Aluehallitus, kokous 2.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 194 Valtuustoaloite: Ikäihmisten neuvola Kainuuseen

KHVADno-2023-1211

Valmistelija

  • Mari Kinnunen, toimialuejohtaja terveyden- ja sairaanhoidon palvelut, mari.kinnunen@kainuu.fi
  • Kaisa-Mari Käyhkö, toimialuejohtaja ikäihmisten palvelut, kaisa-mari.kayhko@kainuu.fi

Perustelut

Vasemmiston aluevaltuustoryhmä on tehnyt aluevaltuuston 27.2.2023 kokouksessa (§ 14) aloitteen ​​​​​"Ikäihmisten neuvola Kainuuseen".  

Aloitteen sisältö:

"Vasemmiston valtuustoryhmä esittää, että ikäihmisten ennaltaehkäisevä sosiaali- ja terveydenhuolto on jatkossa entistä vahvempi osa palvelujärjestelmää Kainuun ikääntyvän väestön turvana ja hyvinvointialueen kustannuksia ehkäisevänä. konkreettisena asiana esitämme ikäihmisten neuvolaa, jossa tehdään systemaattista työtä  sekä ennalta ehkäisevänä että kuntouttavana toimintana. Mukana tässä työssä olisivat erilaiset verkostot ja järjestöt.

Ikäihmisten neuvolassa tehdään esim tarkastuksia yli 65-vuotilaille mm mitataan verenpaineita, tehdään näkö- ja kuulotutkimuksia. Siellä myös autetaan erilaisten anomusten ja papereiden täytössä ja ohjataan oikea-aikaisestii oikeaan palveluun. 

Neuvolalla on hyvä maine suomalaisessa terveydenhuollossa. Siihen on totuttu syystäkin luottamaan lasten ensimmäisten elinvuosien aikana. Tehdään ikäihmisten neuvoloista vahva turvaverkko myös  Kainuun kasvavalle väestöosalle tukemaan heidän vanhuuttaan. Näin luodaan ja vahvistetaan turvallisuuden tunnetta ihmisten elämän eri vaiheissa."

Vastaus aloitteeseen:

Vasemmiston aluevaltuustoryhmä nostaa aloitteessaan esille Kainuun näkökulmasta hyvin merkittävän väestöryhmän ennalta ehkäisevät palvelut sekä niiden kehittämisen. Työelämästä eläkkeelle siirryttäessä terveyspalvelujen saatavuuden heikkenemisen riski kasvaa henkilön jäädessä työterveyshuollon ulkopuolelle. Samaan aikaan monien eläkkeelle siirtyvien henkilöiden sairastavuus lisääntyy, mikä yhdessä terveydenhuollon henkilöstöresurssien niukkuudesta johtuvien mahdollisten terveyspalvelujen saatavuushaasteiden kanssa voi lisätä terveysongelmia tai niiden riskiä entisestään. Vasemmiston aluevaltuustoryhmän aloite ikäihmisten neuvolasta ja sen kautta ikäihmisten ennalta ehkäisevien palvelujen kehittämisestä on näin ollen perusteltu ja tärkeä. Kainuun hyvinvointialue kiittää hyvästä aloitteesta ja toteaa, että ikäihmisten neuvolan toteuttamisvaihtoehtojen pohdintaa on mahdollista tehdä.

Ikäihmisten neuvolatoimintaa on jo käynnissä muutamilla hyvinvointialueilla. Esimerkiksi Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymässä on ollut vuodesta 2004 lähtien toiminnassa STM:n tukemasta hankkeesta alkunsa saanut aikuisneuvola, jonka tavoitteena on tarjota palvelua myös työttömille ja kotiäideille, jotka ovat olleet ilman työterveyshuoltoa.

Alustavan näkemyksemme mukaan mahdollisessa ikäihmisten neuvolatoiminnassa ko. palvelut tulee kohdentaa suurimman sairastumisriskin omaaville ikäihmisille, kuten esidiabeetikoille, joilla on lievästi kohonnut verensokeri. Ikäihmisten neuvolapalveluja, esimerkiksi esidiabeetikkojen ravitsemusneuvontaa, voidaan ajatella toteutettavan kohdennetulle asiakasryhmälle esimerkiksi ryhmäneuvolan muodossa. Ryhmämuotoisella ikäihmisten neuvolatoiminnalla on myös mahdollista osaltaan lievittää ikäihmisten kokemaa yksinäisyyttä, joka on merkittävä ongelma kainuulaisten ikäihmisten keskuudessa: 75-vuotta täyttäneistä kainuulaisista 15,9 % tuntee itsensä yksinäiseksi (Sotekuva, THL 2022). Ryhmämuotoisen ikäihmisten neuvolatoiminnan mahdollinen järjestäminen edellyttää erilaisten järjestöjen ja verkostojen aktiivista mukana oloa ja panosta muun muassa neuvolatoiminnan sisällön, kuten erilaisten tietoiskujen ja terveysneuvontaan liittyvien tilaisuuksien, toteuttamiseen.

Kainuun hyvinvointialue suhtautuu lähtökohtaisesti myönteisesti ikäihmisten neuvolatoimintaan. Ikäihmisten neuvolatoiminnan toteuttamismahdollisuuksien jatkopohdintaa tullaan tekemään sisäisesti Kainuun hyvinvointialueella loppuvuoden 2023 aikana. Mahdollisen ryhmämuotoisen ikäihmisten neuvolatoiminnan laajentamismahdollisuuksia aikuisneuvolan suuntaan Raahen esimerkin tavoin, esimerkiksi työttömien ennalta ehkäiseviin terveyspalveluihin liittyen, tullaan myös pohtimaan. Eri ryhmien tarpeet eivät kuitenkaan välttämättä ole samanlaisia.

Ehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, vs. hyvinvointialuejohtaja, timo.halonen@kainuu.fi

Aluehallitus päättää antaa aluevaltuustolle aloitteeseen annetun vastauksen tiedoksi ja esittää, että aluevaltuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Hyvinvointialuejohtajan sijaisen muutettu päätösehdotus:

Aluehallitus päättää antaa aluevaltuustolle aloitteeseen annetun vastauksen tiedoksi ja esittää, että aluevaltuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi. Aluehallitus tarkastelee 1.6.2024 mennessä kuinka asiassa on edetty.

Aluehallitus:

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.