Aluevaltuusto, kokous 31.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 81 Kainuun hyvinvointialueen ohje ryhmärahan käytöstä ja tuen suuruus

KHVADno-2022-59

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valmistelijat: Virpi Korhonen, laatupäällikkö, sähköposti: virpi.i.korhonen, puh. 044 797 4940 ja Marjo Huovinen-Tervo, hallintoylihoitaja, sähköposti: marjo.huovinen-tervo@kainuu.fi, puh. 050 346 8833

Kainuun hyvinvointialueen hallintosääntö

Hyvinvointialueen hallintosääntöä täydennetään hallintosäännön 4 luvun osalta. Organisaation rakennetta ja toimivaltaa on kuvattu järjestämisen, asiakasprosessien (ydinprosessit) ja oman palvelutuotannon osalta. Hyvinvointialuejohtajan tehtäväaluetta on täydennetty.

Toimialuejohtajan, palvelualuepäällikön, palveluyksikköpäällikön ja pelastusjohtajan tehtävät on kirjattu hallintosääntöön. Lisäksi sinne on kuvattu lääketieteen profession koordinaattorin (johtajaylilääkäri) sekä hoitotyön profession koordinaattorin (johtajaylihoitaja) tehtävät.

Liite: Kainuun hyvinvointialueen hallintosääntö 2. vaihe

Ehdotus

Esittelijä

Eija Tolonen, järjestämisjohtaja, eija.tolonen@kainuu.fi

Aluehallitus hyväksyy hallintosääntöluonnoksen ja päättää esittää, että aluevaltuusto:

  • hyväksyy esitetyn hallintosäännön
  • hallintosääntö tulee voimaan välittömästi sen hyväksymisen jälkeen

 

Pöytäkirja tarkastetaan täman asian osalta kokouksessa.

 

Päätös

Aluehallitus hyväksyi hallintosäännön sovituilla muutoksilla. Päivitetty hallintosääntö lisätään pöytäkirjan liitteeksi.    

Pöytäkirja tarkastettiin tämän asian osalta kokouksessa.

Virpi Korhonen ja Marjo Huovinen-Tervo esittelivät asiaa ja poistuivat kokouksesta tämän jälkeen. 

 

 

Eriävä mielipide

Marika Tuomela Perussuomalaisten Kainuun aluevaltuustoryhmän edustajana esitti eriävän mielipiteen hallintosääntöön kirjattavan ryhmärahan osalta.

Valmistelija

Virpi Korhonen, laatupäällikkö, virpi.i.korhonen@kainuu.fi
Marjo Huovinen-Tervo, hallintoylihoitaja, marjo.huovinen-tervo@kainuu.fi

Perustelut

Aluehallitus on käsitellyt asiaa kokouksessaan 22.6.2022 § 64 ja tehnyt esityksen aluevaltuustolle päätösehdotuksen mukaisesti.

 

Ehdotus

Esittelijä

Eija Tolonen, järjestämisjohtaja, eija.tolonen@kainuu.fi

Aluehallitus päätti esittää, että aluevaltuusto:

  • hyväksyy esitetyn hallintosäännön
  • hallintosääntö tulee voimaan välittömästi sen hyväksymisen jälkeen

 

 

Päätös

Keskustelun kuluessa Mikko Polvinen esitti, että hallintosääntöön § 82 ei lisätä kohtaa “Valtuustoryhmien tukeminen”. Tätä ehdotusta kannattivat Sami Pihlajamaa ja Jaakko Mikkola. 

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty aluehallituksen ehdotuksesta poikkeava kannatettu ehdotus, joten asiasta on äänestettävä.

Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan esityksestä äänestystavaksi nimenhuutoäänestyksen. Valtuusto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan esityksestä äänestysesityksen: ne, jotka kannattavat aluehallituksen ehdotusta äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat Mikko Polvisen ehdotusta äänestävät EI.

Suoritetussa äänestyksessä aluehallituksen ehdotus sai neljäkymmentäkahdeksan (48) JAA-ääntä ja Mikko Polvisen ehdotus sai kahdeksan (8) EI-ääntä. Lisäksi annettiin yksi (1) TYHJÄ-ääni ja yksi (1) oli POIS äänestyksestä.

Äänestyspöytäkirja liitteenä. Puheenjohtaja totesi aluehallituksen ehdotuksen tulleen aluevaltuuston päätökseksi.

 

Keskustelun kuluessa Matti Heikkinen esitti, että  hallintosäännön §:t 26 ja 27 yhdistetään ja samaan pykälään lisätään sosiaalijohtaja. Sosiaalijohtaja 1. Toimii sosiaalityön ja sosiaalihuollon tehtäväalan johtavana viranhaltijana; 2. Toimii hyvinvointialueen sosiaalityön profession edustajana ja johtaa professionsa läpileikkaavan prosessin asiantuntija- ja yhdyspintatehtäviä; 3. Toimii professioiden koordinaatioon kuuluvien asioiden valmistelijana tehtäväalansa osalta; 4. Antaa professioiden koordinaation tehtäväkokonaisuuteen sisältyviä asiantuntijalausuntoja tehtäväalansa osalta; 5. Varmistaa osaltaan sosiaalihuollon järjestämisen asianmukaisuutta yhteistyössä järjestämistoiminnon ja toimialuejohdon kanssa; 6. Varmistaa toimialueiden, palvelualueiden ja vastuualueiden välistä yhteistyötä ja kehittämistä yhteistyössä muiden professioiden edustajien kanssa; 7. Vastaa sosiaalityön profession tehtäväkokonaisuuteen sisältyvistä alan laillistettujen ammattihenkilöiden riittävyyden ja resurssoinnin koordinaatiotehtävistä ja ennakoinnista sekä oppilaitosyhteistyöstä; 8. Vastaa osaamisen ja sosiaalihuollon ammatillisen johtamisen kehittämisestä, varmistaa osaltaan sosiaalihuollon palvelujen laatua ja yhdenvertaisuutta. Vastaa asiakastyön tuloksellisuuden arviointikäytäntöjen kehittämisestä, tutkimukseen ja näyttöön perustuvan sosiaalityön ja ammattikäytäntöjen vahvistamisesta; 9. Vastaa osaltaan tutkimus-, koulutus-, kehittäminen ja innovaatio (TKKI) -tehtäväkokonaisuudesta sosiaalihuollon osalta; 10. Vastaa osaltaan yhteistyöstä yhteistyöalueella (YTA) sosiaalihuollon osalta; 11. Osallistuu alueelliseen ja kansalliseen sosiaalityön ja sosiaalihuollon kehittämis- ja palvelujen uudistustyöhön; ja 12. Osallistuu tarvittaessa toimi- ja palvelualueiden johtoryhmien työskentelyyn.

Tätä ehdotusta kannattivat Auli Halonen ja Terttu Huttu-Juntunen.

Koska keskustelun kuluessa oli Paavo Oikarinen tehnyt Raimo Piiraisen ja Aki Räisäsen kannattamina ehdotuksen, että kaikki lisäysehdotukset hallintosääntöön tuodaan aluevaltuuston käsittelyyn aluehallituksen kautta, puheenjohtaja Anne Lukkari kysyi, että sopiiko Matti Heikkiselle, että hänen ehdotuksensa tuodaan aluevaltuustoon aluehallituksen käsittelyn kautta. Tämän ehdotuksen hyväksyi sekä Matti Heikkinen että koko aluevaltuusto yksimielisesti.

Aluevaltuusto hyväksyi Kainuun hyvinvointialueen hallintosäännön aluehallituksen esityksen mukaisesti. Lisäksi aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti, että hallintosääntö tulee voimaan hyväksymisen jälkeen.

Merkittiin, että tämän pykälän osalta pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa.

Merkittiin, että asiaa esittelivät laatupäällikkö Virpi Korhonen ja hallintoylihoitaja Marjo Huovinen-Tervo.

Merkittiin, että tämän pykälän käsittelyn aikana Pasi Kilpeläinen poistui klo 17:36 ja saapui tauon aikana klo 17:59. 

Merkittiin, että tämän pykälän käsittelyn jälkeen pidettiin tauko klo 17.53-18.03.

 

 

Valmistelija

Timo Korhonen, valmistelujohtaja, timo.v.korhonen@kainuu.fi

Perustelut

Laki hyvinvointialueesta 611/2021 määrittelee 27 §:ssä ”Valtuustoryhmä ja sen toiminnan tukeminen”:

”Valtuustoryhmien toimintaedellytyksien parantamiseksi hyvinvointialue voi taloudellisesti tukea valtuustoryhmien sisäistä toimintaa sekä toimenpiteitä, joilla valtuustoryhmät edistävät hyvinvointialueen asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Tukea myönnettäessä on yksilöitävä tuen käyttötarkoitus. Tuen määrä valtuustoryhmittäin on ilmoitettava hyvinvointialueen tilinpäätöksessä.”

Em. lakiin perustuen Kainuun hyvinvointialueella on hyväksytty hallintosääntöön 82 §:ssä määräykset valtuustoryhmien tukemisesta alla olevalla tavalla:

”Valtuustoryhmien toimintaedellytyksien parantamiseksi hyvinvointialue voi hyvinvointialuelain 27 §:n määräysten mukaisesti tukea taloudellisesti valtuustoryhmien sisäistä toimintaa sekä toimenpiteitä, joilla valtuustoryhmät edistävät hyvinvointialueen asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Tuen suuruudesta ja sen käytön periaatteista päättää aluevaltuusto.”

Lainsäädännön ja hallintosäännön pohjalta aluehallitukselle on valmisteltu ”Kainuun hyvinvointialueen ohje ryhmärahan käytöstä”.

Ehdotus

Esittelijä

Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää hyväksyä liitteen mukaisen ohjeen ryhmärahan käytöstä ja tuen suuruudesta.

Päätös

Hyvinvointialuejohtajan muutettu päätösehdotus:

Aluehallitus päättää hyväksyä:

1. muutetun liitteen mukaisen ohjeen ryhmärahan käytöstä ja tuen suuruudesta
2. ottaa ryhmärahan käyttöön 1.1.2023 lähtien
3. lähettää asian aluevaltuuston päätettäväksi

Päätös

Hyväksyi.

Marika Tuomela esitti, että ryhmärahaa ei hyväksytä käyttöön otettavaksi. Asia ei saanut kannatusta ja näin ollen raukesi, joten hyvinvointialuejohtajan muutettu päätösehdotus jäi voimaan. 

Marika Tuomela jätti asiasta eriävän mielipiteen. 

Merkittiin tauko klo 13:00 - 13:12.

Valmistelija

  • Timo Korhonen, valmistelujohtaja, timo.v.korhonen@kainuu.fi

Perustelut

Aluehallitus on käsitellyt asiaa kokouksessaan 26.9.2022 § 122, joka on nähtävillä edellä. 

Ehdotus

Aluevaltuusto päättää: 

1. hyväksyä liitteen mukaisen ohjeen ryhmärahan käytöstä ja tuen suuruudesta
2. ottaa ryhmärahan käyttöön 1.1.2023 lähtien

 

 

Päätös

Mikko Polvinen Perussuomalaisten Kainuun aluevaltuustoryhmän edustajana ehdotti, että:

1. Ohjetta hyvinvointialueen ryhmärahan käytöstä ei hyväksytä ja että ryhmärahan suuruus on 0 euroa
2. aluevaltuusto valtuuttaa aluehallituksen yhdessä hyvinvointialueen johdon kanssa suunnittelemaan tapoja, joilla koko aluevaltuusto pääsee kuulemaan ja keskustelemaan kainuulaisten kanssa, jotta kainuulaiset pääsevät osallistumaan päätöksentekoon sekä tulemaan kuulluiksi.

Ehdotusta kannattivat Tea Heikkinen, Jaakko Mikkola, Pertti Granqvist ja Eila Aavakare.

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty aluehallituksen ehdotuksesta poikkeava kannatettu ehdotus, joten asiasta on äänestettävä.

Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan esityksestä äänestystavaksi nimenhuutoäänestyksen, jonka mukaan ne, jotka kannattavat aluehallituksen ehdotusta äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat Mikko Polvisen ehdotusta äänestävät EI.

Suoritetussa äänestyksessä aluehallituksen ehdotus sai neljäkymmentäkuusi (46) JAA-ääntä ja Mikko Polvisen ehdotus sai kolmetoista (13) EI-ääntä. Äänestyslista lisätään pöytäkirjan liitteeksi. Puheenjohtaja totesi aluehallituksen ehdotuksen tulleen aluevaltuuston päätökseksi.