Perustelut
Kainuun hyvinvointialueen järjestämissuunnitelma toimii valtionhallinnon hyvinvointialueilta edellyttämänä muutosohjelmana. Keskeisinä linjauksina ovat asiakkuuksien hallinnan ja ohjauksen tehostaminen, digipalveluiden ja teknologian hyödyntäminen, kotiin annettavien palveluiden vahvistaminen, lähipalveluiden uudistaminen ja päivystyspalveluiden turvaaminen sekä kokonaisuudessaan kustannustehokkaampiin järjestämistapoihin siirtyminen.
Kainuun aluevaltuusto hyväksyi 24.4.2023 (§ 22) hyvinvointialueen palveluita koskevan järjestämissuunnitelman vuosille 2023–2025. Toimenpide-esitykset ja toimeenpano päätettiin toteuttaa asteittain eri vaiheessa vuosina 2023–2025 osana hyvinvointialueen toiminnan ja talouden suunnittelua. Samassa yhteydessä hyväksyttiin vakiinnuttamisrahoituksen käyttö osana järjestämissuunnitelman toimenpide-esityksiä ja niiden toimeenpanoa.
Aluehallitus hyväksyi 22.5.2023 (§ 137) ensimmäisen vaiheen toimenpide-esitykset, joiden taloudellinen sopeutusvaikutus arvioitiin olevan noin 5 M€. Näiden toimenpiteiden käytännön toimeenpano tapahtui pääsääntöisesti syksyn 2023 aikana.
Toinen vaihe käsiteltiin aluehallituksessa 11.12.2023 (§ 272) ja aluevaltuustossa 18.12.2023 (§ 69). Toimenpiteillä jatkettiin ensimmäisen vaiheen toimeenpanoa ja ne käynnistyivät vuoden 2024 aikana.
Kolmas vaihe koostui kuudesta kehitysohjelman kokonaisuudesta ja siitä päätettiin samanaikaisesti toisen vaiheen kanssa joulukuussa 2023 sekä aluehallituksessa että aluevaltuustossa. Kehitysohjelmien taustalla oli hyvinvointialueen ja ministeriöiden syksyllä 2023 käyty lakisääteinen ohjausneuvottelu, jonka mukaisesti määriteltiin ohjelmien painopisteet.
Kehitysohjelmien tavoitteena oli pysäyttää alijäämäkehitys ja käynnistää toimet kumulatiivisen alijäämän kattamiseksi valtion ohjauksen mukaisesti. Lisäksi kehitysohjelmille asetettiin tavoitteeksi vuoden 2024 alijäämätason (26,9 M€) pienentäminen vähintään 2 miljoonalla eurolla. Ehdotukset kehitysohjelmien kokonaisuudeksi hyväksyttiin aluehallituksessa 6.5.2024 (§ 113) ja aluevaltuustossa 17.6.2024 (§ 27), ja toimenpiteet käynnistyivät välittömästi.
Järjestämissuunnitelman neljännen vaiheen toimenpide-esityksiä (liite) on valmisteltu loppuvuodesta 2024 ja alkuvuodesta 2025. Tarkoituksena on tiivistää aikaisemmat toimenpiteet neljäksi laajemmaksi osa-alueeksi, jotka ovat
• organisaatio- ja johtamisjärjestelmän kokonaistarkastelu
• terveydenhuollon kokonaistuloksellisuuden parantaminen
• toimiva palveluverkko ja palvelujen tuotantotavat
• yhdyspinta- ja sidosryhmäyhteistyö
Neljännen vaiheen kanssa samanaikaisesti huolehditaan aiemmin toteutumattomien tai keskeneräisten edelleen ajankohtaisten ja merkityksellisten toimenpiteiden loppuunsaattamisesta. Näitä ovat erityisesti kustannustehokkaampiin järjestämis- ja tuotantotapoihin siirtyminen, YTA-yhteistyö, ikääntyneiden palvelurakenteen ja -ketjujen kehittäminen sekä käynnistettyjen ohjelmien eteneminen (mm. digiohjelma, tilaohjelma).
Järjestämissuunnitelmaa on tarkasteltava kokonaisuutena, jossa eri vaiheet muodostavat toimenpiteiden jatkumon ilman tarkkoja vaiherajoja. Muutosohjelmalla on merkittävä tavoite talouden tasapainottamisessa, mutta myös organisaation toimintakyvyn ylläpitämisessä ja jatkuvassa parantamisessa.
Sekä hyvinvointialueen oman arvion että THL:n arviointiraportin (2024) mukaan järjestämissuunnitelman eteneminen toimenpiteineen on ollut oikean suuntaista, mutta muutosten toimeenpano on edennyt odotettua hitaammin. Marraskuussa 2024 käydyssä ministeriöiden ja hyvinvointialueen välisessä lakisääteisessä ohjausneuvottelussa ministeriöiden toimenpidesuosituksissa todettiin, että alueen on nopeutettava muutosohjelman toimeenpanoa ja varmistettava kustannusvaikutusten saavuttaminen talouden tasapainottamiseksi.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Sami Mäenpää, hyvinvointialuejohtaja, sami.maenpaa@kainuu.fi
Aluehallitus
1. hyväksyy järjestämissuunnitelman neljännen vaiheen toimenpide-esitykset liitteenä olevan taulukon mukaisesti
2. velvoittaa hyvinvointialueen toimialueet toimeenpanemaan hyväksytyt esitykset