Aluehallitus, kokous 10.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 160 Valtuustoaloite: Eläinavusteisia palveluita tulisi hyödyntää hyvinvointialueilla

KHVADno-2024-2441

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Eläinavusteinen palvelu tarkoittaa eläimen ottamista työskentelyyn mukaan edistämään ihmisten hyvinvointia. Ammatillinen eläinavusteinen palvelu tarkoittaa sitä, että eläin työskentelee sosiaali-, terveys-, kasvatus- tai hyvinvointialan ammattilaisen työparina. Eläin osallistuu asiakkaan kuntoutus- tai hyvinvointitavoitteiden saavuttamiseen yksilöllisen harkinnan mukaisesti. Toiminta on tavoitteellista, suunnitelmallista ja dokumentoitua. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) luokittelu suomalaisista sosiaali- ja terveyspalveluista on pohjana eläinavusteisten palveluiden jäsentämiselle.

Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus. Usein terveydenhuollon ongelmana on palveluiden siiloutuminen ja se, että hoidetaan vain yhtä ongelmaa kerrallaan. Haasteena on myös joidenkin asiakkaiden sitoutumattomuus hoitoon ja oman hyvinvoinnin vahvistamiseen. Usein tarve olisi tarkastella hyvinvointia ja terveyttä kokonaisvaltaisesti. Sairauksien ennaltaehkäiseminen on entistä tärkeämpää sosiaali- ja terveysalan kustannusten kasvaessa. Ammatillisessa työssä eläinavusteisuudella tavoitellaan usein asiakkaan luottamuksen ja motivaation vahvistumista. Tämä voi edesauttaa ja nopeuttaa kuntoutumisprosesseja, mikä tuo säästöjä kokonaiskuluissa. Eläinavusteisuus voi olla sekä matalan kynnyksen tukitoimintaa että sitä voidaan hyödyntää kuntoutustoimenpiteenä. Eläinavusteinen palvelu voi olla myös lyhytkestoinen tuki muun kuntoutuksen tai hoidon rinnalla. Eläinavusteisten palveluiden on todettu parantavan asiakkaan toimintakykyä. Eläinavusteisuuden hyödyt näkyvät kokonaisvaltaisina biopsykososiaalisina vaikutuksina ihmisen hyvinvointiin, jolloin samanaikaisesti voidaan vaikuttaa useaan asiakkaan ongelmaan. Hyötyjä ovat esimerkiksi kipu- ja masennuslääkkeiden käytön väheneminen tuoden taloudellisia säästöjä sekä terveyshyötyjä lääkkeiden sivuvaikutusten vähenemisen myötä.

Vihreä valtuustoryhmä ehdottaa, että:

1) Hyvinvointialueilla hyödynnetään alueen eläinavusteisia palveluita osana hyvinvointialueen ja kuntien sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja hyvinvoinnin edistämisen palveluiden kokonaisuutta.

2) Eläinavusteiset menetelmät tunnistetaan kilpailutuksissa palvelun asiakaslähtöisyyttä ja monimuotoisuutta lisäävänä tekijänä.

3) Eläinavusteisuuden tuoma lisäarvo huomioidaan palvelun laadun arvioinnissa ja hinnoittelussa.

Ehdotus

Valtuustoaloite lähetetään aluehallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan päätösehdotuksen.

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 13.21.

Valmistelija

  • Timo Halonen, toimialuejohtaja hallinto- ja tukipalvelut, timo.halonen@kainuu.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus:

1. päättää lähettää aloitteen terveyden ja sairaanhoidon palveluiden toimialueelle valmisteltavaksi, ja

2. päättää, että vastaus aloitteeseen tulee valmistella joulukuun 2024 loppuun mennessä.

Päätös

Hyväksyi.

Pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.