Aluehallitus, kokous 27.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 243 Hoitokoti Pihlajan toiminnan päättyminen ja henkilöstön liikkeenluovutus

KHVADno-2023-5077

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kaisa-Mari Käyhkö, toimialuejohtaja ikäihmisten palvelut, kaisa-mari.kayhko@kainuu.fi
Metti Järvikallio, palvelualuepäällikkö, metti.jarvikallio@kainuu.fi
Arja H Manninen, palveluyksikköpäällikkö, arja.h.manninen@kainuu.fi
Soili Vesterinen, henkilöstöjohtaja, soili.vesterinen@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialueen Hoitokoti Pihlaja sijaitsee Ristijärvellä vuonna 2020 valmistuneessa Attendo Oy:n omistamassa tilassa, jossa toimii hoitokodin lisäksi Attendo Oy:n hoitokoti, kunnan päiväkoti ja Kainuun hyvinvointialueen terveysasema.

Hoitokoti Pihlajan kulurakenne on keskimääräistä korkeampi mm. yksikön pienestä paikkamäärästä johtuen. Yksikön kulurakennetta voidaan alentaa vain marginaalisesti käyttöastetta nostamalla tai toimintaa laajentamalla. Ympärivuorokautisen palvelun laajentaminen ei ole tarpeellista, kun tarkastellaan palvelun peittävyyttä ja otetaan huomioon palvelurakenteen keventämisen tarve. Ristijärvellä on riittävästi ympärivuorokautisen asumispalvelun paikkoja kuntalaisten tarpeisiin nähden (Hoitokoti Pihlajan asukkaista huomattava osa on Kainuun muista kunnista).

Hoitokoti Pihlajan muutosesitys on osa Kainuun hyvinvointialueen järjestämissuunnitelmaa. 22.5.2023 hyväksytyssä järjestämissuunnitelmassa on sovittu, että yksiköiden kustannustehokkuutta tarkastellaan ja tehdään tarvittaessa toimenpiteitä talouden tasapainottamiseksi. Muutosesityksenä on, että Kainuun hyvinvointialueen Hoitokoti Pihlaja siirtyy liikkeenluovutuksella Attendo Willa Wanha Oy:lle 1.1.2024 alkaen. Liikkeenluovutuksella turvataan työntekijöiden asema.

Työnantajan ja henkilöstön välistä yhteistoimintaa kunnassa ja hyvinvointialueella koskevan lain (449/2007) 4 §:n mukaan työnantajan ja henkilöstön välisessä yhteistoiminnassa käsitellään sellaiset asiat, jotka koskevat henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavia muutoksia työn organisoinnissa, kunnan tai hyvinvointialueen palvelurakenteessa, kuntajaossa tai kuntien tai hyvinvointialueiden tai näiden välisessä yhteistyössä. Työnantajan ja henkilöstön välisessä yhteistoiminnassa käsitellään myös asiat, jotka koskevat palvelujen uudelleen järjestämisen periaatteita, jos asialla voi olla ulkopuolisen työvoiman käytöstä tai liikkeen luovutuksesta johtuvia tai muita olennaisia henkilöstövaikutuksia. Työnantajan ja henkilöstön välisessä yhteistoiminnassa käsitellään myös henkilöstöön, henkilöstön kehittämiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun sekä työyhteisön sisäiseen tietojenvaihtoon liittyviä periaatteita ja suunnitelmia sekä taloudellisista tai tuotannollisista syistä toimeenpantavaa osa-aikaistamista, lomauttamista tai irtisanomista.

Asia on käsitelty yt-toimikunnassa 18.10.2023.

Ehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, vs. hyvinvointialuejohtaja, timo.halonen@kainuu.fi

Aluehallitus päättää käynnistää hoitokoti Pihlajan uudelleen järjestelyyn liittyvän yhteistoimintamenettelyn.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

  • Kaisa-Mari Käyhkö, toimialuejohtaja ikäihmisten palvelut, kaisa-mari.kayhko@kainuu.fi
  • Metti Järvikallio, palvelualuepäällikkö, metti.jarvikallio@kainuu.fi
  • Arja H Manninen, palveluyksikköpäällikkö, arja.h.manninen@kainuu.fi
  • Jaana Mäklin, asiakkuusjohtaja, jaana.maklin@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialueen Hoitokoti Pihlajan tilat Ristijärvellä ovat vuokrattuina Attendo Willa Wanha Oy:lta. Samassa rakennuksessa toimii hoitokoti Pihlajan lisäksi Attendo Oy:n hoitokoti Onnentupa, kunnan päiväkoti ja Kainuun hyvinvointialueen terveysasema. Hoitokoti Pihlajan toiminnan muutosesitys on osa Kainuun hyvinvointialueen järjestämissuunnitelmaa (aluehallitus 22.5.2023). Järjestämissuunnitelmassa todetaan, että yksiköiden kustannustehokkuutta tarkastellaan ja tehdään tarvittaessa toimenpiteitä talouden tasapainottamiseksi.

Hoitokoti Pihlajassa on yhteensä 14 asukaspaikkaa, joiden käyttöaste oli 77,1 % vuonna 2022 ja 87,7 % ajalla 1.1.-31.8.2023. Tällä hetkellä yksikössä asuu kahdeksan pitkäaikaista asukasta ja työskentelee noin 10 työntekijää. Hoitopäivän bruttohinta Hoitokoti Pihlajassa on 215,73 € / vrkk. Kainuun hyvinvointialueen tuottaman ympärivuorokautisen asumispalvelun keskimääräinen hoitopäivän bruttohinta on 178,85 €/ vrk. 

Yli 75-vuotiaiden kainuulaisten palveluita tarkastellessa 31.12.2022, ikäihmisten ympärivuorokautista asumispalvelua on saanut 8 %, ristijärveläisten osalta palvelun peittävyys on 10,8 %. Keskimääräinen ympärivuorokautisen asumispalvelun peittävyys on ollut vastaavana ajankohtana koko maassa 6,4 %. Palvelun peittävyydellä arvioiden Ristijärvellä on riittävästi ympärivuorokautisen asumispalvelun paikkoja kuntalaisten tarpeisiin nähden. 

Hoitokoti Pihlajan kulurakenne on keskimääräistä korkeampi johtuen mm. yksikön pienestä paikkamäärästä ja kiinteiden kulujen osuudesta. Hoitokoti Pihlajan kustannukset olivat vuonna 2023 779 163 €  ja vuoden 2024 kustannusten arvioidaan olevan noin 850 000 €. Yksikön kulurakenteeseen voidaan vaikuttaa käyttöastetta nostamalla ja toimintaa laajentamalla. Ympärivuorokautisen asumispalvelun laajentaminen ei ole tarpeellista, kun tarkastellaan palvelun peittävyyttä ja otetaan samalla huomioon palvelurakenteen keventämisen tarve. 

Kainuun hyvinvointialue on neuvotellut asiasta kiinteistön omistajan kanssa ja esittää Hoitokoti Pihlajan toiminnan lopettamista siten, että henkilöstö siirtyy liikkeen luovutuksella Attendo Willa Wanha Oy:lle, joka laajentaa toimintaansa yhdistäen Hoitokoti Pihlajan tilat osaksi Hoitokoti Onnentupaa. Yhdistämällä nykyinen Hoitokoti Pihlaja osaksi samassa rakennuksessa sijaitsevaa kokonaisuutta, voidaan turvata toiminnan laadukas jatkuvuus ja samalla minimoida asiakkaisiin ja henkilöstöön kohdistuvat vaikutukset. 

Kainuun hyvinvointialueella on voimassa oleva vuokrasopimus Pihlajan tiloista. Toiminnasta luopumisen yhteydessä Attendo Willa Wanhan kanssa laaditaan niin sanottu välivuokrausjärjestely, jolla hyvinvointialue luovuttaa Pihlajan käyttöoikeuden Attendo Willa Wanha Oy:lle. Järjestelyssä Attendo Willa Wanha Oy:lle siirtyy Pihlajan tilojen kaikki kustannukset ja riskit, ja tilat säilyvät arvonlisäveron vähennykseen oikeuttavassa käytössä. Välivuokrausjärjestelyt ovat yleisiä sosiaalipalveluissa ja mallia on käytössä kaikilla hyvinvointialueilla Suomessa.

Kainuun hyvinvointialueen Hoitokoti Pihlajassa työskentelevä henkilöstö siirtyy Attendo Willa Wanha Oy:lle 1.2.2024 alkaen. Liikkeenluovutuksella turvataan henkilöstön asema, henkilöstö siirtyy Attendo Willa Wanha Oy:n palvelukseen työsopimuslain (55/2001) 1 luvun 10 §:n mukaisen liikkeenluovutusperiaatteen mukaisesti luovutuksensaajan palvelukseen entisin palvelussuhteen ehdoin, ns. ”vanhoina työntekijöinä”. Palvelussuhteesta johtuvat oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät uudelle työnantajalle. 

Suunniteltua asiaa on käsitelty yhteistyötoimikunnassa 18.10.2023, henkilökuntaa on tiedotettu asiasta 23.10.2023. Yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämisestä on päätetty 30.10.2023 aluehallituksessa, yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön kanssa on aloitettu 6.11.2023. Liikkeen luovutussopimuksen allekirjoittamisen jälkeen työntekijöille pidetään Kainuun hyvinvointialueen ja luovutuksen saajan yhdessä järjestämä yhteistoimintalain 11 §:ssa tarkoitettu luovutuksen yksityiskohtia koskeva tiedotustilaisuus.

Asukkaita ja omaisia on tiedotettu esityksestä, liikkeenluovutus ei edellytä heiltä toimenpiteitä. Kainuun hyvinvointialueella ja Attendo Willa Wanha Oy:llä on voimassa oleva puitesopimus ympärivuorokautisesta asumispalvelusta, Attendo on myös Kainuun hyvinvointialueen palvelusetelituottaja.

Ehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, vs. hyvinvointialuejohtaja, timo.halonen@kainuu.fi

Aluehallitus:
1. hyväksyy liikkeenluovutussopimuksen ja valtuuttaa samalla vs. hyvinvointialuejohtajan tekemään tarvittaessa vähäisiä teknisluonteisia muutoksia sopimukseen,
2. hyväksyy henkilöstön siirtymisen liikkeenluovutussopimuksen mukaisesti luovutuksen saajalle 1.2.2024 lukien tai liikkeenluovutussopimuksessa tarkemmin määrätyin tavoin, ja
3. hyväksyy osana liikkeenluovutusta välivuokraukseen liittyvän sopimuksen palvelutuotantovastuusta ja valtakirjan ja valtuuttaa samalla vs. hyvinvointialuejohtajan tekemään tarvittaessa vähäisiä teknisluonteisia muutoksia sopimuksiin

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Aluehallitus
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • se, millaista oikaisua vaaditaan
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta (ks. yhteystiedot yllä).