Aluehallitus, kokous 13.3.2023

§ 78 Turvakotipalvelun järjestäminen Kainuun hyvinvointialueella

KHVADno-2023-178

Valmistelija

  • Anna-Liisa Kainulainen, toimialuejohtaja sosiaali- ja perhepalvelut, anna-liisa.kainulainen@kainuu.fi
  • Tiina Kiiltomäki, palvelualuepäällikkö, tiina.kiiltomaki@kainuu.fi

Perustelut

Turvakotipalvelut ovat osa väkivaltatyötä, jotka ehkäisevät lähi- ja parisuhdeväkivaltaa. Suomen lainsäädännössä turvakotipalvelun järjestämisvastuuta ei ole sisällytetty sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntöön, vaan ne ovat osa valtion sosiaali- ja terveydenhuollon erityispalveluja. Toiminnan rahoituksesta ja järjestämisestä on säädetty erillislailla ja asetuksella (laki valtion varoista maksettavasta korvauksesta turvakotipalvelun tuottajalle 1354/2014 sekä 381/2018; vna 598/2015 vna 1103/2018). 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on valinnut Kainuun hyvinvointialueen turvakotipalveluiden tuottajaksi 1.1.2019 – 31.12.2023. Erillisellä rahoituspäätöksellä THL on myöntänyt vuodelle 2023 valtionavustusta 130 000 € turvakotipalvelun tuottamiseen. Avustus on 100 prosenttia valtionavustuksiin oikeuttavista kokonaiskustannuksista. 

Kainuun hyvinvointialue on järjestänyt turvakotipalvelun yhteistyössä Oulun turvakodin kanssa ylläpitämällä etäyksikköä Kajaanissa. Kainuussa perhepaikkojen määrä on nostettu kahteen (2) vuoden 2022 aikana. Turvakotirahoitus on kattanut palkkauksen yhden sosiaalityöntekijän ja toisen perhepaikan lisäyksen myötä myös yhden sosiaaliohjaajan osalta. Vuonna 2022 turvakotipalvelussa on toteutunut 364 asumispäivää.

THL on käynnistänyt haun turvakotipalvelujen tuottajaksi seuraavalle viisivuotiskaudelle. THL valitsee avoimen haun kautta tarpeellisen määrän turvakotipalvelun tuottajia siten, että eri puolilla maata on saatavilla riittävästi turvakotipalveluja. Erillisellä vuosittain annettavalla rahoituspäätöksellä voidaan muuttaa perhepaikkojen määrää ja toimialuetta. Hyvinvointialue voi lopettaa turvakotipalvelun tuottamisen ilmoittamalla toiminnan lopettamisesta viimeistään kuusi kuukautta ennen toiminnan suunniteltua päättämistä (381/2018 9 §),

Rahoitusta voi hakea yksityinen tai julkinen palveluntuottaja. Palveluntuottajien valinnassa huomioidaan erityisesti:
• kokemus ympärivuorokautisen sosiaali- tai terveyspalvelun tuottamisesta sekä kriisityöstä ja lähisuhdeväkivallan vastaisesta työstä
• toimintaan tarkoitettujen tilojen sijainti ja tarkoituksenmukaisuus.

Hakemuksesta tulee käydä ilmi muun muassa turvakodin toimialue, toimialueen asukasluku, perhepaikkojen määrä sekä henkilöstön määrä ja rakenne. Hakemuslomakkeessa on lueteltu kaikki tarvittavat pakolliset liitteet, jotka on toimitettava hakemuksen yhteydessä.

Valtioneuvoston asetuksessa turvakotipalvelujen tuottamiselle asetettavista edellytyksistä (598/2015) määritellään turvakodin henkilöstön kelpoisuusvaatimukset.

Samassa haussa haetaan valtionavustusta myös turvakotien etäyksiköiden toiminnalle. Etäyksikkö ja turvakoti tuottavat yhdessä etäyksikön turvakotipalvelun hyödyntäen muun muassa etäyhteyspalveluja. Turvakodin etäyksikkö on tarkoitettu ratkaisuksi harvaan asuttujen alueiden turvakotipalvelujen tarpeeseen. Turvakodin etäyksikön tulee toimia ympärivuorokautisen sosiaali- tai terveyspalvelun yhteydessä.  

Hakeminen valtionavusta turvakodin etäyksikölle:

• etäyksikön palvelut tuottava organisaatio tekee hakemuksen pakollisine liitteineen samalla tavalla kuten muutkin toimijat.
• turvakodin, jonka yhteyteen etäyksikköä haetaan, tulee eritellä hakemuksen yhteydessä kulut, jotka koostuvat turvakodin menoista ja jotka koostuvat etäyksikön toiminnasta.  Toimintasuunnitelmassa tulee esittää, miten etäyksikön toiminta toteutetaan.

Haku aika on ajalla 1.3 – 30.4.2023.

Asia on käsitelty Kainuun hyvinvointialueen yhteistyötoimikunnan kokouksessa 1.3.2023 § 22.

Liite: Turvakotipalveluiden valtionavustushakemus

Lisätietoja asiasta antaa toimialuejohtaja Anna-Liisa Kainulainen, puh. 044 7502424 ja palvelualuepäällikkö Tiina Kiiltomäki p. 044 7502160 tai sähköpostitse etunimi.sukunimi@kainuu.fi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää, että hyvinvointialue hakeutuu turvakotipalvelujen tuottajaksi seuraavaksi viisivuotiskaudeksi ja hakee valtionavustusta Kainuun hyvinvointialueen ylläpitämälle etäturvakodille vuodelle 2024. 

Mikäli valtionavustusta turvakotipalvelun järjestämiseen ei saada, turvakotipalvelun järjestäminen Kainuun hyvinvointialueen toimesta lopetetaan nykyisen sopimuksen päättyessä 31.12.2023. Tällöin turvakotipalvelua tarvitsevat asiakkaat ohjataan valtionavustuksen piirissä olevien palveluntuottajien palveluihin.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.