Aluevaltuusto, kokous 27.2.2023

§ 14 Valtuustoaloite: Ikäihmisten neuvola Kainuuseen  (lisäpykälä)

KHVADno-2023-1211

Perustelut

Vasemmiston valtuustoryhmä 27.2.2023

Ikäihmisten neuvola Kainuuseen

Vasemmiston valtuustoryhmä esittää, että Ikäihmisten ennaltaehkäisevä sosiaali- ja terveydenhuolto on jatkossa entistä vahvempi osa palvelujärjestelmää Kainuun ikääntyvän väestön turvana ja hyvinvointialueen kustannuksia ehkäisevänä. Konkreettisena asiana esitämme ikäihmisten neuvolaa, jossa tehdään systemaattista työtä sekä ennalta ehkäisevänä että kuntouttavana toimintana. Mukana tässä työssä olisivat erilaiset verkostot ja järjestöt. 

Ikäihmisten neuvolassa tehdään esim. tarkastuksia yli 65-vuotiaille mm. mitataan verenpaineita, tehdään näkö- ja kuulotutkimuksia. Siellä myös autetaan erilaisten anomusten ja papereiden täytössä ja ohjataan oikea-aikaisesti oikeaan palveluun. 

Neuvolalla on hyvä maine suomalaisessa terveydenhuollossa. Siihen on totuttu syystäkin luottamaan lasten ensimmäisten elinvuosien aikana. Tehdään ikäihmisten neuvoloista vahva turvaverkko myös Kainuun kasvavalle väestöosalle tukemaan heidän vanhuuttaan. Näin luodaan ja vahvistetaan turvallisuuden tunnetta ihmisten elämän eri vaiheissa. 

Ehdotus

Valtuustoaloite lähetetään hallintosäännön § 125 mukaisesti aluehallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan ehdotuksen. 


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.