Tarkastuslautakunta, kokous 11.9.2023

§ 44 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän tilinpäätös 2022 ja vastuuvapauden myöntäminen

KHVADno-2022-510

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Eija Immonen, talousjohtaja, eija.h.immonen@kainuu.fi
Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja, maire.ahopelto@kainuu.fi

Perustelut

Kuntalain 113 §:n 2 momentin mukaan tilinpäätökseen kuuluvat tase, tuloslaskelma, rahoituslaskelma ja niiden liitteenä olevat tiedot sekä talousarvion toteutumisvertailu ja toimintakertomus. Kuntalain 115 §:n mukaan toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta. Toimintakertomuksessa on myös annettava tietoja sellaisista kunnan ja kuntakonsernin talouteen liittyvistä olennaisista asioista, jotka eivät käy ilmi kunnan tai kuntakonsernin taseesta, tuloslaskelmasta tai rahoituslaskelmasta. Tällaisia asioita ovat ainakin arvio todennäköisestä tulevasta kehityksestä sekä tiedot sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä ja keskeisistä johtopäätöksistä.

Toimintakertomuksessa on myös annettava tietoja sellaisista talouteen liittyvistä olennaisista asioista, joista ei ole tehty selkoa tuloslaskelmassa tai taseessa. Hyväksyessään Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän tilinpäätöksen Kainuun hyvinvointialueen aluevaltuusto päättää samalla tilikauden tuloksen käsittelystä.  

Kirjanpitolain mukaan tilinpäätös on laadittava seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä, minkä jälkeen tilinpäätös on luovutettava tilintarkastajien tarkastettavaksi. Tilinpäätöksen allekirjoittavat aluehallituksen jäsenet ja hyvinvointialuejohtaja.

Talousarvion (ilman liikelaitoksia) mukaan toimintatuotot ovat vuodelle 2022 yhteensä 379,4 milj. euroa. Käyttösuunnitelmassa (ilman liikelaitoksia) toimintatuottojen loppusumma on 381,8 milj. euroa. Toimintatuottoja on kertynyt vuoden loppuun mennessä 384,1 milj. euroa, joka on 100,7 % koko vuoden käyttösuunnitelmasta. Raamineuvottelun mukainen kuntien rahoitusosuus oli 320,5 milj. euroa. Toimintatuotoissa on huomioitu 8,4 milj. euron ylijäämän palautus kunnille, kun tämä huomoidaan, lopulliseksi kuntien rahoitusosuudeksi muodostui 312,1 milj. euroa. Ilman ylijäämän palautuksen kirjaamista toimintatuottoja kertyi 392,5 milj. euroa eli toteumaprosentti oli 102,9 % suhteessa käyttösuunnitelmaan. Käyttösuunnitelmaan sisältyi yhteensä 4,0 milj. euroa valtion kompensaatiota koronaviruspandemian aiheuttamiin talousvaikutuksiin. Kompensaatiota tuloutui vuoden loppuun mennessä yhteensä 14,5 milj. euroa.

Talousarvion (ilman liikelaitoksia) mukaan toimintakulut ovat vuodelle 2022 yhteensä 371,6 milj. euroa. Käyttösuunnitelmassa (ilman liikelaitoksia) toimintakulujen loppusumma on 374,0 milj. euroa. Toimintakuluja on kertynyt vuoden loppuun mennessä 373,0 milj. euroa, joka on 99,9 % koko vuoden käyttösuunnitelmasta. Toimintakuluja on kertynyt 3,1 % enemmän kuin vuonna 2021. Mikäli takautuvia palkkaharmonisointikuluja (v. 2021 2,0 milj. euroa ja v. 2022 5,4 milj. euroa) ei huomioida, toimintakulut kasvoivat vuodesta 2021 vuoteen 2022 1,8 % ja vuoden 2022 käyttösuunnitelmaan suhteutettuna toteuma-% on tällöin 98,4 %.

Rahoitustuottoja ja -kuluja kertyi yhteensä 2,1 milj. euroa, josta palkkaharmonisoinnin korkokulujen osuus oli 0,5 milj. euroa. Toteuma-% oli 95,9 % ja talousarvio alittui 0,1 milj. euroa. 

Poistoja ja arvonalentumisia kirjattiin vuodelle 2022 13,5 milj. euroa, joka on 1,1 milj. euroa eli 7,7 % edellisvuotta vähemmän. Poistojen ja arvonalentumisten toteuma-% suhteessa käyttösuunnitelmaan oli 98,0 %.

Satunnaiset tuotot muodostuivat Kainuunmeren Työterveys Oy:n osakkeiden myyntivoitosta 4,4 milj. euroa.

Alkuperäinen talousarvio on -8,1 milj. euroa alijäämäinen. Ennen 5,9 milj. euron suuruisten takautuvien palkkaharmonisointikulujen kohdentamista tilikauden ylijäämä oli 22,4 milj. euroa käyttösuunnitelmaa suurempi eli 14,3 milj. euroa. Takautuvien palkkaharmonisointikulujen kohdentamisen jälkeen tilikauden ylijäämä oli 16,5 milj. euroa käyttösuunnitelmaa suurempi eli 8,4 milj. euroa. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän perussopimuksen mukaisesti tilikauden ylijäämä palautetaan jäsenkunnille eli tilikauden ylijäämä on 0,00 euroa eli 8,1 milj. euroa käyttösuunnitelmaa suurempi.

Kainuun Työterveys -liikelaitoksella ei ole ollut toimintaa tilikauden aikana ja se lakkautettiin 27.6.2022. Liikelaitoksen oman pääoman erät palautetaan peruspääomaosuuksien suhteessa jäsenkunnille.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän jäsenkuntien hyväksymän ja 1.1.2015 voimaan tulleen perussopimuksen 16 §:n mukaan maksuosuuksia korjataan kyseessä olevan talousarviovuoden tilinpäätöksen yhteydessä kustannuksia vastaavaksi.

Vuoden 2022 ylijäämä 8 433 428,80 euroa palautetaan kunnille vuoden 2023 aikana tilinpäätöksen hyväksymisen jälkeen.

Kainuun sote -kuntayhtymän vuoden 2022 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen -asia on käsitelty yhteistyötoimikunnan kokouksessa 20.3.2023.

Ehdotus

Esittelijä

Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää

1.     esittää aluevaltuustolle, että se hyväksyy perussopimuksen mukaiset maksuosuuksien palautukset kuntayhtymän täysjäsenkunnille. Vuodelta 2022 jäsenkunnille palautetaan maksuosuutta 8 433 428,80 euroa.

2.     esittää aluevaltuustolle, että se hyväksyy Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän vuoden 2022 tilinpäätöksen, jonka yli/alijäämä on Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän osalta nolla (0) euroa.

3.     allekirjoittaa vuoden 2022 tilinpäätöksen ja jättää sen tilintarkastajien tarkastettavaksi.

4.     saattaa tilinpäätöksen tarkastuslautakuntien valmistelun jälkeen edelleen aluevaltuuston käsiteltäväksi.

5.     ehdottaa, että aluehallitus antaa viranhaltijoille oikeuden tehdä tilinpäätösesitykseen teknisluonteisia korjauksia ja muutoksia ja saattaa ne aluehallituksen tietoon ennen aluevaltuuston käsittelyä.

Päätös

Hyväksyi.

Perustelut

Tilintarkastaja on tarkastanut Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän vuoden 2022 kirjanpidon,​ hallinnon sekä tilinpäätöksen ja antanut tilintarkastuskertomuksen.

Kuntalain (410/2015) 125 §:n 2 mom. mukaan,​ jos tilintarkastaja havaitsee,​ että kunnan hallintoa ja taloutta on hoidettu vastoin lakia tai valtuuston päätöksiä,​ eikä virhe tai aiheutunut vahinko ole vähäinen,​ on tilintarkastuskertomuksessa tehtävä asiasta tilivelvolliseen kohdistuva muistutus.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän tarkastuslautakunta on käsitellyt tilintarkastuskertomuksen kokouksessa 25.5.2023: § 19 Kainuun soten tilinpäätöksen 2022 hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen. Voimaanpanolain 41 §:n säädösten mukaisesti muodollisen esityksen aluevaltuustolle tekee hyvinvointialueen tarkastuslautakunta.

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Kettunen, pj., tuomas.kettunen@eduskunta.fi

Kainuun hyvinvointialueen tarkastuslautakunta toteaa,​ että:

1) Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä on laatinut tilinpäätöksen, jättänyt sen aluehallituksen hyväksyttäväksi, tilintarkastajan tarkastettavaksi sekä tarkastuslautakunnille arvioitavaksi,​ ovatko vuoden 2022 toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet toteutuneet,​

2) tilintarkastaja on suorittanut hallinnon,​ kirjanpidon ja tilinpäätöksen tarkastuksen ja antanut oheisen liitteen mukaisen tilintarkastuskertomuksen.

3) tilintarkastuskertomuksessa ei ole kuntalain 125 §:n 2 mom. tarkoittamia tilivelvollisiin kohdistuvia muistutuksia,​ joten tarkastuslautakunta ei pidä tarpeellisena lausunnon pyytämistä aluehallitukselta tilintarkastuskertomuksen sisällöstä.

Tarkastuslautakunta lähettää vuoden 2022 tilintarkastuskertomuksen aluevaltuustolle tiedoksi.

Tarkastuslautakunta esittää,​ että aluevaltuusto:

1) hyväksyy Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän vuoden 2022 tilinpäätöksen liitteineen
2) myöntää Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän hallintoa ja taloutta hoitaneille toimielinten jäsenille sekä kuntayhtymänjohtajalle ja muille tilivelvollisille viranhaltijoille vastuuvapauden vuoden 2022 hallinnosta ja taloudesta.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän tilinpäätös 2022 on käsitelty Kainuun hyvinvointialueen aluehallituksessa 27.3.2023 92§ ja jätetty tarkastuslautakuntien käsiteltäväksi.  Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän tarkastuslautakunnassa 25.5.2023 19§ ja Kainuun hyvinvointialueen tarkastuslautakunnassa 5.6.2023 37§ ehdotetaan aluevaltuustolle tilinpäätöksen hyväksymistä sekä tili- ja vastuuvapauden myöntämistä. Aluehallitus on esittänyt omassa tilinpäätöskäsittelyssään perussopimuksen mukaisten maksuosuuksien palauttamista kuntayhtymän täysjäsenkunnille vuodelta 2022
8 433 428,80 euroa.

Kainuun soten tilinpäätös kalenterivuodelta 2022 on valmisteltu aluevaltuuston päätettäväksi hyvinvointialuelain 117§ mukaisesti. Aluehallituksen on laadittava tilinpäätös tilinpäätöstilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi. Tilintarkastajien on tarkastettava tilinpäätös toukokuun loppuun mennessä. Aluehallituksen on saatettava tarkastuslautakuntien käsittelemä tilinpäätös tilintarkastuksen jälkeen aluevaltuuston käsiteltäväksi. Aluevaltuuston on käsiteltävä tilinpäätös kesäkuun loppuun mennessä.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän tilinpäätös sisälsi 5 900 000 miljoonan euron varauksen Kainuun soten hallituksen 23.12.2022 päättämän sovintosopimuksen korvausten kattamiseen. Vuoden 2022 talousarvioon tehty varaus oli arvio, joka on tarkentunut sovintosopimukseen kuuluvien henkilöiden vaatimusten myötä. Kuten alla olevasta taulukosta käy ilmi, on tähän mennessä sovintosopimuksen mukaisesti maksettu palkkoja ja sivukuluja 9 391 381,03 euroa ja korot: 827 969,13 euroa, joka tekee yhteensä 10 219 350,16 euroa. Varauksen ja maksettujen korvausten erotusta 4 319 350,16 euroa ei ole otettu kuluna huomioon Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän tilinpäätöksessä. Näin ollen Kainuun kuntien järjestämisvastuun ajalle kuuluvat kustannukset uhkaavat jäädä katettavaksi Kainuun hyvinvointialueen yleiskatteellisesta rahoituksesta vuonna 2023.

Asian ratkaisumallia on selvitetty valtiovarainministeriön sekä Kainuun soten tilintarkastajan avustuksella. Asiasta on pyydetty myös KPMG:n juridinen lausunto kustannusvastuusta kuntien ja hyvinvointialueen välillä.  Kainuun kuntien johtajille ja hallitusten puheenjohtajille on järjestetty tiedotus- ja keskustelutilaisuus asiasta 8.6.2023. Kuntien pääasiallinen viesti on, että maksuvastuu vuoden 2023 edeltävästä ajasta kuuluu kunnille. Kunnat ovat tahollaan jo hyväksyneet omat tilinpäätöksensä tai tilinpäätöskokouksiin kutsut on lähetetty. Kokouksessa toivottiin, että asiaan löytyisi muu hallinnollinen ratkaisu kuin kuntien 2022 tilinpäätösten avaaminen. Kuntien ja hyvinvointialueen näkökulmasta tärkeänä pidettiin myös sitä, että tehty ratkaisu ei vääristä kuntien ja/tai hyvinvointialueen rahoitusta muutosvaiheessa.

Kainuun soten tilinpäätöksen käsittely on aluevaltuuston 19.6.2023 kokouksessa. Vaihtoehtoina on selvitetty asian hoitamista osana vuoden 2023 talousarviota siten, että kuntien ja Kainuun soten tilinpäätökset hyväksytään tehdyn valmistelun perusteella, mutta Kainuun hyvinvointialue laskuttaa varauksen ja lopullisen korvaussumman välisen erotuksen kunnilta. Toinen mahdollinen vaihtoehto on Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän tilinpäätöksen palauttaminen valmisteluun ja varauksen oikaisu vastaamaan todellisia kustannuksia. Näin toimimalla kustannukset kohdistettaisiin kunnille suoraan vuodelta 2022 maksettavaa palautusta vähentämällä. Muut etenemisvaihtoehdot asiassa on todettu liian työläiksi. 

Valtuuston päätöksenteko perustuu tarkastuslautakunnan esitykseen. Näin ollen aluehallituksen velvollisuus on tuoda muuttunut tilanne aluevaltuuston tietoon päätöksenteon yhteydessä, jotta aluevaltuusto voi tehdä perustellusti tilinpäätöskäsittelyn olemassa olevan tiedon valossa. Keskeiset selvitettävät kysymykset ovat:

  1. Onko tilinpäätöksen erilaisilla käsittelyvaihtoehdoilla (hyväksyminen, palautus) vaikutusta kuntien valtionosuuksiin tai hyvinvointialueen rahoitukseen?
  1. Mikäli päädytään jättämään Kainuun soten v. 2022 tilinpäätös ennalleen, muodostuuko riski varauksen ylittävistä ylittävien lisäkulujen maksuvastuun jäämisestä Kainuun hyvinvointialueen lopulliseksi kuluksi vuodelle 2023?
  2. Mikäli Kainuun soten 2022 tilinpäätös avataan, edellyttääkö se myös kuntayhtymän jäsenkuntien tilinpäätösten ja konsernitilinpäätösten avaamista?

Ehdotus

Esittelijä

Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää:

1. korjata Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän tilinpäätöksessä ilmenneen tilinpäätöskirjauksen ja todellisten kustannusten välisen eron vastaamaan todellisia kustannuksia,

2. saattaa puutteet kuntayhtymän tarkastuslautakunnan ja hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan tiedoksi ja 

3. olla saattamatta asiaa vaillinnaisin tiedoin Kainuun hyvinvointialueen aluevaltuuston päätettäväksi ennen tarkastuslautakuntien ja tilintarkastuksen uutta käsittelyä, jotta takautuvan palkkaharmonisoinnin varauksen ylittävät kulut otetaan huomioon Kainuun soten vuoden 2022 tilinpäätöksessä

4. pyytää aluehallitukselle raportin asian käsittelyprosessista 30.8.2023 mennessä, ja 

5. tarkastaa pykälän kokouksessa.

Päätös

Hyväksyi.

Pöytäkirja tarkastettiin tämän asian osalta kokouksessa.

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 14:01.

Esteellisyys

Heikki Huotari (intressijäävi), Esa Ahonen (yhteisöjäävi), Aki Räisänen (yhteisöjäävi), Paavo Enroth (yhteisöjäävi), Raili Myllylä (yhteisöjäävi)
​​​​​

Kokouskäsittely

Ennen tämän pykälän avausta vaihdettiin puheenjohtajaa, jonka esityksestä aluehallitus päätti hyväksyä lisäpykälän käsiteltäväksi.

Valmistelija

Eija Immonen, talousjohtaja, eija.h.immonen@kainuu.fi
Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja, maire.ahopelto@kainuu.fi

Perustelut

Tilinpäätöksen korjaustarve johtui ensihoidon takautuvien palkkaharmonisaatiokulujen maalis- ja huhtikuussa 2023 maksatuksessa olevien arvioitua 4,3 milj. euroa suuremmasta kertymästä. Suoriteperusteen mukaisesti tilinpäätökseen lisättiin myös muutamia muita eriä. Tilinpäätöksen lisäkirjausten yhteenlaskettu nettovaikutus oli -4,1 milj. euroa. Näin perussopimuksen mukaisesti jäsenkunnille palautettava kuntamaksuosuus pieneni 8,4 milj. eurosta 4,3 milj. euroon.

Tilinpäätöksen 2022 korjauskirjausten jälkeen:

Talousarvion (ilman liikelaitoksia) mukaan toimintatuotot ovat vuodelle 2022 yhteensä 379,4 milj. euroa. Käyttösuunnitelmassa (ilman liikelaitoksia) toimintatuottojen loppusumma on 381,8 milj. euroa. Toimintatuottoja on kertynyt vuoden loppuun mennessä 384,1 milj. euroa, joka on 100,7 % koko vuoden käyttösuunnitelmasta. Raamineuvottelun mukainen kuntien rahoitusosuus oli 320,5 milj. euroa. Toimintatuotoissa on huomioitu 4,3 milj. euron ylijäämän palautus kunnille, kun tämä huomioidaan, lopulliseksi kuntien rahoitusosuudeksi muodostui 316,2 milj. euroa. Ilman ylijäämän palautuksen kirjaamista toimintatuottoja kertyi 388,4 milj. euroa eli toteumaprosentti oli 101,8 % suhteessa käyttösuunnitelmaan. Käyttösuunnitelmaan sisältyi yhteensä 4,0 milj. euroa valtion kompensaatiota koronaviruspandemian aiheuttamiin talousvaikutuksiin. Kompensaatiota tuloutui vuoden loppuun mennessä yhteensä 14,5 milj. euroa. 

Talousarvion (ilman liikelaitoksia) mukaan toimintakulut ovat vuodelle 2022 yhteensä 371,6 milj. euroa. Käyttösuunnitelmassa (ilman liikelaitoksia) toimintakulujen loppusumma on 374,0 milj. euroa. Toimintakuluja on kertynyt vuoden loppuun mennessä 377,1 milj. euroa, joka on 100,9 % koko vuoden käyttösuunnitelmasta. Toimintakuluja on kertynyt 4,2 % enemmän kuin vuonna 2021. Mikäli takautuvia palkkaharmonisointikuluja (v. 2021 2,0 milj. euroa ja v. 2022 10,2 milj. euroa) ei huomioida, toimintakulut kasvoivat vuodesta 2021 vuoteen 2022 1,8 % ja vuoden 2022 käyttösuunnitelmaan suhteutettuna toteuma-% on tällöin 98,4 %. 

Henkilöstökuluja kertyi vuoden loppuun mennessä ilman takautuvia palkkaharmonisointikuluja 193,5 milj. euroa, joka on 97,5 % koko vuoden käyttösuunnitelmasta. Kun tämän lisäksi huomioidaan palkkaharmonisointikulut 10,2 milj. euroa, henkilöstökulujen vuoden 2022 kokonaiskertymä on 202,9 milj. euroa ja toteuma-% 102,3 % suhteessa käyttösuunnitelmaan. 

Henkilötyövuositavoite koko vuodelle on 3 516 HTV2.  Joulukuun lopun HTV2 on 3 362 eli 154 HTV2 pienempi kuin tavoite.  Vuoden 2021 joulukuun HTV2 toteuma on ollut 3 438 eli kuluvan vuoden vastaavan ajankohdan HTV2 on 76 pienempi kuin vuosi sitten. 

Asiakaspalvelujen ostoja kertyi 62,8 milj. euroa ja ne ylittivät käyttösuunnitelman 3,1 milj. euroa. Asiakaspalvelujen ostojen toteumaprosentti oli 105,1 %. Verrattuna vuoteen 2021 asiakaspalvelujen ostoja kertyi -0,4 % eli 0,2 milj. euroa vähemmän. Kertyneet Oys-ostot olivat yhteensä 15,6 milj. euroa ja ne toteutuivat käyttösuunnitelman mukaisina. 

Muiden palvelujen ostoja kertyi vuoden loppuun mennessä 57,7 milj. euroa, joka on 1,9 milj. euroa eli 3,2 % vähemmän kuin käyttösuunnitelmaan varattu summa 59,6 milj. euroa. Verrattuna vuoteen 2021 muiden palvelujen ostoja kertyi 8,2 % eli 4,4 milj. euroa enemmän. 

Aine- ja tarvikehankintoja kertyi vuoden loppuun mennessä 29,8 milj. euroa, joka oli 1,0 milj. euroa eli 3,6 % enemmän kuin käyttösuunnitelmaan varattu summa 28,8 milj. euroa. Verrattuna vuoteen 2021 aine- ja tarvikehankintoja kertyi 2,0 % eli 0,6 milj. euroa enemmän. COVID-19 koronaviruspandemia on lisännyt aine- ja tarvikekuluja vuosina 2020–2022. 

Avustukset toteutuivat 84,7 % käyttösuunnitelmasta eli 8,7 milj. euroa. Tämä on 1,4 % eli 0,2 milj. euroa enemmän kuin vuonna 2021.  

Vuokrat toteutuivat 93,9 % käyttösuunnitelmasta eli 13,7 milj. euroa, eli käyttösuunnitelma alittui 0,9 milj. euroa. Tämä on -5,9 % vähemmän kuin vuonna 2021. 

Muiden toimintakulujen toteumaprosentti on 70,6 % ja ne toteutuivat 0,6 milj. euroa käyttösuunnitelmaa pienempinä. Vuoden 2022 käyttösuunnitelmassa muihin toimintakuluihin oli varattu 2,1 milj. euroa. 

Rahoitustuottoja ja -kuluja kertyi yhteensä 2,3 milj. euroa, josta palkkaharmonisoinnin korkokulujen osuus oli 0,8 milj. euroa. Toteuma-% oli 105,3 % ja talousarvio ylittyi 0,1 milj. euroa. Vuonna 2021 vastaava kertymä oli 2,0 milj. euroa, josta takautuvan palkkaharmonisointierän vuodelle 2021 kohdennettu korkokulu oli 1,3 milj. euroa. 

Poistoja ja arvonalentumisia kirjattiin vuodelle 2022 13,5 milj. euroa, joka on 1,1 milj. euroa eli 7,7 % edellisvuotta vähemmän. Poistojen ja arvonalentumisten toteuma-% suhteessa käyttösuunnitelmaan oli 98,0 %. 

Satunnaiset tuotot muodostuivat Kainuunmeren Työterveys Oy:n osakkeiden myyntivoitosta 4,4 milj. euroa. 

Alkuperäinen talousarvio on -8,1 milj. euroa alijäämäinen. Ennen 10,2 milj. euron suuruisten takautuvien palkkaharmonisointikulujen kohdentamista tilikauden ylijäämä oli 22,7 milj. euroa käyttösuunnitelmaa suurempi eli 14,6 milj. euroa. Takautuvien palkkaharmonisointikulujen kohdentamisen jälkeen tilikauden ylijäämä oli 12,5 milj. euroa käyttösuunnitelmaa suurempi eli 4,3 milj. euroa. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän perussopimuksen mukaisesti tilikauden ylijäämä palautetaan jäsenkunnille eli tilikauden ylijäämä on 0,00 euroa eli 8,1 milj. euroa käyttösuunnitelmaa suurempi. 

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän tilikauden tulos on 0 €. Tilikaudelta ei muodostu yli- eikä alijäämää.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän tilinpäätös vuodelta 2022 on liitteenä. 

Kainuun sote -kuntayhtymän vuoden 2022 korjatun tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen -asia on käsitelty yhteistyötoimikunnan kokouksessa 29.8.2023.

Ehdotus

Esittelijä

Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää

  1. esittää aluevaltuustolle, että se hyväksyy perussopimuksen mukaiset maksuosuuksien palautukset kuntayhtymän täysjäsenkunnille. Vuodelta 2022 jäsenkunnille palautetaan maksuosuutta 4 347 373,53 euroa.
  2. esittää aluevaltuustolle, että se hyväksyy Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän vuoden 2022 korjatun tilinpäätöksen, jonka yli/alijäämä on Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän osalta nolla (0) euroa.
  3. allekirjoittaa vuoden 2022 korjatun tilinpäätöksen ja jättää sen tilintarkastajien tarkastettavaksi.
  4. saattaa korjatun tilinpäätöksen tarkastuslautakuntien valmistelun jälkeen edelleen aluevaltuuston käsiteltäväksi.
  5. ehdottaa, että aluehallitus antaa viranhaltijoille oikeuden tehdä tilinpäätösesitykseen teknisluonteisia korjauksia ja muutoksia ja saattaa ne aluehallituksen tietoon ennen aluevaltuuston käsittelyä.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

  • Miia Pussinen, sisäinen tarkastaja, miia.pussinen@kainuu.fi

Perustelut

Tilintarkastaja on tarkastanut Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän vuoden 2022 kirjanpidon,​ hallinnon sekä tilinpäätöksen ja antanut tilintarkastuskertomuksen.

Kuntalain (410/2015) 125 §:n 2 mom. mukaan,​ jos tilintarkastaja havaitsee,​ että kunnan hallintoa ja taloutta on hoidettu vastoin lakia tai valtuuston päätöksiä,​ eikä virhe tai aiheutunut vahinko ole vähäinen,​ on tilintarkastuskertomuksessa tehtävä asiasta tilivelvolliseen kohdistuva muistutus.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän vuoden 2022 tilinpäätöstä on korjattu aluehallituksen 12.6.2023 § 164 päätöksellä. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän tilinpäätös sisälsi 5 900 000 miljoonan euron varauksen Kainuun soten hallituksen 23.12.2022 päättämän ensihoidon palkkaharmonisoinnin sovintosopimuksen korvausten kattamiseen. Vuoden 2022 talousarvioon tehty varaus oli arvio, joka on tarkentunut sovintosopimukseen kuuluvien henkilöiden vaatimusten myötä. Sovintosopimuksen mukaisesti palkkoja ja sivukuluja on maksettu 9 391 381,03 euroa ja korot: 827 969,13 euroa, yhteensä 10 219 350,16 euroa. Varauksen ja maksettujen korvausten erotusta 4 319 350,16 euroa ei oltu otettu kuluna huomioon Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän tilinpäätöksessä. Tämän vuoksi Kainuun kuntien järjestämisvastuun ajalle kuuluvat kustannukset uhkasivat jäädä katettavaksi Kainuun hyvinvointialueen yleiskatteellisesta rahoituksesta vuodelta 2023.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän tarkastuslautakunta käsittelee tilintarkastuskertomuksen kokouksessaan 8.9.2023.

Voimaanpanolain 41 §:n säädösten mukaisesti muodollisen esityksen aluevaltuustolle tekee hyvinvointialueen tarkastuslautakunta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Kettunen, pj., tuomas.kettunen@eduskunta.fi

Kainuun hyvinvointialueen tarkastuslautakunta toteaa,​ että:

1) Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä on laatinut tilinpäätöksen, jättänyt sen aluehallituksen hyväksyttäväksi, tilintarkastajan tarkastettavaksi sekä tarkastuslautakunnille arvioitavaksi,​ ovatko vuoden 2022 toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet toteutuneet,​

2) tilintarkastaja on suorittanut hallinnon,​ kirjanpidon ja tilinpäätöksen tarkastuksen ja antanut oheisen liitteen mukaisen tilintarkastuskertomuksen.

3) tilintarkastuskertomuksessa ei ole kuntalain 125 §:n 2 mom. tarkoittamia tilivelvollisiin kohdistuvia muistutuksia,​ joten tarkastuslautakunta ei pidä tarpeellisena lausunnon pyytämistä aluehallitukselta tilintarkastuskertomuksen sisällöstä.

Tarkastuslautakunta lähettää vuoden 2022 tilintarkastuskertomuksen aluevaltuustolle tiedoksi.

Tarkastuslautakunta esittää,​ että aluevaltuusto:

1) hyväksyy Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän vuoden 2022 tilinpäätöksen liitteineen
2) myöntää Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän hallintoa ja taloutta hoitaneille toimielinten jäsenille sekä kuntayhtymänjohtajalle ja muille tilivelvollisille viranhaltijoille vastuuvapauden vuoden 2022 hallinnosta ja taloudesta.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.