Aluehallitus, kokous 30.1.2023

§ 37 Alueellisen toimeentulotukiasioiden neuvottelukunnan asettaminen

KHVADno-2023-467

Valmistelija

  • Anna-Liisa Kainulainen khvakhvananna

Perustelut

Toimeentulotukilain 4 §:n mukaan toimeentulotukitoiminnan yleinen johto, ohjaus ja kehittäminen kuuluvat sosiaali- ja terveysministeriölle. Kansaneläkelaitos vastaa perustoimeentulotuen toimeenpanosta ja hyvinvointialueet vastaavat täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen toimeenpanosta.

Toimeentulotuki toiminta jakaantuu edelleen hyvinvointialueen ja Kansaneläkelaitoksen kesken. Viranomaisten välinen yhteistyö on tärkeää. Toimeentulotuki on viimesijainen tukimuoto, joten muiden järjestelmien toimivuus vaikuttaa myös toimeentulotukeen. Tämän vuoksi toimeentulotukilakiin on lisätty säännökset valtakunnallisesta ja alueellisesta neuvottelukunnasta. Neuvottelukuntien tarkoituksena on varmistaa viranomaisten välisen yhteistyön toteutuminen.Valtakunnallisen neuvottelukunnan asettaan sosiaali- ja terveysministeriö.

Liite: Sosiaali- ja terveysministeriön toimeentulotuki info 2/2023


Hyvinvointialueen tulee asettaa alueellinen toimeentulotukiasioiden neuvottelukunta, jonka tehtävänä on tehdä esityksiä ja antaa lausuntoja toimeentulotukiasioiden käsittelyn kehittämisestä sekä yhteistyön toteuttamista koskevista asioista alueellaan. Neuvottelukuntaan kuuluu Kansaneläkelaitoksen ja hyvinvointialueen sosiaalihuollon edustus.

Hyvinvointialueen tulee käynnistää valmistelut alueellisen neuvottelukunnan asettamiseksi kevään 2023 aikana, jotta neuvottelukunta on asetettu viimeistään 2023 syksyllä. Neuvottelukunta koostuu hyvinvointialueella toimivien viranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan edustajista sekä Kansaneläkelaitoksen edustajasta. Puheenjohtajan tulee olla hyvinvointialueen viranhaltija. Lisäksi neuvottelukunnan koosta on säädetty siten, että kokoonpanoon kuuluu puheenjohtaja, varapj, ja vähintään kuusi muuta jäsentä, kullakin jäsenellä tulee olla henkilökohtainen varajäsen. Hyvinvointialue määrää puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan sekä muut jäsenet ja neljäksi vuodeksi kerrallaan. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää nimetä toimeentulotukiasioiden neuvottelukunnan puheenjohtajaksi sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen ma. palvelualuepäällikkö Tarja Jupin,  Neuvottelukunnan jäseniksi nimetään ma. palveluyksikköpäällikkö/johtava sosiaalityöntekijä Päivi Ahola-Anttonen, varajäseneksi palveluesihenkilö Paula Tikkanen. Sosiaalialan erikoissuunnittelija Marja-Liisa Ruokolainen. Lapsiperheiden sosiaalityön palveluyksikköpäällikkö Satu Määränen, varajäseneksi johtava sosiaalityöntekiä Anu Siltala. Sosiaalityöntekijä Heli Kuparinen, varajäseneksi ma. sosiaalityöntekijä Salla Petäjäjärvi. Sosiaaliohjaaja Mari Sirviö, varajäseneksi sosiaaliohjaaja Päivi Kähkönen. Työryhmä voi kutsua kokouksiin mm. aikuissosiaalipalvelujen kehittäjäasiakkaita. Puheenjohtajan varajäsenenä toimii Päivi Ahola-Anttonen.

Kansaneläkelaitosta pyydetään ilmoittamaan neuvottelukuntaan edustaja ja hänelle henkilökohtainen varajäsen. Lisäksi Aluehallitus pyytää hyvinvointi- ja yhdyspintalautakuntaa nimeämään toimeentulotukiasioiden neuvottelukuntaan edustajan ja varajäsenen.
 

Päätös

Hyväksyi.

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku


Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Aluehallitus
PL 401
87070 Kainuu

Käyntiosoite:
Sotkamontie 13, Hallintotalo H
87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • se, millaista oikaisua vaaditaan
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta.