Perustelut
Hyvinvointialueen hallintosäännön 4 §:n mukaan viranomainen voi siirtää sille hallintosäännössä määrättyä toimivaltaa edelleen alaiselleen viranomaiselle. Se, jolle toimivaltaa on edelleen siirretty, ei voi enää siirtää toimivaltaa edelleen. Toimivallan siirtämistä koskevista päätöksistä tulee pitää ajantasaista luetteloa.
Toiminnan asiakaslähtöisyyden sekä hallinnon sujuvuuden ja tehokkuuden takia päätösvaltaa on syytä delegoida viranhaltijatasolle.
Asiakkaisiin kohdistuvat päätökset ja toimielimen edustaminen
Ylilääkärillä, psykologilla ja sosiaalityöntekijällä, jotka kuuluvat moniammatillisen tuen asiantuntijaryhmään, on kullakin yksin päätösvalta:
1. edustaa toimielintä tuomioistuimessa yksilöitä koskevissa asioissa palvelualueellaan
2. määrätä henkilö toimitettavaksi tutkimuksiin erityishuollon toimintayksikköön (kehitysvammaisten erityishuollosta annettu laki)
3. tahdosta riippumattoman hoidon tutkimuslausunnon laatiminen (kehitysvammaisten erityishuollosta annettu laki)
4. tahdosta riippumattomasta hoidosta, tahdosta riippumattoman erityishuollon jatkumisesta tai sen lopettamisesta (kehitysvammaisten erityishuollosta annettu laki)
Kehitysvammapoliklinikan sosiaalityöntekijällä on päätösvalta:
5. lausuntojen antamiseen, esitysten tekemiseen ja muutosten hakemiseen yksilöitä koskeviin päätöksiin
6. kehitysvammalain edellyttämien sosiaalityön asiantuntemusta vaativien lausuntojen antamiseen
Kehitysvammapoliklinikan sosiaalityöntekijällä ja kehitysvammaylilääkärillä on kummallakin erikseen päätösvalta:
7. Sosiaalityön asiantuntemusta edellyttävien yksilöitä koskevien lausuntojen antamiseen.
Toimialuejohtajalla, palvelualuepäälliköllä, palveluyksikköpäälliköllä ja kehitysvammaylilääkärillä on kullakin erikseen päätösvalta:
8. antaa vastaus sosiaalihuollon asiakaslain mukaiseen muistutukseen tai kanteluun. Muistutukseen, joka koskee toimialuejohtajaa, palvelualuepäällikköä tai palveluyksikköpäällikköä antaa vastauksen em. henkilön esihenkilö. Useaa henkilöä koskevaan muistutukseen tai epäselvässä tilanteessa vastauksen antaa hyvinvointialueen johtaja.
Palvelualuepäälliköllä, palveluyksikköpäälliköllä ja kehitysvammalääkärillä on kullakin erikseen päätösvalta:
9. valmistella asia aluehallintovirastoon
10. kehitysvammalain ja -asetuksen mukaisista palveluista ja asiakasmaksuista päättäminen
Palveluyksikköpäälliköllä on päätösvalta:
11. muuttaa lyhytaikaishoito pitkäaikaishoidoksi, kun kolmen kuukauden laitosjakso ylittyy.
Rajoitustoimenpiteiden käyttö kehitysvammaosastolla
Kehitysvammaosaston henkilökuntaan kuuluvalla sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilöllä on ratkaisuvalta kehitysvammalain perusteella seuraavissa asioissa:
12. kiinnipitäminen
13. aineiden ja esineiden haltuunotto. Palveluyksikköpäällikkö / palveluesihenkilö tekee kirjallisen päätöksen, ellei aineita tai esineitä palauteta erityishuollossa olevalle henkilölle yhden vuorokauden kuluessa haltuunotosta.
14. henkilöntarkastus
15. lyhytaikainen erillään pitäminen
16. välttämättömän terveydenhuollon antaminen vastustuksesta riippumatta. Ratkaisun tekee virkasuhteessa oleva lääkäri, kiireellisessä tapauksessa hoitava lääkäri tai toimintayksikön terveydenhuollon ammattihenkilö, jonka on välittömästi ilmoitettava asiasta hoitavalle lääkärille. Jos terveydenhuollon antamistarve on toistuvaa, virkasuhteessa oleva lääkäri tekee päätöksen enintään 30 vuorokaudeksi kerrallaan.
17. rajoittavien välineiden tai asusteiden käyttö päivittäisissä toiminnoissa. Mikäli käyttötarve on säännönmukaista ja pitkäkestoista, kirjallisen päätöksen tekee palveluyksikköpäällikkö / palveluesihenkilö enintään kuuden kuukauden ajaksi.
18. rajoittavien välineiden tai asusteiden käyttö vakavissa vaaratilanteissa, vain välttämättömän ajan ja tarkoituksenmukaisella tavalla. Päätöksen henkilön sitomisesta tekee virkasuhteessa oleva lääkäri huomioiden asiantuntijoiden arviot sitomisesta. Kiireellisessä tilanteessa ratkaisun voi tehdä henkilökuntaan kuuluva lääkäri suorittamansa tutkimuksen perusteella enintään 2 tunniksi.
19. valvottu liikkuminen toimintayksikössä, sieltä poistuminen ja toimintayksikön tai sen piha-alueen ulkopuolella liikkuminen. Kirjallisen päätösen tekee palveluyksikköpäällikkö / palveluesihenkilö.
20. poistumisen estäminen. Kiireellisissä tilanteissa ratkaisun tekee toimintayksikön sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilö, jonka on viipymättä ilmoitettava asiasta palveluyksikköpäällikölle / palveluesihenkilölle. Päätöksen tekee palveluyksikköpäällikkö / palveluesihenkilö enintään 30 päiväksi.
21. henkilökohtaisten apuneuvojen ja apuvälineiden järjestäminen.
Asiakasmaksun huojentaminen, sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulaki
22. kehitysvammaisten henkilöiden asiakasmaksujen kohtuullistamisesta ja perimättä jättämisestä päättää palveluyksikköpäällikkö.
Ehdotus
Esittelijä
-
Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi
Aluehallitus päättää siirtää toimivaltaa kuntoutuspalveluiden palvelualueella viranhaltijoille esittelytekstin mukaisesti.