Aluehallitus, kokous 26.8.2024

§ 194 YT-neuvottelun päättäminen arviointi- ja kuntoutusyksikön ja Hoitokoti Honkalinnan osalta

KHVADno-2024-4330

Valmistelija

  • Kaisa-Mari Käyhkö, toimialuejohtaja ikäihmisten palvelut, kaisa-mari.kayhko@kainuu.fi
  • Timo Halonen, vt. hyvinvointialuejohtaja, timo.halonen@kainuu.fi

Perustelut

Aluehallitus on 25.3.2024 § 70:n mukaisesti velvoittanut käynnistämään arviointi ja kuntoutusyksikön ja Hoitokoti Honkalinnan yhteistoimintaneuvottelut arviointi- ja kuntoutusyksikön sijoittuessa Hoitokoti Honkalinnan yhteydessä olevaan ryhmäkotiin.
​​​​
Työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella annetun lain (449/2007) 4 §:n 1 momentti edellyttää, että työnantajan ja henkilöstön välisessä yhteistoiminnassa käsitellään ainakin sellaiset asiat, jotka koskevat:

1.    henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavia muutoksia työn organisoinnissa, kunnan tai hyvinvointialueen palvelurakenteessa, kuntajaossa tai kuntien tai hyvinvointialueiden tai näiden välisessä yhteistyössä;
2.    palvelujen uudelleen järjestämisen periaatteita, jos asialla voi olla ulkopuolisen työvoiman käytössä tai liikkeen luovutuksesta johtuvia muita olennaisia henkilöstövaikutuksia;
3.    henkilöstöön, henkilöstön kehittämiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun sekä työyhteisön sisäiseen tietojenvaihtoon liittyviä periaatteita ja suunnitelmia;
4.    taloudellisista tai tuotannollisista syistä toimeenpantavaa osa-aikaistamista, lomauttamista tai irtisanomista.

Kainuun hyvinvointialue on päättänyt järjestämissuunnitelmassa, että palvelurakennetta kevennetään ja terveyskeskussairaaloiden akuuttihoito keskitetään Kainuun keskussairaalaan. Palvelurakenteen keventäminen on aloitettu asteittain Kuhmon alueen terveyskeskussairaalasta, jossa arviointi- ja kuntoutusyksikkö on aloittanut toimintansa 1.1.2024. Yksikön toiminta on jakautunut toiminnan alkuvaiheessa puoliksi terveyskeskussairaalan ja puoliksi lyhytaikaisten hoivapaikkojen kesken. Järjestämissuunnitelman mukaisten toimenpiteiden tavoitteena on sopeuttaa kustannustaso vallitsevaan valtion yleiskatteelliseen rahoitukseen. 

Aluehallitus on päättänyt 25.3.2024 § 70 Kuhmoon sijoittuvan arviointi- ja kuntoutusyksikön sijoittumisesta Hoitokoti Honkalinnaan. Aluehallituksen päätöksen jälkeen on käynnistetty yhteistoimintamenettelyt, sovittu arviointi- ja kuntoutusyksikön vuokrasopimus on irtisanottu päättymään 30.11.2024 sekä Kuhmon muutoksen ohjausryhmässä on sovittu arviointi- ja kuntoutusyksikön muutosta Hoitokoti Honkalinnaan lokakuussa 2024.

Yhteistoimintaneuvotteluiden tavoitteena on yhteistyössä henkilöstön edustajien kanssa suunnitella työn ja toiminnan uudelleen organisointia sekä kuvata näihin liittyviä palvelusuteen muutostarpeet, joissa voi tulla kyseeseen taloudellisesta tai tuotannollisista syistä toimeenpantava irtisanominen.

Arviointi- ja kuntoutusyksikön ja Hoitokoti honkalinnan yhteistoimintaneuvotteluita on käyty aluehallituksen velvoittamalla neuvotteluesityksellä 22.5.-20.8.2024 yhteensä neljä kertaa. Yhteistoimintaneuvotteluissa on käyty läpi työnantajan neuvotteluesitys ja muutosturva-aineisto sekä henkilöstön edustajien kommentit muutokseen. Lisäksi yhteistoimintaneuvottelussa on hyväksytty työllistämistä edistävä toimintasuunnitelma. Henkilöstö on pidetty aluehallituksen antaman velvoitteen mukaisesti tietoisena muutoksen etenemisestä koko yhteistoimintaneuvottelujen ajan tiedotteilla.

Henkilöstöön kohdistuvat toimenpiteet

Yhteistoimintaneuvottelut ovat koskeneet arviointi- ja kuntoutusyksikön työntekijöitä (29) sekä kaikkia Hoitokoti Honkalinnan operatiivisessa työssä työskenteleviä työntekijöitä. Arviointi- ja kuntoutusyksikön sijoittuessa Hoitokoti Honkalinnaan arviointi- ja kuntoutusyksikköön jää 11 työntekijää. Yhteistoimintaneuvottelun lopputulos on, että arviointi- ja kuntoutusyksiköstä vähennetään enintään neljä (4) työntekijää, joiden työ arviointi- ja kuntoutusyksikössä päättyy 31.10.2024 lukien. Aluehallituksen päätöksen teon jälkeen yhteistoimintaneuvottelujen toimeenpano toteutetaan 31.1.2025 mennessä.

Näiden toimenpiteiden seurauksena työntekijöiden työehdoissa voi tapahtua muutoksia. Kainuun hyvinvointialueen tavoitteena on tarjota kaikille osaamista, koulutusta ja kokemusta vastaavaa työtä hyvinvointialueen muista yksiköistä ensisijaisesti Hoitokoti Honkalinnasta. Jos työntekijä ei ota tarjottua muuta tehtävää vastaan, voidaan palvelusuhde joutua irtisanomaan taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla. Yhteistoimintaneuvotteluissa on käsitelty perusteita ja vaihtoehtoja sekä mahdollisia vaihtoehtoja työvoiman käytön vähentämiselle työntekijöille aiheutuvien seurausten lieventämiseksi.

Kainuun hyvinvointialueen rekrytointia toteutetaan yhteistoimintaneuvotteluajan aikana siten, että toistaiseksi voimassa olevat tehtävät ja virat täytetään rekrytointitiimin kautta ja työpaikka on seitsemän (7) päivää sisäisesti haettavana ja tämän jälkeen ne menevät ulkoiseen hakuun, jos sisäisiä hakijoita ei ole. Tällä varmistetaan, että kaikkia Kainuun hyvinvointialueen soveltuvia avoimia tehtäviä voidaan tarjota tuotannollisten ja taloudellisten syiden takia irtisanomisuhan alle oleville tai irtisanotuille. 

Työnantaja katsoo täyttäneensä lakisääteisen velvoitteensa yhteistoimintaneuvotteluiden läpikäymiseen muutostilanteessa.

Yhteistoimintaneuvottelut päättävä kokous pidettiin 20.8.2024. Neuvottelutulos esitellään aluehallitukselle 26.8.2024.

Ehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, vt. hyvinvointialuejohtaja, timo.halonen@kainuu.fi

Aluehallitus päättää

1. todeta, että työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella annetun lain (449/2007) mukaiset yhteistoimintaneuvottelut on käyty 22.5.-20.8.2024 välisenä aikana ja saatu päätökseen;

2. hyväksyä yhteistoimintaneuvotteluiden pohjalta esittelytekstin mukaiset toimenpiteet ja toteaa, että neuvottelutuloksen edellyttämien toimenpiteiden mukaiset päätökset tehdään hyvinvointialueen hallintosäännön mukaisesti.

Päätös

Hyväksyi.

Pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Aluehallitus
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • se, millaista oikaisua vaaditaan
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta (ks. yhteystiedot yllä).