Aluehallitus, kokous 30.1.2023

§ 43 Edustajat Tervia Osuuskunnan ja Tervia Osaajat Oy:n toimi- ja hallintoelimiin

KHVA-2023-202

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Timo Korhonen, valmistelujohtaja, timo.v.korhonen@kainuu.fi

Perustelut

Tervia Osuuskunnan ylimääräinen osuuskunnan kokous (valitaan hallintoneuvosto ja hallitus) ja Tervia Osaajien ylimääräinen yhtiökokous (valitaan hallitus) ovat 23.1.2023 etäkokouksina. Hyvinvointialueen tulee valita niin osuuskunnan kokoukseen kuin yhtiökokoukseen edustaja ja varaedustaja. Aluehallituksen tulee tehdä myös esitys niin osuuskunnan kuin osakeyhtiön hallituksen jäsenistä ja varajäsenistä. Kainuusta molempiin 1 + 1 jäsentä. Osuuskunnan hallituksessa on 8 jäsentä ja Osaajat Oy:n hallituksessa 7 jäsentä. Osuuskunnan hallintoneuvostossa on 16 jäsentä, joista Kainuusta 2 + 2. Lähtökohta on ollut, että hallintoneuvoston jäsenyydet painotetaan poliittisesti vaalituloksen perusteella.

Ehdotus

Esittelijä

Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää valita 
-    em. osuuskunnan kokouksen kuin osakeyhtiön ylimääräisen yhtiökokouksen edustajat ja varaedustajat

Aluehallitus päättää esittää valittavaksi
-    em. osuuskunnan hallitukseen yhden jäsenen ja varajäsenen tulevaksi toimikaudeksi
-    em. osakeyhtiön hallitukseen yhden jäsenen ja varajäsenen tulevaksi toimikaudeksi

Aluehallitus keskustelee em. osuuskunnan hallintoneuvoston jäsenistä ja tekee tarvittavat päätökset.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta kokouksessa.
 

Päätös

Aluehallitus päätti valita:

  • Tervia Osuuskunnan ylimääräiseen osuuskunnan kokoukseen edustajaksi Harri Peltolan ja varaedustajaksi Esa Ahosen
  • Tervia Osuuskunnan hallitukseen jäseneksi Jukka Lindbergin ja varajäseneksi Eija Tolosen tulevaksi toimikaudeksi
  • Tervia Osaajat Oy:n ylimääräiseen yhtiökokoukseen edustajaksi Harri Peltolan ja varaedustajaksi Esa Ahosen
  • Tervia Osaajat Oy:n hallitukseen jäseneksi Mari Kinnusen ja varajäseneksi Timo Halosen tulevaksi toimikaudeksi

 

Aluehallitus merkitsi tiedoksi ja esitti YTA-alueen puolueiden piirijärjestöjen sopimuksen mukaisesti, että Tervia Osuuskunnan hallintoneuvoston varsinaisiksi jäseniksi tulevat edustajat ovat puolueittain: keskusta (nainen) ja vasemmisto (mies) sekä varajäseniksi vasemmisto (nainen) ja keskusta (mies).

 

Pöytäkirja tarkastettiin tämän asian osalta kokouksessa.

 

Valmistelija

  • Timo Korhonen, valmistelujohtaja, timo.v.korhonen@kainuu.fi

Perustelut

Edellisen aluehallituksen kokouksen 16.1.2023 jälkeen kävi ilmi, että Tervia Osuuskunnan ja Tervia Osaajat Oy:n hallitusten kokoukset on pidetty peräkkäin niin, että osa käsittelypykälistä, kuten esim. Tervia -kokonaisuuden ajankohtais- ja talouskatsaukset on pidetty samalla kertaa molempien hallitusten osalta. Tämän käytännön vuoksi molempien hallitusten jäsenet ovat olleet samoja henkilöitä. Kainuun hyvinvointialueelta tiedusteltiin, olisiko mahdollista jatkaa samanlaista joustavaa käytäntöä jäsenten osalta.

Em. tiedon jälkeen aluehallitukselta kysyttiin sähköpostitse 20.1.2023 (Timo Korhonen -> aluehallitus), voidaanko samanlaisen joustavan käytännön jatkamiseksi toimia niin, että em. hallitusten jäseniksi ja varajäseniksi esitetään 16.1. päätökset muuttaen  samat henkilöt. Samalla aluehallitukselle esitettiin seuraavaa:

  • Sekä Tervia osuuskunnan että Osaajat Oy:n hallituksiin varsinaiseksi jäseneksi tulisi Jukka Lindberg ja hänen varajäseneksi Mari Kinnunen
  • Em:lla ratkaisulla tarvittaessa aluehallituksessa esittelijänä mahdollisessa jääviystilanteessa voisi toimia Timo Halonen
  • Mikäli esitetty aluehallitukselle sopii, aluehallituksessa 16.1. valittu kokousedustaja Harri Peltola, esittää maanantaina 23.1. niin osuuskunnan kokouksessa kuin Osaajien yhtiökokouksessa em. henkilöt molempiin hallituksiin
  • Aluehallitus vahvistaa tarvittaessa 30.1. kokouksessaan tämän 16.1. hallituksen päätöksestä poikkeavan valinta- ja esitysratkaisun
  • Aluehallituksen jäseniltä pyydettiin kirjallista vastausta sähköpostitse esitettyyn ratkaisuun 23.1. edeltävän viikonlopun aikana.

Esitettyyn muutokseen ei aluehallitukselta tullut kielteisiä kannanottoja.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Koska edellä todetusti ei tehtyyn muutosesitykseen tullut poikkeavia näkemyksiä, aluehallitus päättää:

  • vahvistaa Tervia osuuskunnan ja Tervia Osaajat Oy:n hallitusten jäsenesitykset em. muutettavalla tavalla ja toteaa, että molempien hallitusten varsinaiseksi jäseneksi on esitetty ja valittu hyvinvointialuejohtaja Jukka Lindberg ja hänen varajäsenekseen toimialuejohtaja Mari Kinnunen.

 

Pöytäkirja tarkistetaan tämän asian osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku


Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Aluehallitus
PL 401
87070 Kainuu

Käyntiosoite:
Sotkamontie 13, Hallintotalo H
87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • se, millaista oikaisua vaaditaan
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta.