Aluehallitus, kokous 24.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 137 Oikaisuvaatimus terveyden- ja sairaanhoidon palvelujen toimialuejohtajan virkavalinnasta

KHVADno-2022-248

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, tuija.aarnio@kajaani.fi
  • Timo Korhonen, valmistelujohtaja, timo.v.korhonen@kainuu.fi

Perustelut

Susanna Halonen  vaatii 30.9.2022 allekirjoittamallaan oikaisuvaatimuksella aluehallitusta kumoamaan lainvastaisena aluehallituksen päätöksen (12.9.2022, 96 §), jolla terveyden- ja sairaanhoidon toimialuejohtajaksi valittiin johtava ylilääkäri Mari Kinnunen. Oikaisuvaatimuksen tekijä perustelee vaatimustaan työkokemuksellaan, jonka perusteella hän olisi virkaan selvästi pätevin sekä hallintolain 28 §:n esteellisyyssäädöksellä.

Valintaperusteet  

Aluehallitus on ko. viran perustaessaan kokouksessaan 30.6.2022 määritellyt viran kelpoisuusehdoiksi soveltuvan ylemmän korkeakoulututkinnon, vahvan perehtyneisyyden toimialaan ja johtamiskokemuksen. Viranhakuilmoituksessa kerrottiin viran menestyksellisen hoitamisen edellyttävän lisäksi 1) hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja 2) vahvaa ihmisten johtamisen taitoa 3) esiintymisvalmiuksia 4) strategista johtamisotetta  5) talouden ymmärrystä, päätöksenteko- ja toimeenpanokykyä sekä 6) uudistuksien johtamiskykyä. Virka oli haettavana 15.7. - 8.8.2022 välisen ajan. Määräaikaan mennessä virkaan saapui 11 hakemusta. Hakijoista kahdella ei ollut virkaan vaadittavaa muodollista kelpoisuutta.

Aluehallitus nimesi kokouksessaan 5.8.2022 viranhakijoiden haastatteluryhmän, johon kuuluivat  Aki Räisänen, Heikki Huotari, Mikko Polvinen, Markku Oikarinen, Anne Kemppainen ja Airi Mäkinen. Aluehallituksen kokouksessa 15.8.2022 Airi Mäkisen todettiin jäävänneen itsensä esteellisyyden vuoksi ja hänen tilalleen nimettiin Paavo Enroth. Haastatteluryhmään kuului lisäksi hyvinvointialuejohtaja Jukka Lindberg. 

Haastatteluihin kutsuttiin  Susanna Halonen, Janne Heikkinen, Mari Kinnunen ja Veli-Matti Varmo. Haastatteluissa ja koko valintaprosessissa käytettiin apuna henkilöstöarvioinnin ammattilaista, Mercuri Urval Oy:n konsulttia. Haastattelujen perusteella soveltuvuusarviointiin päätettiin lähettää kaikki neljä haastateltua. 

Valintaprosessi oli siis useampivaiheinen: 1) Alkukarsinta, johon sisältyi työkokemuksen arviointi ja ansiovertailu, 2) haastatteluosio, 3) soveltuvuusarviointi 4) valintaryhmän kokonaisarviointi ja esitys aluehallitukselle 5) aluehallituksen kokoanisarviointi ja valinta. 

Alkukarsinta haastatteluun tapahtui hakemusten perusteella. Haastatteluun kutsuttiin kaikki ko. tehtävää hakeneet laillistetut lääkärit. Haastattelujen jälkeen em. henkilöt lähetettiin soveltuvuusarviointiin. Oikaisuvaatimus ja sen perustelu pohjautuu valintaprosessissa vain yhteen osioon eli hakemuksessa esitettyyn työkokemukseen. Molemmat ko. hakijat täyttivät selkeästi HVA:een tavoitteleman tehtävän työkokemusvaatimukset, tosin erilaisella työkokemusprofiililla. Huomioitavaa on, että valitulla on myös proviisorin koulutus muun lisäksi.

Oikaisuvaatimuksen tekijä viittaa erikoissairaanhoidon johtamiskokemukseensa. Hakuilmoituksessa vaatimuksena ei erikseen edellytetä erikoissairaanhoidon johtamiskokemusta, mutta sitä pitää arvioida ja on arvioitu osana kokonaisuutta. Oikaisuvaatimuksen tekijän kohdalla tätä on nimenomaan arvioitu osana ansiovertailun työkokemusta. Hän saa maksimipisteet työkokemuksesta, joka on linjattu olemaan ”avoimen tehtävän kannalta relevantin työkokemuksen ansiovertailu”. Kolmella ehdokkaalla oli erittäin hyvä, riittävä ja relevantti työkokemus olemassa ja työkokemuksen sopivuutta haettuun tehtävään on arvioitu varsin korkealle. Oikaisuvaatimuksen tekijän työkokemus ei kokonaisuutena arvioiden ansiovertailussa noussut muita korkeammalle tasolle. 

Haastatteluosion osalta koko valintaryhmä oli yksimielinen haastateltavien onnistumisesta ja järjestyksestä. Soveltuvuusarvioinnin osalta Mercuri Urvalin arviointitulokset käytiin perusteellisesti lävitse.

Virkavalinta suoritetaan hakijoiden ansiovertailun ja henkilökohtaisten ominaisuuksien arvioinnin perusteella. Päätöksentekijällä on laaja harkintavalta ja valinnassa voidaan painottaa tiettyä kelpoisuusvaatimusta toisia enemmän. 

Kokonaisuutena ehdokkaat olivat varsin tasavertaisia. Koulutuksen, työkokemuksen, haastattelujen ja soveltuvuusarvioinnin pohjalta tehdyn kokonaisarvioinnin perusteella virkaan pätevimmäksi osoittautui Mari Kinnunen . 

 

Esteellisyys

Oikaisuvaatimuksen tekijä väittää päätöksen olevan lainvastainen, koska sen tekemiseen on osallistunut esteellinen henkilö. Esteeliseksi sukulaisuuden perusteella väitetty aluehallituksen jäsen on jäävännyt itsensä valintaprosessista heti, kun hänen tyttärensä hakemus on saapunut. Tämä ilmenee aluehallituksen pöytäkirjasta 15.8.2022, jossa hänen tilalleen valintaryhmään on valittu toinen henkilö eikä esteellinen ole osallistunut valintaprosessiin eikä aluehallituksen kokouksiin päätöksentekijänä. 

 

Edellä mainituilla perusteilla aluehallitus toteaa, että päätös on syntynyt laillisessa järjestyksessä ja aluehallitukselle kuuluvaa harkintavaltaa käyttäen. 
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus hylkää oikaisuvaatimuksen perusteettomana. 

Päätös

Hyväksyi. 

 

Esteellisyys

  • Airi Mäkinen (osallisuusjäävi)