Aluehallitus, kokous 14.4.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 107 Turvakotitoiminnan lakkauttaminen

KHVADno-2025-1204

Valmistelija

  • Anna-Liisa Kainulainen, toimialuejohtaja sosiaali- ja perhepalvelut, anna-liisa.kainulainen@kainuu.fi
  • Tiina Kiiltomäki, palvelualuepäällikkö, tiina.kiiltomaki@kainuu.fi

Perustelut

Aluehallitus on (13.3.2023 §78) päättänyt hyvinvointialueen hakeutumisesta turvakotipalvelujen tuottajaksi ajalle 2024–2028 ja hakenut valtionavustusta Kainuun hyvinvointialueen ylläpitämälle etäturvakodille. Hyvinvointialue voi päättää turvakotipalvelun tuottamisen ilmoittamalla toiminnan lopettamisesta viimeistään kuusi kuukautta ennen toiminnan suunniteltua päättämistä (381/2018 §9). 

Kainuun hyvinvointialue on tuottanut turvakotipalvelua vuodesta 2010 lähtien aluksi silloisen kuntayhtymän omana palvelutuotantona. Tuolloin turvakotipalvelua tuotettiin lastenkotipalvelun yhteydessä. Vuonna 2014 turvakotilainsäädännön muuttuessa palvelun järjestämisvastuu siirtyi kunnilta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (myöhemmin THL), jonka tehtäväksi tuli huolehtia palvelun valtakunnallisesta saatavuudesta. THL:n tehtävänä on huolehtia turvakotipalvelujen valtakunnallisesta saatavuudesta siten, että eri puolilla Suomea on tarjolla ja saatavilla palveluja tarpeeseen nähden riittävästi. Harvaan asuttujen alueiden tarpeiden huomioimiseksi oli kehitettävä uusia turvakotipalvelujen muotoja, jotka mahdollistavat turvan ja psykososiaalisen tuen tarjoamisen pitkistä välimatkoista riippumatta. Kuntayhtymän kehittäessä toimintojaan vuonna 2015 turvakotipalvelu siirtyi lastenkodin yhteydessä olevan sosiaalipäivystyksen ja lasten kriisipaikkojen yhteyteen toteutettavaksi ja turvakotipalvelua ryhdyttiin tuottamaan Oulun turvakodin etäyksikkönä Kainuun turvakotina vuodesta 2016 alkaen. 

Kainuun hyvinvointialue on tuottanut turvakotipalvelua THL:n hyväksymänä palvelun tuottajana kaksiperhepaikkaisena etäturvakotipalveluna. THL rahoittaa palvelun tuottamista sopimuskaudella vuosittain tehtävän rahoitushakemuksen ja -päätöksen mukaisesti. Tämänhetkinen sopimuskausi on voimassa vuosille 2024–2028. Etäturvakotipalveluna toimiminen edellyttää palvelun tuottamista ympärivuorokautisen palveluntuotannon yhteydessä. Palvelua on tuotettu ympärivuorokautisesti toimivan Kainuun sosiaalipäivystyksen yhteydessä ja yhteisellä henkilöstöresurssilla. Turvakotipalvelun tuottamista on haastanut Salmijärven lastenkotirakennuksen epätarkoituksenmukaiset ja ikääntyneet tilat. Vuonna 2024 turvakotipalvelua on käyttänyt 40 henkilöä (luku sisältää aikuiset ja lapset). Turvakotipalvelua tarvitessaan asiakkaat voivat myös hakeutua mihin tahansa turvakotiin. Palvelu ja matkat esim. taksilla turvakotiin ovat asiakkaalle maksuttomia.

Sosiaali- ja perhepalvelujen toimialue on lastenkotirakentamisen suunnittelun aloittamisen myötä ollut yhteydessä THL:n turvakotitoiminnan vastuuhenkilöön ja neuvotellut turvakotipalvelun tuottamisen edellytyksistä muuttuvassa tilanteessa. THL ei tue taloudellisesti hyvinvointialueiden uudisrakennushankkeita edes niissä tilanteissa, vaikka hankkeeseen suunniteltaisiin turvakodille tiloja. Näin ollen lastenkotihankkeesta on jätetty turvakotisuunnittelu pois. Sosiaalipäivystyksen on suunniteltu irtautuvan lastenkodin yhteydestä organisaation muiden päivystyksellisten palveluiden yhteyteen terveyden ja sairaanhoidon toimialueelle. Tällä tavoitellaan synergiaa päivystyksellisten palveluiden tuottamisessa. Valvontaviranomaisten tarkentuneen ohjauksen myötä turvakotipalvelun järjestäminen lastenkotitoiminnan yhteydessä ei ole enää asiakasturvallisuus huomioiden mahdollista. Hyvinvointialueella ei ole sopivaa ympärivuorokautista muuta palvelua, jonka yhteydessä voisi turvakotipalvelua voisi järjestää. Turvakodilla ja sosiaalipäivystyksellä on yhteinen henkilöstö.

Turvakotipalvelua on vuonna 2024 käyttänyt 40 henkilöä, joista 20 on ollut aikuisia ja 20 lapsia aikuisten mukana. 47,5 % turvakodin asiakkaista on tullut Kainuun ulkopuolelta.

Turvakotipalvelu kuuluu valtion sosiaali- ja terveydenhuollon erityispalvelujen kokonaisuuteen, jossa THL vastaa turvakotipalvelujen järjestämisestä, palveluverkoston koordinoinnista ja kehittämisestä. Tavoitteina ovat valtakunnallisesti laadukkaat ja kokonaisvaltaiset turvakotipalvelut. Turvakotipalveluja järjestävät hyvinvointialueiden ohella yhdistykset ja järjestöt vastuutahon palveluntuottajista tekemän valinnan mukaisesti. THL:n kanssa pidetyssä neuvottelussa on todettu, että mikäli Kainuun hyvinvointialue irtaantuisi turvakotipalvelun tuottamisesta, THL ratkaisisi menettelyn turvakotipalvelun tuottamisesta alueelle. Sopimuksesta irtisanoutumisaika on 6 kk.

Asiassa on laadittu vaikutusten ennakkoarviointi (liitteenä). Koska Salmijärven lastenkodin yhteydessä oleva palvelukokonaisuus on purkautumassa lastenkodin rakennushankkeen ja sosiaalipäivystyksen toiminnallisen muutoksen vuoksi, turvakotipalvelun järjestäminen hyvinvointialueen palvelutuotantona edellyttäisi itsenäisesti toimivan 7-paikkaisen turvakodin perustamista, mikä puolestaan olisi alueen palvelutarpeeseen nähden turhan mittava palvelu ja edellyttäisi vahvaa tila- ja henkilöstöresurssointia sekä lisärahoitusta THL:n suunnasta. Turvakotipalvelun järjestäminen valtakunnallisesti on THL:n järjestämisvastuulla.

Liite: Vaikutusten ennakkoarviointi EVA turvakoti

Ehdotus

Esittelijä

  • Sami Mäenpää, hyvinvointialuejohtaja, sami.maenpaa@kainuu.fi

Aluehallitus päättää:

1. lakkauttaa turvakotipalvelun tuottamisen 1.1.2026.

Päätös

Hyvinvointialuejohtajan muutettu päätösesitys:
Aluehallitus päättää palauttaa asian valmisteluun saumattoman siirtymän saavuttamiseksi turvakotipalvelujen tuottamisessa Kainuussa.

Aluehallitus:
hyväksyi muutetun päätösesityksen.
 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Aluehallitus
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • se, millaista oikaisua vaaditaan
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta (ks. yhteystiedot yllä).