Valmistelija
Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi
Perustelut
Laki hyvinvointialueesta 41§ mukaan hyvinvointialueella on oltava aluevaltuuston päättämä strategia, jossa päätetään hyvinvointialueen toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Strategiassa tulee ottaa huomioon:
1) asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen hyvinvointialueen tehtäväalalla;
2) palvelujen järjestämistä ja tuottamista koskevat strategiset linjaukset;
3) hyvinvointialueen tehtäviä koskevissa laeissa säädetyt palvelutavoitteet;
4) omistajapolitiikka;
5) henkilöstöpolitiikka;
6) asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet.
Strategian tulee perustua tilannekuvaan, tuleviin toimintaympäristön muutoksiin ja muutosten vaikutuksiin. Strategiassa tulee määritellä sen toteutumisen seuranta ja arviointi. Strategiaa on tarkistettava vähintään kerran aluevaltuuston toimikaudessa. Taloussuunnitelmassa hyväksytään hyvinvointialueen ja hyvinvointialuekonsernin toiminnan ja talouden tavoitteet. Tavoitteiden on hyvinvointialuelain 115§ mukaan toteutettava hyvinvointialuestrategiaa.
Kainuun hyvinvointialueen strategiaa on valmisteltu keväästä 2022 lähtien kahta polkua. Poliittiset päätöksentekijät ovat määritelleet strategiaa strategiaseminaarilla ja vastaamalla useisiin kyselyihin touko- ja heinäkuun välisenä aikana. Toisena polkuna on ollut laaja osallistava strategiavalmistelu yhteisesti asukkaiden, henkilökunnan ja sidosryhmien kesken, jonka pohjana ovat olleet valtuuston määrittämät arvot. Valmisteluun on voinut osallistua työpajojen sekä kyselyihin vastaamisen kautta. Kerättyä materiaalia on työstetty suppeammassa ja laajemmassa valmisteluryhmässä ulkopuolisen konsultin avustuksella.
Hyvinvointialuestrategia on ylätason linjadokumentti, johon kytketään tarvittavat tarkentavat strategiadokumentit. Keskeisiä ovat erityisesti talousarvion tavoitteet, vuotuiset painopisteet ja suunnitelmat sekä laajempi tammi-helmikuussa 2023 valmisteltava järjestämissuunnitelma. Perusstrategiaa tarkennetaan ja syvennetään esimerkiksi henkilöstö-, palvelutuotanto- tai sidosryhmästrategioilla, joiden valmistelusta päätetään erikseen. Strategia vaikuttaa luonnollisesti kaikkeen yksittäisten asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon. Päätöksenteon lisäksi strategia leimaa kaikkea hyvinvointialueen työtä, palvelutoimintaa, johtamista sekä toimintaa yhteisöissä ja sidosryhmissä.
Kainuun hyvinvointialueen strategian olennainen viesti on, että päätöksentekoon, johtamiseen ja palvelujen järjestämiseen liittyvät solmukohdat on pystyttävä ratkomaan. Uudistumisen välttämättömyyttä korostaa uusi rahoitusmalli, jonka ehdot on pystyttävä täyttämään itsenäisenä hyvinvointialueena säilymiseksi.
Tilannekuva-analyysin perusteella keskeistä on, että palveluverkkoa ja -valikoimaa on uudistettava ja koko hyvinvointialueen kattavaa toimintaa on pystyttävä johtamaan kiinteän budjetin asetelmassa. Samalla hyvinvointialueen on pakko onnistua osaavan työvoiman turvaamisessa. Kainuun hyvinvointialueen on oltava aidosti hyvä työnantaja, palveluntuottaja ja yhteistyökumppani.
Luottamus on pystyttävä palauttamaan, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Hyvä maine luo vetovoimaa ja hyvä johtaminen pitovoimaa. Keskeinen osa luottamusta on avoin viestintä, jonka tulee toteutua kaikessa toiminnassa niin palveluissa, johtamisessa kuin päätöksenteossakin.
Strategia korostaa yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Yhteistyö rakentaa kumppanuuksia ja luo Kainuulle elinvoimaa.
Strategiasta valmistellaan erillinen viestintämateriaali eri tarkoituksiin sisäistä ja ulkoista viestintää varten. Strategia on käsitelty hyvinvointialueen yhteistyötoimikunnassa 9.11.2022.
Ehdotus
Esittelijä
Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi
Aluehallitus päättää:
1. hyväksyä omalta osaltaan Kainuun hyvinvointialueen strategian ja liitteenä olevat strategiadokumentit, sekä
2. lähettää strategian aluevaltuustoon lopullista hyväksymistä varten
Päätös
Hyvinvointialuejohtajan täydennetty päätösehdotus:
Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta kokouksessa.
Päätös:
Hyväksyi.
Kokouskäsittely
Heli Moilanen teki esityksen kirjauksesta strategiaan koskien lähipalveluita, jossa tarkoituksenmukainen korvataan sanalla tarpeenmukainen. Esitys raukesi kannattamattomana.