Aluehallitus, kokous 24.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Hyvinvointialueen valmistelun jatkaminen

KHVADno-2022-72

Valmistelija

  • Timo Korhonen, valmistelujohtaja, timo.v.korhonen@kainuu.fi

Perustelut

Perustelu

Kainuun hyvinvointialueen valmistelu on jaettu kolmeen isoon kokonaisuuteen.

  1. Valmistellaan ns. toimeenpanolain mukaiset 10 §:n edellyttämät asiakokonaisuudet lain edellyttämissä aikatauluissa.
  2. Rakennetaan uskottava, avoin ja rehellinen tilannekuva Kainuun hyvinvointialueelta edellytettävien palveluiden järjestämis- ja tuottamisedellytyksistä tulevassa toimintaympäristössä.
  3. Uuden luottamushenkilöhallinnon myötä tehdään laaja strategiatyö, jonka pohjalta muokataan ”KAIsope 2.0” eli hyvinvointialueorganisaatio, joka kykenee vastaamaan tunnistettuihin haasteisiin.

Laaja poliittinen seurantaryhmä myös hyväksyi valitun valmistelutien, jonka myötä valmistelulla on ollut laaja kokonaistuki. Seurantaryhmä lopetti toimintansa tammikuun 2022 aluevaalien myötä.

Em. linjausten myötä valmistelu on vastuutettu viidelle päätyöryhmälle ja niiden puheenjohtajistoille. Päätyöryhmät työskentelivät joko alatyöryhmien tai selvityshenkilöiden kautta. Valmistelussa edetään valtakunnallisen valmistelun tiekartan mukaan.        

Väliaikainen valmistelutoimielin VATE  

Ns. toimeenpanolain mukaan hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin vastasi hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon käynnistämisen valmistelusta siihen saakka kunnes aluevaltuusto on valittu ja aluevaltuuston asettama aluehallitus on aloittanut toimintansa.

Heinäkuussa 2021 Kainuun kunnat, Kainuun sote ja Kainuun Pelastuslaitos perustivat yksimielisesti voimaanpanolain mukaisen väliaikaisen valmistelutoimielimen. Vaten puheenjohtajiston muodostivat puheenjohtaja Eija Tolonen, 1. vpj Anssi Parviainen ja 2. vpj Harri Peltola.

Päätöksissä oli linjattu, että hyvinvointialueen valmistelu toteutetaan Kainuussa pääasiassa viranhaltijoiden osa-aikaisena työnä, lukuun ottamatta kokoaikaista valmistelujohtajan tehtävää.

Määräaikaiseen, kokopäiväiseen valmistelujohtajan tehtävään VATE valitsi 14.9.2021 Timo Korhosen, joka aloitti tehtävässä 15.9.2021. Lokakuussa 2021 VATE:n toimistossa aloittivat osa-aikaisina työntekijöinä valmistelukoordinaattori Salli Mikkonen sekä viestintäpäällikkö Terho Pekkala. Valmistelutiimi täydentyi myöhemmin kahdella osa-aikaisella työntekijällä; Miia Pussinen aloitti 7.12.2021 ja Tuula Huovinen 1.1.2022.

VATE:n osalta linjattiin, että sen jäsenet ovat ns. osallistuvia, ei pelkästään päätöksiä tekeviä toimijoita ja että käytännön työskentely johtaa valmistelujohtaja apunaan muu henkilöstö. Toimeenpanolain mukaisia tehtäviä valmistelemaan päätettiin Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiekartan mukaisesti viisi päätyöryhmää, joissa on jäseninä Kainuun soten, Kainuun Pelastuslaitoksen, Puolangan kunnan ja muiden Kainuun kuntien sekä järjestöjen edustajia:

  1. Hallinto, talous ja tukipalvelut (pj. Anu Huttunen, vpj:t Tarja Lempeä ja Eija Immonen)
  2. Johtaminen ja osaaminen (pj Anssi Parviainen ja vpj. Eija Tolonen)
  3. Palveluiden järjestäminen (pj Anna-Liisa Kainulainen, vpj:t Jukka Juvonen ja Pertti Pasanen)
  4. Yhdyspinnat (pj Eija Jansson, vpj. Marita Pikkarainen)
  5. ICT (pj Harri Peltola, vpj. Jari Väisänen)

Valmistelukokonaisuus muodostui 24 työryhmästä.

VATE:n toiminta päättyi maaliskuun alussa 4.3.2022. Vastuu valmistelusta siirtyi luottamushenkilöhallinnolle toimeenpanolain mukaisesti.

Hyvinvointialueen valmistelun jatkaminen

Vastuu valmistelun jatkamisesta on aluehallituksella ja –valtuustolla luottamushenkilöhallinnon järjestäydyttyä.

Toimenpiteet:

  • Valmistelua jatketaan edelleen edellä kuvatusti kolmen ison kokonaisuuden mukaisesti niin, että Kainuun hyvinvointialue voi aloittaa toimintansa 1.1.2023.
  • Aluevaltuuston valittua vt. hyvinvointialuejohtajan toimeenpanovastuu ja valmistelujohtajan valmisteluvastuu osin eriytetään:
    • Vt. hyvinvointialuejohtajalla on toimeenpanovastuu HVA:een hallinnosta. Vt. hyvinvointialuejohtaja vastaa valtuuston ja hallituksen asiavalmistelusta sekä toimii aluehallituksen esittelijänä.
    • Valmistelujohtaja johtaa hyvinvointialueen valmistelua ja valmistelukanslian toimintaa.
  • Valmistelukanslian kokonaisuutta vahvistetaan
    • Tarvepohjaisesti pyritään lisäämään kanslian osa-aikaisia valmistelijoita pääosin hyvinvointialueeseen kuuluvien organisaatioiden sisältä ja toimintansa päättäneen VATEn jäsenistä.
    • Mikäli osallistuvien organisaatioiden sisältä ei saada riittävästi henkilöstöä, haetaan sitä ulkopuolelta.
  • Valmistelutyöryhmien määrää ja kokoonpanoja sovitetaan uuteen valmistelutilanteeseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Eija Tolonen, vt. hyvinvointialuejohtaja, eija.tolonen@kainuu.fi

Aluehallitus hyväksyy esitetyt toimenpiteet.

Päätös

Hyväksyi.

Päätettiin yhdistää kokousasiat § 21 Hyvinvointialueen valmistelun jatkaminen ja § 22 Katsaus.