Aluevaltuusto, kokous 21.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 95 Kajaanin kaupungin selvitys hyvinvointialueelle

KHVADno-2022-72

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Käsitelty: Väliaikainen valmistelutoimielin 4.3.2022 § 30

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanoa ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanoa koskevan lain (616/2021, voimaanpanolaki) 26 §:n mukaan kunnan on tehtävä viimeistään 28 päivänä helmikuuta 2022 hyvinvointialueelle selvitys 22, 23 ja 25 §:ssä tarkoitetuista sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen käytössä olevista toimitiloista, siirtyvästä irtaimesta omaisuudesta, sopimuksista ja vastuista. Lisäksi samassa määräajassa kunnan tulee antaa hyvinvointialueelle arvio 18 §:n nojalla siirtyvän henkilöstön määrästä, palkkakuluista ja 24 §:n mukaisesta lomapalkkavelasta.

Hyvinvointialue voi pyytää kunnalta käyttöönsä tarpeellisiksi katsomiaan lisäselvityksiä ja asiakirjoja. Jos hyvinvointialue katsoo, että 1 momentissa tarkoitetun selvityksen mukaan hyvinvointialueen hallintaan siirtyvät toimitilat, irtaimisto ja sopimukset eivät turvaa sosiaali- ja terveystoimen tai pelastustoimen järjestämistä alueella, hyvinvointialueen on neuvoteltava kunnan kanssa.

Kunnan on täydennettävä 1 momentissa tarkoitettua selvitystä viimeistään 30 päivänä kesäkuuta 2022, jos 1 momentissa tarkoitetuissa toimitiloissa, siirtyvässä irtaimessa omaisuudessa tai sopimuksissa on tapahtunut olennaisia muutoksia 1 momentissa tarkoitetun selvityksen antamisen jälkeen ja jos hyvinvointialue katsoo selvityksen täydentämisen tarpeelliseksi.

Kainuun hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin teki selvityspyyntöpäätöksen 14.12.2021 § 99, jonka mukaisesti valmistelutoimielin pyysi Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymältä (Kainuun sote) ja sen jäsenkunnilta hyvinvointialuevalmistelun edellyttämiä välttämättömiä tietoja. Kainuun sotelle ja sen jäsenkunnille on lähetetty 28.1.2022 Kuntaliiton malliasiakirja, jota on voinut hyödyntää selvityksen antamisessa. Annettavassa selvityksessä on kyse kuntayhtymän ja kunnan esityksestä, jonka hyväksymisestä, täsmentämisestä, täydentämisestä tai hylkäämisestä tulee aluevaltuuston päättää.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoiminnan palveluiden järjestäminen Kainuussa

Tällä hetkellä Kainuun sote järjestää jäsenkuntiensa puolesta sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut. Kainuun soten perussopimuksen 3 §:n mukaan kuntayhtymän tehtävänä on järjestää jäsenkuntien puolesta laissa säädetty erikoissairaanhoito ja kehitysvammaisten erityishuolto niiltä osin kuin kunnat eivät järjestä sitä omana palvelunaan tai järjestävät sen muulla tavalla sekä jäsenkuntien puolesta kuntouttavan työtoiminnan ja koulupsykologien palvelut, sekä kaikki muut kuntien lakisääteiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut, lukuun ottamatta lasten päivähoitoa.

Puolangan kunta on Kainuun soten osajäsen, Puolangan kunnan jäsenyys koskee Kainuun sairaanhoitopiiriä, Kainuun kehitysvammaisten erityishuoltopiiriä ja Kainuun ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-aluetta.

Kainuun pelastustoiminnasta vastaa Kainuun Pelastuslaitos, jonka hallinto kuuluu Kajaanin kaupungille.

Voimaanpanolain säännöksiä

18 § Henkilöstön asema

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen tehtävien ja tehtäviä hoitavan henkilöstön siirto kunnista ja kuntayhtymistä hyvinvointialueelle sekä hyvinvointiyhtymään katsotaan liikkeenluovutukseksi. Liikkeenluovutukseksi katsotaan myös kunnan tai kuntayhtymän palveluksessa olevien opiskeluhuollon psykologien ja kuraattoreiden siirtyminen hyvinvointialueelle ja hyvinvointiyhtymään.

Liikkeenluovutukseksi katsotaan myös kunnan 1 momentissa tarkoitettujen tehtävien tukitehtävien ja tehtäviä hoitavan henkilöstön siirrot, jos tehtävää hoitavan henkilön tosiasiallisista tehtävistä vähintään puolet on 1 momentissa tarkoitettujen tehtävien tukitehtäviä.

Jos tämän lain 29 §:n perusteella yksityisen palvelutuottajan kanssa tehty ostopalvelusopimus on mitätön tai hyvinvointialue irtisanoo ostopalvelusopimuksen, sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö ja edellä 2 momentissa tarkoitettuja tukitehtäviä hoitava henkilöstö siirtyy sopimuksen päätyttyä liikkeenluovutuksena hyvinvointialueelle, jos henkilöstöä on aiemmin ostopalvelusopimuksen perusteella siirtynyt ostopalvelutuottajan palvelukseen.

22 § Kunnan järjestämän sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen toimitilat

Kunnan järjestämän perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, sosiaalitoimen ja pelastustoimen käytössä olevat toimitilat siirtyvät hyvinvointialueen hallintaan 1 päivänä tammikuuta 2023.

Hyvinvointialue ja kunta tekevät toimitilojen hallinnasta vuokrasopimuksen siten, että se on voimassa ainakin 31 päivään joulukuuta 2025 asti. Hyvinvointialueella on oikeus pidentää vuokrasopimuksen voimassaoloaikaa yhdellä vuodella ilmoittamalla siitä kunnalle viimeistään 12 kuukautta ennen vuokrasopimuksen voimassaoloajan päättymistä.

Edellä 2 momentissa tarkoitetussa vuokrasopimuksessa sovitun vuokran on katettava vuokrasopimuksen kohteena olevaan toimitilaan liittyvät kohtuulliset pääoma- ja ylläpitokustannukset. Tarkempia säännöksiä vuokran määräytymisestä voidaan antaa valtioneuvoston asetuksella.

Hyvinvointialue ja kunta voivat sopia 1 momentissa tarkoitettujen toimitilojen hallinnasta sekä toimitilojen hallintaa koskevien vuokrasopimusten voimassaolosta myös toisin kuin tässä pykälässä säädetään.

23 § Kunnan järjestämän sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen käytössä olevan irtaimen omaisuuden siirtyminen hyvinvointialueelle

Hyvinvointialueelle siirtyvät 1 päivänä tammikuuta 2023 sen järjestämisvastuulle kuuluvaan toimintaan liittyvä irtaimisto, irtaimen omaisuuden omistusta, hallintaa ja käyttöä koskevat oikeudet sekä immateriaaliset  oikeudet ja luvat. Hyvinvointialueelle eivät kuitenkaan siirry osakeyhtiöiden osakkeet 2 momentissa tarkoitettuja osakkeita lukuun ottamatta.

Hyvinvointialueelle siirtyvät sellaisen osakeyhtiön osakkeet, jotka kunta omistaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämistä tai tuottamista varten, jos osakeyhtiön tosiasiallinen päätoimiala on sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen.

Edellä 1 ja 2 momentista poiketen hyvinvointialueelle ei siirry sellainen kunnan omistama irtaimisto ja osakkeet, jotka kunta omistaa työterveyshuoltolaissa (1383/2001) säädettyjen
velvoitteidensa täyttämiseksi.

Edellä 2 momentissa tarkoitettujen osakkeiden siirtymistä lukuun ottamatta kunta ja hyvinvointialue voivat sopia irtaimen omaisuuden siirtymisestä myös toisin kuin 1 momentissa säädetään.

25 § Kuntaa sitovien sopimusten ja vastuiden siirtyminen hyvinvointialueelle

Hyvinvointialueelle siirtyvät sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämiseen liittyvät sopimukset 1 päivästä tammikuuta 2023, jollei hyvinvointialue ja kunta toisin sovi. Jos sopimusta ei ole mahdollista siirtää tai jakaa, kunta tekee 26 §:ssä tarkoitetussa selvityksessä esityksen sopimukseen liittyvän vastuun jakautumisesta.

Edellä 1 momentissa säädetystä poiketen hyvinvointialueelle eivät kuitenkaan, jolleivät hyvinvointialue ja kunta toisin sovi, siirry:

1) sellaiset toimitilaa koskevat sopimukset, joissa kunta on sitoutunut osoittamaan ostajan tai lunastamaan toimitilan omistukseensa sopimuskauden päätyttyä;

2) vahingonkorvausvastuut tai muut sopimuksen päättämisestä seuraavat vastuut sellaisista sopimuksista, jotka kunta tekee tämän lain vahvistamisen jälkeen, mutta ennen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuun siirtymistä hyvinvointialueelle.

Jos kunta on toiminut ennen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuun siirtoa joko voimassa olevan lainsäädännön tai kuntaa sitovan sopimuksen vastaisesti, kunta vastaa tästä aiheutuvista seuraamuksista.

Jos kunta on antanut 23 §:n 2 momentissa tarkoitetun, sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavan osakeyhtiön puolesta takaussitoumuksen, takausvastuu siirtyy hyvinvointialueelle.

Kajaanin kaupungin selvitys

Kajaanin kaupunki on lähettänyt 14.2.2022 vastauksensa edellä mainittuun väliaikaisen valmistelutoimielimen selvityspyyntöön. Lisäksi Kajaanin kaupunki tulee käsittelemään asiaa kaupunginhallituksen kokouksessa 1.3.2022.

a) Siirtyvä henkilöstö

Kajaanin kaupunki esittää 112 työntekijän siirtymistä Kainuun hyvinvointialueen palvelukseen liikkeen luovutuksella.

b) Siirtyvät toimitilat

Kajaanin kaupunki esittää, että Kainuun hyvinvointialueelle siirtyy toimitilat, joita koskevat vuokrasopimukset on lueteltu selvityksen erillisellä välilehdellä/sivulla.

c) Siirtyvät sopimukset

Kajaanin kaupunki esittää selvityksessään hyvinvointialueelle siirtyvien sopimusten luettelon. Sopimukset on luokiteltu Kainuun hyvinvointialueella käytettävän luokituksen mukaisesti (Kuntaliiton malliasiakirjan vaihtoehto II).

d) Siirtyvä irtaimisto ja muut tiedot

Kajaanin kaupunki antaa selvityksessään tiedot myös siirtyvistä salassa pidettävistä yhteistoimintasopimuksista, irtaimistosta, Virve-laitteista asemittain, käyttöomaisuudesta, ajoneuvoista, veneistä, luvista ja henkilöstöstä sekä lomapalkkavelasta.

Kajaanin kaupungin vastaus 14.2.2022 saatavissa väliaikaisen valmistelutoimielimen sihteeriltä.

Lisätietoja asiasta antaa Kainuun soten hallintojohtaja Anu Huttunen, puh. 044 777 3006 tai sähköpostitse anu.huttunen@kainuu.fi.

Valmistelujohtajan ehdotus:

Väliaikainen valmistelutoimielin päättää esittää aluevaltuustolle Kajaanin kaupungin selvityksen osalta seuraavaa:

a) Kajaanin kaupunki esittää, että kaupungilta siirtyy Kainuun hyvinvointialueelle 105 pelastuslaitoksen työntekijää. Lisäksi Kajaanin kaupunki esittää, että hyvinvointialueelle siirtyy kolme (3) kuraattoria ja neljä (4) koulukuraattoria. Voimaanpanolain 18 §:n mukaan pelastustoimen työntekijät, kuraattorit ja koulukuraattorit siirtyvät liikkeenluovutuksella hyvinvointialueelle, joten myös Kajaanin kaupungin esityksen mukaiset työntekijät  siirtyvät hyvinvointialueen palvelukseen liikkeen luovutuksella.

Hyvinvointialueelle annettavassa lisäselvityksessä tulee ilmoittaa (mikäli ei vielä ole ilmoitettu) siirtyvän henkilöstön palkat, joista tulee eritellä varsinainen palkka, työaikakorvaukset, lomaraha ja sivukulut.

Kajaanin kaupunki oli ilmoittanut selvityksessään arvion lomapalkkavelasta 31.1.2022, mutta pyynnön mukaisesti arvio tulee tehdä lomapalkkavelasta 31.12.2022.

b) Pelastuslaitoksen käyttämät toimitilat ja niiden vuokrasopimukset on lueteltu Kajaanin kaupungin siirtyvien sopimusten luettelossa. Mikäli hyvinvointialueelle siirtyvien toimitilojen vuokrasopimuksiin halutaan tehdä olennaisia muutoksia, niistä on neuvoteltava erikseen hyvinvointialueen kanssa.

Kajaanin kaupungin viranhaltija on erillisellä viestillä ilmoittanut 2.2.2022 hyvinvointialuevalmistelun Toimitilatyöryhmän puheenjohtajalle kuraattoreiden ja kouluterveydenhuollon toimitilat, joista on tarve tehdä uudet vuokrasopimukset. Näistä tiedoista kuitenkin puuttuu perusopetuksen toimitilat. Perusopetuksen toimitiloja ei ole mainittu myöskään Kainuun soten selvityksessä, joten tältä osin Kajaanin kaupungin tulee täydentää selvitystään 30.6.2022 mennessä annettavassa lisäselvityksessä.

c) Kajaanin kaupunki on esittänyt selvityksessään siirtyvien sopimusten luettelon. Luettelon mukaan kaupungin HR on ilmoittanut hyvinvointialueelle siirtyvät henkilöstösopimukset erikseen. Sopimusluettelossa mainittujen sopimusten siirtyminen Kainuun hyvinvointialueelle tulee vielä tarkistaa lainsäännökset huomioiden. Esimerkiksi ateria- ja puhtaanapitopalveluiden ostosopimuksien (merkitty luettelossa punaisella) siirtyminen hyvinvointialueelle tulee selvittää 30.6.2022 mennessä. Myös sopimusten yhdistäminen Kainuun hyvinvointialueelle siirtyviin Kainuun soten sopimuksiin tulee selvittää.

d) Voimaanpanolain 23 §:n mukaisesti hyvinvointialueelle siirtyvät 1.1.2023 sen järjestämisvastuulle kuuluvaan toimintaan liittyvä irtaimisto, irtaimen omaisuuden omistusta, hallintaa ja käyttöä koskevat oikeudet sekä immateriaaliset oikeudet ja luvat. Näin ollen nämä siirtyvät Kajaanin kaupungin esityksen perusteella Kainuun hyvinvointialueelle, edellyttäen että voimaanpanolain 23 §:n ehdot täyttyvät.

Selvityksen tietoja tulee täydentää ja täsmentää hyvinvointialueelle 30.6.2022 mennessä annettavassa lisäselvityksessä edellä mainitun mukaisesti. Lisäselvitys tehdään yhteistyössä
hyvinvointialueen kanssa.

Valmistelujohtajan muutettu ehdotus:

Väliaikainen valmistelutoimielin toteaa, että hyvinvointialueelle siirtyvät ainoastaan toimitilojen vuokrasopimukset (voimaanpanolaki 25 §), muttei toimitilojen omistusoikeus.

Väliaikainen valmistelutoimielin toteaa, että henkilöstö siirtyy hyvinvointialueelle voimaanpanolain 18 §:n mukaisesti.

Väliaikainen valmistelutoimielin toteaa, että sopimukset, irtainomaisuus ja vastuut siirtyvät hyvinvointialueelle voimaanpanolain 22, 23, 25 ja 29 §: ien mukaisesti.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta tässä kokouksessa.

Ehdotus

Väliaikainen valmistelutoimielin päättää esittää, että aluevaltuusto:

  • merkitsee selvitykset liitteineen tiedoksi. Niitä on toimeenpanolain 26 §:n mukaan mahdollisuus täydentää 30.6.2022 mennessä ja myös sen jälkeen, mikäli tarvetta ilmenee.

Päätös

Merkittiin, että Kainuun soten hallintojohtaja Anu Huttunen alusti päätösesitystä. 

Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti väliaikaisen valmistelutoimielimen ehdotuksen.

Lisäksi aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan ehdotuksen, että päätökseen lisätään täydennyksenä seuraavaa:

Aluevaltuusto päättää asiasta 4.4.2022 pidettävässä kokouksessaan, koska voimaanpanolain 38§:n mukaan hyvinvointialueen on viimeistään 30.4.2022 lähetettävä kirjallinen ilmoitus vastuulleen siirtyvien velkojen, vastuiden ja sopimusten velkojille ja sopimuspuolille.

Valmistelija

Anu Huttunen, anu.huttunen@kainuu.fi
Eija Tolonen, järjestämisjohtaja, eija.tolonen@kainuu.fi

Perustelut

Kajaanin kaupunki on antanut Kainuun hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen selvityspyynnön (14.12.2021 § 99) johdosta selvityksen(kaupunginhallituksen päätös 1.3.2022 § 47, liite 1) hyvinvointialuevalmistelun edellyttämistä välttämättömistä tiedoista. Kainuun hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti 15.3.2021 § 26, että aluevaltuusto:

  • merkitsee selvitykset liitteineen tiedoksi. Niitä on toimeenpanolain 26 §:n mukaan mahdollisuus täydentää 30.6.2022 mennessä ja myös sen jälkeen, mikäli tarvetta ilmenee.
  • päättää asiasta 4.4.2022 pidettävässä kokouksessaan, koska voimaanpanolain 38 §:n mukaan hyvinvointialueen on viimeistään 30.4.2022 lähetettävä kirjallinen ilmoitus vastuulleen siirtyvien velkojen, vastuiden ja sopimusten velkojille ja sopimuspuolille.

Liitteet:

  1. Selvitys Kainuun hyvinvointialueen valmistelun edellyttämistä välttämättömistä tiedoista 1.3.2022 § 47
  2. Aluehallituksen tarkastushavainnot Kajaanin kaupungin selvityksestä

 

Lisätietoja asiasta antaa Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän hallintojohtaja Anu Huttunen, puh. 044 777 3006 tai sähköpostitse etunimi.sukunimi@kainuu.fi.

Ehdotus

Esittelijä

Eija Tolonen, järjestämisjohtaja, eija.tolonen@kainuu.fi

Aluehallitus esittää, että aluevaltuusto ottaa vastaan Kajaanin kaupungin selvityksen ja esityksen sekä päättää:

  1. aluehallitukselta saamansa tarkastushavainnot (liite 2) huomioiden hyväksyä kaupungin esityksen voimaanpanolain 22-25 §:ssä tarkoitettujen irtaimen omaisuuden, lomapalkkavelan, sopimusten ja vastuiden siirtymisestä Kainuun hyvinvointialueelle ja sen vastuulle.
  2. pyytää käymään hyvinvointialueen kanssa neuvottelut ja antamaan lisäselvityksen 30.6.2022 mennessä tarkastushavainnoissa mainituista asioista ja mikäli voimaanpanolain mukaan annettavissa tiedoissa tapahtuu olennaisia muutoksia ja jos hyvinvointialue katsoo selvityksen täydentämisen tarpeelliseksi.
  3. että Kainuun hyvinvointialue päättää lopullisesti syksyn 2022 aikana kaupungin 30.6.2022 mennessä antamien selvitysten perusteella voimaanpanolain 22-25 §:ssä tarkoitettujen irtaimen omaisuuden, lomapalkkavelan, sopimusten ja vastuiden siirtymisestä Kainuun hyvinvointialueelle ja sen vastuulle.

 

Aluehallituksen tarkastushavainnot Kajaanin kaupungin selvityksestä:

  1. Kajaanin kaupungilta on tullut kaksi eri tietoa siirtyvän henkilöstön määrästä. Siirtyvän henkilöstön määrä tulee varmistaa ja ilmoittaa 30.6.2022 mennessä annettavassa lisäselvityksessä.

Voimaanpanolain 18 §:n mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen tehtävien ja tehtäviä hoitavan henkilöstön siirto kunnista ja kuntayhtymistä hyvinvointialueelle sekä hyvinvointiyhtymään katsotaan liikkeenluovutukseksi. Liikkeenluovutukseksi katsotaan myös kunnan tai kuntayhtymän palveluksessa olevien opiskeluhuollon psykologien ja kuraattoreiden siirtyminen hyvinvointialueelle ja hyvinvointiyhtymään.

Hyvinvointialueelle annettavassa lisäselvityksessä tulee ilmoittaa(mikäli ei vielä ole ilmoitettu) siirtyvän henkilöstön palkat, joista tulee eritellä varsinainen palkka, työaikakorvaukset, lomaraha ja sivukulut.

Kajaanin kaupunki oli ilmoittanut selvityksessään arvion lomapalkkavelasta 31.1.2022, mutta pyynnön mukaisesti arvio tulee tehdä lomapalkkavelasta 31.12.2022.

  1. Kainuun sote ja sen jäsenkunnat ovat sopineet, että Kainuun soten jäsenkunniltaan vuokraamien toimitilojen vuokrasopimukset ilmoitetaan Kainuun soten hyvinvointialueelle antamassa selvityksessä. Pelastuslaitoksen toimitilojen vuokrasopimukset on lueteltu Kajaanin kaupungin siirtyvien sopimusten luettelossa. Mikäli hyvinvointialueelle voimaanpanolain 25 §:n perusteella siirtyvien toimitilojen vuokrasopimuksiin halutaan tehdä olennaisia muutoksia, niistä on neuvoteltava erikseen hyvinvointialueen kanssa.

Kajaanin kaupungin viranhaltija on erillisellä viestillä ilmoittanut 2.2.2022 hyvinvointialuevalmistelun Toimitilatyöryhmän puheenjohtajalle kuraattoreiden ja kouluterveydenhuollon toimitilat, joista on tarve tehdä uudet vuokrasopimukset. Näistä tiedoista kuitenkin puuttuu perusopetuksen toimitilat. Perusopetuksen toimitiloja ei ole mainittu myöskään Kainuun soten selvityksessä, joten tältä osin Kajaanin kaupungin tulee täydentää selvitystään 30.6.2022 mennessä annettavassa lisäselvityksessä.

  1. Kajaanin kaupunki on esittänyt selvityksessään siirtyvien sopimusten luettelon. Luettelon mukaan kaupungin HR on ilmoittanut hyvinvointialueelle siirtyvät henkilöstösopimukset erikseen. Sopimusluettelossa mainittujen sopimusten siirtyminen Kainuun hyvinvointialueelle tulee vielä tarkistaa lainsäännökset huomioiden. Myös sopimusten yhdistäminen Kainuun hyvinvointialueen muihin sopimuksiin tulee selvittää.

Huomioita sopimuksista, joiden siirtyminen hyvinvointialueelle tulee selvittää 30.6.2022 annettavassa lisäselvityksessä:

  • Rivit 39, 40 ja 59 (merkitty punaisella). Sopimukset koskevat ateria- ja puhtaanapitopalveluita.  
  • Rivit 54 ja 116 (merkitty sinisellä). Sopimukset ovat Pelastuslaitoksen ja Kainuun soten välisiä. Sopimukset ovat 1.1.2023 lukien tarpeettomia, joten ne eivät siirry hyvinvointialueelle.
  • Rivit 77 ja 79 (merkitty keltaisella ja tummansinisellä). Investointihankintojen tilaukset on tehty, hankinnat toteutuvat kevään aikana, viimeistään syksyllä 2022. Nämä ovat investointihankintoja. Kirjattu kuluksi vuodelle 2021.
  • Rivit 98 ja 100 (merkitty keltaisella). Kyse on leasingsopimuksista.
  • Rivi 114. Asia tulee mahdollisesti käsitellä erillisenä asiana aluehallituksessa.
  1. Voimaanpanolain 23 §:n mukaisesti hyvinvointialueelle siirtyvät 1.1.2023 sen järjestämisvastuulle kuuluvaan toimintaan liittyvä irtaimisto, irtaimen omaisuuden omistusta, hallintaa ja käyttöä koskevat oikeudet sekä immateriaaliset oikeudet ja luvat. Näin ollen nämä siirtyvät Kajaanin kaupungin esityksen mukaisesti Kainuun hyvinvointialueelle, edellyttäen että voimaanpanolain 23 §:n ehdot täyttyvät. Kainuun hyvinvointialueelle siirtyvät ainakin kaupungin esityksen mukaisesti Virve-laitteet asemittain ja erilaiset hälyttimet, ajoneuvot, veneet ja radioluvat.

 

 

Päätös

Hyväksyi.

**********************

Anne Kemppainen, Miikka Kortelainen ja Aki Räisänen poistuivat kokouksesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi yhteisöjäävinä.

Esteellisyys

Anne M. Kemppainen

Valmistelija

Anu Huttunen, anu.huttunen@kainuu.fi
Eija Tolonen, järjestämisjohtaja, eija.tolonen@kainuu.fi

Perustelut

Kajaanin kaupunki on antanut Kainuun hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen selvityspyynnön (14.12.2021 § 99) johdosta selvityksen(kaupunginhallituksen päätös 1.3.2022 § 47, liite 1) hyvinvointialuevalmistelun edellyttämistä välttämättömistä tiedoista. Kainuun hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti 15.3.2021 § 26, että aluevaltuusto:

  • merkitsee selvitykset liitteineen tiedoksi. Niitä on toimeenpanolain 26 §:n mukaan mahdollisuus täydentää 30.6.2022 mennessä ja myös sen jälkeen, mikäli tarvetta ilmenee.
  • päättää asiasta 4.4.2022 pidettävässä kokouksessaan, koska voimaanpanolain 38 §:n mukaan hyvinvointialueen on viimeistään 30.4.2022 lähetettävä kirjallinen ilmoitus vastuulleen siirtyvien velkojen, vastuiden ja sopimusten velkojille ja sopimuspuolille.

Liitteet:

  1. Selvitys Kainuun hyvinvointialueen valmistelun edellyttämistä välttämättömistä tiedoista 1.3.2022 § 47
  2. Aluehallituksen tarkastushavainnot Kajaanin kaupungin selvityksestä

 

Lisätietoja asiasta antaa Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän hallintojohtaja Anu Huttunen, puh. 044 777 3006 tai sähköpostitse etunimi.sukunimi@kainuu.fi.

Ehdotus

Aluehallitus esittää, että aluevaltuusto ottaa vastaan Kajaanin kaupungin selvityksen ja esityksen sekä päättää:

  1. aluehallitukselta saamansa tarkastushavainnot (liite 2) huomioiden hyväksyä kaupungin esityksen voimaanpanolain 22-25 §:ssä tarkoitettujen irtaimen omaisuuden, lomapalkkavelan, sopimusten ja vastuiden siirtymisestä Kainuun hyvinvointialueelle ja sen vastuulle.
  2. pyytää käymään hyvinvointialueen kanssa neuvottelut ja antamaan lisäselvityksen 30.6.2022 mennessä tarkastushavainnoissa mainituista asioista ja mikäli voimaanpanolain mukaan annettavissa tiedoissa tapahtuu olennaisia muutoksia ja jos hyvinvointialue katsoo selvityksen täydentämisen tarpeelliseksi.
  3. että Kainuun hyvinvointialue päättää lopullisesti syksyn 2022 aikana kaupungin 30.6.2022 mennessä antamien selvitysten perusteella voimaanpanolain 22-25 §:ssä tarkoitettujen irtaimen omaisuuden, lomapalkkavelan, sopimusten ja vastuiden siirtymisestä Kainuun hyvinvointialueelle ja sen vastuulle.

 

Aluehallituksen tarkastushavainnot Kajaanin kaupungin selvityksestä:

  1. Kajaanin kaupungilta on tullut kaksi eri tietoa siirtyvän henkilöstön määrästä. Siirtyvän henkilöstön määrä tulee varmistaa ja ilmoittaa 30.6.2022 mennessä annettavassa lisäselvityksessä.

Voimaanpanolain 18 §:n mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen tehtävien ja tehtäviä hoitavan henkilöstön siirto kunnista ja kuntayhtymistä hyvinvointialueelle sekä hyvinvointiyhtymään katsotaan liikkeenluovutukseksi. Liikkeenluovutukseksi katsotaan myös kunnan tai kuntayhtymän palveluksessa olevien opiskeluhuollon psykologien ja kuraattoreiden siirtyminen hyvinvointialueelle ja hyvinvointiyhtymään.

Hyvinvointialueelle annettavassa lisäselvityksessä tulee ilmoittaa(mikäli ei vielä ole ilmoitettu) siirtyvän henkilöstön palkat, joista tulee eritellä varsinainen palkka, työaikakorvaukset, lomaraha ja sivukulut.

Kajaanin kaupunki oli ilmoittanut selvityksessään arvion lomapalkkavelasta 31.1.2022, mutta pyynnön mukaisesti arvio tulee tehdä lomapalkkavelasta 31.12.2022.

  1. Kainuun sote ja sen jäsenkunnat ovat sopineet, että Kainuun soten jäsenkunniltaan vuokraamien toimitilojen vuokrasopimukset ilmoitetaan Kainuun soten hyvinvointialueelle antamassa selvityksessä. Pelastuslaitoksen toimitilojen vuokrasopimukset on lueteltu Kajaanin kaupungin siirtyvien sopimusten luettelossa. Mikäli hyvinvointialueelle voimaanpanolain 25 §:n perusteella siirtyvien toimitilojen vuokrasopimuksiin halutaan tehdä olennaisia muutoksia, niistä on neuvoteltava erikseen hyvinvointialueen kanssa.

Kajaanin kaupungin viranhaltija on erillisellä viestillä ilmoittanut 2.2.2022 hyvinvointialuevalmistelun Toimitilatyöryhmän puheenjohtajalle kuraattoreiden ja kouluterveydenhuollon toimitilat, joista on tarve tehdä uudet vuokrasopimukset. Näistä tiedoista kuitenkin puuttuu perusopetuksen toimitilat. Perusopetuksen toimitiloja ei ole mainittu myöskään Kainuun soten selvityksessä, joten tältä osin Kajaanin kaupungin tulee täydentää selvitystään 30.6.2022 mennessä annettavassa lisäselvityksessä.

  1. Kajaanin kaupunki on esittänyt selvityksessään siirtyvien sopimusten luettelon. Luettelon mukaan kaupungin HR on ilmoittanut hyvinvointialueelle siirtyvät henkilöstösopimukset erikseen. Sopimusluettelossa mainittujen sopimusten siirtyminen Kainuun hyvinvointialueelle tulee vielä tarkistaa lainsäännökset huomioiden. Myös sopimusten yhdistäminen Kainuun hyvinvointialueen muihin sopimuksiin tulee selvittää.

Huomioita sopimuksista, joiden siirtyminen hyvinvointialueelle tulee selvittää 30.6.2022 annettavassa lisäselvityksessä:

  • Rivit 39, 40 ja 59 (merkitty punaisella). Sopimukset koskevat ateria- ja puhtaanapitopalveluita.  
  • Rivit 54 ja 116 (merkitty sinisellä). Sopimukset ovat Pelastuslaitoksen ja Kainuun soten välisiä. Sopimukset ovat 1.1.2023 lukien tarpeettomia, joten ne eivät siirry hyvinvointialueelle.
  • Rivit 77 ja 79 (merkitty keltaisella ja tummansinisellä). Investointihankintojen tilaukset on tehty, hankinnat toteutuvat kevään aikana, viimeistään syksyllä 2022. Nämä ovat investointihankintoja. Kirjattu kuluksi vuodelle 2021.
  • Rivit 98 ja 100 (merkitty keltaisella). Kyse on leasingsopimuksista.
  • Rivi 114. Asia tulee mahdollisesti käsitellä erillisenä asiana aluehallituksessa.
  1. Voimaanpanolain 23 §:n mukaisesti hyvinvointialueelle siirtyvät 1.1.2023 sen järjestämisvastuulle kuuluvaan toimintaan liittyvä irtaimisto, irtaimen omaisuuden omistusta, hallintaa ja käyttöä koskevat oikeudet sekä immateriaaliset oikeudet ja luvat. Näin ollen nämä siirtyvät Kajaanin kaupungin esityksen mukaisesti Kainuun hyvinvointialueelle, edellyttäen että voimaanpanolain 23 §:n ehdot täyttyvät. Kainuun hyvinvointialueelle siirtyvät ainakin kaupungin esityksen mukaisesti Virve-laitteet asemittain ja erilaiset hälyttimet, ajoneuvot, veneet ja radioluvat.

 

Päätös

Puheenjohtaja Anne Lukkari esitti, että aluevaltuusto hyväksyy aluehallituksen esityksen. 

Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti aluehallituksen ehdotuksen.

Valmistelija

Timo Korhonen, valmistelujohtaja, timo.v.korhonen@kainuu.fi

Perustelut

Kajaanin kaupunki on toimittanut seuraavat lisäselvitykset:

1. Siirtyvä henkilöstö, päivitetty tilanne 24.10.2022. Henkilöstöluettelossa vuoden loppuun mennessä tapahtuvat muutokset tuodaan hyvinvointialueen tietoon. Siirtyvän henkilöstön palkat eriteltyinä ja arvio lomapalkkavelasta 31.12.2022 on annettu pyydetysti.

2. Kuraattoreiden ja kouluterveydenhoidon vuokralla olevista toimitiloista on annettu luettelo.

3. Pelastuslaitoksen sopimuksista esitetyt tarkennuspyynnöt: ateria- ja puhtaanapitosopimukset jatkuvat vuoden 2023 loppuun. Rivien 98 ja 100 leasing-sopimusten irrottaminen omiksi sopimuksiksi irralleen Kajaanin kaupungin sopimuksista on vireillä ja uudet sopimukset tehdään suoraan Pelastuslaitokselle ja hyvinvointialueelle. Yhteistyösopimuksiin Terrafamen ja Kainuun Prikaatin kanssa on täydennetty tiedot tehdyistä jatkosopimuksista.  

Telian ja kaupungin välinen operaattoripalvelusopimus on jaettu ja Pelastustoimen osuus siirretty hyvinvointialueelle. 

4. Toimitettu luettelo Pelastuslaitoksen vuokrasopimuksista, jotka siirtyvät hyvinvointialueelle.  

5. Aluehallituksen aiemman käsittelyn huomioissa rivi 114: Kyseessä on Pelastuslaitoksen ja Kajaanin kaupungin tilapalvelujen välillä laadittu esisopimus uusien Pelastuslaitokselle rakennettavien tilojen vuokraamisesta. Hyvinvointialue ottaa sopimuksen vastaan.    

 

Ehdotus

Esittelijä

Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy Kajaanin kaupungin antaman selvityksen ja siitä annetun lisäselvityksen irtaimen omaisuuden, lomapalkkavelan, sopimusten ja vastuiden siirtymisestä hyvinvointialueelle ja hyvinvointialueen vastuulle. 

Kunnan antama selvitys ja tämä päätös vastaavat omaisuuden saantokirjaa. 

Päätös

Hyvinvointialuejohtajan täydennetty päätösehdotus:

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta kokouksessa. 

Päätös:

Hyväksyi. 

 

Hallintojohtaja Tuija Aarnio esitteli asiaa ja poistui kokouksesta päätöksenteon ajaksi. 

Esteellisyys

Aki Räisänen (yhteisöjäävi), Miikka Kortelainen (yhteisöjäävi), Tuija Aarnio (palvelussuhdejäävi)

Valmistelija

  • Timo Korhonen, valmistelujohtaja, timo.v.korhonen@kainuu.fi

Ehdotus

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että valtuusto hyväksyy Kajaanin kaupungin antaman selvityksen ja siitä annetun lisäselvityksen irtaimen omaisuuden, lomapalkkavelan, sopimusten ja vastuiden siirtymisestä hyvinvointialueelle ja hyvinvointialueen vastuulle. 

Kunnan antama selvitys ja tämä päätös vastaavat omaisuuden saantokirjaa.

Päätös

 Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti aluehallituksen ehdotuksen.

Oheismateriaali