Aluehallitus, kokous 27.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 240 Whistleblower - väärinkäytösten ilmoituskanavan toimintaohje

KHVADno-2023-5105

Valmistelija

  • Miia Pussinen, sisäinen tarkastaja, miia.pussinen@kainuu.fi

Perustelut

Whistleblower -väärinkäytösten ilmoituskanavan kautta voi ilmoittaa vakavista väärinkäytösepäilyistä luottamuksellisesti siten, että ilmoittajaan ei kohdistu ilmoituksen vuoksi vastatoimia. Väärinkäytösten ilmoituskanava perustuu lakiin Euroopan unionin ja kansallisen oikeuden rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelusta (1171/2022, jatkossa ilmoittajansuojelulaki), jonka perustana on EU:n ns. whistleblower-direktiivi (EU) 2019/1937. Lain mukaan organisaatioiden, joissa on vähintään 50 työntekijää, on perustettava ilmoituksia varten sisäinen ilmoituskanava.

Ilmoituskanavan avulla hyvinvointialue saa mahdollisuuden korjata toimintaansa, estää vastaavat tilanteet ja vahvistaa toiminnan läpinäkyvyyttä. Toimintaohjeessa kuvataan keskeiset menettelytavat ilmoituskanavan käyttöön, ja miten ilmoittajan suojelusta huolehditaan Kainuun hyvinvointialueella. 

Ilmoituskanavan menettelyt perustuvat ilmoittajansuojelulain vaatimuksiin. Sen vuoksi ilmoituskanavan kautta käsitellään vain lain mukaisiin soveltamisaloihin kuuluvia vakavia väärinkäytösepäilyjä. Väärinkäytökset ovat tekoja ja laiminlyöntejä, jotka toteuttavat rikoslaissa säädetyn taloudellisen väärinkäytöksen tai rikosoikeudellisen virkavastuun edellytykset.

Henkilöstö ohjataan ilmoittamaan ensisijaisesti sisäiseen ilmoituskanavaan. Muut tahot, jotka työssään tai työnsä yhteydessä ovat havainneet väärinkäytösepäilyjä, voivat jättää ilmoituksensa oikeuskanslerinviraston viranomaiskanavaan.

Ilmoituskanavalle nimetään ilmoitusten käsittelystä vastaavat puolueettomat ja riippumattomat henkilöt. Käsittelijöiden tehtävänä on ilmoituksen paikkansapitävyyden selvittäminen, yhteydenpito ilmoittajaan, ilmoitusten läpikäynti, selvitystyö ja asian siirtäminen jatkokäsittelyyn vastuutaholle. Hyvinvointialuejohtaja nimeää käsittelyryhmän jäsenet viranhaltijapäätöksellä.

Asia on käsitelty yhteistoimintaelimessä 20.11.2023. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, vs. hyvinvointialuejohtaja, timo.halonen@kainuu.fi

Aluehallitus hyväksyy Whistleblower – väärinkäytösilmoituskanavan käyttö ja ilmoittajan suojelu -toimintaohjeen käyttöönotettavaksi.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.