Aluehallitus, kokous 5.5.2025

§ 133 Valtuustoaloite: Nuorten oikeus vakaaseen ja turvalliseen kotiin turvattava Kainuun hyvinvointialueella

KHVADno-2025-2571

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Tutkimusten mukaan yhden syrjäytyneen nuoren kustannukset yhteiskunnalle voivat nousta jopa 1,2 miljoonaan euroon hänen elinkaarensa aikana. Näihin kustannuksiin sisältyvät muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut, työttömyydestä aiheutuvat menetykset ja mahdolliset rikollisuudesta aiheutuvat kulut. Ennaltaehkäisevillä toimilla voidaan merkittävästi vähentää sekä inhimillistä kärsimystä että taloudellisia menetyksiä.

Jokaisella nuorella on oikeus vakaaseen ja turvalliseen kotiin. Asunnottomuuden ehkäiseminen ja syrjäytymisen torjuminen edellyttävät konkreettisia toimia Kainuun kunnissa ja hyvinvointialueella. Tällä aloitteella esitämme neljä keskeistä toimenpidettä, joiden avulla voidaan parantaa nuorten asumistilannetta ja ennaltaehkäistä vakavia sosiaalisia ongelmia.

1. Ennaltaehkäisevät palvelut

Nuorille tulee tarjota matalan kynnyksen neuvontaa ja tukea arjen hallintaan ja asumiseen. Erityisen tärkeää on asumisen tuki ja neuvonta sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden saatavuus. Näiden palveluiden avulla voidaan estää asunnottomuuden syntyminen ja tukea nuorten itsenäistymistä.

2. Kohtuuhintaiset asunnot

Kainuussa on huolehdittava siitä, että nuorille on tarjolla riittävästi kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Tämä edellyttää tiivistä yhteistyötä kuntien, rakennuttajien ja muiden toimijoiden kanssa. Nuorten tulee voida asua turvallisesti ja kohtuullisin kustannuksin.

3. Yhteistyö eri toimijoiden kesken

Kuntien ja hyvinvointialueen on lisättävä yhteistyötä erityisesti palvelurakenteen selkeyttämiseksi. Lisäksi tulee tehdä yhteistyötä järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa, jotka tuntevat kohderyhmän tarpeet ja voivat tarjota oikea-aikaista tukea. Laaja-alainen yhteistyö mahdollistaa nuorten kokonaisvaltaisen tukemisen.

4. Kokemusasiantuntijoiden mukaanotto

Nuorten ja asumisen palveluja on kehitettävä yhdessä nuorten ja asunnottomuutta kokeneiden kanssa. Tällöin voidaan parhaiten vastata kohderyhmän tarpeisiin ja luoda toimivia ratkaisuja, jotka todella hyödyttävät nuoria.

Kainuun demarit esittävät, että Kainuun hyvinvointialue ryhtyy konkreettisiin toimiin nuorten asumistilanteen parantamiseksi edellä mainittujen toimenpiteiden mukaisesti. Tämä on sekä inhimillisesti että taloudellisesti perusteltua.

Ehdotus

Valtuustoaloite lähetetään aluehallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan päätösehdotuksen.

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 9.16

Valmistelija

  • Timo Halonen, toimialuejohtaja hallinto- ja tukipalvelut, timo.halonen@kainuu.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Sami Mäenpää, hyvinvointialuejohtaja, sami.maenpaa@kainuu.fi

Aluehallitus:

1. päättää lähettää aloitteen Kainuun hyvinvointialueen Sosiaali- ja perhepalveluiden toimialueelle valmisteltavaksi, ja
2. päättää, että vastaus aloitteeseen tulee valmistella lokakuun 2025 loppuun mennessä.

Päätös

Hyväksyi.
Pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa.


 


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä:

  • päätöksestä,​ joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (hyvinvointialuelaki 141 §),​
  • hallinnon sisäisestä määräyksestä,​ joka koskee tehtävän tai muun toimenpiteen suorittamista (laki oikeudenkäynnistä hallintotuomioistuimissa 6§),​
  • päätöksestä,​ josta lainsäädännön nojalla ei voi hakea muutosta (lainkohta mainittava erikseen päätöksen perusteluissa) tai
  • hankintapäätöksestä,​ jota ei tehdyn hankintaoikaisun johdosta muuteta (hankintalaki 126 § ja 132 §).