Aluehallitus, kokous 14.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Kainuun hyvinvointialueen nuorisovaltuuston asettaminen

KHVADno-2022-159

Valmistelija

  • Marja-Liisa Ruokolainen, sosiaalialan erikoissuunnittelija, marja-liisa.ruokolainen@kainuu.fi

Perustelut

Hyvinvointialuelain 32 §:n mukaan aluehallituksen on asetettava nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi hyvinvointialueen nuorisovaltuusto tai vastaava nuorten vaikuttajaryhmä. Vaikuttamistoimielimen jäsenet valitaan hyvinvointialueen kunnissa toimivien vastaavien vaikuttamistoimielinten jäsenistä siten, että kustakin vaikuttamistoimielimestä valitaan vähintään yksi edustaja. Lisäksi vaikuttamistoimielimiin voidaan valita muita henkilöitä. Aluehallituksen on huolehdittava vaikuttamistoimielinten toimintaedellytyksistä.

Vaikuttamistoimielimelle tulee antaa mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on tai joilla vaikuttamistoimielin arvioi olevan merkitystä lasten ja nuorten ja heidän tarvitsemiensa palveluiden kannalta, ja vaikuttamistoimielimet tulee ottaa mukaan osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen hyvinvointialueella.

Kainuun hyvinvointialueen hallintosäännön 17 § mukaan aluehallitus asettaa nuorisovaltuuston.

Väliaikainen valmistelutoimielin on 28.2.2022 § 52 kokouksessaan käsitellyt Kainuun liiton nuorisovaltuustolta tulleen aloitteen (Mvalt. 22.12.2021 §42) koskien alueen nuorten osallistumisen turvaamista hyvinvointialueen suunnittelussa ja toteutuksessa. Väliaikainen valmistelutoimielin on päättänyt, että nuorisovaltuuston toimintaan liittyvä yhteistyösopimus maakuntaliiton kanssa valmistellaan esitetyllä tavalla ja varmistetaan, että toimiva nuorisovaltuusto voi olla mukana valmistelussa. Hyvinvointialueen valmistelun ja Kainuun Liiton kanssa on asiasta yhteistyöneuvottelu 8.6.2022.  

Vaikuttamistoimielinten edustajille voidaan antaa läsnäolo- ja puheoikeus hyvinvointialueen lautakunnissa hallintosäännön määräyksellä. Tämänhetkisessä hyvinvointialueen hallintosäännössä ei ole määritelty vaikuttamistoimielinten edustajille läsnäolo- ja puheoikeutta lautakuntien kokouksiin. Osallisuuden toteutumisen edistämisen ja kohderyhmien äänen kuulumisen vuoksi, läsnäolo- ja puheoikeus olisi hyvä määritellä. 

Maakunnallisella nuorisovaltuustolla on ollut maakuntahallituksen poliittisten puolueiden nimeämät kummivaltuutetut yhteydenpidon ja kokemuksen vaihdon edistämiseksi ja nuorten rohkaisemiseksi vaikuttamistyöhön. Aluehallitus pyytää kutakin poliittista puoluetta nimeämään nuorisovaltuustolle kummivaltuutetun.

Ehdotus

Esittelijä

  • Eija Tolonen, vt. hyvinvointialuejohtaja, eija.tolonen@kainuu.fi

Aluehallitus päättää:

- hyväksyä, että Kainuun maakunnallinen nuorisovaltuusto oman tahtonsa mukaisesti siirtyy Kainuun hyvinvointialueen nuorisovaltuustoksi. Kainuun Liiton ja Kainuun hyvinvointialueen välinen yhteistyösopimus käsitellään erikseen.

- pyytää nimeämään toimintasäännön mukaiset uudet edustajat tasa-arvo huomioiden hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon toimikaudelle 2022-2024, koska Kainuun liiton alla toimineen maakunnallisen nuorisovaltuuston toimikausi päättyy elokuu 2022 loppuun.

- nimetä edustajansa hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon. Hallituksen edustaja kutsuu nuorisovaltuuston koolle 1. kerran. - pyytää hyvinvointialueen lapsiperheiden sosiaalipalveluja sekä lasten ja perheiden terveyspalveluja nimeämään edustajansa nuorisovaltuustoon.

- esittää, että nuorisovaltuuston edustajille annetaan läsnäolo- ja puheoikeus hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnassa sekä tulevaisuuslautakunnassa ja hallintosääntöä muutetaan tämän mukaisesti.

- pyytää kutakin poliittista ryhmää nimeämään nuorisovaltuustolle kummivaltuutetun.

- hyväksyy luonnoksena olevan nuorisovaltuuston toimintasääntöluonnoksen ja lähettää sen kommentoitavaksi valittavalle nuorisovaltuustolle sekä Kainuun liittoon. Kommenttikierroksen jälkeen se tulee lopullisesti vahvistettavaksi aluehallitukselle.

Päätös

Hyväksyi. Tämän pykälän liitteeksi lisätään täydennetty toimintasääntöluonnos.

Kainuun hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon aluehallituksen nimeämäksi edustajaksi valittiin Anne Kemppainen.

Marja-Liisa Ruokolainen esitteli asiaa. 

Tämän pykälän käsittelyn jälkeen Heikki Huotari poistui kokouksesta ja Heli Moilanen aloitti puheenjohtajana.