Aluevaltuusto, kokous 20.12.2022

§ 117 Valtuustoaloite: Invaparkkien lisääminen uuden sairaalan edustalle (lisäpykälä)

KHVADno-2022-403

Perustelut

Pertti Granqvist 20.12.2022:

Uuden sairaalan pääsisäänkäynnin  edessä on vain kolme invapaikkaa ja  ne ovat sijaintinsa takia hankalia käyttää ja suorastaan vaarallisia.

Liikuntarajoitteinen joutuu ylittämään viistosti tai kadunreunaa kierrellen vilkkaasti liikennöidyn kadun. Kadun, jossa suhaavat vauhdikkaat paikallisliikenteen katurit, taksit, teinien Toyotat ja potilaita hakevat sekä tuovat kansalaisten ajoneuvot. Koska yleensä pysäköintipaikkoja on liian vähän, ajetaan autoja invapaikoille. Oheinen kuva on otettu 13.12 kello 9.30. Kuvan autot ovat kolmelle inva-autolle varatulla paikalla. Hyvin mahtuivat. Minä ajoin autoni taksien puolen tunnin paikalle ja aiemmin muun muassa tarkastuslautakunnan kokouksien aikana ajoneuvoni on ollut terassin luona puolen tunnin paikoilla. Liikuntarajoitteisten pysäköintiluvallahan kuvatun lainen pysäköinti on sallittua, ei kuitenkaan toivottavaa.  

Moka mitoituksessa syntyi insinööreillä siinä, että Kajaanin terveyskeskuksen edessä oli kolme invapaikkaa ja varmaan ajateltiin saman määrän riittävän sairaalan pääsisäänkäynnin edessä. Sairaalassa on kuitenkin enemmän kävijöitä kuin terveyskeskuksessa. Insinöörit eivät myös hoksanneet sitä, että sairaalan asiakkaissa liikuntarajoitteisia on paljon enemmän kuin esimerkiksi virastojen tai kauppiaiden asiakkaissa.

Jarmo Jokinen jokin aikaa sitten tekemässään esteettömyyden kartoituksessa todennut oikeaksi invapaikkojen määräksi 11.

Havainto on ammattilaisen tekemä ja varmasti oikea. Lisäisin vielä siihen, että invapaikat on sijoitettava mahdollisimman lähelle pääsisäänkäyntiä ja siten, ettei liikuntarajoitteiset joudu ylittämään katua sairaalaan aulaan päästäkseen.

Siis lyhyesti: Vähintään 11 oikein sijoitettua invapaikkaa sairaalan pääsisäänkäynnin eteen on rakennettava mahdollisimman nopeasti.

Olen ollut tästä yhteydessä muun muassa sairaalainsinööriin välikäsien kautta. Invapaikkaongelman korjaamatta jättäminen vetoamalla louhintatarpeeseen vaikuttaa tekosyyltä. Muun muassa Sotkamosta löytyy riittävän referenssilistan omaavia urakoitsija.

Kansalaisilta ja sairaalan työntekijöiltä on tullut lisäksi palautetta yleisten pysäköintipaikkojen riittämättömyydestä. Tällekin seikalle pitäisi tehdä jotain eli miettiä mistä lisää pysäköintipaikkoja.

Ehdotus

Valtuustoaloite lähetetään hallintosäännön §119 mukaisesti aluehallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan ehdotuksen. 

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 17:39.