Aluehallitus, kokous 10.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 142 Psykologikilpailutus Sosiaali- ja perhepalveluiden toimialueella

KHVADno-2024-3044

Valmistelija

  • Anna-Liisa Kainulainen, toimialuejohtaja sosiaali- ja perhepalvelut, anna-liisa.kainulainen@kainuu.fi
  • Hanna Karvinen, palvelualuepäällikkö, hanna.karvinen@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialue pyytää tarjouksia oppilas- ja opiskelijahuoltolain (30.12.2013/1287) sekä Sosiaalihuoltolain (1301/2014) 26 § mukaisista psykologipalveluista. Kainuun hyvinvointialue järjestää oppilas- ja opiskeluhuollon ja perheneuvolan psykologipalvelut edellä mainittujen lakien mukaisesti. Arvioidun hankintakustannuksen vuoksi hankintakriteerien hyväksymisestä ja hankinnasta päättää aluehallitus.

Oman tuotannon lisäksi tilaaja hankkii osan tarvitsemistaan oppilas- ja opiskeluhuollon sekä perheneuvolan psykologipalveluista yksityisiltä palveluntuottajilta. Palvelu tuotetaan tilaajan osoittamissa tiloissa. Palveluntuottaja järjestää tilaajan edellyttämät työvälineet (puhelin, liittymä, tietokone), joihin tilaaja järjestää tilaajan käytössä olevan asiakas-/tai potilastietojärjestelmän käyttöoikeuden.

Tilaaja hankkii palvelua asiakastarpeen perusteella ja päättää itse psykologin työpisteen sijainnit. Palvelua tuotetaan kaikkiin Kainuun hyvinvointialueen kuntiin (Hyrynsalmi, Kajaani, Kuhmo, Paltamo, Ristijärvi, Sotkamo, Suomussalmi). Puolangan alueella sosiaali- ja terveyspalvelut on ulkoistettu 1.1.2022-31.12.2025, sopimukseen sisältyy mahdollisuus kahden vuoden mittaisesta optiokaudesta 31.12.2027 saakka.

Tilaaja ei sitoudu mihinkään hankintamäärään. Tilaaja ei ole velvollinen hankkimaan palvelua Palveluntuottajalta. Tilaajalla on oikeus katkaista hankinta tai yksittäinen psykologityösuoritteen hankinta kesken hankintakauden, mikäli hankinnan tarve lakkaa.

Sopimuskausi on neljä (4) vuotta ajalla 1.1.2025-31.12.2028 + kahden (2) vuoden optio. Kaikki tarjouspyynnön vaatimukset täyttävät palveluntuottajat valitaan sopimuskumppaneiksi. Etusijajärjestys muodostuu kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteella.

 

Nykytilan kuvaus Perheneuvola

Sosiaalihuoltolain 26 § määrää kasvatus- ja perheneuvonnasta, ja Kainuussa sitä toteutetaan lainmukaisesti. Perheneuvolapsykologin työ on lasten ja heidän perheidensä kanssa tehtävää tutkimus- ja tukemistyötä sekä ohjausta ja neuvontaa yhteistyössä sosiaalityöntekijän kanssa. Perheneuvolan ostopalvelupsykologilta edellytetään laillistetun psykologin pätevyyttä, ajantasaisten psykologin tutkimusmenetelmien hallintaa ja tulkintaa ja kykyä yhteistyöhön lastenpsykiatrian työryhmän ja lapsen perheen ja verkoston kanssa.

Kainuun perheneuvola palvelee viidessä toimipisteessä Hyrynsalmella, Kajaanissa, Kuhmossa, Sotkamossa ja Suomussalmella. Perheneuvola palvelee ja tukee perheitä, joissa on 0 – 17 -vuotiaita lapsia ja nuoria, myös parit, jotka odottavat ensimmäistä lastaan voivat asioida perheneuvolassa. Perheneuvolaan ei tarvita lähetettä.

Perheneuvolan perheasioiden sovittelu auttaa parisuhteen ristiriitatilanteissa. Perheneuvolassa tehdään käräjäoikeuden pyynnöstä vanhemmuuden arvioita ja lapsen kuulemista sekä täytäntöönpanosovittelua. Asiakastyön lisäksi perheneuvola antaa työnohjausta ja konsultaatiota lasten ja lapsiperheiden kanssa työskenteleville. Psykologi tekee perheneuvolassa lasten perustason mielenterveystyötä. Työtehtäviin kuuluu lasten ja perheiden kanssa työskentely kasvatus-, perheen vuorovaikutus- ja ihmissuhdehaasteisiin sekä mielenterveyskysymyksiin liittyen. Työhön sisältyy myös hoidon tarpeen arviointia, perustason tutkimuksia, lievien ja keskivaikeiden mielialaoireiden hoitoa sekä perheen tukemista.

Osa-alueet, joita psykologi tutkii ovat toiminnanohjaus ja tarkkaavuuden säätely, ajattelu- ja päättelytoiminnot, muistitoiminnot ja oppiminen, kielelliset toiminnot, visuaalinen hahmottaminen, toimintakyky, kehitykselliset tekijät, emotionaaliset tekijät, sosiaaliset tekijät sekä voimavarat ja vahvuudet. Keskeisiä työtehtäviä ovat lapsen käyttäytymisen, mielialan ja tunne-elämän selvittelyt ja vanhempien kanssa käytävät lapsen kehitykseen, kasvatukseen tai vanhemmuuteen liittyvät keskustelut sekä perheen tukeminen erosta selviytymisessä. Lisäksi psykologin työhön sisältyy yhteistyötä lapsiperheiden verkostojen kanssa mm. päiväkodit, koulut. Lastenpsykiatrialla odotetaan usein, että perheneuvola on tehnyt alustavat selvitykset ja tutkimukset ennen kuin lapsi otetaan sinne asiakkuuteen.

Kainuun perheneuvolassa yhteensä kahdeksan (8) psykologin vakanssia, joista kolmeen ostetaan palvelu. Psykologien rekrytointi on ollut haastavaa ja sen takia joudutaan käyttämään ostopalvelupsykologeja. Ensin yritämme aina rekrytoida avoimiin vakansseihin. Mikäli rekrytointi ei tuota tulosta, joudumme turvautumaan ostoihin.

Perheneuvolan asiakasmäärä muodostuu siten, että yksi perhecase muodostaa yhden asiakasnumeron. Asiakasmäärä ei siten kerro sitä ihmisten määrää, joiden kanssa työskentely tapahtuu. Kajaani + Ristijärvi+ Paltamo: 212 kpl uutta asiakasta Kuhmo:32 uutta asiakasta Sotkamo: 63 uutta asiakasta, Suomussalmi: 32 uutta asiakasta, mukana 2 sovittelua. Hyrynsalmi: 5 uutta asiakasta. Lisäksi Follo-sovittelut / täytäntöönpanosovittelut sekä mahdolliset olosuhdeselvitykset, joihin vain osa työntekijöistä osallistuu.

Psykologipalvelu sisältää perheneuvolapsykologin työtehtävät kuten yksilötutkimukset, lausunnot, palautteet, neuvottelut, testien purut, asiakastapaamisiin välittömästi liittyvät puhelut, tietojen tallentamisen tilaajan tietojärjestelmiin sekä muun tilaajan yhteyshenkilön osoittaman perheneuvolan asiakastyöskentelyn. Palvelu sisältää myös tilaajan yhteyshenkilön osoittaman asiakaspalautteen keräämisen tarkemmin sovittavalla tavalla. Tilaajan yhteyshenkilö ja palveluntuottajan yhteyshenkilö ja/tai palveluntuottaja sopivat keskenään tarkemmat yön suorittamiseen liittyvät tekijät, kuten palvelun määrän ja päivämäärät yllä mainituissa raameissa, mahdollisen etätyöskentelyn kirjallisten työtehtävien osalta sekä työn sisällölliset ja suorittamiseen liittyvät tekijät.

 

Opiskeluhuollon psykologipalvelut

Koulu- ja nuorisospsykologipalvelut ovat osa lakisääteistä opiskeluhuoltoa. Opiskeluhuollolla tarkoitetaan oppilaan ja opiskelijan oppimisen, psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa oppilaitosyhteisössä. Esi- ja perusopetuksessa olevalla oppilaalla sekä lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa olevalla opiskelijalla on oikeus opiskeluhuoltoon. Opiskeluhuollosta säädetään oppilas- ja opiskelijahuoltolaissa sekä terveydenhuoltolaissa ja sosiaalihuoltolaissa. Opiskeluhuoltopalveluja ovat koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut sekä opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelut. Psykologi toimii osana kunkin oppilaitoksen opiskeluhuoltoryhmää ja konsultoi tarvittaessa opettajia sekä muuta opiskeluhuollon henkilöstöä.

Koulu- ja nuorisopsykologi arvioi oppilaan oppimisedellytyksiä psykologisia tutkimusmenetelmiä käyttäen, suunnittelee yhdessä oppilaan tai opiskelijan, vanhempien ja opettajien kanssa opetuksen järjestämistä koskevia tukitoimenpiteitä ja tukee oppilaita tai opiskelijoita erilaisten interventioiden muodossa. Yhteistyö vanhempien kanssa on olennainen osa oppilaan tai opiskelijan tukemista. Koulu- ja nuorisopsykologi arvioi oppilaan tai opiskelijan psyykkisen tuen tarvetta, ohjaa tarvittaessa eteenpäin ja tekee yhteistyötä muun muassa perheneuvolan, lastensuojelun ja erikoissairaanhoidon kanssa.

Koulutuksen järjestäjä ja hyvinvointialue vastaavat opiskeluhuollon toteuttamisesta yhteistyössä oppilaiden, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa (Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 25.5.2022 /377 3§). Hyvinvointialue vastaa opiskeluhuoltopalvelujen, eli koulu- ja opiskeluterveydenhuollon sekä opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelujen, järjestämisestä alueellaan oppilaan tai opiskelijan kotipaikasta riippumatta. Opiskeluhuolto tulee järjestää niin, että siitä muodostuu toimiva ja yhtenäinen kokonaisuus. Palvelut on järjestettävä lähipalveluina: joko koululla tai oppilaitoksessa tai niiden välittömässä läheisyydessä.

Psykologit tukevat oppilaan ja opiskelijan oppimista, koulunkäyntiä, opiskelua sekä sosiaalisia ja psyykkisiä valmiuksia ja hyvinvointia. Psykologi edistää koulu- ja oppilaitosyhteisön hyvinvointia ja tekee perheen ja muiden läheisten sekä yhteistyötahojen kanssa yhteistyötä. Psykologipalvelut ovat vapaaehtoisia, maksuttomia sekä luottamuksellisia palveluja.

Oppilas- ja opiskelijahuoltolain (30.12.2020) 9§:n mukainen psykologimitoitus tuli voimaan 1.8.2023: Lain mukaan yhdellä psykologilla saa olla enintään 780 opiskelijaa. Psykologipalveluiden ja mitoituksen turvaamiseksi Kainuun hyvinvointialueella olemme joutuneet turvautumaan ostopalvelun käyttöön. Olemme pyrkineet täyttämään avoimet (6) psykologivakanssit rekrytoinnin kautta, mutta rekrytointi ei ole tuottanut tulosta. Rekrytointi on ollut avoinna 18.4.2024 saakka. Yhtään hakemusta ei tullut.

Palvelut järjestetään lakisääteisen mitoituksen mukaisesti Kainuun hyvinvointialueen kuntien alueella. Rekrytointimenettelyn jälkeen avoimeksi jääneisiin vakansseihin hankintaan opiskeluhuollon psykologipalvelua. Hankinnan tarve voi vaihdella hankinnan aikana.

Opiskelijamäärät kuntien ilmoittamien tietojen mukaan:

Esiopetus: 513 opiskelijaa

Perusopetus: 6471, joista valmistavassa opetuksessa 133 opiskelijaa

Toinen aste ja Kainuun opisto: 3138 opiskelijaa

Oppilasmääräennusteen mukainen psykologitarve Kainuun hyvinvointialueella on 12,98 kokoaikaista psykologia opiskeluhuollon tehtäviin. Opiskeluhuollon psykologipalveluiden hankinta koskee Kainuun hyvinvointialueen kouluja ja oppilaitoksia. Palvelua tarjotaan ja hankintaan Kainuun hyvinvointialueen kuntien ja kaupunkien esi- ja perusopetuksen, toisen asteen ja opistojen opiskelijoille Kajaanissa, Hyrynsalmella, Suomussalmella, Paltamossa, Ristijärvellä, Sotkamossa, Kuhmossa. Hankinta voi ulottua hankintakauden aikana myös Puolangan kunnan alueelle. Palvelua tulee Oppilas- ja opiskelijahuoltolain nojalla tarjota myös jokaisen oppilaitoksen opiskelijoille.

Työ voi sisältää yksittäisiä tutkimuksia ja kokonaisvaltaista opiskeluhuollon psykologityötä. Tarjoukset pyydetään kokonaisvaltaisen opiskeluhuollon psykologityön työsuoritteisiin. Opiskeluhuollon psykologipalvelua tuotetaan pääsääntöisesti lähipalveluna. Soveltuvin osin (esimerkiksi tutkimuslausunnot) palvelua voidaan tuottaa myös etäpalveluna.

Koulu- ja nuorisopsykologilta edellytämme: laillistetun psykologin pätevyyttä, perehtyneisyyttä oppimisen prosesseihin ja oppimisvalmiuksiin sekä psyykkisen hyvinvoinnin tukemiseen, ajantasaisten psykologisten tutkimusmenetelmien hallintaa ja kykyä yhteistyöhön lasten ja nuorten opiskeluhuollon verkoston kanssa.

 

Hankinnan kustannusvaikutus

Opiskeluhuollon psykologipalvelut:

Hankinnan arvo laskettu nykytilanteen perusteella. Kainuun hva:n omassa palvelutuotannossa vakansseista täytetty yhdeksän (9) täytetty, kuusi (6) tyhjillään. Arvioitu kokonaispalkkakustannus omassa palvelutuotannossa kuudelle (6) vuodelle (4 vuotta + 2 optio) 2,9 milj. euroa.

Ostopalveluna kuuteen (6) tyhjään vakanssiin ostetaan 12 psykologin osatyöpanoksia. Arvioitu kokonaiskustannus kuudelle vuodelle 9,3 milj. euroa.

 

Perheneuvola:

Hankinnan arvo laskettu nykytilanteen perusteella. Omassa palvelutuotannossa viisi (5) täytetty, kolme (3) tyhjillään. Arvioitu kokonaispalkkakustannus omassa palvelutuotannossa kuudelle (6) vuodelle 1,3 milj. euroa.

Ostopalveluna kolmeen (3) tyhjään vakanssiin ostetaan yhteensä keskimäärin 120 h/kk psykologin työpanosta. Talouden sopeuttamisesta johtuen perheneuvolan psykologiostoista on jouduttu säästämään. Arvioitu kokonaiskustannus kuudelle (6) vuodelle 1,2 milj. euroa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus hyväksyy oppilas- ja opiskeluhuollon ja perheneuvolan psykologipalvelujen hankintakriteerit ja samalla valtuuttaa valmistelijoita tekemään teknisluonteisia muutoksia tarjouspyyntöön.

Päätös

Hyväksyi.

Pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa.

Tiedoksi

Sosiaali- ja perhepalvelut / toimialuejohtaja Anna-Liisa Kainulainen, Perheiden tuki- ja ostopalvelut -palvelualue: palvelualuepäällikkö Hanna Karvinen, palveluyksikköpäällikkö Kirsti Oikarinen, palveluyksikköpäällikkö Reetta-Kaisa Laurila, Järjestämisen tuki / asiakkuus- ja hankintajohtaja Jaana Mäklin

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.