Aluehallitus, kokous 3.3.2025

§ 64 Lastenyksikön rakentaminen

KHVADno-2025-750

Valmistelija

  • Anna-Liisa Kainulainen, toimialuejohtaja sosiaali- ja perhepalvelut, anna-liisa.kainulainen@kainuu.fi
  • Tiina Kiiltomäki, palvelualuepäällikkö, tiina.kiiltomaki@kainuu.fi

Perustelut

Aluehallitus vastaa hyvinvointialueen hallinnosta ja taloudenhoidosta sekä päättää asioista joita ei ole määrätty hallintosäännössä tai delegointipäätöksessä. 

Taustaa

Kainuun hyvinvointialue järjestää lastenkotipalvelua Salmijärvellä Kajaanissa sijaitsevissa entisissä B-mielisairaalan tiloissa. Salmilan lastenkodin yhteydessä toimii myös Kainuun turvakoti ja Kainuun hyvinvointialueen sosiaalipäivystys, jonka yhteydessä on ollut lastenkotitoimintana kaksi lasten ja nuorten kriisipaikkaa. 


Salmijärven rakennukset ovat tulleet käyttöikänsä päähän, eikä muutoksia tai korjauksia ole mahdollista eikä kustannustehokasta enää toteuttaa. Lastenkodin tiloissa on ollut myös sisäilmahaasteita sekä henkilöstöllä että asiakkailla. Tiloissa käytetään sisäilman puhdistimia ilman laadun parantamiseksi. Sisäilmatutkimuksissa on todettu paikallista mikrobivaurioitumista ulkoseinärakenteissa sekä laajoja vaurioita välipohjarakenteissa. Tämän lisäksi on havaittu puutteita rakenteellisessa tiiveydessä, rakenteiden todettuja vuotopaikkoja on tutkimustulosten perusteella tiivistetty. Tilat eivät ole enää sopivat lastenkotitoiminnan järjestämiseen myöskään toiminnan näkökulmasta. Lastenkotitoimintaa ei voida kehittää eikä omaa palvelutuotantoa voida lisätä nykyisissä tiloissa. Lastenkodissa on yhteensä säännöllisessä käytössä 12 paikkaa.


Sosiaali- ja perhepalvelujen toimialue on teettänyt selvityksen lastensuojelupalveluissa toteutuneista ostopalveluista sekä omasta palvelutuotannosta. Toiminnan ja talouden näkökulmasta hyvinvointialueen omaa lastensuojelun sijaishuollon palvelutuotantoa on järkevää lisätä ja kehittää toimintamalli, jonka avulla voitaisiin ennaltaehkäistä lasten pitkäaikaisia sijoituksia kodin ulkopuolelle sekä vähentää ostopalveluiden käyttöä. Seitsemän lapsen sijoitus kodin ulkopuolelle ostopalveluna toteutettuun lastensuojelun sijaishuoltopaikkaan maksaa hyvinvointialueelle keskimäärin 1 M€ vuodessa. 


Jo toteutuneessa lastenyksikköä koskevassa suunnittelussa on huomioitu edellä mainitut seikat. Lastenkotitoimintaa lisätään omana palvelutuotantona siten, että jatkuvassa käytössä on 19 asiakaspaikkaa. Lisäksi lastenyksikköön on suunniteltu toteutuvan vammaisten lasten lyhytaikaisen huolenpidon yksikön, joka osaltaan tiivistää ja luo mahdollisuuden kehittää laaja-alaisesti lapsiperheille suunnattuja tukimuotoja. Salmijärven kiinteistössä on toteutunut myös sosiaalipäivystys, jonka sijoittuminen hyvinvointialueen organisaatiossa on parhaillaan erillisen työryhmän arvioitavana. Sosiaalipäivystyksen lakisääteiset tehtävät huomioiden tarkoituksenmukaisempi paikka voi löytyä muiden päivystyksellisten palveluiden yhteydestä.


Kainuun hyvinvointialue on tuottanut turvakotipalvelua Oulun turvakodin etäturvakotina Salmijärven kiinteistössä lastenkotitoiminnan yhteydessä. Turvakotipalvelua ei olla suunniteltu siirtyvän suunnittelun kohteena olevaan lastenyksikköön. Turvakotipalvelun järjestämisvastuu on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. Etäturvakotitoimintaa ei voida toteuttaa muutoin kuin ympärivuorokautisen palvelun yhteydessä. Tilanteesta on käyty alustavaa keskustelua THL:n kanssa. Turvakotitoiminnan jatkamisen edellytyksiä valmistellaan erillisenä asiana.


Lastenyksikköä koskevia suunnitelmia on esitelty vammaisneuvostolle ja Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle. Asiakkaita ja läheisiä kuullaan maaliskuussa tapaamisten yhteydessä sekä luodaan mahdollisuus vaikuttaa myös sähköisten kanavien myötä. Palvelun käyttäjille eli lapsille järjestetään yksiköissä työpajoja toiveiden ja mielipiteiden ilmaisemiseen. Ennakkovaikutusten arviointi on laadittu.

 

Lastenyksikön rakennussuunnitelmat ja kustannukset 

Lastenkodin suunnittelu on aloitettu ja sen on määrä valmistua syksyn 2026 aikana. Hankkeen kokonaislaajuus on 1410 brm2, rakennus koostuu neljästä asuinsolusta ja niitä palvelevasta keskimassasta. Hankkeen rakennuspaikka on Kajaanin Heinisuolla, osoitteessa Koukkutie 32. Kohde sisältää kolme kappaletta (paikkamäärät 5+7+7) sijaishuollon yksikköä ja yhden seitsemän paikkaisen tilapäishoidon yksikön. 

Lastensyksikön  tämän hetkisten suunnitelmien mukaan laskettu alustava kattohintainen kustannusarvio on 4 461 000 euroa, suunnnitelmia pyritään halventamaan niin, että hanke mahtuu investointivaraukseen, lopullinen kustannustieto saadaan urakkakilpailutuksen jälkeen. Kainuun Investointisuunnitelmaan on hyväksytty Lastenyksikön rakentamiseen vuodelle 2025 1 910 000 euroa ja vuodelle 2026 2 090 000 euroa. Rakennusinvestointi ei sisällä irtaimisto- tai käyttäjähankintoja. Alustavasti investointisuunnitelmassa on varattu 400 000 euroa Lastenyksikön irtaimistohenkintoihin vuodelle 2027.
 

Oheismateriaali: 

  • Tavoitehinta (ei julkinen, JulkL 24 §)
  • Havainnekuvat (ei julkinen, JulkL 24 §)
  • Laskentamuistio (ei julkinen, JulkL 24 §)
  • AR-002-001-ASEMAPIIRROS (ei julkinen, JulkL 24 §)
  • Pohjapiirustusluonnos (ei julkinen, JulkL 24 §)

Liite: 

  • Vaikutusten ennakkoarviointi EVA lastenyksikkö

Ehdotus

Esittelijä

  • Sami Mäenpää, hyvinvointialuejohtaja, sami.maenpaa@kainuu.fi

Aluehallitus
1. merkitsee tiedoksi Lastenyksikön rakennussuunnitelmat ja kustannusarvion
2. päättää hyväksyä Lastenyksikön rakennushankkeen.

Päätös

Hyväksyi.

Pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Aluehallitus
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • se, millaista oikaisua vaaditaan
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta (ks. yhteystiedot yllä).