Tarkastuslautakunta, kokous 21.4.2023

§ 20 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän tilinpäätös 2022

KHVADno-2022-510

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Eija Immonen, talousjohtaja, eija.h.immonen@kainuu.fi
Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja, maire.ahopelto@kainuu.fi

Perustelut

Kuntalain 113 §:n 2 momentin mukaan tilinpäätökseen kuuluvat tase, tuloslaskelma, rahoituslaskelma ja niiden liitteenä olevat tiedot sekä talousarvion toteutumisvertailu ja toimintakertomus. Kuntalain 115 §:n mukaan toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta. Toimintakertomuksessa on myös annettava tietoja sellaisista kunnan ja kuntakonsernin talouteen liittyvistä olennaisista asioista, jotka eivät käy ilmi kunnan tai kuntakonsernin taseesta, tuloslaskelmasta tai rahoituslaskelmasta. Tällaisia asioita ovat ainakin arvio todennäköisestä tulevasta kehityksestä sekä tiedot sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä ja keskeisistä johtopäätöksistä.

Toimintakertomuksessa on myös annettava tietoja sellaisista talouteen liittyvistä olennaisista asioista, joista ei ole tehty selkoa tuloslaskelmassa tai taseessa. Hyväksyessään Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän tilinpäätöksen Kainuun hyvinvointialueen aluevaltuusto päättää samalla tilikauden tuloksen käsittelystä.  

Kirjanpitolain mukaan tilinpäätös on laadittava seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä, minkä jälkeen tilinpäätös on luovutettava tilintarkastajien tarkastettavaksi. Tilinpäätöksen allekirjoittavat aluehallituksen jäsenet ja hyvinvointialuejohtaja.

Talousarvion (ilman liikelaitoksia) mukaan toimintatuotot ovat vuodelle 2022 yhteensä 379,4 milj. euroa. Käyttösuunnitelmassa (ilman liikelaitoksia) toimintatuottojen loppusumma on 381,8 milj. euroa. Toimintatuottoja on kertynyt vuoden loppuun mennessä 384,1 milj. euroa, joka on 100,7 % koko vuoden käyttösuunnitelmasta. Raamineuvottelun mukainen kuntien rahoitusosuus oli 320,5 milj. euroa. Toimintatuotoissa on huomioitu 8,4 milj. euron ylijäämän palautus kunnille, kun tämä huomoidaan, lopulliseksi kuntien rahoitusosuudeksi muodostui 312,1 milj. euroa. Ilman ylijäämän palautuksen kirjaamista toimintatuottoja kertyi 392,5 milj. euroa eli toteumaprosentti oli 102,9 % suhteessa käyttösuunnitelmaan. Käyttösuunnitelmaan sisältyi yhteensä 4,0 milj. euroa valtion kompensaatiota koronaviruspandemian aiheuttamiin talousvaikutuksiin. Kompensaatiota tuloutui vuoden loppuun mennessä yhteensä 14,5 milj. euroa.

Talousarvion (ilman liikelaitoksia) mukaan toimintakulut ovat vuodelle 2022 yhteensä 371,6 milj. euroa. Käyttösuunnitelmassa (ilman liikelaitoksia) toimintakulujen loppusumma on 374,0 milj. euroa. Toimintakuluja on kertynyt vuoden loppuun mennessä 373,0 milj. euroa, joka on 99,9 % koko vuoden käyttösuunnitelmasta. Toimintakuluja on kertynyt 3,1 % enemmän kuin vuonna 2021. Mikäli takautuvia palkkaharmonisointikuluja (v. 2021 2,0 milj. euroa ja v. 2022 5,4 milj. euroa) ei huomioida, toimintakulut kasvoivat vuodesta 2021 vuoteen 2022 1,8 % ja vuoden 2022 käyttösuunnitelmaan suhteutettuna toteuma-% on tällöin 98,4 %.

Rahoitustuottoja ja -kuluja kertyi yhteensä 2,1 milj. euroa, josta palkkaharmonisoinnin korkokulujen osuus oli 0,5 milj. euroa. Toteuma-% oli 95,9 % ja talousarvio alittui 0,1 milj. euroa. 

Poistoja ja arvonalentumisia kirjattiin vuodelle 2022 13,5 milj. euroa, joka on 1,1 milj. euroa eli 7,7 % edellisvuotta vähemmän. Poistojen ja arvonalentumisten toteuma-% suhteessa käyttösuunnitelmaan oli 98,0 %.

Satunnaiset tuotot muodostuivat Kainuunmeren Työterveys Oy:n osakkeiden myyntivoitosta 4,4 milj. euroa.

Alkuperäinen talousarvio on -8,1 milj. euroa alijäämäinen. Ennen 5,9 milj. euron suuruisten takautuvien palkkaharmonisointikulujen kohdentamista tilikauden ylijäämä oli 22,4 milj. euroa käyttösuunnitelmaa suurempi eli 14,3 milj. euroa. Takautuvien palkkaharmonisointikulujen kohdentamisen jälkeen tilikauden ylijäämä oli 16,5 milj. euroa käyttösuunnitelmaa suurempi eli 8,4 milj. euroa. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän perussopimuksen mukaisesti tilikauden ylijäämä palautetaan jäsenkunnille eli tilikauden ylijäämä on 0,00 euroa eli 8,1 milj. euroa käyttösuunnitelmaa suurempi.

Kainuun Työterveys -liikelaitoksella ei ole ollut toimintaa tilikauden aikana ja se lakkautettiin 27.6.2022. Liikelaitoksen oman pääoman erät palautetaan peruspääomaosuuksien suhteessa jäsenkunnille.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän jäsenkuntien hyväksymän ja 1.1.2015 voimaan tulleen perussopimuksen 16 §:n mukaan maksuosuuksia korjataan kyseessä olevan talousarviovuoden tilinpäätöksen yhteydessä kustannuksia vastaavaksi.

Vuoden 2022 ylijäämä 8 433 428,80 euroa palautetaan kunnille vuoden 2023 aikana tilinpäätöksen hyväksymisen jälkeen.

Kainuun sote -kuntayhtymän vuoden 2022 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen -asia on käsitelty yhteistyötoimikunnan kokouksessa 20.3.2023.

Ehdotus

Esittelijä

Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää

1.     esittää aluevaltuustolle, että se hyväksyy perussopimuksen mukaiset maksuosuuksien palautukset kuntayhtymän täysjäsenkunnille. Vuodelta 2022 jäsenkunnille palautetaan maksuosuutta 8 433 428,80 euroa.

2.     esittää aluevaltuustolle, että se hyväksyy Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän vuoden 2022 tilinpäätöksen, jonka yli/alijäämä on Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän osalta nolla (0) euroa.

3.     allekirjoittaa vuoden 2022 tilinpäätöksen ja jättää sen tilintarkastajien tarkastettavaksi.

4.     saattaa tilinpäätöksen tarkastuslautakuntien valmistelun jälkeen edelleen aluevaltuuston käsiteltäväksi.

5.     ehdottaa, että aluehallitus antaa viranhaltijoille oikeuden tehdä tilinpäätösesitykseen teknisluonteisia korjauksia ja muutoksia ja saattaa ne aluehallituksen tietoon ennen aluevaltuuston käsittelyä.

Päätös

Hyväksyi.

Perustelut

Aluehallitus on kokouksessaan 27.3.2023 § 92 hyväksynyt ja allekirjoittanut Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän tilinpäätöksen 2022 sekä saattanut tilinpäätöksen tarkastuslautakuntien valmistelun jälkeen edelleen aluevaltuuston käsiteltäväksi. 

Voimaanpanolain 41 §:n säädösten mukaisesti siirrettävän kuntayhtymän tilinpäätöksen käsittely ja vastuuvapauden myöntäminen perustuu kuntayhtymän tarkastuslautakunnan valmisteluun, jonka muodollisen esityksen aluevaltuustolle tekee hyvinvointialueen tarkastuslautakunta.

Kainuun soten tarkastuslautakunta on käsitellyt kokouksessaan 31.3.2023 § 3 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän tilinpäätöksen 2022. Kainuun soten tarkastuslautakunta laatii vielä vuoden 2022 arviointikertomuksen, käsittelee tilintarkastuskertomuksen ja antaa lausunnon vastuuvapauden myöntämisestä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Pertti Granqvist, vpj., pertti.granqvist@outlook.com

Tarkastuslautakunta merkitsee Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon tilinpäätöksen 2022 tiedoksi.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.