Aluehallitus, kokous 30.1.2023

§ 36 Ristijärven ryhmäkoti Esalan ja toimintakeskus Unikon tilanne

KHVADno-2023-167

Valmistelija

  • Tiina Kiiltomäki, ma. palvelualuepäällikkö, tiina.kiiltomaki@kainuu.fi
  • Anna-Liisa Kainulainen khvakhvananna

Perustelut

Esalan ryhmäkoti on toiminut osoitteessa Esalantie 36 Ristijärvi. Esalassa on asunut viisi ikääntyvää kehitysvammaista asiakasta. Kiinteistö on tavallisen omakotitalon tyyppinen asuinrakennus. Kainuun hyvinvointialue on järjestänyt Esalassa ohjattua asumispalvelua, mikä tarkoittaa päivä- ja ilta-aikana tarjottavaa tukea ja ohjausta. Esalan asiakaskunta on jo ikääntynyttä, joten on arvioitu, että lähivuosina asiakkaiden hoivatarpeet kasvavat ja asukkaat tulevat tarvitsemaan lähiaikoina ympärivuorokautista autettua asumispalvelua.

Toimintakeskus Unikko on toiminut osoitteessa Aholantie 14 Ristijärvi. Päivätoimintaa toimintakeskuksessa on ollut kahtena päivänä viikossa klo 9 – 14 välillä. Päivätoimintaan on osallistunut ryhmäkoti Esalan 5 asukasta ja 2 omissa kodeissaan asuvaa asiakasta. Toimintakeskus Unikon toiminta on jo pitkään ollut hyvin pienimuotoista eikä kasvavaa tarvetta ole odotettavissa. Ryhmäkoti Esalan henkilökunta on vastannut päivätoiminnasta. Viime aikoina päivätoimintaa on toteutettu ryhmäkodilla. Toimintakeskuksella ei ole ollut muuta ulkopuolista  toimintaa, joten toimintakeskuksen tarve lakkaa asumisratkaisun myötä.

Ristijärven Esalan toiminnassa on kuluvan vuoden aikana ollut suuria haasteita henkilöstön rekrytoinnin suhteen. Pääsääntöisesti työntekijöitä ei ole ollut saatavilla korvaamaan henkilöstön poissaoloja. Pieni yksikkö on erityisen haavoittuva ja tilanne on kuormittanut jo pitkään Esalan  henkilöstöä ylimääräisillä työvuoroilla. Tilanne on ajoittain ollut henkilöstön saatavuuden suhteen niin heikko, että on alettu valmistella asiakkaiden palvelun turvaamiseksi asukkaiden väliaikaista siirtoa muihin asumispalveluihin. Esalaan ei ole näköpiirissä uusia asiakkaita. Sijainti ei houkuta nuorempia asumispalvelun tarpeessa olevia kehitysvammaisia henkilöitä. Pieni yksikkö on myös kustannustehoton eikä yksikön sijainti tai tilat mahdollista toiminnan kehittämistä eikä se ole talouden näkökulmasta järkevää. Asiassa on laadittu ennakkoarviointi, joka liitteenä. Ennakkoarvioinnissa on todettu, että vaihtoehtona esimerkiksi perhehoitokoti ei poista palvelun haavoittuvuutta eikä perhehoitoa tai perhehoitajaa ole saatavilla.

Toimintakeskuksen ja ryhmäkodin vuokrasopimukset on irtisanottu 21.12.2022. Asukkaat ovat muuttaneet Esalasta muihin asumispalveluihin 28.12.2022. Ryhmäkoti Esalan toiminnan alasajon aikatauluun on vaikuttanut Esalan asiakkaille sopivien asumispaikkojen vapautuminen muissa hyvinvointialueen omissa kehitysvammaisten asumisen palveluissa. Tällä on voitu välttää turvautuminen asumisen ostopalveluihin.

Kuntaa on tiedotettu tilanteesta 19.9.2022. Kunnan edustajien kanssa on käyty läpi EVA-arviointi, joka liitteenä. Kunnan edustajan näkemyksen mukaan Kainuun sote ei ole tehnyt riittävästi rekrytoinnin edistämiseksi.

 

Vaikutus asiakkaiden palveluihin                              

Asukkaat on sijoitettu yksilöllisen palvelutarpeen perusteella muihin oman palvelutuotannon ohjatun asumisen yksiköihin Sotkamoon, Kajaaniin ja Suomussalmelle. Päivätoiminnat on järjestetty asumisratkaisujen myötä yksilöllisen palvelutarpeen mukaisesti tarjolla olevissa päivätoimintapalveluissa.

Tuetun asumisen ohjaus kotona asuville asiakkaille järjestetään ohjaajan käynteinä lähikunnasta sekä puhelinyhteytenä tarvittaessa. Ristijärven tuetun asumisen asiakkaiden tuki on ollut pääasiallisesti asiointiapua ja asioiden selvittelyä. Asiakkaita ja läheisiä/edunvalvojia on tiedotettu muutoksesta, heidän kanssaan on käyty keskusteluja ryhmäkodilla ja he ovat saaneet tutustua asumisen vaihtoehtoihin.        

                       

Vaikutus henkilöstöön

Ryhmäkoti Esalan henkilökunta (4 htv) on siirtynyt osin avoinna oleviin tehtäviin vammaispalveluissa ja ikäihmisten palveluissa. Muutos osaltaan on helpottanut myös henkilöstön saatavuutta muissa palveluissa. Palvelupäällikkö ja yksikön palveluesimies ovat valmistelleet asiaa yhdessä henkilöstön kanssa. Kuulemismenettely on toteutunut  3 työntekijän kohdalla ja yhden työntekijän kohdalla valmisteilla jatkosuunnitelmien tarkennuttua. Kaikki työntekijät ovat työllistyneet hyvinvointialueen omissa palveluissa.

Asia on käsitelty Kainuun hyvinvointialueen yhteistyötoimikunnan kokouksessa 18.1.2023 § 6.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää lakkauttaa Ristijärven Esalan ja Unikon toiminnat 1.1.2023 alkaen toiminnan järjestämistä koskevien haasteiden vuoksi. Asiakkaiden palvelut on järjestetty yksilöllisen palvelutarpeen mukaisesti Kainuun hyvinvointialueen muissa kehitysvammahuollon oman toiminnan paikoissa.

Päätös

Hyväksyi.

Esteellisyys

  • Aki Räisänen (yhteisöjäävi), Esa Ahonen (yhteisöjäävi), Paavo Enroth (yhteisöjäävi)

Muutoksenhaku


Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Aluehallitus
PL 401
87070 Kainuu

Käyntiosoite:
Sotkamontie 13, Hallintotalo H
87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • se, millaista oikaisua vaaditaan
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta.