Aluevaltuusto, kokous 27.2.2023

§ 15 Valtuustoaloite: Kansalaiskisa oman terveyden kohentamiseen (lisäpykälä)

KHVADno-2023-1212

Perustelut

Kokoomuksen valtuustoryhmä 27.2.2023

Kansalaiskisa oman terveyden kohentamiseen

Vuoden vaihteessa Kainuun Hyvinvointialue aloitti toimintansa. Kunnilla ja hyvinvointialueella on vastuu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä alueellaan. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä kunnan ja hyvinvointialueen on tehtävä yhteystyötä. Tätä varten kunnissa ja hyvinvointialueella on oltava taho, joka edistää hyvinvointia ja terveyttä.

Kainuun hyvinvointialueen rahoitusvaje on yli 30 milj. €. Lisäksi on valtava puute työntekijöistä. Vain kaksi kolmesta haussa olevasta työpaikasta saadaan täytettyä. Väestön terveydentila on Kainuussa heikompi kuin maassa keskimäärin. Sopeutustoimien rinnalla on oltava strategia millä toimin kainuulaisten terveys- sairaanhoidonpalvelujen tarvetta voidaan vähentää kohentamalla kansanterveyttä.

Kun kansa aktivoituu, saadaan paljon hyvää aikaan. On syytä ryhtyä painokkaammin tuomaan esiin kansalaisten oman terveyden ylläpidon ja kohentamisen merkitystä niin jokaisen itsensä hyvinvointiin kuin yhteiskunnallisesti.

Esitämme, että Kainuun hyvinvointialue ja kunnat yhdessä järjestävät ”Töitä hyvinvoinnin eteen”-kilpailun kainuulaisille. Ajatuksena olisi, että helposti mitattavin mittarein määritellään kansalaisen terveydentila kilpailun alussa ja lopussa. Kilpailuluokat voitaisiin ryhmitellä ikäluokittain, huomioiden rajoitteet, jne. Kyse olisi oman terveydentilan suhteellisesta kohennuksesta, ei siis kovakuntoisimmasta kainuulaisesta. Tuloksiin vaikuttaisivat liikunnan lisäksi elämäntapamuutokset ja huomion kiinnittäminen ravintoon . Kilpailu valmisteltaisiin tänä vuonna ja se järjestettäisiin ensi vuoden aikana. Toteuttamiseen löytyy hyviä yhteistyökumppaneita Kainuusta, joilla on osaamista (esim. Snowpolis, KAMK jne.). Kilpailun päätteeksi parhaiten terveydentilaansa kohottaneet omissa luokissaan palkittaisiin riittävin huomionosoituksin.

Tällaisessa kilpailussa kaikki olisivat voittajia. Asiasta keskustelu, kirjoitukset mediassa ja somessa aktivoisivat meitä kainuulaisia enemmän miettimään mikä viimekädessä on kaikkein paras terveen, hyvinvoivan, pitkän iän turva.

Ehdotus

Valtuustoaloite lähetetään hallintosäännön § 125 mukaisesti aluehallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan ehdotuksen. 

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 13:36.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.