Aluevaltuusto, kokous 25.9.2023

§ 47 Valtuustoaloite: Elämäni paras urapolku Kainuussa! Veto- ja pitovoiman vahvistaminen (lisäpykälä)

KHVADno-2023-5150

Perustelut

Kainuun hyvinvointialueen keskustan valtuustoryhmän valtuustoaloite – Elämäni paras urapolku Kainuussa! Veto- ja pitovoiman vahvistaminen

Yleistä

Hyvinvointialueet kautta maan ovat vaikeassa kustannuskriisissä ja henkilöstöpulassa. Henkilöstökustannuksia nostaa runsas ostopalveluiden käyttö ja myös muut kulut nousevat odotettua nopeammin inflaation seurauksena.

Yleiseen kustannustason nousuun jokainen Hyvinvointialue pyrkii vastaamaan parhaalla mahdollisella tavalla sopeuttamalla kulurakennettaan. Tämä koskee myös henkilöstön kokonaistarvetta, jota ohjaillaan palveluprosesseja virtaviivaistamalla ja priorisoimalla palvelutuotantoa.

Henkilöstön saatavuus ja pysyvyys nyt ja tulevaisuudessa ei ole hallittavissa samoilla talouden keinoilla kuin muut kulut. Ytimessä on työntekijän kokemus siitä, voivatko hänen ja läheistensä tulevaisuuden suunnitelmat toteutua tässä ympäristössä. Tulevaisuudensuunnitelmat muodostuvat henkilökohtaisista käsityksistä hyvästä elämästä ja itse kenenkin oman ammatillisen etenemisen unelmista.

Hyvinvointialue suurena työnantajana voi omalla toiminnalla myötävaikuttaa näiden henkilökohtaisten unelmien ja suunnitelmien syntymiseen sekä toteutumiseen ja jopa ohjata niitä toivomaansa suuntaan.

Reaktiivisuudesta proaktiivisuuteen

Kainuun Hyvinvointialue tarvitsee uutta osaavaa työvoimaa kaikilla toimintansa osa-alueilla vuodesta toiseen. Tarvitsemme tekijöitä perustason osaajista ylimpään johtoon saakka. Joka tasolla SOTEPE-alalle ohjautumisessa merkityksellisiä ovat nuoruuden ajan kokemukset ja mielikuvat Hyvinvointialueesta asiantuntijaorganisaationa, työelämään tutustumiskohteena, harjoittelupaikkana ja lopulta työnantajana. Tämä työ on proaktiivista kasvatustyötä juurruttamaan nuoriso ja valmiit työntekijät hyvinvointi- ja pelastusalan ja erityisesti Kainuun Hyvinvointialueen työtehtäviin. Perinteinen ”Rekry-toiminta” ei tähän tehtävään kykene vastaamaan.

Pitkäjänteinen proaktiivinen rekrytointityö edellyttää Hyvinvointialueen määrätietoista toimintaa ja osallistumista oman maakunnan kasvatus-, nuorisojärjestö-, koulutus-, tutkimus- ja kehittämistyöhön. Tätä tehtävää varten tarvitaan ylimmän johdon laatima velvoittava tavoite- ja implementointiohjelma, miten Hyvinvointialue järjestää kestävän työvoiman veto- ja pito-ohjelman peruskoulun TET-jaksoista ja nuorisojärjestötyöstä alkaen aina ylimpiin korkeakoulututkintoihin saakka.

Keskustan valtuustoryhmä esittää, että Hyvinvointialueen hallitus yhdessä ylimmän johdon kanssa ryhtyy toimenpiteisiin Proaktiivisen työvoiman hankinta- ja pito-ohjelman luomiseksi. Kehitettäviä toiminnan osa-alueita ovat esim.

- Perusopetukseen liittyvän TET-jaksotoiminnan tuominen Hyvinvointialueelle suunnitelmallisesti ja velvoittavasti (ammatillinen varhaiskasvatus)

- Alaa sivuavan nuorisojärjestötyön, kuten esim. VPK- ja SPR-toiminnan aktivointi ja tukeminen (SOTEPE-toimijan identiteetin ideallinen omaksuminen)

- Toisen asteen ja AMK koulutuksen työssäoppimisen ja kehittämistehtävien ja opinnäytetöiden vahvan tukijärjestelmän luominen ja kytkeminen viranhaltijoiden toimenkuviin velvoittavana tehtävänä (työyhteisön syventävä tutustuminen ja varhainen sijaisrekrytointi)

-Korkeakouluopiskelijoiden työssäoppimisjaksojen laaja-alainen mahdollistaminen opiskelun kaikissa vaiheissa (työyhteisöön tutustuminen ja varhainen sijaisrekrytointi)

- Ammattiin valmistuneiden nuorten jatko-opiskelujen tukeminen kaikilla SOTEPE-tutkintojen tasoilla (ammatillinen kehittyminen oman työnantajan palveluksessa)

- SOTEPE-alan opiskelijoiden ammatillisten yhteistyövalmiuksien oppimista kehittymistä tukevan Opetus-SOTE-keskustoiminnan kehittäminen ja käynnistäminen (työryhmätoimintamallin juurruttaminen jo opiskeluaikana uusien ammattilaisten ajatusmaailmaan)

- Hyvinvointialueen oman tutkimus- ja kehittämisyksikön perustaminen ohjaamaan ja tukemaan suunnitelmallisesti Hyvinvointialueen työntekijöiden suuntautumista oman työn ohella tehtävään tutkimustyöhön (ammatillinen kehittyminen ja meritoituminen omassa työssä)

- Yhteistyöverkoston luominen kainuulaisten SOTEPE-alaa sivuavien yksityisten ja julkisten toimijoiden kanssa alan tutkimus- ja kehittämishankkeiden käynnistämiseksi (jatko-opiskelumahdollisuuksien ja jopa uuden yritystoiminnan luominen)

Pääosa näistä toimenpiteistä ei vaadi olennaisia taloudellisia voimavaroja, vaan selkeää ja sisäistettyä asennemuutosta sekä työntekijöiden että johdon ajattelussa – ammatillinen kehittyminen, hyvinvointi on jokaisen asia! Olemassa olevia voimavaroja on jo olemassa, kuten ”pakastettuna ollut ” kansanterveyden professuuri ja nykyiset kehittämisyksikön voimavarat uudelleen suunnattuina.

Ehdotus

Valtuustoaloite lähetetään hallintosäännön §119 mukaisesti aluehallitukselle valmisteltavaksi.

 

Päätös

Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan ehdotuksen. 


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.