Aluehallitus, kokous 10.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 152 Kainuun hyvinvointialueen nuorisovaltuusto toimikaudella 2022-2025

KHVADno-2022-159

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Hyvinvointialuelain 32 §:n mukaan aluehallituksen on asetettava nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi hyvinvointialueen nuorisovaltuusto tai vastaava nuorten vaikuttajaryhmä, ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien turvaamiseksi hyvinvointialueen vanhusneuvosto sekä vammaisten henkilöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi hyvinvointialueen vammaisneuvosto. Vaikuttamistoimielinten jäsenet valitaan hyvinvointialueen kunnissa toimivien vastaavien vaikuttamistoimielinten jäsenistä siten, että kustakin vaikuttamistoimielimestä valitaan vähintään yksi edustaja. Lisäksi vaikuttamistoimielimiin voidaan valita muita henkilöitä. Aluehallituksen on huolehdittava vaikuttamistoimielinten toimintaedellytyksistä.

Vaikuttamistoimielimille tulee antaa mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on tai joilla vaikuttamistoimielin arvioi olevan merkitystä lasten ja nuorten, ikääntyneen väestön tai vammaisten henkilöiden ja heidän tarvitsemiensa palveluiden kannalta, ja vaikuttamistoimielimet tulee ottaa mukaan osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen hyvinvointialueella.

Kainuun hyvinvointialueen hallintosäännön mukaan aluehallitus asettaa valtuustokausittain 17 § nuorisovaltuuston, 18 § vanhusneuvoston ja 19 § vammaisneuvoston. 

Väliaikainen valmistelutoimielin on 28.2.2022 § 52 kokouksessaan käsitellyt Kainuun liiton nuorisovaltuustolta tulleen aloitteen koskien alueen nuorten osallistumisen turvaamista hyvinvointialueen suunnittelussa ja toteutuksessa. Väliaikainen valmistelutoimielin on päättänyt, että nuorisovaltuuston toimintaan liittyvä yhteistyösopimus maakuntaliiton kanssa valmistellaan esitetyllä tavalla ja varmistetaan, että toimiva nuorisovaltuusto voi olla mukana valmistelussa. Hyvinvointialueen valmistelun ja Kainuun Liiton kanssa on asiasta yhteistyöneuvottelu 8.6.2022.  

Ehdotus

Esittelijä

Eija Tolonen, järjestämisjohtaja, eija.tolonen@kainuu.fi

Aluehallitus päättää hyväksyä, että Kainuun maakunnallinen nuorisovaltuusto siirtyy Kainuun hyvinvointialueen nuorisovaltuustoksi. Kainuun Liiton ja Kainuun hyvinvointialueen välinen yhteistyösopimus käsitellään erikseen. Samoin myöhemmin voidaan käsitellä mm. nuorisovaltuuston kokoonpanon edustuksia koottaessa uutta Kainuun hyvinvointialueen nuorisovaltuustoa syksystä 2022 alkaen. Nimeämispyynnöt tehdään aluehallituksen 22.6. kokouksessa.

 

Päätös

Kokousasiaa ei käsitellä tässä kokouksessa.

Valmistelija

Marja-Liisa Ruokolainen, sosiaalialan erikoissuunnittelija, marja-liisa.ruokolainen@kainuu.fi

Perustelut

Hyvinvointialuelain 32 §:n mukaan aluehallituksen on asetettava nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi hyvinvointialueen nuorisovaltuusto tai vastaava nuorten vaikuttajaryhmä. Vaikuttamistoimielimen jäsenet valitaan hyvinvointialueen kunnissa toimivien vastaavien vaikuttamistoimielinten jäsenistä siten, että kustakin vaikuttamistoimielimestä valitaan vähintään yksi edustaja. Lisäksi vaikuttamistoimielimiin voidaan valita muita henkilöitä. Aluehallituksen on huolehdittava vaikuttamistoimielinten toimintaedellytyksistä.

Vaikuttamistoimielimelle tulee antaa mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on tai joilla vaikuttamistoimielin arvioi olevan merkitystä lasten ja nuorten ja heidän tarvitsemiensa palveluiden kannalta, ja vaikuttamistoimielimet tulee ottaa mukaan osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen hyvinvointialueella.

Kainuun hyvinvointialueen hallintosäännön 17 § mukaan aluehallitus asettaa nuorisovaltuuston.

Väliaikainen valmistelutoimielin on 28.2.2022 § 52 kokouksessaan käsitellyt Kainuun liiton nuorisovaltuustolta tulleen aloitteen (Mvalt. 22.12.2021 §42) koskien alueen nuorten osallistumisen turvaamista hyvinvointialueen suunnittelussa ja toteutuksessa. Väliaikainen valmistelutoimielin on päättänyt, että nuorisovaltuuston toimintaan liittyvä yhteistyösopimus maakuntaliiton kanssa valmistellaan esitetyllä tavalla ja varmistetaan, että toimiva nuorisovaltuusto voi olla mukana valmistelussa. Hyvinvointialueen valmistelun ja Kainuun Liiton kanssa on asiasta yhteistyöneuvottelu 8.6.2022.  

Vaikuttamistoimielinten edustajille voidaan antaa läsnäolo- ja puheoikeus hyvinvointialueen lautakunnissa hallintosäännön määräyksellä. Tämänhetkisessä hyvinvointialueen hallintosäännössä ei ole määritelty vaikuttamistoimielinten edustajille läsnäolo- ja puheoikeutta lautakuntien kokouksiin. Osallisuuden toteutumisen edistämisen ja kohderyhmien äänen kuulumisen vuoksi, läsnäolo- ja puheoikeus olisi hyvä määritellä. 

Maakunnallisella nuorisovaltuustolla on ollut maakuntahallituksen poliittisten puolueiden nimeämät kummivaltuutetut yhteydenpidon ja kokemuksen vaihdon edistämiseksi ja nuorten rohkaisemiseksi vaikuttamistyöhön. Aluehallitus pyytää kutakin poliittista puoluetta nimeämään nuorisovaltuustolle kummivaltuutetun.

Ehdotus

Esittelijä

Eija Tolonen, järjestämisjohtaja, eija.tolonen@kainuu.fi

Aluehallitus päättää:

- hyväksyä, että Kainuun maakunnallinen nuorisovaltuusto oman tahtonsa mukaisesti siirtyy Kainuun hyvinvointialueen nuorisovaltuustoksi. Kainuun Liiton ja Kainuun hyvinvointialueen välinen yhteistyösopimus käsitellään erikseen.

- pyytää nimeämään toimintasäännön mukaiset uudet edustajat tasa-arvo huomioiden hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon toimikaudelle 2022-2024, koska Kainuun liiton alla toimineen maakunnallisen nuorisovaltuuston toimikausi päättyy elokuu 2022 loppuun.

- nimetä edustajansa hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon. Hallituksen edustaja kutsuu nuorisovaltuuston koolle 1. kerran. - pyytää hyvinvointialueen lapsiperheiden sosiaalipalveluja sekä lasten ja perheiden terveyspalveluja nimeämään edustajansa nuorisovaltuustoon.

- esittää, että nuorisovaltuuston edustajille annetaan läsnäolo- ja puheoikeus hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnassa sekä tulevaisuuslautakunnassa ja hallintosääntöä muutetaan tämän mukaisesti.

- pyytää kutakin poliittista ryhmää nimeämään nuorisovaltuustolle kummivaltuutetun.

- hyväksyy luonnoksena olevan nuorisovaltuuston toimintasääntöluonnoksen ja lähettää sen kommentoitavaksi valittavalle nuorisovaltuustolle sekä Kainuun liittoon. Kommenttikierroksen jälkeen se tulee lopullisesti vahvistettavaksi aluehallitukselle.

Päätös

Hyväksyi. Tämän pykälän liitteeksi lisätään täydennetty toimintasääntöluonnos.

Kainuun hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon aluehallituksen nimeämäksi edustajaksi valittiin Anne Kemppainen.

Marja-Liisa Ruokolainen esitteli asiaa. 

Tämän pykälän käsittelyn jälkeen Heikki Huotari poistui kokouksesta ja Heli Moilanen aloitti puheenjohtajana. 

Valmistelija

Marja-Liisa Ruokolainen, sosiaalialan erikoissuunnittelija, marja-liisa.ruokolainen@kainuu.fi

Perustelut

Nuorisovaltuuston asettaminen

Kainuun hyvinvointialue on pyytänyt Kainuun kuntien nuorisovaltuustoja sekä Kainuun ammattioppilaitoksen oppilaskuntaa ja Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijakuntaa nimeämään edustajansa (jäsen ja varajäsen) Kainuun hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon. Nuorisovaltuuston toimikausi alkaa 1.9.2022. Nuorisovaltuuston kokoamisessa huomioidaan tasa-arvolain vaatimukset.

Nuorisovaltuuston jäsenehdokkaiden liite lähetetään nähtäville ennen aluehallituksen kokousta. 

Yhteistyösopimus

Hyvinvointialueen aluehallitus päätti kokouksessaan 14.6.2022 § 52 Kainuun hyvinvointialueen nuorisovaltuuston asettamisesta. Hyvinvointialueen nuorisovaltuustoksi asetettiin Kainuun liiton kokoama Maakunnallinen Nuorisovaltuusto. Aluehallitus päätti kokouksessa myös sopia yhteistyösopimuksen Kainuun liiton kanssa siitä, että hyvinvointialueen nuorisovaltuuston edustajat voivat toimia myös Kainuun liiton kutsumana osallisuustoimielimenä.

Yhteistyösopimusta on valmisteltu Kainuun hyvinvointialueen valmistelun ja Kainuun liiton kesken. Yhteistyösopimuksella on tarkoitus mahdollistaa Kainuun hyvinvointialueen ja Kainuun liiton välinen yhteistyö nuorten osallisuudesta maakunnalliseen ja hyvinvointialueen kehittämistyöhön ja toimintoihin sekä varmistaa tulevan nuorisovaltuuston laaja-alaiset toimintaedellytykset.

Maakuntahallitus on hyväksynyt liitteenä olevan yhteistyösopimuksen 20.6.2022 (239/00.04.01/2022).

Ehdotus

Esittelijä

Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää:

  • asettaa jäsenet Kainuun hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon toimikaudelle 2022-2024 liitteen mukaisesti
  • hyväksyy liitteen mukaisen yhteistyösopimuksen hyvinvointialueen nuorisovaltuustosta Kainuun liiton kanssa

Päätös

Hyväksyi. 

 

Valmistelija

Marja-Liisa Ruokolainen, sosiaalialan erikoissuunnittelija, marja-liisa.ruokolainen@kainuu.fi

Perustelut

Hallintosäännön 17 §:n mukaan aluehallitus hyväksyy nuorisovaltuuston toimintasäännön. 

Aluehallitus hyväksyi 14.6. kokouksessaan nuorisovaltuuston toimintasääntöluonnoksen, jolloin se päätettiin lähettää kommentoitavaksi valittavalle nuorisovaltuustolle sekä Kainuun liittoon. 

Nuorisovaltuuston toimintasääntöluonnos on palautunut kommentointikierrokselta aluehallitukselle hyväksyttäväksi.

Ehdotus

Esittelijä

Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus hyväksyy nuorisovaltuuston toimintasäännön. 

Päätös

Hyvinvointialuejohtajan muutettu päätösehdotus: 

Toimintasääntöä muutetaan 7 §:n osalta siten, että nuorisovaltuuston edustajalla on läsnäolo- ja puheoikeus Kainuun hyvinvointialueen valtuustossa sekä maakuntavaltuuston kokouksissa.

Päätös:

Hyväksyi.

Valmistelija

Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Perustelut

Aluehallitus asettaa yhteistyössä Kainuun Liiton kanssa nuorisovaltuuston valtuustokausittain. Aluehallituksen aikaisempi edustaja Anne Kemppainen ei ole enää aluehallituksen jäsen aluevaltuuston 20.12. päätöksen mukaisesti, joten aluehallitus nimeää edustajansa hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon hallintosäännön 139 §:n mukaisesti.

 

Ehdotus

Esittelijä

Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää nimetä edustajansa hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon. 

Päätös

Aluehallitus nimesi nuorisovaltuustoon edustajakseen Miikka Kortelaisen.

Valmistelija

  • Helena Saari, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, helena.saari@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus on asettanut yhteistyössä Kainuun Liiton kanssa nuorisovaltuuston valtuustokaudelle 2022-2025 (Laki hyvinvointialueesta 29.6.2021/611, 32§). Hallintösäännön 17§ mukaan aluehallitus hyväksyy vaikuttamistoimielimelle toimintasäännön, jossa todetaan muun muassa toimielimen lakisääteiset ja mahdolliset muut tehtävät, jäsenten lukumäärä ja valintatapa, toimikausi, kokous- ja toimintakäytännöt, puheenjohtajan valinta, sihteerin tehtävien hoitaminen, toimintasuunnitelman laatiminen ja toimintakertomuksen asentaminen sekä yhteistyö kuntatason vaikuttamistoimielimen kanssa. Aluehallitus nimeää samalla  nuorisovaltuustolle kummivaltuutetut poliittisista ryhmistä sekä Kainuun Liitto nimeää edustajansa nuorisovaltuustoon valtuustokaudeksi. Seuraavat kuntavaalit toimitetaan vuonna 2025, jolloin myös uusi valtuustokausi käynnistyy 1.6.2025.

Kainuun hyvinvointialueen nuorisovaltuuston toimintasäännön 4§ mukaan, nuorisovaltuuston toimikaudeksi on määritelty kaksi (2) vuotta, syyskuun alusta elokuun loppuun. Toimintasäännön mukaan nykyisen alueellisen nuorisovaltuuston toimikausi on päättymässä 31.8.2024. Alueellisen nuorisovaltuuston toimikauden päättyessä elokuun loppuun, uusi nuoriosvaltuusto käynnistyisi 1.9.2024. Valtuustokauden kummivaltuuteutut jatkaisivat uudessa alueellisessa nuorisovaltuustossa valtuustokauden loppuun. Uuden valtuustokauden käynnistyessä 1.6.2025 aluehallitus nimeää uudet kummivaltuutetut nuorisovaltuustoon. Alueellisen nuorisovaltuuston kokoonpanossa tapahtuisi lyhyellä aikaa paljon muutoksia, sen lisäksi, että nuorisovaltuuston jäsenissä on tapahtunut vaihdoksia kuluneen toimikauden aikana.

Alueellinen nuorisovaltuusto käsitteli  kokouksessaan 8.4.2024  12§ alueellisen nuorisovaltuuston toimikausi ja nuorisovaltuuston asettaminen. Kokouspykälänä esitettiin, että nykyinen alueellinen nuorisovaltuusto jatkaa tämän valtuustokauden loppuun ja seuraava alueellinen nuorisovaltuusto asetetaan 1.9.2025, jonka jälkeen toimitaan kahden vuoden toimikauden mukaan. Nuorisovaltuusto hyväksyi esityksen ja päätti viedä asian hyvinvointialueen aluehallituksen käsiteltäväksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus hyväksyy, että alueellinen nuorisovaltuusto jatkaa tämän valtuustokauden loppuun ja seuraava alueellinen nuorisovaltuusto asetetaan 1.9.2025, jonka jälkeen toimitaan kahden vuoden toimikauden mukaan.

Päätös

Hyväksyi.

Pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa.

Tiedoksi

Nuorisovaltuuston pj. Venla Österberg, Kainuun Liitto

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Aluehallitus
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • se, millaista oikaisua vaaditaan
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta (ks. yhteystiedot yllä).