Aluehallitus, kokous 26.8.2024

§ 195 Oikaisuvaatimus viranhaltijapäätökseen Salmilan lastensuojelulaitoksen päällikkö, vak. 7000942.

KHVADno-2024-2548

Valmistelija

  • Anna-Liisa Kainulainen, toimialuejohtaja sosiaali- ja perhepalvelut, anna-liisa.kainulainen@kainuu.fi
  • Tiina Kiiltomäki, palvelualuepäällikkö, tiina.kiiltomaki@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialueen asumisen ja sosiaalisen kuntoutuksen palvelualueen palvelualuepäällikön tekemästä henkilöstöpäätöksestä 19.6.2024 § 3 on tehty oikaisuvaatimus 27.6.2024. Oikaisupyyntöä koskeva virkavalinta koskee Salmilan lastensuojelulaitoksen päällikön virkatehtävää (vakanssi 7000942).

Muutoksenhakija pyytää 27.6.2024 saapuneella kirjeellä muutosta viranhaltijan tekemään henkilöstöpäätökseen ja vaatii valinnan uudelleen tarkastelua ja päätöksen purkamista.

Oikaisuvaatimuksessaan muutoksenhakija vetoaa, että tehdyssä valinnassa ei käy ilmi mitään selkeää syytä, miksi virkaan valittiin kehitysvammapuolen, terveydenhuollon ylemmän AMK-tutkinnon omaava sairaanhoitaja, vaikka hakijoissa on ollut mukana koulutukseltaan ja työkokemukseltaan soveliaimpia hakijoita, joilla riittäisi koulutus toimia myös Lastenkoti Salmilan sosiaalityöntekijöiden ammatillisena lähiesimiehenä ja ammatillisena tukena. Lisäksi hän vetoaa lakiin, jolla kyseenalaistaa terveydenhuollon koulutuksen omaavan henkilön mahdollisuutta johtaa sosiaalipuolen Lastenkoti Salmilan sijaishuoltoyksikön toimintoja (lastenkoti, kriisipaikat, turvakoti ja ympärivuorokautinen sosiaalipäivystys) sekä henkilöstöä. Muutoksenhakijan mukaan laki sosiaalipalveluiden yksikön järjestämisestä antaa ymmärtää, että yksikön päällikön tulee olla sosionomi tai korkeammin koulutettu sosiaalipuolen edustaja. Lisäksi muutoksenhakija kertoo kokevansa, että ei ole tullut huomioiduksi henkilökohtaisen työkokemuksensa ja osaamisensa osalta riittävästi.

Kainuun hyvinvointialueen lastensuojelulaitoksen päällikön virka on ollut julkisesti haettavana. Hakuilmoitus julkaistiin hyvinvointialueen internet-sivuilla ja Kuntarekry-verkkopalvelussa. Lastensuojelulaitoksen päällikön kelpoisuusehtona on sosiaalihuoltolain 46 a § 3 mom. mukainen tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto, alan tuntemus ja riittävä johtamistaito.

Hakuilmoituksessa ilmoitettiin lastensuojelulaitoksen päällikön tehtävään haettavan ensisijaisesti sosiaalihuollon ammattihenkilölain (817/2015), 7 §:n mukaista sosiaalityöntekijän kelpoisuuden omaavaa henkilöä. Virkaan voitaisiin valita soveltuvan korkeakoulututkinnon omaava henkilö, mikäli sosiaalityöntekijän kelpoisuusehdon täyttävää ja soveltuvaa henkilöä ei ole saatavilla. 
Hakuilmoituksen mukaan Lastenkoti Salmila etsi vakituiseen virkasuhteeseen johtamiskokemusta omaavaa lastensuojelulaitoksen päällikköä toimimaan lastensuojelulaitoksen, turvakodin ja sosiaalipäivystyksen henkilöstön lähiesihenkilönä ja kehittämään palveluja Kainuun hyvinvointialueen strategian mukaisesti yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Tehtävän menestyksekäs hoitaminen edellytti johtamiskokemuksen ohella yhteistyötaitoja, joustavuutta, asiakaslähtöisyyttä, kykyä ratkaisukeskeisyyteen sekä aitoa innostusta esihenkilötyöhön ja toiminnan kehittämiseen.

Johtamiskokemus on hakuilmoituksessa nostettu merkittäväksi kriteeriksi valittaessa lastensuojelulaitoksen päällikköä Salmilan toiminnan monialaisuuden vuoksi (lastenkoti, turvakoti, sosiaalipäivystys, kriisipaikat). Osista koostuvan kokonaisuuden johtaminen edellyttää kokemusta ja todennettua johtamistaitoa, johon osansa tuovat hakijan henkilökohtaiset ominaisuudet.

Kyseiseen virkaan saapui yhdeksän hakemusta, joista kelpoisuusehdot täyttäviä seitsemän. Yhdellä hakijalla oli sosiaalityöntekijän kelpoisuus. Kyseiseen virkaan asumisen ja sosiaalisen kuntoutuksen palvelualuepäällikkö ja asumisen palveluyksikköpäällikkö haastattelivat kolme hakijaa. Hakuilmoituksesta ilmenevällä tavalla valintaprosessissa painotettiin johtamiskokemusta.

Valinta perustuu hakemusten ja haastattelujen perusteella laadittuun kokonaisharkintaan siitä, kuka haastatelluista kelpoisuusvaatimukset täyttäneistä hakijoista on ansioitunein (taidot, kyvyt ja koeteltu kansalaiskunto). Koulutuksen ja työkokemuksen ohella on huomioitu viran hoitamisen kannalta merkitykselliset ja tärkeät lisävalmiudet sekä henkilökohtaiset ominaisuudet toimia lastensuojelulaitoksen päällikkönä. Päätöksessä on painotettu viran hoitamisen kannalta merkityksellisiä ja tärkeitä lisävalmiuksia sekä henkilökohtaisia ominaisuuksia toimia lastensuojelulaitoksen päällikkönä.

Virkaan valittu henkilö täyttää lastensuojelulaitoksen päällikön viran kelpoisuusvaatimukset. Haastattelun perusteella valittu täyttää viran menestyksellisen hoitamisen edellytykset, ja hänellä on viran kannalta vaadittavat henkilökohtaiset ominaisuudet. Hän omaa hakuilmoituksessa vaadittujen ominaisuuksien osalta pitkän erilaisten työyhteisöjen johtamiskokemuksen, hyvät yhteistyötaidot, joustavuutta, asiakaslähtöisen ajattelutavan, näkemystä ja kykyä ratkaisukeskeiseen toimintaan esihenkilötyössä. Valittu osoitti keskustelussa omaavansa valmiuksia toiminnan kehittämiseen sekä olevansa suuntautunut esihenkilötyöhön.

Valintapäätös perustuu kokonaisvertailuun ja haastatelluista on laadittu virkavalintaa koskeva vertailutaulukko, josta ilmenee haastateltavien saamat pisteet virkavalintaa koskevien edellytysten täyttymisestä.

Valinta on tehty perustuslain mukaisten yleisten nimitysperusteiden mukaisesti ja päätöksessä on painotettu hakijan soveltuvuutta eli tehtävän hoitamisen kannalta merkityksellisiä henkilökohtaisia ominaisuuksia ja kokonaisvertailua kolmen virkaa hakeneen henkilön kesken. Edellä sekä salassa pidettävässä oheismateriaalissa hakijoiden kelpoisuudesta ja tehtävään soveltuvuudesta esitetty huomioon ottaen päätöksessä ei ole laillisuusvirheitä, eikä asiassa ei ole perusteita päätöksen muuttamiseen.
 

Oheismateriaali:
- Hakuilmoitus
- Luettelo hakijoista
- Päätös viran täyttämisestä
- Oikaisuvaatimus
- Virkavalintaa koskeva vertailutaulukko (salassa pidettävä julkisuuslaki 24.1 § 29 kohta) 

Ehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, vt. hyvinvointialuejohtaja, timo.halonen@kainuu.fi

Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus hylkää oikaisuvaatimuksen.

Palvelualuepäällikön viranhaltijapäätös 19.6.2024 § 3 asiassa jää voimaan.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän osalta kokouksessa. 

Päätös

Hyväksyi.

Pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa.


Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta aluevalituksella vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen.

Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta aluevalituksella myös:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • hyvinvointialueen jäsen
  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Valitusaika

Aluevalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.


Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Aluevalitus tehdään hallinto-oikeudelle.

Postiosoite:
Pohjois-Suomen hallinto-oikeus
PL 189
90101 Oulu

Käyntiosoite: Torikatu 34–40, 90100 Oulu

Sähköpostiosoite: pohjois-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42841
Puhelinnumero: 029 56 42800

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

3) vaatimusten perustelut;

4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valitukseen on liitettävä:

1) valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

2) selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Kirjaamo
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00