Aluehallitus, kokous 30.1.2023

§ 44 Aloite: Sosiaalipalveluiden saatavuuden turvaaminen hyvinvointialueella

KHVADno-2022-406

Valmistelija

  • Anna-Liisa Kainulainen khvakhvananna

Perustelut

Kainuun piirin keskustanaisten ja Puolangan Keskustanaiset ry:n aloite sosiaalipalvelujen turvaamisesta

Keskustannaisten Kainuun piiri ry ja Puolangan Keskustanaiset ry ovat tehneet aloitteen Kainuun hyvinvointialueen aluehallitukselle sosiaalipalvelujen turvaamisesta. Keskustanaisten huolena on, sosiaalipalvelujen saatavuuden turvaaminen, erityisesti monipalveluasiakkaille, vammaisille ja ikäihmisille. Lisäksi aloitteessa esitetään, että maksuton tietotekninen tukihenkilö tulisi kuulua sosiaalipalvelujärjestelmään ja tukihenkilöitä tulisi olla jokaisessa Kainuun hyvinvointialueen kunnassa. Esitystä perustellaan väestön tietoteknisen osaamisen puuttumisella.

Liitteenä: Kainuun piirin keskustanaisten ja Puolangan Keskustanaiset ry:n aloite

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen keskeisenä tavoitteena on kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille, parantaa palveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta, turvata ammattitaitoisen työvoiman saanti, vastata yhteiskunnallisten muutosten mukanaan tuomiin haasteisiin ja hillitä kustannusten kasvua. 

Kainuun hyvinvointialueen strategiassa on huomioitu palvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden turvaaminen. Tavoitteena on painopisteen siirtäminen peruspalveluihin ja ennaltaehkäiseviin palveluihin. Palvelujen saavutettavuutta on kehitetty ja parannetaan muun muassa hankkeiden avulla. Helposti lähelläsi Hellä-hanke toteuttaa valtakunnallisen sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman tavoitteita Kainuussa. Tulevaisuuden sote keskus ohjelman tavoitteena on yhdenvertaisen palvelujen saatavuuden, oikea aikaisuuden ja jatkuvuuden parantaminen. Hellä hankkeeseen kuuluu kymmenen erillistä työpakettia.

Kestävän kasvun Kainuun hankkeessa vahvistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuutta ja lisätään palvelujen kustannusvaikuttavuutta. Hankkeessa lisätään digitalisaatiota ottamalla käyttöön uusia toimintamalleja ja niitä tukevaa teknologiaa. Hankkeen kohderyhmänä ovat lapset ja nuoret aikuiset, joilla on mielenterveysongelmia, vammaiset ja pitkäaikaissairaat. Palvelut tukenasi hankkeessa luodaan kotiin annettavien palveluiden yhtenäinen toimintakokonaisuus ja mallit ikäihmisille. 

Kainuun hyvinvointialueella kehitetään vuoden 2023 aikana kaiken ikäisten palveluohjauksen toimintamallia, jonka yhtenä tavoitteena on lisätä eri asiakasryhmien tietoisuutta eri palveluista sekä parantaa osaltaan palvelujen saatavuutta. Edelleen hyvinvointialueella kehitetään monialaista yhteistyötä ja työkäytäntöjä, joiden avulla tunnistetaan monialaista palvelua ja erityistä tukea tarvitsevien asiakkaiden sosiaalihuollon tarpeita. Sosiaalihuollon asiakkaille tehdään palveluntarpeen arvioinnit, laaditaan palvelusuunnitelmat ja tehdään palvelupäätökset. Tavoitteena on toimia lainsäätäjän edellyttämien määräaikojen puitteissa. Palveluntarpeen arvioinnissa asiakas saa neuvontaa, ohjausta ja tukea mahdollisimman pian yhteydenoton jälkeen. 

Sähköiset etä-/digipalvelut parantavat palvelujen saavutettavuutta ja saatavuutta. Digipalvelujen käyttöönottamisessa tulemme huomioimaan asiakkaiden tosiasialliset mahdollisuudet käyttää sähköisiä palveluja. Lisäksi huomioidaan, että osa sosiaalipalveluista ja palvelutarpeen arvioinneista edellyttävät kontaktia asiakkaiden kanssa ja asiakkaiden toimintaympäristöön perehtymistä. Asiakkaalle annetaan ohjausta ja neuvontaa digipalvelujen käyttöönottamisessa.

Kainuun hyvinvointialueella asiakkaiden palveluntarpeeseen tullaan vastaamaan erilaisilla etä/digi- ja lähipalveluilla, lisäksi edelleen kehitetään moniammatillisen yhteistyön toimintamallia.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Kainuun hyvinvointialueen hallitus päättää hyväksyä Kainuun piirin keskustanaisten ja Puolangan Keskustanaiset ry:n aloitteeseen annetun selvityksen ja lähettää selvityksen tiedoksi aloitteen tekijöille. 

Päätös

Hyvinvointialuejohtajan muutettu päätösehdotus: 

Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus päättää hyväksyä Kainuun piirin keskustanaisten ja Puolangan Keskustanaiset ry:n aloitteeseen annetun selvityksen, lähettää selvityksen tiedoksi aloitteen tekijöille ja toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi.

Ehdotus:

Hyväksyi. 

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.