Aluehallitus, kokous 14.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 51 Hyrynsalmen kunnan tiedustelu talous- ja henkilöstöpalveluiden tuottamisesta

KHVADno-2022-173

Valmistelija

  • Anu Huttunen, anu.huttunen@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Kainuun sote) on irtisanonut 15.12.2021 § 409 lainsäädäntömuutoksista johtuen Kainuun soten ja Hyrynsalmen kunnan välisen sopimuksen hallinnon tukipalveluiden järjestämisestä päättymään 31.12.2022.

Hyrynsalmen kunta on lähettänyt 6.5.2022 Kainuun hyvinvointialueelle tiedustelun, voisiko hyvinvointialue tuottaa talous- ja henkilöstöhallinnon palvelut Hyrynsalmen kunnalle vielä keväällä 2023, esimerkiksi huhtikuun loppuun saakka. Uuteen lainsäädäntöön tulleen muutoksen johdosta hallinnon tukipalvelusopimuksen voimassaolon jatkaminen keväällä 2023 olisi vielä mahdollista lakimuutoksessa mainituin edellytyksin. 

Kainuun hyvinvointialue on selvitellyt Hyrynsalmen kunnan tiedustelun perusteella mahdollisuutta jatkaa Kainuun soten ja Hyrynsalmen kunnan välisen hallinnon tukipalveluiden järjestämistä koskevan sopimuksen voimassaoloa keväällä 2023. Selvityksessä ilmeni, että mikäli Kainuun hyvinvointialue tarjoaisi keväällä 2023 hallinnon tukipalvelut Hyrynsalmen kunnalle nyt voimassa olevan sopimuksen mukaisesti, täytyisi palvelun tuottamista varten rekrytoida vähintään kaksi lisähenkilöä. Lisäksi hyvinvointialueen henkilöstöhallinnon tietojärjestelmiä täytyisi muuttaa Hyrynsalmen kunnan tietoja varten ja kunnan taloustilastointi täytyisi muusta poiketen tehdä manuaalisesti, koska tilastoautomatiikkaa ei ole luotu Hyrynsalmen kunnan tietoja varten. Myös kunnan henkilöstöön sovellettavat työehtosopimukset poikkeavat hyvinvointialueella noudatettavista työehtosopimuksista, mikä edellyttäisi lisäresurssointia. Vallitsevassa tilanteessa pätevän henkilöstön rekrytointi määräajaksi on osoittautunut haasteelliseksi.

Lisätietoja asiasta antaa Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän hallintojohtaja Anu Huttunen, puh. 044 777 3006 tai sähköpostitse etunimi. sukunimi@kainuu.fi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Eija Tolonen, vt. hyvinvointialuejohtaja, eija.tolonen@kainuu.fi

Aluehallitus päättää, että resurssi- ja järjestelmähaasteiden vuoksi Kainuun hyvinvointialue ei jatka Kainuun soten ja Hyrynsalmen kunnan välisen hallinnon tukipalveluiden järjestämistä koskevan sopimuksen voimassaoloa keväällä 2023. 

Kainuun hyvinvointialueella on valmius tehdä Hyrynsalmen kunnalle vuoden 2022 osalta tilinpäätös ja taloustilastointi. Vuoden 2023 budjetointi on myös mahdollista tehdä nykyiseen tietojärjestelmään. Edellä mainituista palveluista ja niiden laskutusperusteista Hyrynsalmen kunnan tulee sopia erikseen Kainuun hyvinvointialueen kanssa.

Hyrynsalmen kunnan vuoden 2023 taloushallinnon kokonaisuus tulee toteuttaa toisen palveluntuottajan toimesta.

  

Päätös

Hyväksyi.

Anu Huttunen esitteli asiaa ja poistui kokouksesta esittelyn jälkeen. 

 

Esteellisyys

  • Johanna Sorri, edustusjäävi