Aluehallitus, kokous 21.10.2024

§ 253 Psykologikilpailutus Sosiaali- ja perhepalveluiden toimialueella

KHVADno-2024-3044

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anna-Liisa Kainulainen, toimialuejohtaja sosiaali- ja perhepalvelut, anna-liisa.kainulainen@kainuu.fi
Hanna Karvinen, palvelualuepäällikkö, hanna.karvinen@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialue pyytää tarjouksia oppilas- ja opiskelijahuoltolain (30.12.2013/1287) sekä Sosiaalihuoltolain (1301/2014) 26 § mukaisista psykologipalveluista. Kainuun hyvinvointialue järjestää oppilas- ja opiskeluhuollon ja perheneuvolan psykologipalvelut edellä mainittujen lakien mukaisesti. Arvioidun hankintakustannuksen vuoksi hankintakriteerien hyväksymisestä ja hankinnasta päättää aluehallitus.

Oman tuotannon lisäksi tilaaja hankkii osan tarvitsemistaan oppilas- ja opiskeluhuollon sekä perheneuvolan psykologipalveluista yksityisiltä palveluntuottajilta. Palvelu tuotetaan tilaajan osoittamissa tiloissa. Palveluntuottaja järjestää tilaajan edellyttämät työvälineet (puhelin, liittymä, tietokone), joihin tilaaja järjestää tilaajan käytössä olevan asiakas-/tai potilastietojärjestelmän käyttöoikeuden.

Tilaaja hankkii palvelua asiakastarpeen perusteella ja päättää itse psykologin työpisteen sijainnit. Palvelua tuotetaan kaikkiin Kainuun hyvinvointialueen kuntiin (Hyrynsalmi, Kajaani, Kuhmo, Paltamo, Ristijärvi, Sotkamo, Suomussalmi). Puolangan alueella sosiaali- ja terveyspalvelut on ulkoistettu 1.1.2022-31.12.2025, sopimukseen sisältyy mahdollisuus kahden vuoden mittaisesta optiokaudesta 31.12.2027 saakka.

Tilaaja ei sitoudu mihinkään hankintamäärään. Tilaaja ei ole velvollinen hankkimaan palvelua Palveluntuottajalta. Tilaajalla on oikeus katkaista hankinta tai yksittäinen psykologityösuoritteen hankinta kesken hankintakauden, mikäli hankinnan tarve lakkaa.

Sopimuskausi on neljä (4) vuotta ajalla 1.1.2025-31.12.2028 + kahden (2) vuoden optio. Kaikki tarjouspyynnön vaatimukset täyttävät palveluntuottajat valitaan sopimuskumppaneiksi. Etusijajärjestys muodostuu kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteella.

 

Nykytilan kuvaus Perheneuvola

Sosiaalihuoltolain 26 § määrää kasvatus- ja perheneuvonnasta, ja Kainuussa sitä toteutetaan lainmukaisesti. Perheneuvolapsykologin työ on lasten ja heidän perheidensä kanssa tehtävää tutkimus- ja tukemistyötä sekä ohjausta ja neuvontaa yhteistyössä sosiaalityöntekijän kanssa. Perheneuvolan ostopalvelupsykologilta edellytetään laillistetun psykologin pätevyyttä, ajantasaisten psykologin tutkimusmenetelmien hallintaa ja tulkintaa ja kykyä yhteistyöhön lastenpsykiatrian työryhmän ja lapsen perheen ja verkoston kanssa.

Kainuun perheneuvola palvelee viidessä toimipisteessä Hyrynsalmella, Kajaanissa, Kuhmossa, Sotkamossa ja Suomussalmella. Perheneuvola palvelee ja tukee perheitä, joissa on 0 – 17 -vuotiaita lapsia ja nuoria, myös parit, jotka odottavat ensimmäistä lastaan voivat asioida perheneuvolassa. Perheneuvolaan ei tarvita lähetettä.

Perheneuvolan perheasioiden sovittelu auttaa parisuhteen ristiriitatilanteissa. Perheneuvolassa tehdään käräjäoikeuden pyynnöstä vanhemmuuden arvioita ja lapsen kuulemista sekä täytäntöönpanosovittelua. Asiakastyön lisäksi perheneuvola antaa työnohjausta ja konsultaatiota lasten ja lapsiperheiden kanssa työskenteleville. Psykologi tekee perheneuvolassa lasten perustason mielenterveystyötä. Työtehtäviin kuuluu lasten ja perheiden kanssa työskentely kasvatus-, perheen vuorovaikutus- ja ihmissuhdehaasteisiin sekä mielenterveyskysymyksiin liittyen. Työhön sisältyy myös hoidon tarpeen arviointia, perustason tutkimuksia, lievien ja keskivaikeiden mielialaoireiden hoitoa sekä perheen tukemista.

Osa-alueet, joita psykologi tutkii ovat toiminnanohjaus ja tarkkaavuuden säätely, ajattelu- ja päättelytoiminnot, muistitoiminnot ja oppiminen, kielelliset toiminnot, visuaalinen hahmottaminen, toimintakyky, kehitykselliset tekijät, emotionaaliset tekijät, sosiaaliset tekijät sekä voimavarat ja vahvuudet. Keskeisiä työtehtäviä ovat lapsen käyttäytymisen, mielialan ja tunne-elämän selvittelyt ja vanhempien kanssa käytävät lapsen kehitykseen, kasvatukseen tai vanhemmuuteen liittyvät keskustelut sekä perheen tukeminen erosta selviytymisessä. Lisäksi psykologin työhön sisältyy yhteistyötä lapsiperheiden verkostojen kanssa mm. päiväkodit, koulut. Lastenpsykiatrialla odotetaan usein, että perheneuvola on tehnyt alustavat selvitykset ja tutkimukset ennen kuin lapsi otetaan sinne asiakkuuteen.

Kainuun perheneuvolassa yhteensä kahdeksan (8) psykologin vakanssia, joista kolmeen ostetaan palvelu. Psykologien rekrytointi on ollut haastavaa ja sen takia joudutaan käyttämään ostopalvelupsykologeja. Ensin yritämme aina rekrytoida avoimiin vakansseihin. Mikäli rekrytointi ei tuota tulosta, joudumme turvautumaan ostoihin.

Perheneuvolan asiakasmäärä muodostuu siten, että yksi perhecase muodostaa yhden asiakasnumeron. Asiakasmäärä ei siten kerro sitä ihmisten määrää, joiden kanssa työskentely tapahtuu. Kajaani + Ristijärvi+ Paltamo: 212 kpl uutta asiakasta Kuhmo:32 uutta asiakasta Sotkamo: 63 uutta asiakasta, Suomussalmi: 32 uutta asiakasta, mukana 2 sovittelua. Hyrynsalmi: 5 uutta asiakasta. Lisäksi Follo-sovittelut / täytäntöönpanosovittelut sekä mahdolliset olosuhdeselvitykset, joihin vain osa työntekijöistä osallistuu.

Psykologipalvelu sisältää perheneuvolapsykologin työtehtävät kuten yksilötutkimukset, lausunnot, palautteet, neuvottelut, testien purut, asiakastapaamisiin välittömästi liittyvät puhelut, tietojen tallentamisen tilaajan tietojärjestelmiin sekä muun tilaajan yhteyshenkilön osoittaman perheneuvolan asiakastyöskentelyn. Palvelu sisältää myös tilaajan yhteyshenkilön osoittaman asiakaspalautteen keräämisen tarkemmin sovittavalla tavalla. Tilaajan yhteyshenkilö ja palveluntuottajan yhteyshenkilö ja/tai palveluntuottaja sopivat keskenään tarkemmat yön suorittamiseen liittyvät tekijät, kuten palvelun määrän ja päivämäärät yllä mainituissa raameissa, mahdollisen etätyöskentelyn kirjallisten työtehtävien osalta sekä työn sisällölliset ja suorittamiseen liittyvät tekijät.

 

Opiskeluhuollon psykologipalvelut

Koulu- ja nuorisospsykologipalvelut ovat osa lakisääteistä opiskeluhuoltoa. Opiskeluhuollolla tarkoitetaan oppilaan ja opiskelijan oppimisen, psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa oppilaitosyhteisössä. Esi- ja perusopetuksessa olevalla oppilaalla sekä lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa olevalla opiskelijalla on oikeus opiskeluhuoltoon. Opiskeluhuollosta säädetään oppilas- ja opiskelijahuoltolaissa sekä terveydenhuoltolaissa ja sosiaalihuoltolaissa. Opiskeluhuoltopalveluja ovat koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut sekä opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelut. Psykologi toimii osana kunkin oppilaitoksen opiskeluhuoltoryhmää ja konsultoi tarvittaessa opettajia sekä muuta opiskeluhuollon henkilöstöä.

Koulu- ja nuorisopsykologi arvioi oppilaan oppimisedellytyksiä psykologisia tutkimusmenetelmiä käyttäen, suunnittelee yhdessä oppilaan tai opiskelijan, vanhempien ja opettajien kanssa opetuksen järjestämistä koskevia tukitoimenpiteitä ja tukee oppilaita tai opiskelijoita erilaisten interventioiden muodossa. Yhteistyö vanhempien kanssa on olennainen osa oppilaan tai opiskelijan tukemista. Koulu- ja nuorisopsykologi arvioi oppilaan tai opiskelijan psyykkisen tuen tarvetta, ohjaa tarvittaessa eteenpäin ja tekee yhteistyötä muun muassa perheneuvolan, lastensuojelun ja erikoissairaanhoidon kanssa.

Koulutuksen järjestäjä ja hyvinvointialue vastaavat opiskeluhuollon toteuttamisesta yhteistyössä oppilaiden, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa (Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 25.5.2022 /377 3§). Hyvinvointialue vastaa opiskeluhuoltopalvelujen, eli koulu- ja opiskeluterveydenhuollon sekä opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelujen, järjestämisestä alueellaan oppilaan tai opiskelijan kotipaikasta riippumatta. Opiskeluhuolto tulee järjestää niin, että siitä muodostuu toimiva ja yhtenäinen kokonaisuus. Palvelut on järjestettävä lähipalveluina: joko koululla tai oppilaitoksessa tai niiden välittömässä läheisyydessä.

Psykologit tukevat oppilaan ja opiskelijan oppimista, koulunkäyntiä, opiskelua sekä sosiaalisia ja psyykkisiä valmiuksia ja hyvinvointia. Psykologi edistää koulu- ja oppilaitosyhteisön hyvinvointia ja tekee perheen ja muiden läheisten sekä yhteistyötahojen kanssa yhteistyötä. Psykologipalvelut ovat vapaaehtoisia, maksuttomia sekä luottamuksellisia palveluja.

Oppilas- ja opiskelijahuoltolain (30.12.2020) 9§:n mukainen psykologimitoitus tuli voimaan 1.8.2023: Lain mukaan yhdellä psykologilla saa olla enintään 780 opiskelijaa. Psykologipalveluiden ja mitoituksen turvaamiseksi Kainuun hyvinvointialueella olemme joutuneet turvautumaan ostopalvelun käyttöön. Olemme pyrkineet täyttämään avoimet (6) psykologivakanssit rekrytoinnin kautta, mutta rekrytointi ei ole tuottanut tulosta. Rekrytointi on ollut avoinna 18.4.2024 saakka. Yhtään hakemusta ei tullut.

Palvelut järjestetään lakisääteisen mitoituksen mukaisesti Kainuun hyvinvointialueen kuntien alueella. Rekrytointimenettelyn jälkeen avoimeksi jääneisiin vakansseihin hankintaan opiskeluhuollon psykologipalvelua. Hankinnan tarve voi vaihdella hankinnan aikana.

Opiskelijamäärät kuntien ilmoittamien tietojen mukaan:

Esiopetus: 513 opiskelijaa

Perusopetus: 6471, joista valmistavassa opetuksessa 133 opiskelijaa

Toinen aste ja Kainuun opisto: 3138 opiskelijaa

Oppilasmääräennusteen mukainen psykologitarve Kainuun hyvinvointialueella on 12,98 kokoaikaista psykologia opiskeluhuollon tehtäviin. Opiskeluhuollon psykologipalveluiden hankinta koskee Kainuun hyvinvointialueen kouluja ja oppilaitoksia. Palvelua tarjotaan ja hankintaan Kainuun hyvinvointialueen kuntien ja kaupunkien esi- ja perusopetuksen, toisen asteen ja opistojen opiskelijoille Kajaanissa, Hyrynsalmella, Suomussalmella, Paltamossa, Ristijärvellä, Sotkamossa, Kuhmossa. Hankinta voi ulottua hankintakauden aikana myös Puolangan kunnan alueelle. Palvelua tulee Oppilas- ja opiskelijahuoltolain nojalla tarjota myös jokaisen oppilaitoksen opiskelijoille.

Työ voi sisältää yksittäisiä tutkimuksia ja kokonaisvaltaista opiskeluhuollon psykologityötä. Tarjoukset pyydetään kokonaisvaltaisen opiskeluhuollon psykologityön työsuoritteisiin. Opiskeluhuollon psykologipalvelua tuotetaan pääsääntöisesti lähipalveluna. Soveltuvin osin (esimerkiksi tutkimuslausunnot) palvelua voidaan tuottaa myös etäpalveluna.

Koulu- ja nuorisopsykologilta edellytämme: laillistetun psykologin pätevyyttä, perehtyneisyyttä oppimisen prosesseihin ja oppimisvalmiuksiin sekä psyykkisen hyvinvoinnin tukemiseen, ajantasaisten psykologisten tutkimusmenetelmien hallintaa ja kykyä yhteistyöhön lasten ja nuorten opiskeluhuollon verkoston kanssa.

 

Hankinnan kustannusvaikutus

Opiskeluhuollon psykologipalvelut:

Hankinnan arvo laskettu nykytilanteen perusteella. Kainuun hva:n omassa palvelutuotannossa vakansseista täytetty yhdeksän (9) täytetty, kuusi (6) tyhjillään. Arvioitu kokonaispalkkakustannus omassa palvelutuotannossa kuudelle (6) vuodelle (4 vuotta + 2 optio) 2,9 milj. euroa.

Ostopalveluna kuuteen (6) tyhjään vakanssiin ostetaan 12 psykologin osatyöpanoksia. Arvioitu kokonaiskustannus kuudelle vuodelle 9,3 milj. euroa.

 

Perheneuvola:

Hankinnan arvo laskettu nykytilanteen perusteella. Omassa palvelutuotannossa viisi (5) täytetty, kolme (3) tyhjillään. Arvioitu kokonaispalkkakustannus omassa palvelutuotannossa kuudelle (6) vuodelle 1,3 milj. euroa.

Ostopalveluna kolmeen (3) tyhjään vakanssiin ostetaan yhteensä keskimäärin 120 h/kk psykologin työpanosta. Talouden sopeuttamisesta johtuen perheneuvolan psykologiostoista on jouduttu säästämään. Arvioitu kokonaiskustannus kuudelle (6) vuodelle 1,2 milj. euroa.

Ehdotus

Esittelijä

Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus hyväksyy oppilas- ja opiskeluhuollon ja perheneuvolan psykologipalvelujen hankintakriteerit ja samalla valtuuttaa valmistelijoita tekemään teknisluonteisia muutoksia tarjouspyyntöön.

Päätös

Hyväksyi.

Pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa.

Valmistelija

  • Hanna Karvinen, palvelualuepäällikkö, hanna.karvinen@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus hyväksyi 10.6.2024 §142 mukaisesti psykologikilpailutuksen hankintakriteerit Sosiaali- ja perhepalveluiden toimialueella. Kainuun hyvinvointialue pyysi tarjouksia tarjouspyynnöllä 511570 Oppilas- ja opiskelijahuoltolain (30.12.2013/1287) sekä Sosiaalihuoltolain (1301/2014) 26 § mukaisista psykologipalveluista sopimuskaudelle. Sopimuskausi on neljä (4) vuotta ajalla 1.1.2025 – 31.12.2028 + kahden (2) vuoden optio. Hankinnan arvo ylittää hankintalain 25 §:n kansallisen kynnysarvon (Sosiaali- ja terveyspalvelut). ​​​​Tarjouspyyntö julkaistiin 12.06.2024. 

Hankinta on jaettu kahteen osa-alueeseen:
1    Oppilas- ja opiskeluhuollon psykologipalvelut
2    Perheneuvolan psykologipalvelut

Kaikki tarjouspyynnön vaatimukset täyttävät palveluntuottajat valitaan sopimuskumppaneiksi. Etusijajärjestys muodostuu kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteella.

Määräaikaan tarjoukset jättäneet palveluntuottajat kokonaistaloudellisen etusijaisuusjärjestyksen perusteella:

Osa-alue 1:
1)    Punos Terveysverkostot Oy
2)    Tmi Riitta Siekkinen
3)    Mehiläinen Terveyspalvelut Oy
4)    Terapiatalo Noste Oy
5)    Psykologipalvelu Puro Oy
6)    Pihlajalinna Terveys Oy
7)    Leluco Oy
8)    Kuusio Asiantuntijat Oy
9)    EZA Psyk io Palvelut Oy
10)   Päämatkalla
11)   Terveystalo Julkiset palvelut Oy
12)   Headactive Oy
13)   Koulutusavain Oy
14)   Sofita Oy

Osa-alue 2:
1)    Punos Terveysverkostot Oy
2)    Tmi Riitta Siekkinen
3)    Mehiläinen Terveyspalvelut Oy
4)    Terveystalo Julkiset palvelut Oy
5)    Terapiatalo Noste Oy
6)    Leluco Oy
7)    Pihlajalinna Terveys Oy
8)    Kuusio Asiantuntijat Oy
9)    Koulutusavain Oy

Päätösesitys on salassa pidettävä siihen asti, kunnes päätös on allekirjoitettu tai sitä vastaavalla tavalla varmennettu (JulkL 6 § 1 mom. 8-kohta).

Oheismateriaali:
Oppilas- ja opiskeluhuollon psykologipalvelut vertailutaulukko 511570
Perheneuvolan psykologipalvelut vertailutaulukko 511570

Ehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, vt. hyvinvointialuejohtaja, timo.halonen@kainuu.fi

Aluehallitus hyväksyy oppilas- ja opiskeluhuollon ja perheneuvolan psykologipalvelujen kaikki tarjoukset, kilpailutuksen etusijajärjestyksen ja valtuuttaa vt. hyvinvointialuejohtajan allekirjoittamaan puitesopimusasiakirjat. Puitesopimuksen sopimusyhteyshenkilö on perheneuvolat ja perheoikeudellisten palveluiden sekä opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelujen palveluyksikköpäällikkö.

Aluehallitus päättää tarkistaa pöytäkirjan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyi.

Pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa.


Muutoksenhaku

Hankintaoikaisu ja valitusosoitus kynnysarvon ylittävissä hankinnoissa

Julkista hankintaa koskevaan päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun voidaan julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, jäljempänä hankintalaki) mukaan hakea muutosta vaatimalla hankintayksiköltä oikaisua (jäljempänä hankintaoikaisu). Asia voidaan myös saattaa valituksella markkinaoikeuden käsiteltäväksi.

Hankintaa koskevasta asiasta voi tehdä hankintayksikölle oikaisuvaatimuksen tai markkinaoikeudelle toimitettavan valituksen se, jota asia koskee (jäljempänä asianosainen). Asianosainen on se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa.

I Hankintaoikaisuohje

Hankintaoikaisuvaatimuksen kohde

Hankintayksikön päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun tyytymätön voi vaatia hankintalain 132–135 §:n mukaan hankintaoikaisua. Hankintaoikaisua voi vaatia hankintayksiköltä kirjallisesti tarjouskilpailuun osallistunut tarjoaja tai osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas tai muu taho, jota asia koskee.

Hankintaoikaisuvaatimuksen tekemiselle säädetty aika

Asianosaisen on vaadittava hankintaoikaisua 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä valitusosoituksineen tai muusta hankintamenettelyssä tehdystä ratkaisusta.

Vaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Tiedoksianto sähköisesti 

Hankintapäätös on annettu tiedoksi sähköisesti. Asianosainen on saanut tiedon hankintapäätöksestä oheisasiakirjoineen sinä päivänä, jolloin sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Asianosainen on saanut tiedon päätöksestä lähettämispäivänä, jollei asianosainen esitä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut asianosaiselle myöhemmin.

Hankintaoikaisua koskevan vaatimuksen sisältö

Hankintaoikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimukset perusteineen. Vaatimuksesta on käytävä ilmi oikaisua vaativan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi.

Vaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin vaatimuksen tekijä vetoaa, mikäli ne eivät jo ole hankintayksikön hallussa.

Toimitusosoite

Hankintaoikaisuvaatimus osoitetaan päätöksen tehneelle viranhaltijalle tai toimielimelle, ja se toimitetaan hankintayksikölle alla olevaan posti- tai sähköpostiosoitteeseen.

Kainuun hyvinvointialue, kirjaamo
Postiosoite: PL 400, 87070 Kainuu 
Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani
Puhelin: 08 61561 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi 

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassa pidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–15.00.

Hankintaoikaisuvaatimuksen vireilletulo ja käsittely eivät vaikuta siihen määräaikaan, jonka kuluessa asianosainen voi hankintalain nojalla hakea muutosta valittamalla markkinaoikeuteen.
 

II Valitusosoitus markkinaoikeuteen

Muutoksenhaun kohde ja rajoitukset

Tarjoaja, osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas tai muu taho, jota asia koskee, voi saattaa asian markkinaoikeuden käsiteltäväksi tekemällä valituksen.

Valituksella markkinaoikeuden käsiteltäväksi voidaan saattaa hankintayksikön päätös tai hankintayksikön muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu, jolla on vaikutusta ehdokkaan tai tarjoajan asemaan.

Markkinaoikeuden käsiteltäväksi valituksella ei voida saattaa hankintayksikön sellaista päätöstä tai muuta ratkaisua, joka koskee:

  1. yksinomaan hankintamenettelyn valmistelua;
  2. sitä, että hankintasopimusta ei jaeta osiin 75 §:n nojalla; tai
  3. sitä, että 93 §:ssä tarkoitetun kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena käytetään yksinomaan halvinta hintaa tai kustannuksia.
     

Puitejärjestelyyn perustuva hankinta

Puitejärjestelyyn perustuvaan hankintaan ei saa hakea muutosta valittamalla, jollei markkinaoikeus myönnä asiassa käsittelylupaa hankintalain 146 §:n mukaisesti. Lupa on myönnettävä, jos asian käsittely on lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa asioissa tärkeää, tai siihen on painava, hankintayksikön menettelyyn liittyvä syy.


Dynaamiseen hankintajärjestelmään hyväksymistä koskeva ratkaisu

Dynaamiseen hankintajärjestelmään hyväksymistä koskevaan hankintayksikön ratkaisuun ei saa hakea muutosta valittamalla, jollei markkinaoikeus myönnä asiassa käsittelylupaa hankintalain 146 §:n mukaisesti. Lupa on myönnettävä, jos asian käsittely on lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa asioissa tärkeää tai siihen on painava, hankintayksikön menettelyyn liittyvä syy.

 

Tiedoksianto sähköisesti 

Hankintapäätös on annettu tiedoksi sähköisesti. Asianosainen on saanut tiedon hankintapäätöksestä oheisasiakirjoineen sinä päivänä, jolloin sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Asianosainen on saanut tiedon päätöksestä lähettämispäivänä, jollei asianosainen esitä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut asianosaiselle myöhemmin.

Muutoksenhakuaika

Valitus on tehtävä kirjallisesti 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintaa koskevasta päätöksestä valitusosoituksineen. Tiedoksisaantipäivää ei lasketa mukaan valitusaikaan.

Valituksen tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen markkinaoikeuden aukioloajan päättymistä.

Poikkeukset säännönmukaisesta valitusajasta

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, jos hankintayksikkö on tehnyt hankintapäätöksen jälkeen hankinta- tai käyttöoikeussopimuksen 130 §:n 1 tai 3 kohdan nojalla noudattamatta odotusaikaa. Odotusaikaa ei tarvitse noudattaa, jos sopimus koskee puitejärjestelyn perusteella tehtävää hankintaa tai sopimus koskee dynaamisen hankintajärjestelmän sisällä tehtävää hankintaa.

Valitus on tehtävä kuuden kuukauden kuluessa hankintapäätöksen tekemisestä siinä tapauksessa, että ehdokas tai tarjoaja on saanut tiedon hankintapäätöksestä valitusosoituksineen ja hankintapäätös tai valitusosoitus on ollut olennaisesti puutteellinen.

Valituksen sisältö

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
     

Puitejärjestelyyn perustuvan hankinnan ja dynaamiseen hankintajärjestelmään hyväksymistä koskevan ratkaisun osalta valituskirjelmässä on esitettävä, minkä vuoksi käsittelylupa tulisi myöntää.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä markkinaoikeudelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi markkinaoikeus valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
     

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Valitusperusteeseen perustuva muutoksenhakukielto

Hankintalain 163 §:n mukaan markkinaoikeuden toimivaltaan kuuluvaan asiaan ei saa hakea muutosta kuntalain (410/2015) eikä oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain nojalla.

Muutoksenhausta ilmoittaminen hankintayksikölle

Hankintalain 148 §:n nojalla hankinta-asiaan muutosta hakevan on kirjallisesti ilmoitettava hankintayksikölle asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi. Ilmoitus on toimitettava hankintayksikölle viimeistään silloin, kun hankintaa koskeva valitus toimitetaan markkinaoikeuteen. Ilmoitus on toimitettava hankintayksikön kohdassa I mainittuun osoitteeseen.

Valituksen toimittaminen, markkinaoikeuden osoite ja muut yhteystiedot

Valitus on toimitettava markkinaoikeudelle. Valituksen voi toimittaa markkinaoikeuden kansliaan henkilökohtaisesti, asiamiestä käyttäen, lähetin välityksellä, postitse, telekopiona tai sähköpostin avulla kuten sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annetussa laissa (13/2003) säädetään. Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Markkinaoikeuden osoite:

Markkinaoikeus
Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki
puh. 029 56 43300
fax 029 56 43314
markkinaoikeus(at)oikeus.fi