Aluehallitus, kokous 26.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 118 Kestävän kasvun Kainuu II -hanke

KHVADno-2022-222

Valmistelija

  • Marita Pikkarainen, kehittämisjohtaja, marita.pikkarainen@kainuu.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveysministeriö on avannut valtionavustushaun vv. 2023-2025 liittyen Suomen kestävän kasvun ohjelmaan, jonka hakuaika on 1.9. - 6.10.2022. Suomen kestävän kasvun ohjelmalla tuetaan hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelma vauhdittaa kilpailukykyä, investointeja, osaamistason nostoa sekä tutkimusta, kehitystä ja innovaatioita. Ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Suomen kestävän kasvun ohjelma rakentuu neljälle pilarille, joista STM vastaa pilarista 4  ja osin pilarista 3. Valtionavustus on 100 %:sta ja siihen sovelletaan valtionavustuslakia (688/2001) ja lakia Euroopan union elpymis- ja palautumistukivälineen hallinnoinnista, valvonnasta ja tarkastuksesta (537/2022). Valtionavustusta on kansallisesti haettavana yhteensä
255,6 milj. €. Euromäärä jakaantuu pilari- ja investointikohtaisesti. Ainoastaan pilarin 4 investointi 1:n haettava avustussumma on määritelty hyvinvointialuekohtaisesti.

Kestävän kasvun Kainuu II -hanke on jatkoa meneillään olevalle Kestävän kasvun Kainuu -hankkeelle, jonka toteutusaika on 5-12/2022. Kestävän kasvun Kainuu II -hanketta on valmisteltu STM:n hakuoppaan mukaisesti. Valmistelu on parhaillaan menossa ja tulee tarkentumaan työn edetessä.

Pilarin 3 tavoitteena on työllisyysasteen ja osaamistason nostaminen kestävän kasvun vauhdittamiseksi. Kainuun kestävän kasvun II -hankkeessa keskitytään IPS - sijoita ja valmenna toimintamallin toteuttamiseen. Tavoitteena on tukea mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden ja mielenterveyskuntoutujien työmarkkinoille pääsyä, paluuta ja siellä pysymistä.

Pilari 4 tavoitteena on sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuuden vahvistaminen ja kustannusvaikuttavuuden lisääminen. Pilari koostuu neljästä investoinnista.

Investointi 1 tavoitteena on hoitotakuun toteutumisen edistäminen sekä koronavirustilanteen aiheuttaman sosiaali- ja terveydenhuollon hoito-, kuntoutus- ja palveluvelan purkaminen. Toimenpiteiden tulee kohdistua heikossa ja haavoittuvassa asemassa oleviin asiakkaisiin ja potilaisiin. Kestävän kasvun Kainuu II -hankkeen kohderyhmiksi on noussut nuoret ja nuoret aikuiset, joilla on tunnistettuja tai vielä tunnistamattomia päihde- tai mielenterveyshäiriöitä (pakollinen), henkilöt, joilla on mielenterveys- ja päihdehäiriöitä tai kohonnut riski sairastua niihin (ml. aikuiset neuropsykiatrisesti oireilevat), pitkäaikaissairaat ja pitkäaikaissairauden riskissä olevat henkilöt, vammaiset henkilöt, omaishoitajat sekä lapset ja nuoret. 

Investointi 1 jakaantuu kahteen alakohtaan a) heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien asiakas- ja potilasryhmien hoito-, kuntoutus- ja palveluvelan purku ja hoitoon sekä palvelun piiriin pääsyn parantaminen sekä b) digitaalisten toimintamallien käyttöönotto ja jalkauttaminen. Tähän investointiin STM on varannut kullekin hyvinvointialueelle  valtionosuuden, joka perustuu kiinteään osuuteen sekä väestöpohjaan. Kainuun hyvinvointialueen on mahdollista saada tästä investoinnista n. 3,8 milj. €. A-kohtaan on suunniteltu seuraavia toimenpiteitä: lasten ja nuorten mielenterveyden sekä suun terveydenhuollon edistäminen, vammaisten henkilöiden palvelujen turvaaminen, omaishoitajien jaksamisen tukeminen, aikuisten neuropsykiatrisen kuntoutuksen edistäminen, perusterveydenhuollon vastaanottotoiminnan läpimurtovalmennus, muutoskyvykkyyden lisääminen, häiriökysynnän vähentäminen sekä sosioekonomisten terveyserojen selvityksen mukaiset toimenpiteet. B-kohtaan on suunniteltu seuraavia toimenpiteitä: sähköinen perhekeskus, terapiat etulinjassa toimintamalli (terapianavigaattori, interventionavigaattori), chatin ja chatbotin laajentaminen, etävastaanotot ja etäkonsultaatiot, digituki kansalaisille ja työntekijöille, selvitys digitaalisten toimintamallien laajentamisesta, Suomi.fi -virkailijavaltuutuksen laajentaminen, digitaalinen asiakas- ja palveluohjaus sekä asiakkuussovelluksen laajennus.

Investointi 2 tavoitteena on edistää hoitotakuuta vahvistamalla ennaltaehkäisyä ja ongelmien varhaista tunnistamista. Tähän investointiin on suunniteltu monialaisen HYTE-palvelukonseptin kuvaus ja alueellisen digitaalisen palvelutarjottimen käyttöönotto.

Investointi 3 tavoitteena on vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusvaikuttavuutta tukevaa tietopohjaa ja vaikuttavuusperusteista ohjausta. Kirjaamiskäytäntöjen ja rakenteellisen sosiaalityön raportoinnin kehittäminen sekä vaikuttavuusperusteisuuden ja tiedolla johtamisen kehittämispilotin toteuttaminen ovat tähän investointiin suunnitellut toimenpiteet.

Investointi 4 tavoitteena on ottaa käyttöön hoitotakuuta edistävät palvelumuotoillut digitaaliset innovaatiot. Tämä investointi jakaantuu neljään pääkohtaan 1) kansalaisten digitaaliset palvelut, 2) ammattilaisten digitaaliset järjestelmät, 3) johtamisen ratkaisut sekä 4) uudet digitaaliset innovaatiot. Valmistelussa on suunniteltu käyttöön otettavaksi seuraavat: Pääkohta 1 digitaaliset palvelut: asiakaspalautteen keruu, digi-HTA -arviointimalli, asiakkaan oma arvio palvelutarpeesta, kohderyhmien digituki, digipalvelupolut, älykkäät tutkimusohjeet, sähköinen perhekeskus, virtuaalinen tarina-auttaminen, vaikuttava etämittaus sekä hyvinvoinnin palvelutarjotin. Pääkohta 2 ammattilaisten digitaaliset järjestelmät: asiakkuussovellus, ammattilaisten digituki, viranomaisviestintä, omais- ja perhehoidon toiminnanohjaus, omasoten ammattilaisen käyttöliittymän uudistaminen, elatusapulaskuri, Suomi.fi viestien laajennuksen käyttöönotto sekä älykäs asiakas- ja palveluohjaus. Pääkohta 3 johtamisen ratkaisut: toiminnan ohjaus ja väestön palvelutarpeen ennakointi (oma ja YTA toteutus). Pääkohta 4 uudet digitaaliset innovaatiot: YTA-matkakeskus järjestelmä ja asiakkaan yhteydenottoon liityvän tiedon hyödyntäminen osana tiedolla johtamista.


​​​​​​

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus päättää:

  1. merkitä asian tiedoksi.
  2. hyväksyä Kestävän kasvun Kainuu II -hankkeen valtionavustuksen hakemisen.
  3. antaa hyvinvointialuejohtajalle oikeuden työstää Kestävän kasvun Kainuu II -hankehakemus loppuun ja täydentää sitä tarvittavin osin.

Päätös

Hyväksyi.