Aluehallitus, kokous 23.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 47 Kainuun hyvinvointialueen vammaisneuvoston jäsenten valinta toimikaudelle 2022-2025

KHVADno-2022-81

Perustelut

Hyvinvointialuelain 32 §:n mukaan vaikuttamistoimielinten jäsenet valitaan hyvinvointialueen kunnissa toimivien vastaavien vaikuttamistoimielinten jäsenistä siten, että kustakin vaikuttamistoimielimestä valitaan vähintään yksi edustaja. Lisäksi vaikuttamistoimielimiin voidaan valita muita henkilöitä. Aluehallituksen on huolehdittava vaikuttamistoimielinten toimintaedellytyksistä. 

Vaikuttamistoimielimelle tulee antaa mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on tai joilla vaikuttamistoimielin arvioi olevan merkitystä. Vaikuttamistoimielimet tulee ottaa mukaan osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen hyvinvointialueella.

Hallintosäännön 19 § määrittää aluehallituksen asettamaan vammaisneuvoston valtuustokausittain. Aluehallitus hyväksyy vaikuttamistoimielimelle toimintasäännön, joissa todetaan muun muassa toimielimen lakisääteiset ja mahdolliset muut tehtävät, jäsenten lukumäärä ja valintatapa, toimikausi, kokous- ja toimintakäytännöt, puheenjohtajan valinta, sihteerin tehtävien hoitaminen, toimintasuunnitelman laatiminen ja toimintakertomuksen antaminen sekä yhteistyö kuntatason vaikuttamistoimielimien kanssa. 

Väliaikainen valmistelutoimielin on pyytänyt kuntien vammaisneuvostoja nimeämään edustajansa hyvinvointialueen vammaisneuvostoon 31.3.2022 mennessä. Neuvostoja on pyydetty nimeämään jäsen ja varajäsen. Mikäli kunnassa on yhdistetty vanhus- ja vammaisneuvosto, pyydettiin nimeämään kaksi jäsentä siten, että he edustavat vanhuksia ja vammaisia.

Puolangalta ei saatu nimeämisiä määräaikaan mennessä. Puolangalle on lähetetty nimeämispyyntö uudestaan. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Eija Tolonen, vt. hyvinvointialuejohtaja, eija.tolonen@kainuu.fi

Aluehallitus päättää:

  • nimetä jäsenet hyvinvointialueen vammaisneuvostoon toimikaudelle 2022-2025 liitteen mukaisesti
  • antaa valmistelukanslialle oikeuden lisätä Puolangan edustajat vammaisneuvostoon esitystiedon saavuttua
  • pyytää vammaisneuvostoa valmistelemaan ehdotus toimintasäännöksi

Päätös

Kokousasiaa ei käsitellä tässä kokouksessa.