Perustelut
Entinen hyvinvointialuejohtaja on irtisanoutunut hyvinvointialuejohtajan tehtävästään 20.6.2024. Aluehallitus on käsitellyt asiaa johtajasopimuksen edellyttämällä tavalla 20.6.2024 kokouksessa (§ 169 Hyvinvointialuejohtajan vapaaehtoinen irtisanoutuminen johtajasopimuksen mukaista erokorvausta vastaan) siten, että hänelle on maksettu johtajasopimuksen mukainen erokorvaus kahdeksan (8) kuukauden mukainen bruttopalkka ja lomakorvaus lainvoimaisesta aluehallituksen asiaa koskevasta päätöksestä lukien. Edellä todettu on johtunut siitä, että aluehallituksen puheenjohtajat ja hyvinvointialuejohtaja ovat 19.6.2024 pitäneet tilaisuuden, jossa on ollut esillä hyvinvointialuejohtajan johtajasopimuksen mukainen luottamuspulatilanne. Tämän neuvottelun lopputuloksena hyvinvointialuejohtaja on ilmoittanut irtisanoutuvansa vapaaehtoisesti johtajasopimuksen mukaista erokorvausta vastaan.
Entinen hyvinvointialuejohtaja on asianajajansa välityksellä 10.1.2025 päivätyllä kirjelmällään vaatinut, että hänet joko otetaan takaisin hyvinvointialuejohtajan tehtävään siten, että hänen virkasuhteensa palautetaan voimaan tai toissijaisesti hänelle maksetaan korvauksena jo aiemmin maksetun kahdeksan (8) kuukauden palkkaa vastaavan korvauksen lisäksi 200 000 euroa sekä hänen lakimiehensä käytöstä aiheutuneet kustannukset.
Entinen hyvinvointialuejohtaja on asianajajansa välityksellä toimittamassa kirjelmässään todennut, ettei hänelle ole varattu mahdollisuutta valmistautua hänen virkasuhteensa päättämistä koskevaan neuvotteluun tai pyytää mukaansa lainopillista neuvonantajaa tai muuta tukihenkilöä esittäen väitteen kunnallisesta ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain virkasuhteen päättämistä koskevien kohtien soveltamisesta. Menettelyssä on kuitenkin ollut kyse johtajasopimuksen mukaisesta menettelystä, eikä siis kunnallisesta ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain mukaisesta palvelussuhteen päättämismenettelystä. Neuvottelun tarkoituksena ei ole ollut palvelussuhteen päättäminen, vaan neuvottelussa on ollut tarkoituksena käydä läpi mahdolliseen luottamuspulaan liittyviä syitä ja varata hyvinvointialuejohtajalle mahdollisuus korjata toimintaansa johtajasopimuksen mukaisesti.
Lisäksi vaatimuskirjelmässä on väitetty, että entiselle hyvinvointialuejohtajalle ei ole avattu väitetyn luottamuspulan syitä tai että hänet olisi erehdytetty uskomaan, että käsillä on epäluottamustilanne. Aluehallitus ja aluevaltuuston puheenjohtajisto ovat kokoontuneet 17.6.2024 keskustelemaan hyvinvointialuejohtajan toiminnasta sekä siinä ilmenneistä ongelmista ja mahdollisista ratkaisuista. Kokouksesta kirjatun muistion mukaisesti kokouksessa käsitellyt ongelmat voivat johtaa luottamuspulan syntymiseen. Muistion mukaan aluehallituksen puheenjohtajat käyvät johtajasopimuksen mukaisesti hyvinvointialuejohtajan kanssa yhdessä tilanteen läpi ja toteavat mahdollisen luottamuspulan sekä onko sen johdosta ryhdyttävä johtajasopimuksen mukaisiin toimiin. Muistion mukaan mahdollisia ongelmia voi syntyä, mikäli korjaavista toimenpiteistä ei synny yhteistä näkemystä. Luottamuspulan taustalla olevat syyt on käyty hyvinvointialuejohtajan kanssa läpi edellä kuvatulla tavalla 19.6.2024 pidetyssä neuvottelussa. Tämän neuvottelun päätteeksi hyvinvointialuejohtaja on itse todennut irtisanoutuvansa vapaaehtoisesti johtajasopimuksen mukaista erokorvausta vastaan, koska luottamuspula on niin suuri.
Vaatimuskirjelmässä on esitetty näkemys siitä, että erimielisyys ratkaistaan välimiesmenettelyssä, josta aiheutuvista kuluista ja palkkioista hyvinvointialue on kaikkinensa vastuussa. Työnantajan näkemys on se, että johtajasopimuksessa sovittu välimiesmenettely tarkoittaa sitä, että osapuolet vastaavat menettelyn lopputuloksen mukaisesti oikeudenkäyntikuluistaan.
Viranhaltija on toiminut johtajasopimuksen mukaisesti hyvinvointialuejohtajan virassa. Johtajasopimuksen 6 §:n mukaan koskien menettelytapoja ristiriitatilanteissa ja erokorvausta todetaan muun ohella, että mikäli aluehallituksen puheenjohtajisto katsoo, että mahdollinen luottamuspulatilanne on syntymässä, on asiasta ilmoitettava välittömästi hyvinvointialuejohtajalle toiminnan korjaamiseksi. Jos hyvinvointialuejohtaja ei nauti aluehallituksen luottamusta ja virkasuhde halutaan päättää, käydään hallituksen puheenjohtajan johdolla neuvottelut vapaaehtoisesta irtisanoutumisesta erokorvausta vastaan. Johtajasopimuksessa erokorvaukseksi on sovittu kahdeksan kuukauden bruttopalkka. Johtajasopimuksen mukaan irtisanomisajan palkka sisältyy erokorvaukseen. Päätöksen kyseessä olevan johtajasopimuksen mukaan tekee aluehallitus. Eroaminen ja erokorvaus on ensisijainen menettelytapa luottamuspulatilanteessa johtajasopimuksessa sovitun mukaisesti. Hyvinvointialuejohtaja on toimittanut irtisanoutumisilmoituksen 20.6.2024. Hän on edellyttänyt irtisanomisilmoituksessaan, että aluehallitus tekee päätöksen asiasta siten, että hän on oikeutettu erokorvaukseen asiasta laaditussa muistiossa todetun mukaisesti. Asiasta on tehty päätös asianmukaisella tavalla ja hänelle on maksettu johtajasopimuksen mukainen erokorvaus kahdeksan (8) kuukauden palkka. Asiassa on toimittu siten johtajasopimuksessa sovitun ja yhtäältä yhteisesti sovitun mukaisesti, joten perusteluita esitetyille vaatimuksille ei ole.
Ehdotus
Esittelijä
-
Sami Mäenpää, hyvinvointialuejohtaja, sami.maenpaa@kainuu.fi
Aluehallitus päättää hylätä esitetyt vaatimukset perusteettomina.
Päätös
Hyväksyi.
Pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa.
Tämän pykälän käsittelemisen aikana Sami Mäenpää ilmoitti esteellisyydestä (yleislausekejäävi) ja poistui kokouksesta klo 13.05 ja saapui kokoukseen tämän pykälän käsittelemisen jälkeen klo 13.16.