Aluehallitus, kokous 14.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Kainuun hyvinvointialueen vanhusneuvoston nimeäminen vuosille 2022-2025

KHVADno-2022-81

Valmistelija

  • Marja-Liisa Ruokolainen, sosiaalialan erikoissuunnittelija, marja-liisa.ruokolainen@kainuu.fi

Perustelut

Hyvinvointialuelain 32 §:n mukaan vaikuttamistoimielinten jäsenet valitaan hyvinvointialueen kunnissa toimivien vastaavien vaikuttamistoimielinten jäsenistä siten, että kustakin vaikuttamistoimielimestä valitaan vähintään yksi edustaja. Lisäksi vaikuttamistoimielimiin voidaan valita muita henkilöitä. Aluehallituksen on huolehdittava vaikuttamistoimielinten toimintaedellytyksistä. 

Vaikuttamistoimielimelle tulee antaa mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on tai joilla vaikuttamistoimielin arvioi olevan merkitystä. Vaikuttamistoimielimet tulee ottaa mukaan osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen hyvinvointialueella.

Hallintosäännön 18 § määrittää aluehallituksen asettamaan vanhusneuvoston valtuustokausittain. Aluehallitus hyväksyy vaikuttamistoimielimelle toimintasäännön, joissa todetaan muun muassa toimielimen lakisääteiset ja mahdolliset muut tehtävät, jäsenten lukumäärä ja valintatapa, toimikausi, kokous- ja toimintakäytännöt, puheenjohtajan valinta, sihteerin tehtävien hoitaminen, toimintasuunnitelman laatiminen ja toimintakertomuksen antaminen sekä yhteistyö kuntatason vaikuttamistoimielimien kanssa. 

Vaikuttamistoimielinten edustajille voidaan antaa läsnäolo- ja puheoikeus hyvinvointialueen lautakunnissa hallintosäännön määräyksellä. Tämänhetkisessä hyvinvointialueen hallintosäännössä ei ole määritelty vaikuttamistoimielinten edustajille läsnäolo- ja puheoikeutta lautakuntien kokouksiin. Osallisuuden toteutumisen edistämisen ja kohderyhmien äänen kuulumisen vuoksi, läsnäolo- ja puheoikeus olisi hyvä määritellä. 

Väliaikainen valmistelutoimielin on pyytänyt kuntien vanhusneuvostoja nimeämään edustajansa hyvinvointialueen vanhusneuvostoon 31.3.2022 mennessä. Neuvostoja on pyydetty nimeämään jäsen ja varajäsen. Mikäli kunnassa on yhdistetty vanhus- ja vammaisneuvosto, pyydettiin nimeämään kaksi jäsentä siten, että he edustavat vanhuksia ja vammaisia.

Kajaanista tuli esitys kahden jäsenen nimeämisestä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Eija Tolonen, vt. hyvinvointialuejohtaja, eija.tolonen@kainuu.fi

Aluehallitus päättää:

- nimetä jäsenet hyvinvointialueen vanhusneuvostoon toimikaudelle 2022-2025 liitteen mukaisesti.

- nimetä edustajansa hyvinvointialueen vanhusneuvostoon. Hallituksen edustaja kutsuu vanhusneuvoston koolle 1. kerran ja toimii sen puheenjohtajana ennen kuin puheenjohtaja valitaan vanhusneuvoston jäsenten keskuudesta.

- pyytää hyvinvointialueen ikäihmisten palveluja nimeämään edustajansa vanhusneuvostoon.

- esittää, että vanhusneuvoston edustajalle annetaan läsnäolo- ja puheoikeus hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnassa sekä tulevaisuuslautakunnassa ja hallintosääntöä muutetaan tämän mukaisesti.

- hyväksyy luonnoksena olevan vanhusneuvoston toimintasääntöluonnoksen ja lähettää sen kommentoitavaksi valittavalle vanhusneuvostolle. Kommenttikierroksen jälkeen se tulee lopullisesti vahvistettavaksi aluehallitukselle.

Päätös

Hyväksyi. Tämän pykälän liitteeksi lisätään täydennetty toimintasääntöluonnos.

Kainuun hyvinvointialueen vanhusneuvostoon aluehallituksen nimeämäksi edustajaksi valittiin Markku Oikarinen. 

Marja-Liisa Ruokolainen esitteli asiaa.