Aluehallitus, kokous 26.8.2024

§ 197 Kainuun hyvinvointialueen aluehallitukselle osoitettu kysymys / Keskustan aluevaltuustoryhmä

KHVADno-2024-4356

Valmistelija

  • Sallamari Saarijärvi, hallintolakimies, sallamari.saarijarvi@kainuu.fi

Perustelut

Keskustan aluevaltuustoryhmä on tehnyt aluehallitukselle osoitettavan kysymyksen:

"Katsooko aluehallitus, että se nauttii edelleen hyvinvointialueen valtuuston luottamusta?

Aluehallitus on ohjeistanut hallituksen puheenjohtajistoa käymään keskustelut hyvinvointialueen johtajan kanssa mahdollisesti syntyvästä luottamuspulasta. Hallituksen puheenjohtajisto on toiminut hallituksen ohjeistuksen mukaisesti. 19.6.2024 käydyssä luottamusta koskevassa keskustelussa on hyvinvointialueen johtaja omasta tahdostaan irtisanoutunut ja hallitus on yksimielisesti hyväksynyt irtisanoutumisen. Tämän jälkeen hallituksen puheenjohtajiston toimintaa kohtaan on esitetty julkista arvostelua. Epäselvän tilanteen vuoksi on tarpeellista läpivalaista koko aluehallituksen toiminta hyvinvointialuejohtajan irtisanoutumiseen johtaneessa prosessissa."

Kysymyksen on allekirjoittanut Aimo Korhonen, Anni Rimpiläinen, Teuvo Hatva, Tuomas Kettunen, Kirsi Moisanen (varavaltuutettu), Sakari Seppänen, Paavo Oikarinen, Marjatta Immonen, Eveliina Kinnunen, Seija Lukkarinen, Milla Veteläinen, Johanna Sorri, Markku Nyman, Katja Kemppainen, Aaro Tolonen ja Tuovi Kemppainen, yhteensä 15 aluevaltuutettua ja 1 varavaltuutettu.

Hallintosäännön 126 §:n mukaan vähintään neljäsosa (1/4) valtuutetuista voi tehdä aluehallitukselle kirjallisen kysymyksen hyvinvointialueen toiminnasta ja hallinnosta. Aluehallituksen on vastattava kysymykseen viimeistään aluevaltuuston kokouksessa, joka ensiksi pidetään kolmen (3) kuukauden kuluttua kysymyksen tekemisestä.

Oheismateriaali: Allekirjoitettu kysymys (ei verkkojulkinen)

Ehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, vt. hyvinvointialuejohtaja, timo.halonen@kainuu.fi

Päätösehdotus annetaan kokouksessa.

Päätös

Vt. hyvinvointialuejohtajan päätösehdotus:

Aluehallitus katsoo, ettei aluehallituksen ole syytä ottaa kantaa aluehallituksen luottamukseen. Aluehallitus esittää, että aluevaltuusto päättää tilapäisen valiokunnan asettamisesta aluehallituksen luottamuksen selvittämiseksi. 

Aluehallitus:

Hyväksyi

Pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.