka Terveydenhuoltolain 39§ edellyttää.

Turvallisuusjaos on käsitellyt ensihoidon palvelutasopäätöstä 27.4.2023 § 19 ja esittää alkuperäisestä palvelutasopäätösluonnoksesta poistettavaksi seuraavat lauseet: "Ensihoitopalveluun kuuluu kiinteästi taktisen ensihoidon toiminta poliisin ja rajavartioston kanssa tehtyjen sopimusten mukaisesti. Toiminnasta voidaan sopia myös puolustusvoimien kanssa.”

Taktinen ensihoito on erityistä koulutusta saaneen ensihoitajien ryhmä, joka tukee poliisin toimintaa etukäteen riskialttiiksi todetuissa tehtävissä. Ryhmän toiminnasta aiheutuvat kulut kohdentuvat poliisihallinnolle hälytystehtävien sekä erityisvarusteiden osalta ja ryhmän sisäiset harjoitukset maksaa hyvinvointialue. Poliisi on hälyttänyt taktisen ensihoidon viime vuosina seuraavasti: v. 2022 / 23 kpl, v. 2021 / 22 kpl ja v. 2020 / 24 kpl. Toimintakustannuksia on kertynyt viimeisenä kolmena vuotena alle 5000 euroa / v. Taktisen ensihoidon ryhmän merkitys on korostunut viime vuosina myös poikkeusolojen varautumissuunnittelussa, vaativien tilanteiden varautumisessa ja viranomaisyhteistyössä. Ryhmän ensihoitajien erityisosaaminen on käytössä myös normaaleissa päivittäistehtävissä.

Taktinen ensihoito on toiminut Kainuussa vuodesta 2002 lähtien alkuun Kajaanin pelastuslaitoksen ja poliisihallinnon välisellä sopimuksella, jota on jatkettu keskeytyksettä organisaatiomuutosten yhteydessä aina hyvinvointialueelle siirtymiseen saakka. Sopimukseen on lisätty Rajavartiolaitoksen osuus taktisesta ensihoidosta vuonna 2014. Asetus ensihoitopalvelusta (585/2017 § 9) ohjeistaa sopimaan poliisilaitosten kanssa siitä, miten yhteistoiminta ensihoitoa edellyttävissä vaativissa poliisin johtamissa tilanteissa järjestetään (taktinen ensihoito). Uudessa asetuksessa (1218/2022) ei pykälää ole kumottu. Eduskunta on hyväksynyt 6.5.2022 lain puolustusvoimien virka-avusta poliisille ja rajavartiolain muuttamisesta annetun lain, jotka tulivat voimaan 15.6.2022. Näissä laeissa määritellään sotilaallisen voiman käytöstä poliisin tehtävillä.  Lain hengen toteuttamiseksi on yhdessä eri viranomaisten kanssa toteutettu harjoittelu koko toiminnan perusta. Samoin toimintaa ohjaava poliisihallituksen ohjausryhmä on laajentanut yhteistoimintaa rajavartiolaitoksen ja puolustusvoimien kanssa jo vuosia sitten. Näissä päätöksissä ja linjauksissa korostuu myös viranomaisyhteistyö, koulutus sekä varautuminen.

Valtakunnallisesti taktisen ensihoidon valmiutta on aivan viime vuosina lisätty perustamalla Pirkanmaalle välittömässä valmiudessa oleva ensihoidon yksikkö, joka on miehitetty kahdella taktisen ensihoidon koulutuksen saaneella ensihoitajalla. Kyseisen yksikön prioriteettina ovat poliisijohtoiset tehtävät (ampumiset, puukotukset ja pahoinpitelyt sekä osallistuvat alhaisella kynnyksellä poliisin muihin tehtäviin) ja lisäksi yksikkö on käytössä normaalisti kiireellisillä ensihoidon tehtävillä. Pirkanmaan yksikön toiminta on koettu hyväksi, jonka seurauksena Helsingin/Uudenmaan välittömän valmiuden taktisen ensihoidon yksikkö on aloittanut toimintansa huhtikuussa 2023. Saman kaltaisen yksikön perustaminen Varsinais-Suomeen on suunnitteilla ja tavoitteena aloittaa toiminta kesän 2023 jälkeen.

Taktinen ensihoito on pieni mutta tärkeä osa ensihoitojärjestelmää. Kainuussa taktisella ensihoidolla on pitkät perinteet ja keskeinen rooli eri viranomaisten välisessä yhteistyössä. Toiminta perustuu voimassa oleviin sopimuksiin. Turvallisuusjaoston päätöstä 27.04.2023 § 19 poistaa taktisen ensihoidon kirjaus palvelutasopäätöksestä ei voida pitää perusteltuna.  

Ehdotus

Esittelijä

Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus hyväksyy ensihoidon palvelutasopäätöksen alkuperäisen esityksen mukaisena ja siirtää ensihoidon palvelutasopäätöksen edelleen aluevaltuuston hyväksyttäväksi.

Päätös

Hyväksyi.

Kokouskäsittely

Markku Oikarinen esitti, että käynnistetään sisäinen tarkastus taktisen ensihoidon kustannuksista varusteineen sekä lisätään ensihoidon palvelutasopäätökseen yksikkömäärät. Puheenjohtaja totesi, ettei esitystä oltu kannatettu, joten se raukeaa.

Valmistelija

  • Sami Mäenpää, toimialuejohtaja akuuttihoidon ja pelastuksen palvelut, sami.maenpaa@kainuu.fi

Ehdotus

Aluehallitus esittää, että aluevaltuusto hyväksyy liitteen mukaisen Kainuun ensihoidon palvelutasopäätöksen.

Päätös

Raimo Härkönen esitti, että asia palautetaan aluehallituksen valmisteluun. Esitystä kannattivat Markku Oikarinen, Milla Veteläinen, Tuovi Kemppainen, Johanna Sorri, Eveliina Kinnunen ja Jaakko Mikkola.

Aluehallituksen esitystä kannattivat Auli Halonen, Minna Karjalainen ja Paavo Enroth.

Koska oli tehty kannatettu ehdotus asian palauttamisesta aluehallituksen valmisteluun, oli asiasta äänestettävä ennen asian käsittelyn jatkamista.  

Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan esityksestä äänestystavaksi sähköisen äänestyksen täydennettynä nimenhuutoäänestyksellä. Valtuusto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan esityksestä äänestysesityksen: Ne, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat Raimo Härkösen ehdotusta äänestävät EI.

Suoritetussa äänestyksessä asian käsittelyn jatkaminen sai 40 JAA-ääntä ja Raimo Härkösen ehdotus sai 17 EI-ääntä, poissa 2. 

Käsittelyn jatkuttua aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti aluehallituksen ehdotuksen.

Merkittiin tauko klo 14:01-14:30.

Tämän pykälän aikana kokouksesta poistuivat Venla Österberg / etänä klo 13:09, Mikko Polvinen / etänä klo 14:01, Eija Immonen klo 14:46, Miikka Kortelainen / etänä klo 14:47 ja Sami Kilpeläinen / etänä klo 14:59.

Tämän pykälän aikana kokoukseen saapuivat Mikko Polvinen / etänä klo 14:31 ja Miikka Kortelainen / etänä klo 14:50.

Äänestystulokset

  • Kyllä 40 kpl 70%

    Jouko Korhonen, Teuvo Hatva, Tea Heikkinen, Hannu Korhonen, Seija Lukkarinen, Silja Keränen, Auli Halonen, Harri Peltola, Aimo Korhonen, Paavo Oikarinen, Jaakko Perhovaara, Anne M. Kemppainen, Aaro Tolonen, Tuomas Kettunen, Kirsi Virtanen, Saara Karjalainen, Katja Kemppainen, Mikko Polvinen, Sakari Seppänen, Sari Alakurtti, Heikki Huotari, Erja Helttunen, Heli Moilanen, Aki Räisänen, Airi Mäkinen, Minna Karjalainen, Raili Myllylä, Anne Lukkari, Marjatta Immonen, Hannu Suutari, Esa Ahonen, Anni Rimpiläinen, Pasi Arffman, Paavo Enroth, Toivo Sistonen, Pertti Granqvist, Miikka Kortelainen, Markku Nyman, Kari Juntunen, Sami Pihlajamaa

  • Ei 17 kpl 30%

    Helena Ohtonen, Tuovi Kemppainen, Milla Veteläinen, Johanna Sorri, Raimo Piirainen, Eveliina Kinnunen, Heikki Hekkala, Markku Oikarinen, Riikka Seppänen, Pasi Kilpeläinen, Eila Aavakare, Raimo Härkönen, Matti Mulari, Marjo Kangasharju, Sami Kilpeläinen, Jouni Lämpsä, Jaakko Mikkola


Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.

Valitusaika

Aluevalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Hyvinvointialueen jäsenen ja yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Aluevalitus tehdään hallinto-oikeudelle.

Postiosoite:
Pohjois-Suomen hallinto-oikeus
PL 189
90101 Oulu

Käyntiosoite:
Torikatu 34–40, 90100 Oulu       

Sähköpostiosoite: pohjois-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42841
Puhelinnumero: 029 56 42800

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

3) vaatimusten perustelut;

4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

1) valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

2) selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Kirjaamo
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)

Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00